Category Archives: Set Mengandung

Bila Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Delay

By | 5 February 2018

“Puan, femur length baby macam tak ikut jadual perkembangan yang sepatutnya. Saya akan rujukkan puan ke Hospital Selayang.” Lembut saja tutur kata doktor di Klinik Kesihatan (KK) tatkala selesai proses ultrasound pada minggu ke 29 bulan lalu. Pernyataan lembut tapi bedebush dalam fikiran saya, risau ada, sedih pun ada. Tapi pada masa yang sama saya cuba bertahan positif.… Read More »

Elakkan Bayi Pramatang Dengan Omega 3

By | 26 January 2018

Asid lemak omega-3 adalah penting untuk perkembangan saraf otak bayi dan penting untuk kehamilan dan berat masa lahir. Kebanyakan wanita hamil mungkin tidak mendapat cukup asid lemak omega-3 kerana tidak mendapat pemakanan berasaskan omega 3 yang mencukupi. Bagi wanita hamil untuk mendapatkan asid lemak omega-3 yang mencukupi, melalui pemakanan dan suplemen. Dalam artikel ini saya akan membincangkan bagaimana… Read More »

Kalsium Magnesium Untuk Ibu Mengandung

By | 18 October 2017

Anda ibu mengandung? Tahu tak salah ada tiga nutrisi penting perlu diambil di sepanjang kehamilan anda? Kalsium, magnesium, vitamin D, semuanya punyai khasiat tertentu untuk membantu anda di sepanjang proses mengandung, juga turut mempunyai khasiat untuk bayi anda. Ayuh kita lihat lebih lanjut. Kenapa anda memerlukan magnesium semasa kehamilan Magnesium adalah penting untuk pelbagai reaksi biologi dalam badan termasuk… Read More »

Makanan Terbaik Untuk Naikkan Paras HB

By | 26 September 2017

Ada juga antara kita hadapi masalah HB rendah kan? HB tu apa? Dan apa makanan terbaik untuk naikkan paras HB? Platelet darah akan dapat melindungi kita daripada kehilangan darah yang terlalu banyak apabila kita cedera. Platlet darah ditemui di dalam darah, bersifat melekit dan tanpa warna. Ubat-ubatan boleh didapati untuk merawat masalah ini, tetapi beberapa makanan tertentu dapat… Read More »

Cara Cegah Jaundice Bayi Terbukti Berkesan

By | 29 August 2017

Ramai bayi yang dilahirkan sekarang ini rata-rata akan mengalami jaundice. Artikel saya kali ini berkenaan cara cegah jaundice bayi adalah berpotensi berkesan secara klinikal. Mungkin jika ada pun, tidak perlu sampai perlu warded (maknanya jaundice tinggi sangat). Saya tahu betapa teruknya jika anak baru lahir mengalami kuning. Pengalaman saya sendiri dengan anak pertama dan kedua, kedua-duanya perlu warded… Read More »

Set Mengandung Kencing Manis Shaklee

By | 21 March 2017

Set Mengandung Kencing Manis Shaklee Saya memang ada ramai sangat customer yang mengandung dan pada masa yang sama mengalami masalah seperti kencing manis dan darah tinggi ketika mengandung. So far, alhamdulillah customer saya sihat dengan mengambil set mengandung Shaklee bersama-sama konsultansi berterusan daripada saya. Apakah Kencing Manis Semasa Mengandung Kencing manis semasa mengandung juga dikenali sebagai diabetes gestasi… Read More »

Anencephaly Dan Langkah Pencegahan Bagi Ibu Mengandung

By | 20 March 2017

Baru-baru ini melintas di FB saya berkenaan kes bayi dengan kecacatan dinamakan sebagai Anencephaly. Pertama kali saya dengar berkenaan penyakit ini ialah tatkala riuh berkenaan risiko kelahiran bayi dengan anencephaly jika ibu hamil dijangkiti virus Zika. Masa itu barulah terbuka mata. Tapi anda tahu kan, sebenarnya bukanlah Zika penyebab kepada meningkatnya bayi dilahirkan dengan anencephaly, tapi sebenarnya adalah faktor… Read More »

Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung

By | 20 October 2014

Salah satu masalah kesihatan semasa mengandung selain diabetes adalah masalah HB rendah. 3 tahun dulu KKM masih amalkan pengambilan darah untuk cek HB hanya dengan tusukan di hujung jari, tapi saya tak pasti sejak bila sekarang mereka ambil darah di urat darah terus dan dihantar ke makmal. Jadi keputusan yang diperolehi lebih tepat kata mereka. Setiap kali cek… Read More »

Cara Elak Bengkak Kaki Semasa Hamil

By | 13 October 2014

Cara Elak Bengkak Kaki SemasHamil Bagi saya sendiri, bengkak kaki semasa mengandung ni memang cepat berlaku. 2 kehamilan sebelum ini tak silap saya ia akan berlaku sejak bulan ke 4 mengandung. Sakit jugak bila jadi ni, nak pijak pun rasa sakit. Mengapa Bengkak Kaki Berlaku? Perkara ini dikenali sebagai edema, ia berlaku semasa mengandung kerana badan kita menyimpan lebih… Read More »

Protein Soya Untuk Ibu Hamil

By | 3 October 2014

Ibu hamil memang seboleh-bolehnya digalakkan ambil banyak nutrisi untuk tumbesaran kandungan. Begitu juga dengan protein. Anda suka protein haiwan atau protein tumbuhan? 2 kali kehamilan sebelum ini saya banyak bergantung kepada sumber semulajadi makanan. Protein seperti ayam, daging, telur dan ikan memang banyak juga saya ambil. Memang boleh kita bergantung sepenuhnya kepada makanan, tapi pengambilan suplemen juga semakin… Read More »