Call nowWhatsapp

Category Archives: Tips Mengandung

26 hari di hospital gara-gara placenta previa

Agak lama juga saya tak update blog ni. Bukan apa, sibuk sikit selepas bersalin baby baru nombor 4 minggu lalu. Alhamdulillah saya selamat melahirkan baby girl pada 21 februari 2018 yang lalu melalui kaedah czer. Jadi paham-paham la kan bila tengah pantang ni kena curi-curi masa nak tulis. Apa saya nak kongsi hari ni adalah […]

Makanan Terbaik Untuk Naikkan Paras HB

hb rendah

Ada juga antara kita hadapi masalah HB rendah kan? HB tu apa? Dan apa makanan terbaik untuk naikkan paras HB? Platelet darah akan dapat melindungi kita daripada kehilangan darah yang terlalu banyak apabila kita cedera. Platlet darah ditemui di dalam darah, bersifat melekit dan tanpa warna. Ubat-ubatan boleh didapati untuk merawat masalah ini, tetapi beberapa […]

15 Kepentingan Magnesium Untuk Kesihatan

kepentingan magnesium dalam tubuh

Sebenarnya magnesium merupakan salah satu mineral yang paling banyak dalam tubuh. 50% magnesium dalam badan terletak dalam tulang. Dan selebihnya terdapat pada organ dan sel-sel. Magnesium sangat diperlukan oleh tubuh terutaman untuk tulang, saraf dan otot. Ia sangat penting untuk jaga sistem imun tubuh dan menjadikan tulang lebih kuat. Antara fungsi magnesium adalah: Jaga otot […]

Omega Guard: Kepentingan Omega 3 Dalam Kesihatan

kepentingan omega 3 kepada tubuh

Omega Guard: Kepentingan Omega 3 Dalam Kesihatan Siapa sini memang ambil asid lemak omega 3 setiap hari? Tak kiralah suplemen jenama apa, tapi mesti ambil? Tahukah anda asid lemak (fatty acid) omega 3 dikaitkan dengan penuaan yang sihat sepanjang hayat. Ini bermakna ia penting untuk diri kita tambah pula umur kita makin meningkat tiap tahun kan. Omega […]

Risiko Kekurangan Zat Besi Semasa Mengandung

Ramai ibu mengandung tapi alami HB rendah, betul tak? Ada yang buat tak peduli, ada mak yang risau dan mencari penyelesaian. Biasanya memang doktor akan ambil berat lebih kalau masalah HB rendah ni. HB rendah ini yang selalu dikaitkan dengan kekurangan zat besi, ikut tajuk kita hari ini. Maklumat ini juga yang saya dapat daripada […]

Nutrisi Lengkap Ibu Hamil Bantu Kesihatan Bayi

Nutrisi lengkap ibu hamil bantu kesihatan bayi

Saya jarang tulis berkenaan ibu hamil kebelakangan ini. Kebanyakan posting berkenaan ibu hamil adalah tahun lalu atau sebelum itu. Tapi hari ini saya rasa terpanggil untuk berkongsi dengan anda berkenaan peri pentingnya pemakanan seimbang dan nutrisi lengkap untuk ibu hamil. Bayi Baru Lahir Ada Kanser MAKNA adalah pertubuhan bagi orang kanser. Info yang saya dapat, […]

Cara Kawal GDM Semasa Hamil

Cara Kawal GDM Semasa Hamil

Ramai daripada kita yang ada masalah GDM kan. GDM adalah gestational diabetes melitus atau ringkasnya kencing manis semasa mengandung. Dengan saya ramai juga customer yang begini. Kalau ikutkan pengalaman saya dulu, sebaik tahu ada GDM, memang gelabah gila. Mau tak gelabah, doktor kata risiko banyak. Risikonya seperti: Cara Elak GDM Semasa Hamil Sebelum ini saya ada […]

Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Hamil dan Menyusu

Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Hamil dan Menyusu

Selalunya bila mengandung dan menyusukan anak, paling diberikan kepentingan adalah keperluan kalsium. Sebab itu juga banyak produk jenis tenusu diperkenalkan untuk golongan ini. Tapi sejauh mana dan mengapa kalsium penting untuk ibu hamil dan menyusu? Mengapa Kalsium Penting Untuk Ibu Hamil dan Menyusu Perasan tak kebanyakan nenek, moyang atau ibu kita bila dah berusia sudah […]

9 Perkembangan Bayi dan Keperluan Nutrisi Ibu Mengandung

perkembangan bayi dan keperluan nutrisi ibu mengandung

Baru-baru ini ada terbaca di laman web PAMA berkenaan 9 Perkembangan Bayi Dalam Kandungan yang tentu semua ibu ingin tahu. Yelah, kita sedang mengandung, tentu sekali kita ingin tahu apakah bayi dalam kandungan kita buat, dan bagaimanakah perkembangannya di dalam itu. Di bawah adalah antara perkara penting yang saya ambil daripada PAMA. 9 Perkembangan Bayi […]

Cara Pastikan Tiada GDM Semasa Hamil

Tiada GDM dengan Vivix

Minggu ni 35w dah. Minggu depan genap 36w means genapla 9 bulan. Masa ni tengah pulun juga kerja untuk handover kerja kat staff, kena setelkan banyak perkara sebab kerja saya ni ada yang orang lain takde nak ambil alih. Collegue pulak tengah terlantar kena mild strok baru2 ni. Ok itulah plan saya before setiap kali […]