Call nowWhatsapp

Mengantuk Siang Hari Merisikokan Anda Strok Dan Darah Tinggi

Mengantuk siang hari simptom sleep apnea

Tahu tak bahaya sleep apnea? Apa tu sleep apnea? Kalau awak kerap berdengkur, atau tidur tak bernafas walaupun hanya 5saat, itulah tanda anda menghadapi masalah sleep apnea.

Salah satu kes pertama yang berkaitan dengan sleep apnea dicatat oleh Charles Dickens pada tahun 1836 dalam novel episod yang dirujuk sebagai The Pickwick Papers.

Anak lelaki bernama Joe disebut sebagai “budak gemuk” dalam cerita Dickens. Joe dicirikan sebagai seorang yang mengantuk (mengantuk siang hari yang melampau dan corak pernafasan yang luar biasa ketika dia tidur) kini dikenali sebagai sindrom hipoventilasi obesiti (OHS).

Inilah rupa Joe seperti diceritakan dalam buku Charles Dickens
Inilah rupa Joe seperti diceritakan dalam buku Charles Dickens

Gejala Sleep Apnea

Simptom sleep apnea yang paling ketara termasuk mengantuk siang hari yang berlebihan dan berdengkur. Walau bagaimanapun, kena faham sleep apnea adalah masalah berkaitan pernafasan yang serius yang dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, serangan jantung, dan strok (Peppard, Young, & Barnett, 2013).

Disebabkan masalah obesiti dan berat badan berlebihan telah meningkat sekarang ni, maka terdapat peningkatan kejadian gangguan berkaitan obesiti, seperti sleep apnea.

Tiga faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan dengan apnea tidur adalah seks, kumpulan umur, dan status berat badan. Sleep apbea berlaku lebih kerap pada lelaki, individu yang lebih tua, dan mereka yang mempunyai BMI yang lebih tinggi (Peppard, et al, 2013).

Mengapa Obesiti Menyebabkan Sleep Apnea?

Berat badan yang berlebihan menyumbang kepada sleep apnea dengan menyebabkan peningkatan tekanan pada saluran udara atas, yang menyebabkan kejatuhan dan penurunan kawalan neuromuskular dari deposit lemak.

Deposit lemak ini menyumbang kepada penurunan jumlah udara dari peparu dan menjadikannya lebih sukar untuk bernafas (Young, Skatrud & Peppard, 2013).

Lidang leher, lilitan pinggang dan nisbah pinggang hingga pinggul juga menjadi pertimbangan apabila menangani berat badan berlebihan atau obesiti sebagai penyebab sleep apnea.

Lingkaran leher lebih besar daripada 17 inci bagi lelaki dan 16 inci untuk wanita meningkatkan risiko kedua-dua obesiti dan apnea tidur.

Pengukuran pinggang sama dengan atau melebihi 40 inci pada lelaki dan 35 inci pada wanita juga meningkatkan faktor risiko.

Nisbah pinggang-ke-pinggul juga boleh dikira untuk menilai untuk bersamaan risiko tambahan. Nisbah ini ditentukan dengan membahagikan ukuran pinggang dengan pengukuran pinggul. Nisbah ini lebih besar, faktor risiko yang lebih tinggi untuk apnea tidur dan gangguan berkaitan obesiti yang lain.

Bagaimana Obesiti Menyebabkan Sleep Apnea

Walaupun tidak semua orang yang berlebihan berat badan mempunyai apnea tidur, cuma kalau berlebihan berat badan akan meningkatkan risiko anda alami sleep apnea. Ini disebabkan kenaikan berat badan boleh menyebabkan lemak terkumpul di kawasan leher, menghalang pernafasan dan menyebabkan apnea tidur.

Atas sebab ini, penurunan berat badan adalah salah satu ubat cara hidup yang pertama yang disyorkan oleh doktor apabila merawat OSA: Kehilangan 10 peratus berat badan anda dengan ketara dapat memperbaiki keadaan atau bahkan menghilangkan apnea tidur sepenuhnya.

Pernafasan bagi orang normal dan orang yang alami sleep apnea
Pernafasan bagi orang normal dan orang yang alami sleep apnea

Bagaimana Sleep Apnea Boleh Sebabkan Masalah Berat Badan?

Mempunyai apnea tidur juga boleh menyumbang kepada obesiti, dan orang yang mempunyai OSA yang teruk mempunyai peluang yang lebih besar untuk jadi lebih gemuk berbanding mereka yang mempunyai OSA yang kurang teruk.

Kualiti tidur yang buruk mempengaruhi penghasilan hormon yang berkaitan dengan selera makan, dan juga OSA boleh menyebabkan tidur siang hari, dengan demikian menurunkan aktiviti fizikal. Malangnya, ini juga boleh menyebabkan sukar bagi orang yang mengalami penurunan berat badan.

Rawatan Untuk Sleep Apnea

Ikutkan rawatan paling biasa adalah menggunakan mesin CPAP pada waktu malam. Mesin ni mahal sangat, kos dalam RM10 ribu ke atas. Pengalaman ayah saya menggunakan mesin ni taklah efisien sangat.

Sebab tak selesa menggunakannya. Dan lagi mesin tu kerap berlaku masalah, bila kita panggil syarikat untuk perbaiki, masalah masih berlaku. Buang duit saja, dahlah mahal. Jadi pengurusan alat ni membebankan (Peppard et al, 2000)

Paling mudah rawatan sleep apnea adalah dengan menurunkan berat badan. Berat badan telah didapati untuk mengurangkan keterukan apnea tidur serta perkembangan gangguan. Kegemukan dan obesiti kekal sebagai penyebab utama apnea tidur (Peppard et al, 2013).

Alat CPAP berharga puluhan ribu RM tapi tidaklah efektif mana
Alat CPAP berharga puluhan ribu RM tapi tidaklah efektif mana

Dengan mengekalkan berat badan yang sihat, seseorang boleh mengelakkan tidur apnea dan gangguan berkaitan obesiti yang lain. Pengurangan berat badan sebanyak serendah 5-10% boleh mengurangkan keterukan apnea tidur yang sudah ada dan, dalam sesetengah kes, menghalang perkembangannya.

Rujukan

  1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (2017). Overweight and Obesity Statistics. Retrieved from https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-statistics/overweight-obesity
  2. Peppard, P.E., Young, T., Barnet, J.H. Increased prevalence of sleep-disordered breathing in adults.  Am J Epidemiol 2013; 177:1006
  3. Young, T., Skatrud, J., Peppard, P.E.  Risk factors for obstructive sleep apnea in adults. JAMA 2004; 291:2013.
  4. Peppard, P.E., Young, T., Palta, M.  Longitudinal study of moderate weight change and sleep-disordered breathing.  JAMA 2000; 284:3015

Jika anda berlebihan berat badan atau gemuk dan percaya anda mungkin mempunyai masalah sleep apnea, berbincang dengan doktor anda. Apabila tidak dirawat, apnea tidur boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, diabetes jenis 2, dan masalah jantung, jadi penting untuk anda dapatkan rawatan atau sekurang-kurangnya berusahalah untuk kuruskan badan!

Bagaimana Nak Kurus Dengan Berkesan dan Selamat

Jika anda ada masalah sleep apnea dan pada masa yang sama anda juga mengalami obesiti, jangan terburu-buru nak kurus sehingga menjejaskan kesihatan anda.

Jangan ambil jalan singkat dengan mengambil produk bahaya, atau buat crash diet sampai nutrisi pun takde dalam badan.

Anda boleh cuba cara saya kuruskan badan, lost 22kg dalam masa 8 bulan sahaja dan dapat memperbaiki kesihatan kepada lebih baik.

vivix kuruskan badan
Berjaya kuruskan badan dengan JomDetox, IF dan Keto Diet

Kuruskan Badan Dengan Program JomDetoxJutawan

Setiap hari, badan kita terdedah kepada toksin dari persekitaran, pemakanan yang tidak sihat, dan tekanan hidup. Pendedahan yang kerap dan berterusan melemahkan keupayaan semulajadi badan untuk menyingkirkan toksin.

Ia menyebabkan berlakunya pengumpulan toksin yang boleh membawa kepada pelbagai penyakit. Oleh itu, amalan detox secara berkala adalah penting untuk kesihatan.

7 Manfaat Detox

  • Menurunkan Berat Badan
  • Kolon Lebih Sihat
  • Meningkatkan Tenaga
  • Mengawal Nafsu Makan
  • Kulit Lebih Cantik
  • Menguatkan Sistem Imun
  • Tidur Lebih Lena

Proses Semasa Detox

Diet detox merupakan intervensi pemakanan jangka pendek yang direka untuk menghilangkan toksin dari badan anda.

Dalam tempoh detox akan jadual pemakanan berkala, diet pemakanan dengan sayur / buah serta pengambilan air yang disyorkan. Detox yang saya jalani melibatkan pengambilan suplemen Shaklee.

Seperti saya senaraikfan diatas, selepas detox, peserta akan mendapat manfaat berikut:

  • Rehatkan organ anda dengan mengurangkan pemakanan
  • Merangsang hati anda untuk menghilangkan toksin
  • Menggalakkan penghapusan toksin melalui najis, air kencing, dan peluh
  • Meningkatkan peredaran darah
  • Berikan badan anda dengan nutrien yang sihat

Terapi detox biasanya disyorkan kerana potensi pendedahan kepada bahan kimia toksik di alam sekitar atau diet anda. Ini termasuk bahan pencemar, bahan kimia sintetik, logam berat, dan sebatian berbahaya yang lain.

Semasa proses detox juga peserta diajar tentang pemilihan pemakanan sihat dan cara pemakanan yang tidak sihat ini memudaratkan kita.

Tekanan Darah semakin normal hasil buat Detox
Tekanan Darah semakin normal hasil buat Detox

Berkesankah Program Detox?

Saya telah anjurkan program #JomDetox sebanyak 12 sesi setakat 7 bulan beroperasi. Secara personal, ianya sangat bagus sebab:

  • Ramai orang melaporkan rasa lebih terfokus dan bertenaga semasa dan selepas diet detox.
  • Peserta dapat turunkan berat badan. Walaupun orang kata turun berat tu sebab banyak kehilangan air, tapi peserta kami ramai yang turun sekitar 10kg dalam tempoh 1.5 bulan sahaja. Kalau kehilangan air hanya setakat 2-3kg sahaja. Mereka ini mampu turunkan berat sehingga 8kg dalam tempog 12hari sahaja. Jadi saya tidak fikir kesan ini hanya disebabkan kehilangan cecair semata-mata.
  • Dengan ketara, detox membantu peserta mengurangkan BMI, peratusan lemak badan, ukur lilit pinggang, visceral fat lebih baik dll. Ini disebabkan oleh proses pembakaran lemak yang lebih efisien.

Jom Detox dan IF memang terbaik!

Memang sukar kalau kita buat sendiri, tanpa panduan, atau sekadar kita gugel sendiri. Sebab maklumat terlalu banyak, jadi pening juga dibuatnya. Jadi program ini dapat membantu anda praktikkan pengalaman Detox, IF dan Keto bersama saya.

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawanShaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge