Call nowWhatsapp

Manfaat Polifenol Untuk Kesihatan Jantung

cegah penyakit jantung dengan shaklee

Semua orang ada jantung, kemungkinan untuk setiap orang mendapat mana-mana penyakit berkaitan jantung juga tentu ada.

Bagaimana cara terbaik untuk melindungi kita daripada masalah berkaitan jantung?

Peranan Polifenol Mempromosi Kesihatan Jantung

Sebagai organ yang paling sibuk, jantung tentunya perlukan nutrisi dan penjagaan terbaik. Polifenol adalah sejenis antioksidan dan bermanfaat untuk mengekalkan kesihatan dan fungsi jantung seperti:

 • Memperbaiki aliran darah
 • Mempromosi kesihatan salur darah

Banyak kajian saintifik menunjukkan polifenol dapat mengurangkan keradangan pada saluran darah.

 • Masalah seperti strok dan serangan jantung adalah disebabkan keradangan pada salur darah (1,2)
 • Membantu menggalakkan salur darah sihat (1,2)
 • Menggalakkan tekanan darah sihat – mengekalkan keanjalan salur darah (2)
 • Mengekalkan kadar pembekuan platlet yang sihat – jika platlet tidak normal ia akan menyumbat pengedaran darah menyebabkan strok dan serangan jantung (2,3)

Kajian saintifik ini boleh dibaca melalui pautan di bawah:

 1. Red wine: A drink to your heart.
 2. Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited
 3. Wine polyphenols improve endothelial function in large vessels of female spontaneously hypertensive rats

Apakah Polifenol Yang Bermanfaat Untuk Jantung?

Peranan terbesar polifenol adalah sebagai antioksidan justeru dapat membantu memerangi radikal bebas, terutama melindungi protein daripada teroksida. Disamping itu polifenol turut mengurangkan tekanan oksidan pada mitokondria.

Ada 10 jenis polifenol telah diadun secara saintifik bersama-sama resveratrol dalam produk popular Shaklee, Vivix. Ada 10 jenis (dan lebih) polifenol dalam Vivix antaranya:

 1. Asid elagic
 2. Anthocyanins
 3. Proantocyanidins
 4. Catechins
 5. Quercetins
 6. Lupeul
 7. Gallic acid
 8. Ellagictannins
 9. Chlorogenic acid
 10. Myricetin
 11. Resveratrol

Hampir kesemua polifenol diatas sangat bermanfaat buat jantung, tapi bagaimana?

Manfaat polifenol untuk jantung
Manfaat polifenol untuk jantung

1. Asid elagik

Asid Ellagic didapati dapat menurunkan tahap tisu lemak dari sebatian keradangan. Ini sebagaimana satu jurnal yang diterbitkan dalam “Biokimia dan Biophysical Research Communications.”

Dalam kajian itu menyatakan pengurangan jumlah sebatian yang dikenali sebagai resistin. Tahap bertentangan dalam darah telah dihubungkait dengan penyakit arteri koronari serta kencing manis.

Selain itu, dalam satu kajian menunjukkan bahawa tikus yang diberi asid ellagic dapat mengurangkan kesan kecederaan otak traumatik termasuk kesan jangka panjang pada hipotalamus dan keradangan.

2. Anthocyanins

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa antosianin juga boleh membantu menangkis masalah kesihatan utama seperti penyakit jantung dengan cara:

 • Meningkatkan kesihatan jantung. Kajian menyatakan bahawa antosianin berupaya meningkatkan tahap kolesterol dan metabolisme gula darah, serta melawan tekanan oksidatif (satu proses yang diketahui memainkan peranan dalam penyakit jantung).
 • Membantu menurunkan kadar kolestrol jahat (LDL). Sumber dari The American Journal of Clinical Nutrition.
Vivix mengandungi polygadum cuspidatum yang terbaik untuk kesihatan jantung
Vivix mengandungi polygadum cuspidatum yang terbaik untuk kesihatan jantung

4. Proanthocyanidin

Proanthocyanidin adalah asal daripada ekstrak biji anggur, mempunyai tindakan pencegahan terhadap penyakit seperti aterosklerosis, gastrik, kanser usus besar, katarak dan kencing manis.

Dalam kajian awal terhadap manusia, ekstrak biji anggur ditunjukkan mempunyai kesan pencegahan terhadap peningkatan lipid peroksida dalam plasma manusia selepas latihan dan otot selepas latihan.

Kesan anti-trombotik mungkin disebabkan kesan menghalang langsung pada platelet. Satu kajian menunjukkan proanthocyanidins dari biji anggur mungkin berguna untuk chloasma.

5. Catechins

Ia merupakan sejenis flavonoid yang memerangi radikal bebas dan bertindak sebagai antioksidan. Flavanols menjadikan arteri sihat, melancarkan aliran darah, mengurangkan tekanan darah dan melindungi daripada sunburn.

Untuk jantung, kebaikan catechin ini adalah:

 • Antiartherogenic: Atherogenesis berlaku akibat proses oksidasi oleh lipid pada LDL kolesterol. LDL yang teroksidan menyebabkan penyumbatan pada arteri. Catechin membantu mencegah proses oksidasi LDL kolesterol ini.
 • Antioksidan: peranan terbesar catechin adalah sebagai antioksidan justeru dapat membantu memerangi radikal bebas, terutama melindungi protein daripada teroksida. Disamping itu catechin turut mengurangkan tekanan oksidan pada mitokondria.
 • Anti radang: Disebabkan catechin berfungsi sebagai anti radang, catechin berupaya memperbaiki keadaan penyakit akibat keradangan seperti arthritis.

6. Quercetin

Quercetin menyokong kesihatan jantung dengan keupayaan untuk menurunkan keradangan dan tekanan oksidatif, quercetin memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai masalah jantung dan saluran darah yang berkaitan.

Menurut Jabatan Patologi dan Diagnostik di Universiti Verona di Itali, quercetin dan flavonoid lain adalah “ejen anti-virus, anti mikroba, anti-radang dan anti-alergi”.

Polifenol flavonoid adalah yang paling bermanfaat untuk mengurangkan atau mengawal selia saluran dan fungsi keradangan. Quercetin dianggap sebagai flavonoid yang menunjukkan kesan kuat pada sistem imun dan keradangan yang disebabkan oleh leukosit dan isyarat intrasel lain.

7. Asid klorogenik

Asid klorogenik bermanfaat untuk jantung dengan membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan mengekalkan tahap tekanan darah yang normal.

8. Myricetin

Myricetin adalah salah satu daripada flavonols. Myricetin mempunyai aktiviti anti-inflamasi. Dalam kajian, ia telah menunjukkan sifat anti-tumor dan antioksidan. Ia juga boleh menghalang pembentukan fibril beta-amyloid, masalah utama dengan penyakit Alzheimer. Flavonoid mempunyai aktiviti antibakteria dan antiviral.

Disebabkan ia berfungsi juga untuk penjagaan kesihatan otak, ia turut membantu kesihatan salur darah.

9. Resveratrol

Mengikut British Medical Journal, “The Lancet”, ia menghalang pengoksidaan kolesterol LDL oleh yang menakjubkan 70 hingga 80%.

Resveratrol membantu saluran darah untuk berehat dan mengembangkan yang memudahkan darah mengalir dengan bebas melalui arteri dan juga menstabilkan degupan jantung . Selain itu, Resveratrol adalah antioksidan yang bermanfaat dalam mencegah unsur-unsur berbahaya dalam badan daripada menyerang sel-sel sihat.

Ciri-ciri antioksidan resveratrol juga menawarkan manfaat kesihatan tertentu dalam pencegahan penyakit jantung dan mengurangkan keradangan tisu paru-paru pada penyakit paru-paru tersumbat kronik [chronic obstructive pulmonary disease (COPD)].

Penyelidik di University of Illinois, di bawah arahan Dr John Pezzuto, telah mendedahkan maklumat baru dan menarik tentang resveratrol. Kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh mencegah penyakit jantung dengan menghalang pembentukan pembekuan darah, yang boleh mencetuskan kedua-dua serangan jantung dan strok.

Mana nak dapat polifenol?

Alhamdulillah adanya Vivix Shaklee sebab telah diadun secara saintifik menyediakan kesemua 11 jenis polifenol diatas. 1 sudu kecil sehari sudah mencukupi untuk melindungi jantung kita. Banyak juga testimoni customer saya yang saya telah kongsikan dalam blog ini.

Antaranya seperti dari pautan berikut: Bertahun-tahun sakit jantung akhirnya temui keserasian dengan Vivix

Testimoni sakit jantung Vivix
Testimoni sakit jantung Vivix

Bestkan, paling penting kena cari suplemen yang mempunyai fungsi melindungi fungsi jantung, insyaALlah tentu berkesan kepada anda juga.

Berminat untuk dapatkan Vivix Shaklee? Ayuh hubungi saya sekarang!

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Shaklee Gombak

24 thoughts on “Manfaat Polifenol Untuk Kesihatan Jantung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp