9 Jenis Amino Asid Perlu (Essential) Dalam ESP Shaklee

By | 28 April 2017

9 Jenis Amino Asid Perlu Dalam ESP Shaklee

Lama juga saya tidak berkongsi tentang ESP. Kebelakangan ini ESP memang laku keras. Sekali masuk stok baru, ia cuma bertahan selama 2-3 minggu sahaja sebelum ia kehabisan stok. Wah wah, begitu sekali hebat penangan ESP. Kalah Vivix macam ini.

Jadi kenapa best sangat ESP ni sampai selalu sahaja kehabisan stok? Bagi posting kali ini saya ingin ketengahkan berkenaan 9 jenis asid amino perlu atau essential yang terdapat dalam ESP dan mengapa ia penting untuk tubuh kita.

Apakah Asid Amino dalam ESP Shaklee

Asid amino adalah sebatian organik yang bergabung untuk membentuk protein. Asid amino dan protein diperlukan untuk membina sel. Umpama ia adalah bata-bata dalam pembinaan rumah.

Apabila protein dicerna atau dipecahkan, asid amino yang tinggal. Tubuh manusia menggunakan asid amino untuk membuat protein untuk membantu badan:

  1. Memecahkan makanan
  2. Pertumbuhan
  3. Memperbaiki tisu badan
  4. Melaksanakan banyak fungsi badan yang lain

Asid amino juga boleh digunakan sebagai sumber tenaga oleh badan.

Asid amino dikelaskan kepada tiga kumpulan:

  1. Asid amino perlu (essential)
  2. Asid amino yang tidak penting (non essential)
  3. Asid amino bersyarat
Jenis asid amino yang diperlukan badan

Jenis asid amino yang diperlukan badan

Asid amino perlu atau essential bermakna ia tidak boleh dibuat oleh badan. Justeru ia mesti datang daripada makanan. Terdapat 9 asid amino penting (essential) iaitu:

  • Histidine
  • Soleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Phenylalanine
  • Tthreonine
  • Tryptophan
  • Valine.

Asid amino tidak penting (atau non essential) bermakna bahawa badan kita menghasilkan asid amino, justeru kita tidak perlu mengambilnya daripada makanan. Contoh asid amino yang tidak penting (non essential) termasuk:

  • Alanine
  • Asparagine
  • Asid aspartik
  • Asid glutamik

Asid amino bersyarat (conditional) pula hanya diperlukan apabila pada tekanan atau badan sedang diserang penyakit. Asid amino bersyarat (conditional) adalah:

  • Arginine
  • Cysteine
  • Glutamin
  • Tyrosine
  • Glycine
  • Ornithine
  • Proline
  • Serine.

Adalah perlu untuk mengambil asid amino ini dengan keseimbangan yang betul.

Video di bawah menerangkan lagi apakah asid amino dan kenapa ia penting.

Kenapa Penting Asid Amino Essential

Protein dalam badan manusia terdiri daripada 20 asid amino. Badan kita boleh mensintesiskan asid amino yang tidak penting (non essential), tetapi asid amino yang selebihnya perlu datang dari diet anda. Ini menjadikan ia asid amino perlu (essential).

Di bawah adalah peranan setiap satu 9 jenis Asid Amino Penting (essential):

1. Histidine

Histidine merupakan satu asid amino perlu (essential) yang diperlukan untuk replikasi sel dan bahagian dan sangat penting pada kanak-kanak. Kini dengan kajian terbaru saintis mendapati ia juga turut penting kepada orang dewasa.

Histidine juga membantu neurotransmitter iaitu pengangkutan (utusan kimia) ke otak dan juga membantu kesihatan otot keseluruhan dalam setiap sel-sel otot.

Ia juga membantu menyahtoksik tubuh dengan menghasilkan sel-sel darah merah dan putih yang diperlukan untuk kesihatan keseluruhan dan imuniti. Sekiranya histidine tidak mencukupi, boleh menyebabkan arthritis, gangguan fungsi seksual, dan juga pekak. Ia juga boleh membuat badan lebih mudah terdedah kepada virus AIDS.

Sumber berasaskan tumbuhan yang baik histidine termasuk: beras, gandum, rai, rumpai laut, kacang, kekacang, tembikai, biji rami, biji chia, soba, kentang, kubis bunga dan jagung.

2. Soleucine

Soleucine merupakan satu asid amino perlu (essential) yang diperlukan bersama-sama dengan dua asid amino lain (Leucine dan Valine) ia menggalakkan pemulihan otot selepas senaman. Soleucine juga membantu pembentukan hemoglobin dan mengawal paras gula serta paras tenaga. Ia juga terlibat dalam pembentukan darah beku.

Soleucine juga penting membantu dalam pertumbuhan nitrogren dalam sel-sel otot, terutamanya kanak-kanak. Sumber soleucine berasaskan tumbuhan termasuk:  kacang soya, gajus, badam, oat, kacang, kacang, beras perang, kubis, biji rami, biji chia, bayam, labu, biji labu, biji bunga matahari, bijan, cranberry, quinoa, beri biru, epal, dan kiwi.

3. Leucine

Leucine adalah salah satu asid amino perlu (essential) terbaik untuk merangsang kekuatan otot dan pertumbuhan, dan juga disebut sebagai BCAA (jenama rantaian asid amino).

Leucine membantu mengawal gula dalam darah dengan cara menyederhanakan insulin ke dalam badan semasa dan selepas senaman. Ia juga boleh membantu mencegah dan merawat kemurungan dengan cara bertindak ke atas neurotransmitter di dalam otak.

Sumber berasaskan tumbuhan yang baik mengandungi leucine termasuk: rumpai laut, labu, kacang dan protein kacang, beras gandum, bijan, selada air, lobak hijau, soya, biji bunga matahari, kacang, buah ara, avokado, kismis, kurma, epal, beri biru, buah zaitun dan pisang.

Pastikan soya anda adalah soya non-gmo seperti ESP

Pastikan soya anda adalah soya non-gmo seperti ESP

4. Lysine

Lysine merupakan satu asid amino perlu (essential) yang diperlukan bertanggungjawab untuk pertumbuhan dan pengeluaran carnitine (nutrien diperlukan untuk menukarkan asid lemak kepada kolesterol yang lebih rendah).

Ia juga membantu tubuh menyerap kalsium dan juga membantu dalam pengeluaran kolagen. Kekurangan lysine boleh menyebabkan loya, kemurungan, keletihan, kekurangan otot dan juga osteoporosis.

Sumber semulajadi lysine termasuk kacang (yang terbaik), selada air, pasli, avokado, protein soya, badam, gajus, dan beberapa kekacang.

5. Methionine

Methionine merupakan satu asid amino perlu (essential) yang diperlukan untuk membantu fungsi metabolik, memecahkan lemak, dan merupakan sumber utama sulfur di dalam badan. juga penting untuk menyingkirkan logam berat, seperti plumbum dan merkuri,

Orang yang tidak makan makanan yang mengandungi sulfur yang cukup untuk menghasilkan methionine dalam badan mungkin mengalami artritis, tisu mudah rosak, dan sukar sembuh.

Methionine juga membantu dalam pertumbuhan otot dan pembentukan creatine, yang diperlukan untuk menjana tenaga sel yang optimum.

Sumber semulajadi methionine berasaskan mentega biji bunga matahari dan biji bunga matahari, biji rami, biji chia, kacang Brazil, oat, rumpai laut, gandum, buah tin, beras gandum, kacang, kekacang, bawang, koko, dan kismis.

6. Phenylalanine

Asid amino datang dalam tiga bentuk iaitu:

  • L-phenalynaline (satu bentuk semulajadi yang terdapat dalam protein)
  • D-phenalynaline (satu bentuk yang dihasilkan oleh makmal),
  • DL phenalynaline (gabungan kedua-dua bentuk).

Phenylalanine merupakan satu asid amino perlu (essential) yang diperlukan diperlukan untuk bertukar menjadi tyrosine apabila dimakan. Kepentingan asid amino penting (essential) ini berkaitan dengan PKU, membuat protein dan bahan kimia otak, termasuk L-dopa, adrenalina, norepinephrine, dan hormon tiroid

Kekurangan  asid amino ini boleh menyebabkan otak kurang berfungsi, kekurangan tenaga, kemurungan, kurang selera makan, atau masalah ingatan.

Antara sumber semulajadi phenylalanine adalah termasuk spirulina dan rumpai laut lain, labu, kacang, beras, avokado, badam, kacang tanah, quinoa, buah tin, kismis, sayur-sayuran berdaun, kebanyakan beri, buah zaitun, dan benih.

7. Tthreonine

Threonine merupakan satu asid amino perlu (essential) yang diperlukan untuk menyokong sistem imun yang sihat, jantung, hati, dan pusat kesihatan sistem saraf. Ia juga membantu mengekalkan keseimbangan protein dalam badan untuk membantu dalam pembaikan keseluruhan, tenaga, dan pertumbuhan.

Asid amino ini juga membantu tubuh dan sendi dalam keadaan sihat perantara tubuh dengan menghasilkan glycine dan serine dalam badan, dua asid amino perlu (essential) yang diperlukan untuk tulang yang sihat, kulit, rambut dan kuku. Di dalam hati ia membantu dengan penghadaman asid lemak untuk mengelakkan pembinaan asid lemak dan kegagalan hati.

Antara sumber semulajadi asid amino ini ialah selada air dan spirulina (yang bahkan melebihi daging), labu, sayur-sayuran berdaun, biji rami, biji chia, kacang soya, bijan, biji bunga matahari dan mentega bunga matahari, badam, avokado, buah tin, kismis, quinoa dan gandum.

Jana tenaga segera dengan ESP

Jana tenaga segera dengan ESP

8. Tryptophan

Tryptophan merupakan satu asid amino perlu (essential) yang diperlukan untuk pengeluaran niasin yang digunakan untuk menghasilkan serotonin. Serotonin penting untuk saraf yang normal dan fungsi otak. Serotonin adalah penting dalam tidur, menstabilkan mood emosi, kawalan kesakitan, keradangan, peristalsis usus, dan lain-lain

Sumber semulajadi mengandungi trytophan adalah oat dan oat bran, rumpai laut, biji rami, biji chia, bayam, selada air, kacang soya, labu, kentang manis, pasli, kacang, rentak, asparagus, cendawan, semua salad, berdaun sayur-sayuran, kacang, alpukat, buah tin, skuasy musim sejuk, saderi, lada, lobak merah, kacang kuda, bawang, epal, oren, pisang, quinoa, lentil, dan kacang.

9. Valine

Valine merupakan satu asid amino perlu (essential) yang diperlukan untuk mempunyai kesan merangsang dan diperlukan untuk metabolisme otot, pembaikan dan pertumbuhan tisu dan mengekalkan keseimbangan nitrogen dalam badan.

Sumber tinggi valine termasuk kacang, bayam, kekacang, brokoli, bijan, biji rami, biji chia, soya, kacang tanah, biji-bijian, buah tin, alpukat, epal, biji-bijian tumbuh dan benih, beri biru, cranberry, oren, dan aprikot.

ESP Shaklee Mengandungi Semua 9 Asid Amino Perlu (Essential)

Untuk mendapatkan khasiat protein harian anda, saya cadangkan anda mengambil protein ESP Shaklee. Saya telah ambil kini dah masuk tahun ke 5. Alhamdulillah makin sayang, makin suka. Baru semalam pula ada pelanggan tidak percaya bila mengetahui umur saya. Sebab katanya nampak muda daripada usia sebenar. Ha siapa tak suka kan bila dipuji lebih muda.

Shaklee ESP adalah lengkap dengan 9 jenis asid amino perlu (essential) yang badan anda tidak hasilkan. Apabila anda memilih ESP Shaklee, badan anda akan mendapat protein yang lengkap.

Graf menunjukkan tenaga selepas hidangan nasi (garis hitam) menjunam meyebabkan rasa lapar yang cepat, sebaliknya ESP menunjukkan graf yang lebih stabil dari segi pelepasan tenaga

Graf menunjukkan tenaga selepas hidangan nasi (garis hitam) menjunam meyebabkan rasa lapar yang cepat, sebaliknya ESP menunjukkan graf yang lebih stabil dari segi pelepasan tenaga

Jika badan tidak mempunyai asid amino yang lengkap, badan anda masih boleh membuat sel-sel baru, tetapi rambut anda mungkin kering, bercabang, manakala kulit anda adalah kulit yang kusam, bermasalah dll.

Sebab itulah anda sangat perlukan ESP Shaklee. Patutlah pun selalu sahaja habis stok. Berebut-rebut terutama tidak lama lagi hendak berpuasa dan sangat perlukan ESP semasa berpuasa.

Anda pula bagaimana?

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

 

 

12 thoughts on “9 Jenis Amino Asid Perlu (Essential) Dalam ESP Shaklee

    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul, sebenarnya ilmu memang luas kan

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      semoga lebih ramai celik berkaitan pengambilan suplemen

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge