Call nowWhatsapp

Kuruskan Badan, Perlukah Ambil Suplemen?

kenapa perlu ambil suplemen untuk detox

Ada la yang tanya saya, kenapa saya kena ambil suplemen kalau nak kuruskan badan, atau kalau nak sertai program JomDetox?

Cara terbukti untuk menurunkan berat badan adalah memakan makanan yang sihat, kurangkan kalori, dan aktif secara fizikal.

Tetapi membuat perubahan gaya hidup ini tidak mudah, jadi adakah suplemen dapat membantu disepanjang proses penurunan berat badan?

Artikel ini menerangkan apa yang diketahui tentang keselamatan suplemen dan keberkesanan suplemen ini untuk anda. Saya lebih arif tentang produk Shaklee, jadi sorotan ini adalah berdasarkan produk Shaklee sahaja.

Anda mungkin diberitahu begini:

  • Ambil protein untuk kenyang lebih lama
  • Ambil antioksidan untuk tingkatkan metabolisme anda
  • Ambil omega 3 atau lecithin untuk menurunkan berat badan

Itulah pun yang saya selalu beritahu prospek saya. Ini disebabkan ada bukti saintifik daripada kajian yang dilakukan para saintis berkaitan dengan fungsi-fungsi tersebut untuk menurunkan berat badan.

vivix kuruskan badan
Berjaya kuruskan badan dengan JomDetox

Kenapa Perlukan Suplemen Jika Saya Nak kuruskan Badan?

Ada banyak jenis diet dalam dunia ni yang berjaya dilakukan tanpa bantuan suplemen pun. Ya memang betul. Dulu saya pun pernah buat. Saya buat diet eat clean dan tanpa makan nasi. Saya buat sendiri sahaja tanpa coaching sesiapa. Masa itu berhasil dapat turunkan berat 10kg dalam masa 6 bulan.

Tapi.

Tapi ada masalahnya. Sebelum itu, saya nak cerita tentang bagaimana fisiologi tubuh kita kuruskan badan.

Fisiologi Tubuh Membakar Lemak

Nak kuruskan badan, kita kena pastikan kita dapat bakar lemak. Tubuh kita ambil tenaga daripada

  • Gula
  • Karbohidrat – akan ditukarkan kepada tenaga dan gula
  • Lemak – bila gula dan karbohidrat dah habis, barulah tubuh bakar lemak untuk hasilkan tenaga

Lemak tu akhir sekali. Pilihan terakhir untuk dapatkan tenaga. Jika pemakanan harian kita tidak diubah (masih makan makanan/minuman bergula dan mengandungi tinggi karbohidrat), lemak takkan dapat dibakar.

Jadi by right, memanglah boleh kurus juga walaupun tak ambil suplemen, JIKA awak kawal pemakanan.

Saya ada join kumpulan yang amalkan diet tanpa ambil suplemen. Saya seorang sahaja dalam kumpulan itu yang ada ambil suplemen. Saya cukup jelas tujuan saya ambil suplemen.

Banyak hormon yang terlibat dalam menggemukkan kita. Semua ini tak boleh baik dengan sendirinya, sebaliknya anda perlukan juga suplemen
Banyak hormon yang terlibat dalam menggemukkan kita. Semua ini tak boleh baik dengan sendirinya, sebaliknya anda perlukan juga suplemen

Kenapa Perlukan Suplemen Jika Nak Kuruskan Badan?

Tujuan saya ambil suplemen adalah:

1. Untuk tampung nutrisi.

Bila berdiet, kita akan kurangkan makan. Lagi-lagi kalau kita amalkan Intermittent Fasting (IF), masa makan kita agak terbatas. Adakah cukup nutrisi yang kita ambil jika hanya harapkan daripada pemakanan semata-mata? Tak cukup. Jadi suplemen membantu saya untuk tampung zat yang saya gagal dapatkan daripada pemakanan harian.

2. Elakkan kesan sampingan.

Bila berdiet, akan ada masalah tertentu yang kita akan alami kesan daripada diet itu. Kesan sampingan ini adalah disebabkan kurang nutrisi juga. Kesan kurang nutrisi menyebabkan sel kita pun kurang sihat. Ia akan bagi signal pada kita.

3. Bantu organ berfungsi dengan efisien.

Untuk kuruskan badan, organ kita mesti berfungsi dengan baik. Contohnya bila kita detox, organ utama yang akan berperanan adalah hati. Ada orang yang buat detox tanpa suplemen, akan mengalami ketidakselesaan pada hatinya. Berbanding dengan saya yang ambil suplemen untuk buat detox, saya lebih sihat dan bertenaga.

Kita kena ingat, bukan serta merta penyakit ni datang. Kesan daripada kurang nutrisi pada tubuh kita akan menyebabkan pelbagai penyakit di masa akan datang.

Program JomDetox menggunakan suplemen untuk lengkapkan nutrisi, secara langsung membantu anda sihatkan diri, terus jadi kurus.
Program JomDetox menggunakan suplemen untuk lengkapkan nutrisi, secara langsung membantu anda sihatkan diri, terus jadi kurus.

Isu-isu Program Kuruskan Badan Tanpa Suplemen

Saya telah join program kuruskan badan tanpa suplemen untuk tempoh 3 bulan. Ada beberapa isu yang saya nampak dan perlu diketengahkan.

1. Tak Cukup Nutrisi

Bila tak cukup nutrisi, badan kita akan rasa not feeling good. Macam saya sebutkan di atas, bila buat detox tanpa suplemen, hati rasa tak best. Malah ada yang pitam!

Ada beberapa isu lain contohnya kulit jadi gatal-gatal, lemah, lesu, dan lain-lain lagi.

2. Hasil terlalu perlahan

Saya pernah buat diet tanpa suplemen beberapa tahun lalu. 10kg turun untuk tempoh 6 bulan. Lepas tu dia statik. Taknak turun-turun dah sampai saya jadi jemu nak teruskan program diet tu.

Bila kita ada banyak sangat extra kg nak dibuang, ia perlukan masa saya setuju. Tapi saya tak setuju kalau kata perlukan masa sampai bertahun-tahun. Seksanya sebab bila diet ni kita kontrol sangat makan kita

Bila saya buat program #JomDetox, saya cuma perlukan 6 bulan untuk buang 21kg! Ini memang best la kan? Siapa yang perlu buang lebih 5kg, sewajarnya anda perlu pertimbangkan pengambilan suplemen sebagai booster anda.

3. Perlahankan metabolism

Bila kita kurang makan (diet lah), maka dengan sendirinya akan perlahankan metabolisme kita. Bila metabolisme kurang, otot pun dibuang sekali, jadi lepas tu kita lagi mudah nak gemuk semula. Inilah dia efek yo-yo diet.

Sebab time diet, kita bukan sahaja bakar lemak, bahkan terbakar otot sekali (sepatutnya otot kena dikekalkan). Metabolisme jadi turun sebab kurang pengambilan makan (sebab kita kurangkan kalori).

Bila ambil suplemen, suplemen berfungsi untuk kekalkan otot dan tingkatkan metabolisme. Dengan cara ini akan dapat cepat bakar lemak dan kekalkan otot. Takdelah badan menggeleber, otot lebih banyak.

4 Sebab JomDetox Jadi Pilihan Untuk Sihat dan Kuruskan Badan

Jadi dah faham dah kan kenapa bila ambil suplemen, ianya akan bantu boost kan lagi program kurus kita? Mestilah boleh, saya pun salah satu testimoni Live pengguna Shaklee dan sebagai peserta JomDetox.

Antara sebab kenapa suplemen Shaklee terbaik dari segi kuruskan badan adalah:

Program JomDetox kami buat coaching online. Kenapa coaching online? Ia pun telah dikaji oleh saintis, membuktikan ianya berjaya bantu peserta turunkan berat badan. Anda boleh baca hasil kajian di pautan berikut: https://s10901.pcdn.co/wp-content/uploads/2014/12/Lau-ACN_2014.pdf

20 hari pun berjaya turunkan 10kg! Ini dengan suplemen yang selamat ya. JomDetox lah
20 hari pun berjaya turunkan 10kg! Ini dengan suplemen yang selamat ya. JomDetox lah

Anda Berminat? Sertai Jom Detox Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai DetoxIF Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai DetoxIF Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

2 thoughts on “Kuruskan Badan, Perlukah Ambil Suplemen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge