Call nowWhatsapp

Set Strok Shaklee Sebagai Pelengkap Nutrisi

Set strok shaklee pelengkap nutrisi

Set Strok Shaklee Sebagai Pelengkap Nutrisi

Selain daripada beberapa kaedah pencegahan strok, pengambilan nutrisi daripada suplemen yang baik dapat membantu mencegah strok.

Semasa pemulihan strok, pemakanan yang betul adalah penting. Diet yang sihat boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat, boleh membantu mencegah strok berulang, dan menyediakan badan anda dengan nutrisi yang diperlukan untuk pulih dengan sendirinya.

Suplemen yang penting untuk pemulihan strok dan mencegah strok berulang boleh diambil melalui makanan tambahan atau suplemen. Ada beberapa suplemen yang efektif dan penting untuk diambil oleh pesakit strok.

Video di bawah menjelaskan bagaimana nutrisi dapat membantu anda lebih cepat pulih.

Set Strok Shaklee Sebagai Pelengkap Nutrisi

1. Suplemen Asas

a. Resveratrol

Resveratrol adalah sejenis antioksidan kuat yang dapat membantu melindungi sel anda daripada kerosakan daripada radikal bebas. Radikal bebas memainkan peranan dalam pelbagai penyakit termasuk penyakit kardiovaskular yang merupakan pelopor kepada strok.

 • Mengurangkan risiko anda mendapat penyakit kardiovaskular, justeru dapat mengurangkan risiko strok kedua.
 • Melindungi sel-sel saraf otak daripada kerosakan selepas berlakunya strok.
 • Resveratrol juga dikaitkan dengan pentingnya diambil oleh pesakit strok, bersama-sama dengan program rehab. Kajian klinikal yang dijalankan mendapati gabungan pengambilan resveratrol dan program rehab dapat membantu mempercepatkan pemulihan pesakit strok.
 • Melindungi saraf daripada kecederaan akibat serebrum iskemia serta mendorong proses angiogenesis.

Resveratrol boleh didapati secara semulajadi daripada coklat gelap, wain merah, dan beberapa lagi. Namun kini kita tidak perlu susah hati lagi kerana Shaklee telah memformulasikan sesuatu yang dipanggil sebagai Vivix. Lagipun Vivix lebih hebat berbanding suplemen resveratrol tunggal, disebabkan resepi Vivix yang dipatenkan adalah gabungan resveratrol dan polifenol.

b. Vitamin B

Vitamin B dapat membantu anda memperoleh semula fungsi otak selepas strok. Malah saintis menggelarkan Vitamin B sebagai vitamin untuk otak (brain vitamin). Kesemua 8 jenis vitamin B seperti B1, B2, B3, B6, asid folik, dan B12 memainkan peranan penting dalam kesihatan otak.

Strok menyebabkan kerosakan otak yang mengganggu keupayaan otak untuk berkomunikasi dengan saraf anda, mungkin menyebabkan kemahiran motor terjejas dan gejala-gejala lain. Untuk membantu dalam pembaikan otak dan saraf anda, vitamin B12 menawarkan pelbagai manfaat khusus untuk keperluan pemulihan strok.

Fungsi Vitamin B adalah:

 • Membantu fungsi dan perkembangan sel-sel otak dan saraf
 • Vitamin B12 membantu badan anda membangunkan dan mengekalkan myelin, iaitu lapisan pelindung di sekeliling gentian saraf anda yang meningkatkan kelajuan di mana impuls berfungsi.
 • Vitamin B12 berperanan dalam pembentukan neurotransmitter yang penting untuk fungsi-fungsi kognitif dan perlindungan neural.

Banyak kajian telah mendapati kekurangan vitamin B12 dikaitkan dengan neuropati periferal (penyakit saraf), subakut degenerasi digabungkan (gangguan otak, saraf, dan tulang belakang), dan masalah psikiatri. Banyak masalah ini adalah disebabkan oleh myelin rosak, neurotransmitter yang rosak, dan saraf yang rosak .

c. Minyak Ikan Omega 3

Omega-3 adalah sejenis asid lemak tak tepu. Ia merupakan lemak baik yang diperlukan oleh tubuh kita. Tahu tak otak kita sebahagian besarnya adalah daripada lemak? Berikut adalah 3 jenis omega-3 yang anda perlu tahu:

 • Alfa-linolenik (ALA)
 • Asid eicosapentaenoic (EPA)
 • Asid docosahexaenoic (DHA)

Minyak ikan adalah sumber EPA dan DHA telah menunjukkan dapat membantu

 • Menurunkan paras trigliserida tinggi iaitu satu faktor risiko untuk penyakit jantung dan strok
 • Membantu dengan sakit sendi dan kekakuan (iaitu kesan sampingan yang biasa strok).
 • Mempunyai kuasa perlindungan kepada otak apabila diambil dalam tempoh 5 jam selepas strok iskemia

Suplemen Tambahan Yang Lain

Suplemen lain yang boleh membantu meningkatkan pemulihan strok dan mencegah strok berulang ialah:

 • Protein dan asid amino
 • Kalsium dan Vitamin D
 • Minuman isotonik

d. Protein dan Asid Amino

Diet yang kaya dengan protein dapat membantu mengurangkan risiko seseorang mendapat strok. Apabila mengambil protein anda telah mengurangkan risiko sebanyak 20% berdasarkan kajian daripada Nanjing University School of Medicine. Protein berperanan dari segi:

 • Membantu membina otot yang dapat membantu pemulihan pesakit strok ke tahap maksima (Ha, Iversen & Hauge, 2008).
 • Membantu penghantaran isyarat melalui sistem saraf pusat (CNS) ke seluruh badan (Bouziana & Tziomalos, 2011).

e. Kalsium dan Vitamin D

Satu kajian oleh Medscape Medical News mendedahkan bahawa kekurangan vitamin D menyebabkan kesan yang lebih teruk kepada pesakit strok iskemia.

Fungsi kalsium dan vitamin D adalah:

 • Memberikan perlindungan kepada saraf dan kesan osteoprotective dapat mengurangkan kecacatan kognitif dan fungsi otak kepada pesakit selepas strok.
 • Mencegah pesakit daripada kerap kali terjatuh.

f. Minuman Isotonik

Bukan semua minuman isotonik adalah sama. Minuman isotonik diperlukan disebabkan kandungan elektrolit padanya. Badan memerlukan natrium dan kalsium untuk fungsi saraf. Untuk mencegah strok berulang dan sebagai pemulihan selepas strok, sangat penting untuk mengamalkan minuman isotonik.

Minuman isotonik hendaklah mengandungi proprietari elektrolit OPTI-LYTE dengan campuran unik karbohidrat. Antara elektrolit yang utama dalam badan kita adalah

 • Sodium ion
 • Cloride Ion
 • Magnesium ion
 • Calcium Ion
 • Pottassium ion

Elektrolit dan mineral ini dapat:

 • Membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan. Pesakit strok selalu mengalami ketidak seimbangan badan (mudah jatuh dengan sendiri)
 • Baik untuk sistem neuromotor (tindak balas saraf dan otot).

Minuman isotonik terbaik tentulah Performance Drink. Performance Drink mempunyai rumusan OptiCarb yang mana melalui ujian klinikal membuktikan OptiCarb yang sudah dipatenkan ini membantu:

 • Meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda
 • Memberikan tenaga
 • Memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh

Berbanding dengan minuman sukan yang lain, Performance drink mempunyai lebih 67% otot glikogen (sumber tenaga) dan menyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera.

Set strok Shaklee membantu mengurangkan risiko strok berulang dan membantu pemulihan
Set strok Shaklee membantu mengurangkan risiko strok berulang dan membantu pemulihan

Kesimpulan

Set Strok Shaklee dapat membantu untuk melengkapkan nutrisi pesakit strok di samping sebagai membantu mencegah strok berulang dan pemulihan selepas strok. Set Strok Shaklee lengkap mengandungi:

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

12 thoughts on “Set Strok Shaklee Sebagai Pelengkap Nutrisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp