Call nowWhatsapp

Tag Archives: cara pantas kuruskan badan

7 Tepung Rendah Karbo Terbaik Untuk Kuruskan Badan

7 jenis tepung sesuai untuk kuruskan badan

Sejak saya buat #JomDetoxJutawan, saya kenal pula diet jenis Intermittent Fasting dan diet ketogenik. Dalam diet ini, kena amalkan pemakanan rendah karbohidrat. Bermakna, bukan sahaja perlu off nasi, roti-roti, mi dan sebagainya pun kena elakkan. Nak kuruskan badan, bukan mudah ya. Tapi nak elakkan sampai bila? Benda yang saya selalu makan, lama-lama jadi rindu juga […]

Bulletproof Coffee Minuman Alaf Baru?

bulletproof coffee

Ada satu minuman saya suka sangat sekarang ni, Bulletproof Coffee. Ia adalah minuman berprestasi tinggi yang telah membantu semua orang daripada seorang CEO, suri rumah, pelajar dll mengharungi hari mereka. Bagaimana Membuat Bulletproof Coffee Brew 1 cawan kopi Tambah 1 sudu teh minyak MCT (Medium Chain Trigelycerides)(merupakan sejenis minyak kelapa, tapi lebih baik daripada itu) […]

Senaman Boleh Mengurangkan Tekanan, Tapi Kenapa Tingkatkan Kortisol?

Senaman untuk kesihatan

Kunyit, ashwagandha dan phosphatidylserine adalah beberapa suplemen yang mungkin anda stok di kabinet ubat anda untuk mempertahankan terhadap hormon cortisol secara hantu. Tetapi adakah kortisol penjahat itu dicat? Lagipun, walaupun senaman, amalan yang sihat, membawa kepada pembebasan kortisol. Sebelum anda melompat ke Amazon dan memesan gerobak suplemen pengurusan tekanan, pertimbangkan sains di sebalik kortisol, senaman […]

Berjaya Kuruskan Badan, Sel Lemak Bebaskan Toksin

sel lemak simpan toksin

Ada satu posting Dr Hafiz tulis begini, “Sayur ni penting untuk imbangi makanan tinggi protein dan lemak dalam tu. Jika takde sayur memang bahaya. Contohnya antioksidan dalam tumbuhan, perlu sangat untuk neutralkan bahaya zat besi yang tinggi dalam daging. Zat besi banyak sangat boleh tingkatkan stres radikal badan. Sayuran juga banyak nutrien seperti magnesium, vitamin-vitamin […]

7 Makanan Tak Naikkan Gula Dalam Darah

makanan tak spike insulin

Diet yang sihat adalah penting untuk reverse prediabetes atau jika anda nak kuruskan badan. Makanan memang banyak pilihan, kena belajar cara pilih makanan yang betul agar dengan makanan ianya dapat membantu kita turunkan gula dalam darah dan tak naikkan insulin. Ini bermakna makanan ini tidak akan menaikkan gula darah anda dan boleh membantu anda mengelakkan […]

Tips Untuk Perbaiki Insulin Resistance

cara perbaiki insulin resistance

Insulin adalah hormon yang membantu badan menyerap glukosa dan mengekalkan tahap gula dalam darah. Rintangan insulin atau Insulin resistance menjadikannya lebih sukar bagi sel-sel badan untuk mengambil glukosa. Tapi, ada beberapa langkah pemakanan boleh memperbaiki ketahanan insulin. Apakah Insulin Resistance (IR)? Insulin resistance adalah apabila sel-sel di dalam badan tidak menyerap insulin dengan betul. Dari […]

6 Cara Menghidupkan Hormon Yang Membakar Lemak

6 hormon bakar lemak

Hormon memainkan peranan besar dalam bagaimana fungsi tubuh kita dan setiap satunya bertanggungjawab untuk tugas yang sangat khusus. Ada hormon yang membuat kita merasa lapar, yang lain sebaliknya. Ada yang memberitahu otak kita bahawa kita perlu menyimpan lemak sekiranya ada, ada pula yang memberikan kita isyarat untuk mula membakarnya seperti tidak ada esok. Teknik ini […]