Call nowWhatsapp

Suplemen Mengurangkan Risiko Mengandung GDM

risiko ibu mengandung dengan gdm kencing manis
Anda mungkin pernah mendengar dari doktor atau bidan anda bahawa gestational diabetes meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan – seperti keguguran, bayi yang dilahirkan terlalu awal atau perlu bersalin secara czer. Tetapi adakah anda tahu bahawa diabetes gestational juga dikaitkan dengan diabetes jenis 2 dan penyakit kardiovaskular selepas kehamilan?
Memang benar bahawa diabetes gestational adalah keadaan berbahaya yang berkembang semasa kehamilan, tetapi ada cara untuk mencegah dan mengurusnya. Dalam hal ini anda perlu ikuti pelan diet diabetes, ubah gaya hidup dan mengambil nutrisi tertentu yang boleh membantu mengurangkan risiko diabetes gestational dan mengekalkan kawalan glisemik.
 • Kunci untuk menguruskan diabetes gestational adalah:
 • Untuk mendidik tentang makanan yang seharusnya dimakan dan tidak boleh dimakan semasa kehamilan
 • Apa perubahan gaya hidup sehari-hari yang anda boleh lakukan untuk mengekalkan paras gula darah normal
 • Di mana mendapat sokongan jika anda memerlukannya.
Sekiranya anda didiagnosis mengidap diabetes, anda perlu segera mengambil tindakan, kerana kesan buruk adalah serius. Tetapi ketahui bahawa terdapat profesional yang dapat membantu anda untuk mendapatkan pelan rawatan yang berkesan.

Apakah Kencing Manis Gestational?

Diabetes Gestational adalah masalah perubatan yang paling biasa yang menjejaskan wanita hamil. Ia jenis diabetes yang sebenarnya didiagnosis antara kehamilan ke-24 dan ke-28 minggu. Ia berlaku ketika wanita hamil mempunyai kadar gula darah yang terlalu tinggi. Ini boleh menyebabkan banyak masalah untuk bayi yang belum lahir, seperti:
 • Dilahirkan terlalu awal
 • Mengalami masalah pernafasan
 • Beratnya terlalu banyak
 • Mempunyai tahap glukosa darah rendah selepas lahir

Risiko kepada Ibu

Ibu yang mengalami GDM mempunyai beberapa risiko antaranya:

 • Tahap glukosa darah tinggi boleh meningkatkan kemungkinan mengalami keguguran atau kelahiran mati (apabila bayi mati selepas 24 minggu kehamilan).
 • Mengalami preeklampsia, suatu keadaan yang melibatkan perkembangan abnormal plasenta, tekanan darah tinggi semasa kehamilan dan tahap protein yang tinggi dalam air kencing anda. Preeklampsia – juga dikenali sebagai toksemia – boleh menyebabkan komplikasi kehamilan yang serius, termasuk kerosakan kepada organ penting seperti otak, hati dan buah pinggang.
 • Bersalin secara czer kerana bayi sering mendapat banyak berat badan.
Risiko lebih besar adalah berdasarkan kajian baru-baru ini.

Satu kajian diterbitkan pada bulan Disember tahun 2017 dalam JAMA Internal Medicine, mendapati bahawa diabetes gestational secara positif dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular di kemudian hari.

Lebih 89,000 wanita hamil yang bebas daripada penyakit kardiovaskular mengambil bahagian dalam kajian ini soal selidik yang menilai kesihatan kardiovaskular mereka selepas mengandung. Para penyelidik mendapati bahawa wanita dengan sejarah diabetes gestasi mempunyai risiko 43 peratus lebih besar untuk mendapat penyakit kardiovaskular. Mereka juga menunjukkan bahawa hubungan antara diabetes gestasional dan penyakit kardiovaskular – terutamanya kejadian serangan jantung dan strok sebahagiannya mungkin disebabkan oleh penambahan berat badan dan kurang gaya hidup sihat semasa dan selepas kehamilan.

Gejala Diabetes Gestational & Ujian Pemeriksaan Glukosa

Wanita yang mengalami diabetes biasanya tidak mengalami sebarang gejala. Kebanyakan masa, gejala diabetes tidak dapat dilihat dengan jelas adalah serupa dengan gejala kehamilan normal. Anda mungkin menyedari perasaan anda:
 • penat dan lelah
 • sangat dahaga
 • keperluan untuk buang air kecil sering
Kerana tiada gejala kencing manis gestational yang ketara, wanita hamil menjalani ujian pemeriksaan glukosa rutin yang dilakukan antara 24 dan 28 minggu kehamilan.

5 Cara Mengurus Gejala Diabetes Gestational

1. Terapi Pemakanan

Pemakanan anda adalah faktor yang paling penting dalam mencegah dan menguruskan diabetes gestational. Wanita hamil perlu makan diet yang menyediakan pemakanan yang mencukupi untuk menyokong bayi mereka dan kesejahteraan mereka sendiri.
Adalah sangat penting bahawa wanita yang mengandung tidak mengambil terlalu banyak kalori, kalori kalori khusus yang berasal dari makanan yang diproses dan dibungkus, makanan ringan, barang bakar dan minuman manis.
Mencapai berat badan yang sesuai adalah salah satu cara yang paling penting untuk mencegah dan menguruskan diabetes gestational. Semasa kehamilan, peningkatan berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan hasil buruk bagi ibu dan bayi. Tambahan ia juga boleh menyebabkan obesiti kanak-kanak untuk anak kecil anda.
Berikut adalah beberapa petua diet untuk menguruskan diabetes gestational:
 • Pengambilan karbohidrat anda hanya perlu 35 peratus hingga 45 peratus daripada jumlah kalori anda setiap hari. Ambil 3 kali sehari bagi makanan utama dan 2x sehari makanan ringan. Elakkan makan makanan yang berat karbohidrat, seperti bagel, semangkuk pasta, sepiring lempeng.
 • Pastikan anda makan banyak makanan serat yang tinggi, yang boleh membantu melambatkan atau mengurangkan pelepasan insulin ke dalam aliran darah. Antara pilihan terbaik termasuk avokado, skuasy, kacang, lentil, biji chia dan biji rami.
 • Ambil protein berkualiti tinggi supaya tubuh anda lebih mudah memecah karbohidrat. Beberapa makanan protein tinggi yang terbaik termasuk dalam diet anda termasuk daging lembu yang diberi makan, ayam organik, salmon yang ditangkap liar, telur, yogurt, kacang dan kaldu tulang. –> memerlukan ESP Protein
 • Gunakan lemak yang sihat dalam resipi anda, seperti minyak kelapa, ghee dan butter (grassfed). Makanan ini membantu membakar lemak dan mengimbangi tahap glukosa darah anda. –> memerlukan OmegaGuard
 • Elakkan makanan manis yang akan membuang paras gula darah anda. Gula yang mudah dan halus yang terdapat di dalam soda, jus buah-buahan dan minuman manis lain adalah beberapa penyebab yang paling teruk bagi wanita yang mengidap diabetes kerana mereka membawa kepada pancang glukosa darah yang pesat. –> memerlukan Vitalea, Vitamin C dan Bcomplex 

Baca lanjut: Tips Kawal Kencing Manis Semasa Mengandung

2. Aktiviti Fizikal

Penyelidikan menunjukkan bahawa senaman dapat meningkatkan kawalan glisemik pada wanita dengan diabetes gestasi. Aktiviti fizikal yang sederhana selama 30 minit sehari atau lebih disarankan untuk semua wanita hamil dan terutama mereka yang mengidap diabetes, selagi tidak ada komplikasi perubatan atau obstetrik.
Beberapa latihan bermanfaat untuk wanita yang mengidap penyakit kencing manis termasuk berjalan pantas, latihan lengan sambil duduk di kerusi dan yoga pranatal. Melibatkan diri dalam aktiviti fizikal ini sekurang-kurangnya 10 minit selepas setiap hidangan dapat membantu mengurangkan kadar glukosa, membantu wanita dengan diabetes gestasi untuk mencapai matlamat glisemik mereka.
Infografik Mengandung Dengan Kencing manis GDM
Infografik Mengandung Dengan Kencing manis GDM

3. Menguruskan stres

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang mengidap penyakit diabetes sering mengalami tekanan yang berkaitan dengan perasaan seperti mereka kehilangan kawalan terhadap keadaan mereka, mengalami masalah melekat pada perubahan diet, dan mengalami ketakutan komplikasi ibu dan bayi.
Satu kajian pada tahun 2012 yang dijalankan di Universiti Nasional Ireland mendapati bahawa apabila 25 wanita yang mengidap penyakit kencing manis dibandingkan dengan 25 wanita tanpa kencing manis, mereka yang mempunyai keadaan ini lebih cenderung menjadi kesusahan yang berkaitan dengan penyakit kencing manis dan berpengalaman. Wanita yang mengalami kencing manis juga berasa seperti mereka tidak mempunyai sokongan sosial yang cukup dari luar keluarganya.
Risiko peningkatan tekanan, kebimbangan dan tanda-tanda kemurungan semasa kehamilan adalah masalah kerana masalah kesihatan mental ini dapat mempengaruhi tahap hormon anda, termasuk tahap insulin anda. Selain itu, kajian menunjukkan bahawa tekanan, kebimbangan dan kemurungan semasa kehamilan dikaitkan dengan berat lahir yang lebih rendah untuk bayi dan isu-isu yang berpotensi dengan perkembangan bayi. Mengalami tekanan dan kemurungan semasa kehamilan juga meningkatkan risiko anda mengalami kemurungan selepas bersalin selepas melahirkan.
Untuk menguruskan tahap tekanan anda, mulailah dengan mencari kumpulan sokongan, ahli pemakanan, ahli diet, jurulatih kesihatan atau juga seorang rakan yang mempunyai pengalaman dengan diabetes gestasi dan boleh membantu anda untuk mencari keselesaan dan tetap berada di landasan dengan pelan diet anda.
Anda juga perlu memberi tumpuan kepada melegakan tekanan dengan membuat perubahan gaya hidup kecil, seperti berjalan kaki di luar setiap hari, mencuba yoga pranatal, bermeditasi atau mengamalkan doa senyap, jurnal atau mandi hangat dengan minyak lavender. Perubahan-perubahan kecil ini dapat membantu anda untuk tetap fokus pada keadaan yang baik dan menjaga kesihatan anda sepanjang tempoh kehamilan anda.

4. Vitamin D

Sejumlah kajian saintifik menunjukkan hubungan antara kekurangan vitamin D dan diabetes gestasi. Kekurangan vitamin D juga berkaitan dengan obesiti ibu dan hasil buruk bagi ibu dan anak. Walaupun data itu tidak sepenuhnya konklusif, terdapat kajian yang menunjukkan bahawa suplemen vitamin D dapat mengurangkan risiko mengembangkan diabetes gestasi dan membantu meningkatkan kawalan glisemikpada wanita hamil yang mengalami diabetes dan mempunyai tahap vitamin D yang rendah.

5. Kalsium

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Pemakanan Kesihatan Awam pada tahun 2017, pengambilan makanan kalsium yang lebih tinggi adalah berkait rapat dengan risiko diabetes kehamilan. Berbanding dengan wanita yang menggunakan kalsium kurang, mereka yang mempunyai tahap kalsium yang lebih tinggi mempunyai risiko diabetes gestasi yang lebih rendah sebanyak 42 peratus. Dan penyelidik mendapati bahawa di kalangan wanita dengan pengambilan kalsium di bawah 1,200 miligram sehari, kenaikan 200 miligram dalam pengambilan harian dikaitkan dengan pengurangan 22 peratus dalam risiko penyakit kencing manis.
Cara terbaik untuk meningkatkan kadar kalsium anda adalah untuk memakan makanan kaya kalsium seperti yoghurt, keju, kue masak, brokoli dan badam.
Untuk kedua-dua vitamin D dan kalsium, boleh amalkan Ostematrix sebagaimana saya pernah tuliskan dalam artikel sebelum ini.

Baca: Kalsium Magnesium Untuk Ibu Mengandung

Set mengandung Shaklee (full set) turut berfungsi menurunkan risiko kencing manis pada ibu dan bayi
Set mengandung Shaklee (full set) turut berfungsi menurunkan risiko kencing manis pada ibu dan bayi

Penutup

InsyaAllah dengan cara ni, ibu mengandung dengan GDM akan jadi lebih sihat dan dapat jalani aktiviti seharian dengan lancar.

Sangat penting untuk anda beli suplemen Shaklee daripada orang yang tepat dan tahu selok belok nutrisi (berpengalaman). Saya telah berada dalam bisnes Shaklee lebih daripada 7 tahun dan telah membantu ramai orang yang mendapat penyakit kronik yang akhirnya menjadi sihat (Disclaimer: kesan kepada individu adalah berbeza, Shaklee adalah suplemen dan bukan bertujuan merawat).

Full set kencing manis GDM Shaklee adalah:

 1. Omega Guard
 2. Vita C Sustained Released
 3. Ostematrix
 4. Bcomplex
 5. Vitalea
 6. ESP

Setiap pembelian dengan saya akan melayakkan anda mendapat:

 1. Pos percuma
 2. Protokol pemakanan yang sesuai dengan masalah kesihatan anda
 3. Jemputan menghadiri kelas dengan doktor berpengalaman dalam bidang perubatan dan nutrisi (apabila diadakan)

Saya doakan anda terus sihat, terima kasih sebab membaca sampai habis. Saya doakan anda jumpa penyelesaian kepada masalah anda.

Jika perlukan sebarang penerangan tambahan jangan segan hubungi saya di 012-2195919 atau klik http://kakanah.wasap.my.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Coach Kesihatan Anda

Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp