Call nowWhatsapp

Kanser Disebabkan oleh Toksin dalam Produk Pembersihan Rumah

bahan kimia toksik produk cucian
Profesor Anne Steinemann dari University of Washington (UW) di A.S. telah mengkaji kesan aroma sintetik pada kesihatan. Dia menjadi tertarik dengan masalah apabila orang mula mencadangkan kepadanya bahawa penyegar udara di dalam tandas awam dan wangian yang datang dari pakaian dan produk pembersihan membuat mereka sakit.
.
Melalui beberapa kajian selama beberapa tahun, Steinemann dan rakan-rakannya mendapati bahawa wangian sintetik hanyalah umpama a tip of iceberg yang menyebabkan masalah kesihatan untuk orang ramai.
.
Pada tahun 2008, Steinemann dan sekumpulan penyelidik di UW menyiasat enam produk dobi terlaris dan penyegar udara. Mereka ingin tahu apa yang mereka ada yang mungkin menyumbang kepada masalah kesihatan.
.
Kerana pengeluar yang membuat produk ini tidak dikehendaki mendedahkan ramuan, setiap produk dianalisa berasingan untuk menentukan apa yang ada di dalamnya. Apa yang mereka dapati membimbangkan. Nak tau apa?
.
Daripada enam produk itu, hampir 100 bahan kimia telah dijumpai, beberapa di antaranya dikenali sebagai toksik atau berbahaya di bawah undang-undang persekutuan.
.
Tiada bahan yang disenaraikan di label produk, dan tidak ada amaran. Menurut Steinemann, lima daripada enam produk mengeluarkan satu atau lebih “bahan pencemar udara berbahaya” yang dianggap oleh Badan Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA) mempunyai tahap pendedahan yang tidak selamat.
.

Bolehkah Mesin Pengering Anda Membuat Anda Sakit?

Pada tahun 2011, pasukan penyelidik yang sama melakukan kajian terkawal yang menyiasat pelepasan dari mesin basuh dan pengering. Pelepasan telah diambil dari dua lubang pengering kediaman semasa penggunaan:
 • tiada produk
 • detergen dengan wangian
 • bahan pencuci dan pengering, kedua-duanya dengan wangian
Para penyelidik mendapati lebih daripada 25 sebatian organik yang tidak menentu (VOCs) dipancarkan dari lubang pengering, dengan kepekatan tinggi asetilehid kimia, aseton, dan etanol. Tujuh daripada VOC ini diklasifikasikan sebagai bahan pencemar udara berbahaya dan dua sebagai karsinogenik (acetaldehyde dan benzena).

Bahan Kimia Toksik Mempengaruhi 99% daripada Penduduk A.S.

Pada tahun 2016 Prof Steinemann menulis artikel yang diterbitkan dalam jurnal Air Quality, Atmosphere & Health. Artikel itu melaporkan hasil dari tinjauan penduduk negara Amerika yang melihat ke dalam berbagai pendedahan dan kesan yang berkaitan dengan pelepasan dari produk fragranced. Steinemann melaporkan:

Secara kolektif, 99.1% penduduk terdedah kepada wangian sekurang-kurangnya sekali seminggu dari penggunaan mereka sendiri, penggunaan orang lain, atau keduanya.

34.7% daripada penduduk yang dilaporkan melaporkan masalah kesihatan yang disebabkan oleh pendedahan ini, termasuk:
 • kesukaran pernafasan
 • masalah neurologi
 • serangan asma
 • pening
 • sakit kepala migrain
15.1% penduduk telah kehilangan hari bekerja atau bahkan kerja mereka akibat kesan daripada pendedahan produk pewangi pada pekerjaan.

Bahan Kimia Dari Pencuci Menjejaskan Kesihatan

Bahan-bahan kimia toksik yang sentiasa dimasukkan ke dalam pencuci pakaian, penyegar udara, dan produk pembersihan lain boleh menjejaskan bukan sahaja kesihatan peribadi kita tetapi juga alam sekitar.
.
Bahan kimia ini dipancarkan ke udara dan menyumbang kepada pencemaran udara. Mereka pergi ke longkang dan masuk ke dalam air dan membuat malapetaka di jalan air dan sungai kita. Haiwan yang meminum air ini terjejas teruk. Ikan yang berenang di dalam air ini juga mengalami tekanan.
.
Beberapa bahan kimia yang paling merosakkan yang terdapat dalam pembersihan bekalan adalah:

1. Aroma sintetik

Haruman dalam produk biasanya campuran beberapa dozen hingga beberapa ratus bahan kimia, yang kebanyakannya tidak dinilai untuk keselamatan mereka. Gabungan bahan kimia yang digunakan boleh menyebabkan karsinogenik jika dihirup atau dipakai dekat dengan kulit.
.
Penyegar rumah memang wangi tapi bertoksik dan bertindak sebagai bahan karsinogen

  Penyegar rumah memang wangi tapi bertoksik dan bertindak sebagai bahan karsinogen

2. Penstabil

Penstabil (stabilizer) digunakan untuk menstabilkan formula agar tahan lama. Contohnya termasuk etilena oksida atau polyalkylene oxide, yang dikaitkan dapat menjejaskan mata, kulit, dan kerengsaan paru-paru, serta ruam dan dermatitis.

3. Surfactants

Termasuk untuk membantu produk membersihkan lebih baik. Contoh-contohnya termasuk:
 • Natrium lauryl sulfate (SLS), yang mempunyai senarai panjang masalah kesihatan termasuk keracunan organ, masalah perkembangan dan pembiakan, neurotoxicity, mutasi DNA dan kanser
 • Diethanolamine (DEA), dikaitkan dengan kerengsaan mata dan kulit dan mungkin masalah hati
 • Quaternium-15, yang dikenali untuk melepaskan formaldehid, bersifat karsinogen
 • Alkil benzena sulfonat (LA) linear, dikaitkan dengan kerengsaan mata dan kulit dan toksik kepada hidupan akuatik
 • Benzena, bersifat karsinogen; distilat petroleum, dikaitkan dengan kerosakan paru-paru dan kanser.

4. 1,4 dioxane

Produk sampingan natrium lauril sulfat dikaitkan dengan masalah pernafasan, alahan, gangguan hormon, penyakit buah pinggang, gangguan sistem saraf, ketoksikan otak, penyakit hati, dan gangguan sistem imun.
.
10 ribu bahan kimia diperkenalkan setiap tahun, FDA hanya uji 200 dari jumlah keseluruhan 84 ribu bahan kimia. Anda ingat anda selamat?
10 ribu bahan kimia diperkenalkan setiap tahun, FDA hanya uji 200 dari jumlah keseluruhan 84 ribu bahan kimia. Anda ingat anda selamat?

5. Bleach (peluntur)

Sama ada secara berasingan atau dimasukkan ke dalam formula detergen, peluntur adalah kulit yang diketahui, perengsa mata dan paru-paru. Lebih buruk lagi, apabila ia bergabung dengan air sisa, sebatian organik toksik adalah terbentuk yang diketahui menyebabkan masalah pernafasan serta kerosakan buah pinggang dan hati.

6. Fosfat dan EDTA

Termasuk dalam formula untuk melembutkan air keras, menghilangkan minyak dan kotoran, dan menggantung kotoran supaya ia tidak menetap kembali pada pakaian atau pinggan semasa kitaran basuh.
.
Fosfat telah lama dikaitkan dengan kerosakan alam sekitar – terutamanya dalam saluran air – menyebabkan bunga alga yang menyebabkan kerosakan meluas kepada ekosistem.
.
Banyak pengeluar detergen telah menghapuskan fosfat, tetapi penggantian, asid etilenediaminetetraacetic (EDTA) tidak lebih baik. Ia tidak mudah merosakkan dalam alam sekitar (biodegrade), dan kajian haiwan mendapati ia menjadi toksik.

7. Pemutihan optik

Bahan kimia yang kekal di permukaan kain untuk menyerap cahaya UV dan membantu pakaian kelihatan lebih cerah, lebih putih, dan lebih bersemangat; ilusi optik.
.
Pemerah optik dikaitkan dengan dermatitis kontak dan kemungkinan mutasi genetik dalam kehidupan akuatik, menurut satu kajian Sweden. Mereka tidak biodegradable.
.
Ada banyak bahan kimia lain dalam pembersih dan produk rumah lain – ini hanya pesalah yang paling buruk. Sebagai hasil langsung dari kehadiran bahan kimia ini di rumah purata, EPA telah melaporkan bahawa udara di dalam rumah ini dua hingga lima kali lebih tercemar daripada udara di luar mereka!

Klik di sini untuk mengetahui kenapa perlu detoks untuk kesihatan dan kecergasan.

Ringkasan Artikel

 • Aroma sintetik dan bahan kimia toksik yang lain dalam produk pembersihan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.
 • Banyak wangian sintetik mengandungi bahan kimia toksik atau berbahaya.
 • Pelepasan dari mesin pengering sering mengandungi bahan pencemar dan karsinogen.
 • 99.1% penduduk terdedah kepada wangian sekurang-kurangnya seminggu sekali.
 • Sesetengah bahan kimia yang terbukti berbahaya masih digunakan, dan pengeluar tidak dikehendaki mendedahkan sebarang bahan pada label produk.
 • Penting bagi pengguna untuk dididik agar mereka boleh membuat pilihan yang lebih baik mengenai produk pembersihan mereka.

Rujukan:

Bagaimana Nak Beli Set Kanser Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk konsultansi masalah anda dan penerangan Set Kanser Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

10 thoughts on “Kanser Disebabkan oleh Toksin dalam Produk Pembersihan Rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp