Call nowWhatsapp

7 Cara Teh Matcha Tingkatkan Kesihatan Anda

cinch tea matcha

Teh Matcha telah mula popular akhir-akhir ini, ada macam-macam cara hidangan matcha antaranya teh, latte, pencuci mulut dan macam-macam lagi.

Seperti teh hijau, matcha berasal dari tumbuhan Camellia sinensis. Bagaimanapun, ia ditanam secara berbeza dan mempunyai profil nutrien yang unik.

Fakta nutrisi matcha
Fakta nutrisi matcha

Petani menanam matcha dengan menanam tanaman teh mereka 20-30 hari sebelum menuai untuk mengelakkan cahaya matahari secara langsung. Ini meningkatkan pengeluaran klorofil, meningkatkan kandungan asid amino dan memberikan tumbuhan yang berwarna hijau gelap.

Sebaik sahaja daun teh dituai, batang dan urat dikeluarkan dan daunnya menjadi serbuk halus yang dikenali sebagai matcha.

Matcha mengandungi nutrien dari seluruh daun teh, yang menghasilkan lebih banyak kafein dan antioksidan daripada yang biasa dijumpai dalam teh hijau.

Khasiat dan kebaikan teh matcha
Khasiat dan kebaikan teh matcha

7 manfaat kesihatan teh matcha

1. Tinggi Antioksidan

Matcha kaya dengan catechin, sebatian tumbuhan dalam teh yang berfungsi sebagai antioksidan semulajadi.

Antioksidan membantu menstabilkan radikal bebas berbahaya, yang merupakan elemen yang boleh merosakkan sel dan menyebabkan penyakit kronik.

Matcha mengandungi nilai catechin sehingga 137 kali lebih ganda berbandin teh hijau lain.

Satu kajian menunjukkan bahawa memberikan tikus dengan suplemen matcha mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan meningkatkan antioksidan.

Memasukkan matcha dalam diet anda dapat meningkatkan pengambilan antioksidan anda, yang dapat membantu mencegah kerusakan sel dan bahkan menurunkan risiko beberapa penyakit kronik.

Nilai antioksidan dalam matcha jauh mengatasi teh hijau lain
Nilai antioksidan dalam matcha jauh mengatasi teh hijau lain

2. Melindungi Hati

Hati adalah penting untuk kesihatan dan memainkan peranan utama dalam membuang toksin, memetabolisme ubat-ubatan dan memproses nutrien.

Sesetengah kajian mendapati bahawa matcha boleh membantu melindungi kesihatan hati anda.

Dalam kajian yang lain mendapati bahawa minum teh hijau dikaitkan dengan risiko menurunkan penyakit hati.

3. Meningkatkan Fungsi Otak

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa beberapa komponen dalam matcha dapat membantu meningkatkan fungsi otak.

Para penyelidik mendapati bahawa matcha menyebabkan peningkatan perhatian, masa tindak balas dan ingatan.

Satu lagi kajian kecil menunjukkan bahawa memakan 2 gram serbuk teh hijau setiap hari selama dua bulan membantu meningkatkan fungsi otak pada orang tua.

Selain itu, matcha mengandungi jumlah kafein yang lebih pekat berbanding teh hijau. Keadaan ini lebih baik dimana penggunaan kafein dikaitakan dengan peningkatan fungsi otak, memetik masa tindak balas yang lebih pantas, meningkatkan perhatian dan memori yang lebih baik.

Matcha juga mengandungi sebatian yang dipanggil L-theanine, yang mengubah kesan kafein, mempromosikan kewaspadaan.

L-theanine juga telah ditunjukkan untuk meningkatkan aktiviti gelombang alpha di otak, yang boleh membantu mengurangkan tahap tekanan dan mengurangkan tahap tekanan.

Kesimpulannya matcha telah ditunjukkan untuk meningkatkan perhatian, ingatan dan masa reaksi. Ia juga mengandungi kafein dan L-theanine, yang boleh meningkatkan beberapa aspek fungsi otak.

4. Membantu Mencegah Kanser

Matcha dikemas dengan kompaun yang mempromosikan kesihatan, termasuk beberapa yang telah dikaitkan dengan pencegahan kanser dalam ujian tiub dan kajian haiwan.

Dalam satu kajian, ekstrak teh hijau menurun saiz tumor dan memperlahankan pertumbuhan sel-sel kanser payudara dalam tikus.

Matcha adalah terutamanya tinggi dalam epigallocatechin-3-gallate (EGCG), sejenis catechin yang telah terbukti mempunyai ciri-ciri anti kanser yang kuat.

Kajian satu tiub mendapati EGCG dalam matcha membantu membunuh sel-sel kanser prostat.

Kajian-ujian tiub lain menunjukkan bahawa EGCG berkesan terhadap kanser kulit, paru-paru dan hati.

Perlu diingat bahawa ini adalah ujian tiub dan kajian haiwan melihat sebatian khusus yang terdapat di matcha. Kajian lanjut diperlukan untuk menentukan bagaimana hasil ini boleh diterjemahkan kepada manusia.

Bagaimana L-Theanine bertindak
Bagaimana L-Theanine bertindak

5. Melindungi Jantung

Penyakit jantung adalah punca utama kematian di seluruh dunia, yang menyumbang satu pertiga daripada semua kematian pada orang yang berumur 35 tahun ke atas.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa minum teh hijau, yang mempunyai profil nutrien yang sama dengan matcha, boleh membantu melindungi daripada penyakit jantung.

Teh hijau telah ditunjukkan untuk mengurangkan kadar kolesterol total dan “buruk” LDL, serta trigliserida.

Ia juga boleh mencegah pengoksidaan kolesterol LDL, satu lagi faktor yang boleh melindungi daripada penyakit jantung.

Kajian pematuhan juga menunjukkan bahawa minum teh hijau dikaitkan dengan risiko penyakit jantung dan strok yang berkurang.

Apabila digabungkan dengan pemakanan yang sihat dan gaya hidup yang sihat, minum matcha dapat membantu menjaga jantung anda sihat dan melindungi daripada penyakit.

6. Membantu Kuruskan Berat

Teh hijau memang popular dalam hal program kuruskan badan. Banyak minuman kurus yang dimasukkan ekstrak teh hijau.

Malah, kajian menunjukkan bahawa teh hijau boleh membantu mempercepatkan metabolisme untuk meningkatkan penggunaan tenaga dan meningkatkan pembakaran lemak.

Satu kajian kecil menunjukkan bahawa mengambil ekstrak teh hijau semasa senaman sederhana meningkatkan pembakaran lemak sebanyak 17%.

Satu lagi kajian dalam 14 orang mendapati bahawa mengambil suplemen yang mengandungi ekstrak teh hijau secara signifikan meningkatkan penggunaan tenaga 24 jam, berbanding dengan plasebo.

Kajian semula 11 kajian juga menunjukkan bahawa teh hijau mengurangkan berat badan dan membantu mengekalkan penurunan berat badan.

Walaupun kebanyakan kajian ini memberi tumpuan kepada ekstrak teh hijau, matcha berasal dari tumbuhan yang sama dan tentu mempunyai kesan yang sama.

7. Teh Matcha Mudah Disediakan

Mudah sahaja menyediakan teh matcha. Ia boleh dinikmati dengan pelbagai cara:

  • Campur dengan air panas
  • Ditambah dengan susu untuk membuat versi latte
  • Ditambah dalam smoothie
  • Ditambah dalam puding atau desert kegemaran anda

Cinch Tea Mengandungi Matcha

Disebabkan khasiat yang banyak tersebutlah maka matcha adalah salah satu teh yang digabungkan dalam Cinch Tea Shaklee.

Kajian telah mendedahkan pelbagai manfaat kesihatan yang berkaitan dengan matcha dan komponennya, dari peningkatan berat badan kepada mengurangkan risiko penyakit jantung.

Paling penting, Cinch Tea ini adalah mudah untuk disediakan, mudah dibawa ke mana-mana, jadi anda mudah sediakannya dimana-mana sahaja.

Cinch Tea diamalkan setiap hari untuk kuruskan badan dan tingkatkan tenaga dan alfa wave
Cinch Tea diamalkan setiap hari untuk kuruskan badan dan tingkatkan tenaga dan alfa wave

Bottom Line

Saya pun setiap hari menggunakan Cinch Tea. Sangat mudah disediakan, mudah sangat berpeluh jika diambil sebelum bersenam.

Dari seorang yang obesiti kepada normal weight, perjalanan ni buat saya dapat banyak info dan input yang berguna dan mahal nilainya dan saya salurkan kepada peserta saya dalam program #JomDetoxJutawan dan #IFKetoGenitMAF.

Anda boleh baca perkongsian saya dalam link berikut:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp