Call nowWhatsapp

Category Archives: Set Mengandung

Tips Kawal Kencing Manis Semasa Mengandung

Sekarang ni kalau mengandung ada kencing manis adalah sesuatu yang normal, sebab ramai ibu yang akan ada keadaan macam ni. Tapi suasana ni tak sihat tau. Ada banyak risiko kalau ibu ada kencing manis masa mengandung. Antaranya: Makrosomia (didefinisikan sebagai bayi yang lahir dengan berat 4.0kg atau lebih). Bayi berkemungkinan akan menghadapi kecederaan di bahu […]

Bila Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Delay

perkembangan bayi mesti ikut jadual

“Puan, femur length baby macam tak ikut jadual perkembangan yang sepatutnya. Saya akan rujukkan puan ke Hospital Selayang.” Lembut saja tutur kata doktor di Klinik Kesihatan (KK) tatkala selesai proses ultrasound pada minggu ke 29 bulan lalu. Pernyataan lembut tapi bedebush dalam fikiran saya, risau ada, sedih pun ada. Tapi pada masa yang sama saya […]

Elakkan Bayi Pramatang Dengan Omega 3

omega 3 dan bayi pramatang

Asid lemak omega-3 adalah penting untuk perkembangan saraf otak bayi dan penting untuk kehamilan dan berat masa lahir. Kebanyakan wanita hamil mungkin tidak mendapat cukup asid lemak omega-3 kerana tidak mendapat pemakanan berasaskan omega 3 yang mencukupi. Bagi wanita hamil untuk mendapatkan asid lemak omega-3 yang mencukupi, melalui pemakanan dan suplemen. Dalam artikel ini saya […]

Kalsium Magnesium Untuk Ibu Mengandung

Anda ibu mengandung? Tahu tak salah ada tiga nutrisi penting perlu diambil di sepanjang kehamilan anda? Kalsium, magnesium, vitamin D, semuanya punyai khasiat tertentu untuk membantu anda di sepanjang proses mengandung, juga turut mempunyai khasiat untuk bayi anda. Ayuh kita lihat lebih lanjut. Kenapa anda memerlukan magnesium semasa kehamilan Magnesium adalah penting untuk pelbagai reaksi biologi […]

Makanan Terbaik Untuk Naikkan Paras HB

hb rendah

Ada juga antara kita hadapi masalah HB rendah kan? HB tu apa? Dan apa makanan terbaik untuk naikkan paras HB? Platelet darah akan dapat melindungi kita daripada kehilangan darah yang terlalu banyak apabila kita cedera. Platlet darah ditemui di dalam darah, bersifat melekit dan tanpa warna. Ubat-ubatan boleh didapati untuk merawat masalah ini, tetapi beberapa […]

Cara Cegah Jaundice Bayi Terbukti Berkesan

cara cegah jaundice bayi

Ramai bayi yang dilahirkan sekarang ini rata-rata akan mengalami jaundice. Artikel saya kali ini berkenaan cara cegah jaundice bayi adalah berpotensi berkesan secara klinikal. Mungkin jika ada pun, tidak perlu sampai perlu warded (maknanya jaundice tinggi sangat). Saya tahu betapa teruknya jika anak baru lahir mengalami kuning. Pengalaman saya sendiri dengan anak pertama dan kedua, […]

Set Mengandung Kencing Manis Shaklee

Set Mengandung Kencing Manis GDM Shaklee

Set Mengandung Kencing Manis Shaklee Saya memang ada ramai sangat customer yang mengandung dan pada masa yang sama mengalami masalah seperti kencing manis dan darah tinggi ketika mengandung. So far, alhamdulillah customer saya sihat dengan mengambil set mengandung Shaklee bersama-sama konsultansi berterusan daripada saya. Apakah Kencing Manis Semasa Mengandung Kencing manis semasa mengandung juga dikenali […]

Anencephaly Dan Langkah Pencegahan Bagi Ibu Mengandung

hb rendah

Baru-baru ini melintas di FB saya berkenaan kes bayi dengan kecacatan dinamakan sebagai Anencephaly. Pertama kali saya dengar berkenaan penyakit ini ialah tatkala riuh berkenaan risiko kelahiran bayi dengan anencephaly jika ibu hamil dijangkiti virus Zika. Masa itu barulah terbuka mata. Tapi anda tahu kan, sebenarnya bukanlah Zika penyebab kepada meningkatnya bayi dilahirkan dengan anencephaly, tapi […]

Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung

Cara Atasi HB Rendah Ketika Hamil

Salah satu masalah kesihatan semasa mengandung selain diabetes adalah masalah HB rendah. 3 tahun dulu KKM masih amalkan pengambilan darah untuk cek HB hanya dengan tusukan di hujung jari, tapi saya tak pasti sejak bila sekarang mereka ambil darah di urat darah terus dan dihantar ke makmal. Jadi keputusan yang diperolehi lebih tepat kata mereka. […]

Cara Elak Bengkak Kaki Semasa Hamil

Cara Elakkan Bengkak Kaki Semasa Mengandung

Cara Elak Bengkak Kaki SemasHamil Bagi saya sendiri, bengkak kaki semasa mengandung ni memang cepat berlaku. 2 kehamilan sebelum ini tak silap saya ia akan berlaku sejak bulan ke 4 mengandung. Sakit jugak bila jadi ni, nak pijak pun rasa sakit. Mengapa Bengkak Kaki Berlaku? Perkara ini dikenali sebagai edema, ia berlaku semasa mengandung kerana badan […]