Call nowWhatsapp

Kelebihan Bisnes Shaklee Berbanding Bisnes Lain

Kelebihan bisnes shaklee

Mungkin masih ramai yang skeptikal dengan bisnes Shaklee disebabkan ianya MLM. Ini kerana, masih ramai yang ada tanggapan begini:

  • MLM dikatakan menindas downline,
  • Upline goyang kaki bila group dah besar,
  • MLM tidak patuh syariah,

sedangkan mereka tak tahu yang MLM adalah satu konsep perniagaan yang paling menguntungkan. Dalam masa yang sama pula, MLM dilindungi di bawah akta, jadi ia selamat untuk peniaga, penjual dan pembeli.

Tokoh Bisnes dan Politik Mencadangkan Bisnes MLM

Sebelum itu, untuk rekod, mari saya kongsikan beberapa tokoh bisnes dan politik bertaraf antarabangsa yang turut rekemen bisnes MLM sebagai bisnes yang menguntungkan dan patut anda pilih.

1. Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki, seorang jutawan dan pakar kewangan dan penulis buku Rich Dad Poor Dad, dalam bukunya turut mencadangkan MLM sebagai bisnes yang harus diceburi. Kenapa?

Robert Kiyosaki mencadangkan bisnes MLM kerana kelebihan pelaburan yang ditawarkan. Mereka yang berjaya dalam MLM mampu untuk melabur dalam perkara yang sama seperti yang kaya. Orang kaya boleh melabur dalam perkara-perkara yang kita tidak dapat.

Robert Kiyosaki cadangkan bisnes SHaklee

2. Tun Mahathir Mohamad

Walaupun bukan seorang pakar ekonomi, semua daripada kita tahu Tun Mahathir Mohamad adalah seorang yang mempunyai minda kelas 1.

Menurut Tun, industri yang terbaik menjelang tahun 2020 nanti adalah multilevel marketing (MLM) dimana rakyat Malaysia akan menjana pendapatan daripadanya.

Tun Dr Mahathir pernah berkata MLM akan menjadi pilihan rakyat Malaysia untuk menjana pendapatan
Tun Dr Mahathir pernah berkata MLM akan menjadi pilihan rakyat Malaysia untuk menjana pendapatan

Malah Tun Mahathir turut merupakan pengguna Shaklee. Seingat saya sudah bertahun-tahun beliau menggunakan Vitalea, tapi tiada kenyataan yang sahih. Bila ada gambar berikut, barulah saya betul-betul percaya.

Sebenarnya ramai juga tokoh-tokoh turut merupakan pengguna Shaklee, contohnya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tun Dr Mahathir turut merupakan pengguna Shaklee
Tun Dr Mahathir turut merupakan pengguna Shaklee

Jadi kali ini saya akan terangkan apakah Kelebihan Bisnes Shaklee Berbanding Bisnes Lain.

Kelebihan Bisnes Shaklee Berbanding Bisnes Lain

1. Sistem Shaklee Adalah Patuh Syariah

Selain daripada masalah kehalalan yang memang halal pun Shaklee ni kan, apa yang saya dapat perhatikan selama 8 tahun ni adalah:

  • Mereka yang MALAS nak buat sales sendiri tak kan menikmati sebarang bonus daripada Shaklee.
  • Dan mereka yang MALAS ini, sekiranya downline membesarkan group sendiri juga tidak menikmati kenaikan pangkat sepertimana downline dapat. Contoh downline kita naik Master Coordinator, kalau kita sendiri gagal membina dan memenuhi kriteria, pangkat kita tak kan bergerak.

Senang cerita, sistem Shaklee sangat adil. Tiada penindasan untuk downline.

Malah dah banyak rekod downline mengatasi upline.

2. Shaklee Mempromosikan Hidup Sihat

Pengasas, Dr Shaklee sangat menekankan kehidupan yang sihat.

Dari penghasilan supplemen sehinggalah pembungkusan mesra alam, Shaklee sangat menitik beratkan kehidupan manusia dan juga alam sekitar.

Shaklee menggalakkan kehidupan yang sihat melalui;

  • jaga makan
  • aktif atau bersenam
  • amalkan suplemen

Susah sebenarnya nak buat ni, terutama bab tukar gaya hidup. Tapi alhamdulillah dalam #JomDetoxJutawan dah mampu bantu beribu orang adapt kepada kehidupan lebih baik hasil coaching kami dalam program tersebut.

Jemput baca perkongsian berikut:

https://vitamin-cerdik.com/pengalaman-detox-30-hari-dengan-shaklee/

3. Shaklee Beri Kebebasan Masa dan Kewangan

4. Peluang 3C Shaklee Yang Memang Best

Cara Shaklee beri insentif kereta berbeza daripada MLM lain.

Sudah tentu ada pangkat/point tertentu yang kita perlu capai, cuma Shaklee tak pernah tetapkan jenama kereta apa yang kita perlu beli.

Kalau kita dapat car bonus RM2000 sebulan dan memilih untuk beli Axia pun tak de masalah. Lebih bonus tu dah boleh buat saving atau bayar bulanan rumah. Best kan?

Cash bonus shaklee untuk leadership dibayar sehingga 9 lapisan sahaja. Untuk dapatkan bonus, anda hanya perlu buat belian sebanyak 150UV.

Apa yang lebih best adalah Shaklee tak pernah limitkan berapa banyak bonus kita layak dapat setiap bulan. Nak sejuta? Boleh, buktikan! Pernah upline saya dapat hampir sejuta sebulan (RM900k++), sebulan tau! Memang terjojol biji mata!

Untuk conference trip, Shaklee benar-benar meraikan pengedarnya dengan menyediakan pelancongan bertaraf 5 bintang.

Tahun ini trip best Shaklee bawa ke United States Of America. Boleh baca perkongsian saya dalam link berikut:

Pada tahun hadapan pula, Shaklee akan bawa qualifiers ke Switzerland dan Korea! Nak ikut? Jom mulakan bisnes anda sekarang!

5. Bisnes Shaklee Sesuai Untuk Semua Golongan

Semasa seminar MCC bulan lepas, kami dikejutkan dengan seorang leader yang masih undergrad tetapi telah menjana pendapatan sendiri melalui bisnes Shaklee.

Bayangkan, masih student lagi telah menikmati cash dan car bonus.

Dan the best part is dia dapat beri duit poket kepada mak di kampung setiap bulan.

Ada seorang Master di Taiwan pula asalnya adalah orang kampung sahaja. Nak dapat makanan seharian cukup susah, begitulah yang diceritakan kepada saya. Ditakdirkan beliau bertemu Master dari Malaysia perkenalkan Shaklee kepadanya.

Kini Master di Taiwan tu antara Master terhebat di Taiwan dan baru-baru ini memberikan ucapan penuh inspirasi di Global Conference Shaklee 2019 yang kami hadiri.

Shaklee Living Proof Malaysia #3
Master Liaw 30 tahun dalam Shaklee Malaysia, upline kepada Master di Taiwan yang asalnya dari orang susah

Bottom Line

Atas pada kita nak pilih bisnes yang bagaimana. Ada banyak jenis bisnes dalam dunia ni. Ada offline (kedai) dan ada online. Dalam dunia online pun banyak bisnes boleh dibuat contohnya:

  • jual tudung / pakaian
  • translate dokumen
  • consultation
  • macam-macam lagi

Bagi saya sendiri, saya memilih bisnes Shaklee atas sebab yang saya tuliskan di atas. Jutawan pun sangat ramai dalam Shaklee, dan saya insyaAllah salah seorang daripadanya.

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge