Call nowWhatsapp

Tag Archives: kuruskan badan

Hidu Vanila Bantu Kurangkan Craving Gula

ketagihan gula

Ini fakta: Gula tidak baik untuk kita. Kita kerapkali dengar betapa tak eloknya gula kepada tubuh kita. Tapi walaupun kita cuba untuk potong pengambilan gula tambahan namun memang sukar sangat. Sebab semua jenis gula iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa yang kita kerap ambil tu sebenarnya menyebabkan kita ketagih. Penyelidikan menunjukkan gula adalah seperti ketagihan kokain. […]

Stress Menyebabkan Kegemukan

kortisol dan berat badan

Salah satu hormon yang akan mengganggu proses kita kuruskan badan adalah hormon kortisol. Ada banyak jenis hormon terlibat, boleh refer dalam gambar dibawah. Posting sebelum ini saya telah sebut tentang hormon tidur. Kali ini ayuh kita ambil tahu tentang hormon kortisol. Apabila kita merasa tertekan, kelenjar adrenal mengeluarkan sejenis hormon steroid iaitu hormon kortisol. Cortisol […]

Mengantuk Siang Hari Merisikokan Anda Strok Dan Darah Tinggi

Mengantuk siang hari simptom sleep apnea

Tahu tak bahaya sleep apnea? Apa tu sleep apnea? Kalau awak kerap berdengkur, atau tidur tak bernafas walaupun hanya 5saat, itulah tanda anda menghadapi masalah sleep apnea. Salah satu kes pertama yang berkaitan dengan sleep apnea dicatat oleh Charles Dickens pada tahun 1836 dalam novel episod yang dirujuk sebagai The Pickwick Papers. Anak lelaki bernama […]

Apa Beza Lose Weight Dengan Lose Fat?

Pelihara kepejalan otot semasa menguruskan badan

Terdapat perbezaan besar antara kehilangan berat badan dan kehilangan lemak. Matlamat kita sepatutnya bukan hendak menurunkan berat badan sahaja, tetapi mesti juga nak buang lemak. Bila kita menurunkan berat badan, kita akan hilangkan antaranya – lemak, otot, cecair, saiz organ. Jadi kita hendak sebahagian besar berat badan anda datang dari lemak, bukan daripada yang lain. […]

7 Hari Turun 2kg Dengan #IFKetoGenitMAF

keto - IF by #reverseaging

Alhamdulillah baru tamat pilot program saya #IFKetoGenitMAF ni semalam. Apa yang saya boleh kata, program menyeronokkan (apa yang tak seronok kan, hari-hari tengok gambar makanan). Pulak tu setiap hari ada update untuk ilmu dan berapa kg peserta dah turun berat. Testimoni Peserta #IFKetoGenitMAF Berikut ni saya paparkan poster-poster berkaitan. Walaupun sekejap sahaja rasanya 7 hari […]

Kuruskan Badan: Turun 21kg Dalam 6 Bulan

Diet Keto dan Kuruskan Badan Dengan Pantas

Alhamdulillah I made it until today. Masyaallah tak sangka la boleh kuruskan badan akhirnya saya ni. Untuk penjelasan dalam bentuk video boleh tonton video ini ya. Saya dah explain panjang lebar. Detox, IF dan Keto Diet memang terbaik! Justeru, saya lancarkan program #IFKetoGenitMAF sebuah program berasaskan IF dan Keto diet untuk anda pula mendapat manfaatnya. Memang […]

10 Tanda Anda Alami Fasa Ketosis

vivix kuruskan badan

Diet ketogenik adalah cara yang berkesan untuk mengurangkan berat badan dan meningkatkan kesihatan anda. Apabila dibuat dengan betul, diet karbohidrat yang rendah ini akan meningkatkan tahap keton darah. Apabila berada dalam tahap ketosis, ini menyediakan sumber bahan bakar baru untuk sel-sel anda dan menyebabkan kebanyakan manfaat kesihatan yang unik dalam diet ini. Dalam diet ketogenik, […]

Detox, IF dan Keto Jadi Pilihan Kuruskan Badan

Kuruskan badan dengan detox, IF dan keto diet

Saya ada buat 3jenis diet. Detox, Intermittent Fasting (IF) dan juga ketogenik diet. Ada yang tanya saya apa beza ketiga-tiganya? Dan sepatutnya nak pilih yang mana? Apakah Detox? Setiap hari, badan kita terdedah kepada toksin dari persekitaran, pemakanan yang tidak sihat, dan tekanan hidup. Pendedahan yang kerap dan berterusan melemahkan keupayaan semulajadi badan untuk menyingkirkan […]

Diet Keto dan Kuruskan Badan Dengan Pantas

Diet Keto dan Kuruskan Badan Dengan Pantas

Kini, anda mungkin pernah mendengar tentang diet keto dan banyak testimoni yang bantu ramai orang kuruskan badan dengan cepat. Saya sendiri memang pengamal diet keto, rasa sudah 3 bulan. Tapi sebelum anda nak buat, lebih elok ambil tahu apakah diet keto. Apakah Diet Keto? Diet ketogenik adalah diet rendah karbohidrat dan memerlukan pengambilan lemak dan […]

Intermittent Fasting Bantu Kuruskan Badan, #IFKetoGenitMAF

keto - IF by #reverseaging

“Anda adalah apa yang anda makan,” biasa kita dengar bidalan ni sejak dulu lagi kan? Tapi memang ada banyak kebenarannya sebab pemakanan kitalah yang akan tentukan kesihatan kita di masa akan datang. Pastinya kualiti dan kuantiti adalah faktor pemakanan yang sangat penting. Cuma sekarang, faktor masa pun menjadi sama penting. Bila kita makan penting juga. […]