Call nowWhatsapp

Obesiti dan Risiko Penyakit Kronik

Obesiti dan risiko penyakit kronik

Kegemukan dan obesiti boleh meningkatkan risiko banyak masalah kesihatan, termasuk kencing manis, penyakit jantung, dan sebahagian kanser. Jika anda hamil, berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan jangka pendek dan jangka panjang untuk anda dan anak anda.

Masalah kesihatan yang dikaitkan denngan obesiti

Berat badan boleh meningkatkan risiko banyak masalah kesihatan, termasuk

 • diabetes type 2
 • tekanan darah tinggi
 • penyakit jantung
 • beberapa jenis kanser
 • sleep apnea
 • osteoarthritis
 • fatty liver
 • penyakit buah pinggang
 • masalah kehamilan, seperti kencing manis semasa kehamilan, tekanan darah tinggi, dan peningkatan risiko untuk czer

Adakah Saya Gemuk?

Kalau berat kita naik beberapa kilo sepanjang tahun mungkin tak Nampak bermasalah, tapi kalau ia berlaku setiap tahun, agaknya berapa kilo kita naik selama 10 tahun? Jadi macamana nak tahu kalau kita ni dah gemuk?

Adalah penting untuk tahu skor indeks jisim badan (BMI) dan saiz pinggang anda dalam inci.

Indeks Jisim badan

BMI adalah salah satu cara untuk mengetahui sama ada berat badan normal, berat badan berlebihan atau obesiti. Ia mengukur berat badan anda berkaitan dengan ketinggian anda dan memberikan skor berdasarkan kategori berikut:

 • berat normal: BMI 18.5 hingga 24.9
 • berat badan berlebihan: BMI 25 hingga 29.9
 • obesiti: BMI 30 atau lebih tinggi

Saiz pinggang

Mempunyai terlalu banyak lemak di sekeliling pinggang anda boleh meningkatkan risiko kesihatan lebih daripada sekadar lemak di bahagian lain tubuh anda. Wanita dengan saiz pinggang lebih daripada 35 inci dan lelaki dengan saiz pinggang lebih daripada 40 inci mungkin mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit yang berkaitan dengan obesiti.

Sasarkan kepada bacaan normal
Sasarkan kepada bacaan normal

Masalah kesihatan Yang dikaitkan dengan Obesiti

1. Diabetes Type 2

Kencing manis type 2 adalah penyakit di mana paras gula darah melebihi normal. Gula dalam darah tinggi adalah penyebab utama penyakit jantung, penyakit buah pinggang, strok, amputasi, dan buta. Pada tahun 2010, diabetes adalah penyebab utama kematian di negara kita.

Bagaimana obesity dikaitkan denngan kencing manis? Ia mungkin disebabkan berat badan berlebihan menyebabkan sel berubah, menjadikannya rintang terhadap insulin.

Insulin membawa gula dari darah ke sel, di mana ia digunakan untuk tenaga. Apabila seseorang itu alami kerintangan insulin, gula darah tidak dapat diambil oleh sel-sel, mengakibatkan gula darah tinggi.

Di samping itu, sel-sel yang menghasilkan insulin perlu bekerja keras untuk memastikan gula darah normal. Ini boleh menyebabkan sel-sel ini secara beransur-ansur gagal.

Dengan kuruskan badan, boleh membantu mencegah atau melambatkan permulaan diabetes.

Program #JomDetoxJutawan pun dapat bantu anda reverse diabetes
Program #JomDetoxJutawan pun dapat bantu anda reverse diabetes

2. Tekanan darah tinggi

Setiap kali jantung anda berdegup, ia mengepam darah melalui arteri anda ke seluruh badan anda. Tekanan darah adalah bagaimana keras darah anda menolak ke dinding arteri anda.

Tekanan darah tinggi (hipertensi) biasanya tidak mempunyai gejala, tetapi ia boleh menyebabkan masalah yang serius, seperti penyakit jantung, strok, dan kegagalan buah pinggang.

Tekanan darah 120/80 mm Hg (sering dirujuk sebagai “120 lebih 80”) dianggap normal. Jika nombor atas (tekanan darah sistolik) secara konsisten 140 atau lebih tinggi atau nombor bawah (tekanan darah diastolik) adalah 90 atau lebih tinggi, anda dianggap mempunyai tekanan darah tinggi.

Tekanan darah tinggi dikaitkan dengan berat badan berlebihan dan obesiti dalam beberapa cara.

 • Mempunyai saiz badan yang besar boleh meningkatkan tekanan darah kerana jantung anda perlu mengepam lebih keras untuk membekalkan darah ke semua sel anda.
 • Kelebihan lemak juga boleh merosakkan buah pinggang anda, yang membantu mengawal tekanan darah.

Justeru, penurunan berat badan yang membawa anda dekat dengan julat BMI yang normal boleh mengurangkan tekanan darah tinggi.

3. Penyakit jantung

Penyakit jantung adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan beberapa masalah yang boleh menjejaskan jantung anda. Jenis masalah yang paling biasa berlaku apabila saluran darah yang membawa darah ke jantung menjadi keras dan sempit. Ini boleh membuat jantung tidak mendapat semua darah yang diperlukan.

Masalah lain ialah menjejaskan seberapa baik jantung anda mengepam darah. Sekiranya anda mempunyai penyakit jantung, anda mungkin mengalami serangan jantung, kegagalan jantung, kematian jantung tiba-tiba, angina (sakit dada), atau irama jantung yang tidak normal.

Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian di Malaysia. Dan sekarang ni pesakit jantung adalah di kalangan orang yang masih muda (berumur 30an).

Penyakit jantung kini bukan penyakit orang tua
Penyakit jantung kini bukan penyakit orang tua

Orang yang gemuk atau obes sering mengalami masalah kesihatan yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Masalah kesihatan ini termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan gula darah tinggi.

Di samping itu, berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan perubahan pada jantung anda yang membuatnya bekerja lebih keras untuk menghantar darah ke semua sel dalam tubuh anda.

Kehilangan 5 hingga 10 peratus berat badan boleh menurunkan peluang anda untuk merawat penyakit jantung.

4. Strok

Strok berlaku apabila aliran darah ke bahagian otak anda berhenti, menyebabkan sel otak mati. Jenis strok yang paling biasa, dipanggil strok iskemia, berlaku apabila bekuan darah menghalang arteri yang membawa darah ke otak. Satu lagi jenis stroke, yang dikenali sebagai stroke hemorrhagic, berlaku ketika saluran darah di otak pecah.

Kegemukan dan obesiti diketahui meningkatkan tekanan darah. Tekanan darah tinggi adalah punca utama strok. Berat tambahan juga meningkatkan peluang anda untuk mengembangkan masalah lain yang dikaitkan dengan strok, termasuk kolesterol tinggi, gula darah tinggi, dan penyakit jantung.

Salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko strok anda adalah untuk mengekalkan tekanan darah anda. Kehilangan berat badan boleh membantu menurunkan tekanan darah anda.

5. Kanser

Kanser berlaku apabila sel-sel di dalam satu bahagian badan, seperti kolon, tumbuh secara tidak normal atau di luar kawalan. Sel-sel kanser kadang-kadang merebak ke bahagian lain badan, seperti hati. Kanser adalah penyebab utama kematian kedua di negara kita sekarang  ni.

Bagaimana obesity boleh dikaitkan denngan beberapa jenis kanser? Sel lemak boleh membebaskan hormon yang menjejaskan pertumbuhan sel, yang membawa kepada kanser. Juga, tabiat makan atau fizikal yang boleh menyebabkan kelebihan berat badan juga boleh menyumbang kepada risiko kanser.

Apakah jenis kanser dikaitkan dengan berat badan berlebihan dan obesiti?

Kelebihan berat badan meningkatkan risiko mengembangkan kanser tertentu, termasuk berikut:

 • payudara, selepas menopaus
 • usus dan rektum
 • endometrium (lapisan rahim)
 • hempedu
 • buah pinggang

6. Sleep Apnea

Sleep Apnea adalah keadaan di mana seseorang mempunyai satu atau lebih jeda dalam pernafasan semasa tidur. Seseorang yang mempunyai Sleep Apnea mungkin mengalami masalah mengantuk siang hari, kesukaran memfokuskan, dan juga kegagalan jantung.

Obesiti adalah faktor risiko yang paling penting untuk Sleep Apnea.

 • Seseorang yang berlebihan berat badan mungkin mempunyai lebih banyak lemak yang tersimpan di sekeliling lehernya. Ini boleh menjadikan laluan udara lebih kecil. Laluan udara yang lebih kecil boleh menyebabkan pernafasan sukar atau kuat (kerana berdengkur), atau pernafasan mungkin berhenti sama sekali untuk jangka masa yang singkat.
 • Lemak yang disimpan di leher dan di seluruh badan boleh menghasilkan bahan yang menyebabkan keradangan. Keradangan di leher adalah faktor risiko Sleep Apnea.

Berat badan biasanya meningkatkan risiko Sleep Apnea. Mengurangkan berat badan boleh membantu mengurangkan saiz leher dan mengurangkan keradangan.

7. Osteoarthritis

Osteoartritis adalah masalah kesihatan umum yang menyebabkan kesakitan dan kekakuan pada sendi anda. Osteoarthritis sering dikaitkan dengan penuaan atau kecederaan, dan paling sering menjejaskan sendi tangan, lutut, pinggul, dan bahagian bawah.

Berlebihan berat badan adalah salah satu faktor risiko untuk osteoartritis, bersama-sama dengan kecederaan sendi, usia yang lebih tua, dan faktor genetik.

 • Berat tambahan boleh menyebabkan tekanan tambahan pada sendi dan tulang rawan (tisu yang keras tetapi licin yang meliputi hujung tulang anda pada sendi), menyebabkan mereka haus.
 • Orang yang mempunyai lebih banyak lemak badan mungkin mempunyai tahap darah yang lebih tinggi dari bahan yang menyebabkan keradangan. Sendi yang meradang boleh meningkatkan risiko osteoarthritis.

Bagi mereka yang berlebihan berat badan atau obes, kehilangan berat badan boleh membantu mengurangkan risiko mengatasi osteoartritis. Berat badan sekurang-kurangnya 5 peratus daripada berat badan anda boleh mengurangkan tekanan pada lutut, pinggul, dan bahagian bawah belakang dan mengurangkan keradangan dalam badan anda.

8. Penyakit Fatty Liver

Penyakit hati berlemak, juga dikenali sebagai steatohepatitis bukan alkohol (NASH), berlaku apabila lemak berkumpul dalam hati dan menyebabkan kecederaan. Penyakit hati berlemak boleh mengakibatkan kerosakan hati yang teruk, sirosis (tisu parut), atau kegagalan hati.

Penyakit hati berlemak biasanya menghasilkan gejala ringan atau tidak. Ia seperti penyakit hati alkohol, tetapi ia tidak disebabkan oleh alkohol dan boleh berlaku pada orang yang minum sedikit atau tidak alkohol.

Artikel berikut ada penjelasan lebih lanjut berkenaan masalah fatty liver:

9. Penyakit buah pinggang

Buah pinggang anda adalah dua organ berbentuk kacang yang menapis darah, mengeluarkan air tambahan dan produk sisa, yang menjadi air kencing. Buah pinggang anda juga membantu mengawal tekanan darah supaya tubuh anda dapat kekal sihat.

Penyakit buah pinggang bermakna buah pinggang rosak dan tidak dapat menapis darah seperti yang sepatutnya. Kerosakan ini boleh menyebabkan sisa-sisa untuk berkumpula= badan. Ia juga boleh menyebabkan masalah lain yang boleh membahayakan kesihatan anda.

Obesiti meningkatkan risiko kencing manis dan tekanan darah tinggi, penyebab utama penyakit buah pinggang kronik. Kajian terbaru menunjukkan bahawa walaupun tanpa risiko ini, obesiti itu sendiri boleh menggalakkan penyakit ginjal kronik dan mempercepat kemajuannya.

Sekiranya anda berada di peringkat awal penyakit buah pinggang kronik, kehilangan berat badan boleh melambatkan penyakit ini dan menjadikan buah pinggang lebih sihat.

Lemak visceral terus jadi normal lepas buat JomDetox
Lemak visceral terus jadi normal lepas buat JomDetox

10. Masalah Kehamilan

Kegemukan dan obesiti menimbulkan risiko masalah kesihatan bagi ibu dan bayi yang mungkin berlaku semasa kehamilan. Wanita hamil yang berlebihan berat badan atau gemuk mungkin mengalami peningkatan risiko

 • mengembangkan diabetes gestational (gula darah tinggi semasa kehamilan)
 • mempunyai preeclampsia (tekanan darah tinggi semasa kehamilan yang boleh menyebabkan masalah yang teruk untuk ibu dan bayi jika tidak ditangani)
 • memerlukan czer, akibatnya, mengambil masa lebih lama untuk pulih selepas melahirkan

Bayi ibu yang berlebihan berat badan atau obesiti berisiko tinggi untuk ibu dan bayi.

Wanita hamil yang berlebihan berat badan lebih cenderung untuk membangunkan ketahanan insulin, gula darah tinggi, dan tekanan darah tinggi. Berlebihan berat badan juga meningkatkan risiko yang berkaitan dengan pembedahan dan anestesia, dan obesiti yang teruk meningkatkan masa pembedahan dan kehilangan darah.

Mengambil berat terlalu banyak semasa kehamilan boleh memberi kesan jangka panjang untuk ibu dan anak. Kesan ini termasuk bahawa ibu akan mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti selepas bayi dilahirkan. Risiko lain adalah bahawa bayi mungkin mendapat berat terlalu banyak kemudian sebagai seorang anak atau sebagai orang dewasa.

Mencapai berat badan normal sebelum menjadi hamil boleh mengurangkan peluang anda untuk mendapat masalah yang berkaitan dengan berat badan.

Kehilangan berat badan berlebihan selepas bersalin boleh membantu wanita mengurangkan risiko kesihatan mereka. Sebagai contoh, jika seorang wanita menghidap penyakit diabetes, kehilangan berat badan boleh menurunkan risiko diabetes di kemudian hari.

Cara Kuruskan Badan Bagi Orang Obes

Bagi orang yang memang mengalami kegemukan dan dah lama berada dalam masalah ini (obes atau berlebihan berat badan), ada cara yang selamat dan berkesan untuk anda kuruskan badan.

Yang penting adalah perlukan keazaman anda yang kuat dan keyakinan tinggi untuk berjaya kuruskan badan.

Saya adalah salah seorang yang dah berjaya kuruskan badan. Saya memang gemuk sejak kecil, alami masalah obesiti sejak memiliki anak. memang saya akui sukar nak kuruskan badan, dah macam-macam cara saya buat yang selalunya hanya turun paling banyak pun 10kg. Dan masalah rebound juga menghantui saya.

Alhamdulillah sekarang saya sudah bebas daripada obesiti, memiliki tahap kesihatan semakin baik.

Malah bukan saya sahaja, bahkan saya berjaya tolong ramai orang yang obes berjaya turun berat melebihi 15kg. Yang penting adalah program ini selamat dan berkesan untuk kita secara jangka pendek dan panjang.

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 8 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Coach Fatimah berjaya turun 18kg, beliau ada masalah cyst dan hormon
Coach Fatimah berjaya turun 18kg, beliau ada masalah cyst dan hormon

Bagaimana kami buat? Tentulah dengan program #JomDetoxJutawan. Ada banyak posting saya sudah tulis mengenainya. Jemput baca dalam link berikut:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Adapt kepada new lifestyle memang nampak cantik dan mudah on paper, tapi awas susah tau sebenarnya nak laksanakan dalam kehidupan kita seharian.

Ada seorang Pensyarah Dietetik, pun masih sertai coaching kami sebab katanya sukar nak laksanakan dalam kehidupan sehariannya.

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp