Call nowWhatsapp

Category Archives: IF Keto Diet

Kurus At 40, Ebook Inspirasi Perjalanan Kurus

Ebook Kuruskan Badan

Alhamdulillah akhirnya berjaya juga saya terbitkan ebook pertama saya. Satu lagi kejayaan besar saya untuk tahun 2020. Kurus At 40, Ebook Inspirasi Perjalanan Kurus Ebook ini saya fokuskan kepada perjalanan saya kuruskan badan. Mungkin ada yang belum tahu, saya sememangnya “gebu” sejak kecil. Berpuluh-puluh tahun dengan keadaan overweight dan obesiti. Saya pernah buat 5x program […]

Makan Lewat Malam Punca Obesiti

Sebelum ni saya ada sebut juga, sebaiknya elakkan makan malam, apatah lagi makan lewat malam. Paling lambat makan, jam 8malam kena stop dah. Kenapa makan lewat malam tidak baik? 1. Menyukarkan proses pengurangan berat badan Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat […]

Lemak Badan Penyebab Lemah Sistem Imun

Obesiti menurunkan jangka hayat kita sehingga 14 tahun

Takde siapa yang suka sakit Bagaimana jika ada sesuatu yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kesihatan anda dan mengurangkan hari sakit anda? Kerana ternyata, mempunyai komposisi badan yang sihat menyumbang kepada sistem imun yang lebih kuat, membantu anda mengurangkan jangkitan kecil dan mengurangkan risiko anda mendapat penyakit yang serius, seperti penyakit jantung dan diabetes. Komposisi […]

Suplemen Membantu Masalah Obesiti

Obesiti dan risiko penyakit kronik

Sindrom Metabolik adalah keadaan di mana seseorang mendapat masalah 👉perut buncit / obesiti 👉tekanan darah tinggi 👉paras glukosa darah tinggi 👉paras kolesterol tinggi Seseorang dengan masalah Sindrom Metabolik ini berisiko lebih tinggi mendapat penyakit diabetes, strok, hypertension dan penyakit jantung Satu kajian yang di laporkan dalam Journal Nutrients , Korea pada 22 September 2017 menunjukkan […]

Makan Kekacang Dapat Bantu Kuruskan Badan

Bagaimana Makan Nuts Dapat Membantu Anda Kurangkan Berat Kacang sangat sihat, kerana mereka penuh dengan nutrien dan antioksidan (Sumber 1Trusted). Malah, mereka telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk perlindungan terhadap penyakit jantung dan diabetes (Sumber 2Trusted). Walau bagaimanapun, mereka juga tinggi lemak dan kalori, menyebabkan ramai orang mengelakkan kacang daripada takut bahawa mereka sedang […]

3 Sebab Anda Craving Karbohidrat

Karbo Kompleks lebih mengenyangkan dan berikan tenaga untuk tempoh lebih lama

Kita sebagai masyarakat Malaysia dan Asia memang sedari dulu makan banyak karbo. Memang diajar, sebab piramid makanan pun menyarankan makan karbohidrat paling banyak. Namun hasil kajian saintifik terbaharu mendapati, karbohidrat lebih bermanfaat kepada mereka yang sedang membesar (kanak-kanak dan remaja), manakala orang dewasa kita perlu minimakan pengambilan karbohidrat. Kitaran Ganas Karbohidrat Ramai orang akan mendapati, […]

Makan 2 Kali Sehari Lebih Baik Berbanding Makan Kerap

makan kurang dapat autophagy

Kenapa saya pilih makan 2 kali sehari berbanding makan 5 kali sehari kira kalori? Saya dah pernah tulis berkenaan Mitos Kira Kalori dalam pautan berikut, mungkin untuk dapat berikan anda penjelasan lebih mendalam berkenaan masalah kira kalori. Makan Kurang Kerap Dapat Jana Autophagy Autophagy ialah keadaan di mana badan mencuci sel-sel yang rosak. Ia diaktifkan […]

26 Tips Kuruskan Badan Untuk Tahun Baru 2020

Sekarang tiada masalah lagi dengan duduk bersilang kaki, duduk pun tak lenguh even lama-lama

Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Ikutkan pengalaman saya selama setahun ini yang membantu saya turun 23kg dalam masa 8 bulan, ada beberapa bukti yang saya nak kongsikan dalam artikel berikut. 26 Tips Kuruskan Badan Untuk Tahun Baru 2020 Berikut adalah 26 tips penurunan berat badan yang sebenarnya berasaskan pengalaman saya selama setahun ini. […]

Detox Diabetes: Peranan Hati Dan Gula Dalam Darah

vivix reverse diabetes

Ada ramai juga peserta kami dalam #JomDetoxJutawan yang merupakan pesakit diabetes. While kami tidaklah mempromosikan dan menjanjikan untuk turunkan bacaan diabetes (sebab program kami lebih kepada program kuruskan badan, but of course its target kami adalah kesihatan), tetapi nampaknya ramai yang telah mula mendapatkan kesannya. Berjaya Turunkan Kadar Gula Dalam Darah Dalam Masa 12 Hari […]

7 Tepung Rendah Karbo Terbaik Untuk Kuruskan Badan

7 jenis tepung sesuai untuk kuruskan badan

Sejak saya buat #JomDetoxJutawan, saya kenal pula diet jenis Intermittent Fasting dan diet ketogenik. Dalam diet ini, kena amalkan pemakanan rendah karbohidrat. Bermakna, bukan sahaja perlu off nasi, roti-roti, mi dan sebagainya pun kena elakkan. Nak kuruskan badan, bukan mudah ya. Tapi nak elakkan sampai bila? Benda yang saya selalu makan, lama-lama jadi rindu juga […]