Call nowWhatsapp

3 hormon yang mempengaruhi penurunan berat badan

3 hormon penyebab gemuk

Hormon adalah utusan kimia yang paling berkuasa di dalam badan dan boleh membuatkan anda gemuk atau menguruskan badan anda.

Dalam artikel ini saya fokus untuk terangkan 3 hormon yang jika dibiarkan boleh menjejaskan program kuruskan badan anda.

Apakah hormon?

Hormon adalah bahan kimia kimia yang paling berkuasa di dalam badan, dan apabila ia berkaitan dengan penurunan berat badan, ia boleh membuatkan kita rasa kenyang, boleh bantu kita kurus atau gemuk. Semua pun dia boleh buat. Kena jaga-jaga la kan?

Selain mengawal gula darah dan keseimbangan insulin, hormon mengendalikan metabolisme dan dengan itu ada hubung kait dengan berapa jumlah lemak yang anda simpan atau anda dapat bakar. Dengan kata lain, pembakaran lemak dan mencapai penurunan berat badan yang berjaya sebenarnya sebahagiannya merupakan kerja hormon.

Hormon sebabkan kegemukan
Hormon sebabkan kegemukan

3 hormon yang anda patut kawal supaya dapat kuruskan badan

Di bawah adalah 3 hormon penting yang kita patut kawal supaya kita dapat kuruskan badan:

1. Insulin

Insulin adalah hormon yang dirembes oleh pankreas yang berperanan utamanya untuk mengawal paras glukosa (gula) dan mempromosikan simpanan lemak terutama di sekitar perut. Makanan yang menggalakkan rembesan insulin termasuk tepung dan gula halus putih. Ingat Putih, ingat insulin ya!

2. Glukagon

Glukagon dan insulin adalah “musuh” dan mempunyai kesan berlawanan. Dalam erti kata lain, apabila ada, yang lain turun. Glucagon adalah hormon pembakaran lemak dan disekat oleh penggunaan protein.

Insulin dan glukagon saling berlawanan
Insulin dan glukagon saling berlawanan

3. Cortisol

Cortisol adalah hormon stress anda. Malangnya, kortisol dan insulin adalah sahabat terbaik. Sekiranya kortisol dinaikkan disebabkan oleh tekanan ringan hingga sederhana (biasanya tekanan kronik), insulin biasanya dibangkitkan yang boleh menyebabkan berat badan menjadi sukar.

Saya ada tuliskan lebih detail tentang stress dalam artikel berikut:

10 Cara Terbaik Capai Keseimbangan Hormon

10 cara terbaik untuk mencapai keseimbangan hormon dan menggalakkan penurunan berat badan termasuk:

  • Kurangkan semua makanan merangsang insulin. Ini termasuk gula putih, karbohidrat ringkas, alkohol berlebihan dan semua tepung yang diproses.
  • Pilih glucagon yang merangsang makanan pada setiap hidangan. Makanan merangsang glukagon adalah protein seperti ayam, ikan, ayam belanda, keju cottage, yoghurt, daging lembu kurus, telur, rami, serbuk protein (kacang, beras atau whey).
  • Menyokong kesihatan hormon anda dengan asid lemak penting. Sebagai tambahan kepada ikan air sejuk, kacang dan benih – adalah dinasihatkan untuk menambah dengan suplemen minyak sihat seperti minyak ikan, minyak kelapa dan minyak zaitun.
  • Minum air mencukupi sesuai dengan berat badan. Minum air mencukupi adalah penting untuk tenaga, kecergasan dan kesihatan keseluruhan.
  • Minum teh hijau. Selain meningkatkan metabolisme, teh hijau menyembuhkan asid amino yang dipanggil L-theanine yang cenderung mempunyai kesan menenangkan.
  • Senaman. Senaman adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk mengurangkan tindak balas kortisol.
  • Tidur dengan baik. Tidur malam yang baik boleh melakukan keajaiban untuk rembesan kortisol yang betul dan penurunan berat badan. Malah, penyelidikan telah menunjukkan kualiti tidur yang kurang baik untuk dikaitkan dengan peningkatan keinginan dan kelaparan, sehingga menyebabkan kenaikan berat badan.
  • Peluk orang yang anda suka. Sama ada anak anda, kawan, rakan atau ibu bapa – memeluk secara semulajadi merendahkan tindak balas kortisol.
  • Beriadah, berdoa atau jurnal. Ini dapat tingkatkan hormon tenang dan elakkan stress.
  • Ambil me time. Sesekali tetapkan masa untuk buat apa yang anda suka lakukan – berjalan, menghabiskan masa dengan kawan-kawan. Sekali atau 2 kali seminggu.

Bottom Line

Memang penting juga untuk tahu apa yang akan sebabkan kita sukar kurus. Yelah, kalau dah berbulan-bulan kita buat semua tindakan yang patut untuk kuruskan badan, tetapi 3 perkara di atas ni kita tak jaga sebaiknya, maka kita akan pelik kenapa berat tak turun-turun.

Jadi kena tahu apakah hormon yang boleh sebabkan kita sukar kuruskan badan.

Bagaimana Jom Detox Jutawan Dapat Membantu?

Alhamdulillah saya sendiri pun berjaya kuruskan badan. Hilang 23kg dalam masa 8 bulan sahaja. Bukan saya seorang, bahkan ramai lagi yang dapat kesan ini.

Kami pun ada masalah hormon tak seimbang. InsyaAllah kami boleh, anda tentu boleh.

Posting berikut mungkin bermanfaat untuk anda, basically perjalanan saya kuruskan badan daripada seorang yang :

Coach Fatimah berjaya turun 18kg, beliau ada masalah cyst dan hormon
Coach Fatimah berjaya turun 18kg, beliau ada masalah cyst dan hormon

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

33 thoughts on “3 hormon yang mempengaruhi penurunan berat badan

  1. Yanty Lee says:

    Takut pula baca part yang hormon stress tu. Peluk , orang sayang jauh di seberang pula. Family pun. Tapi pengambilan makanan dan mengamalkan amalam gaya hidup sihat tu insha-allah ada.

  2. Bella Jamal says:

    Baru tau yang hormon memainkan peranan. Sis pula maintain je 55-56 dan tak pernah naik-naik. Ramai juga cakao macam kurus sangat. Rasa dah makan mcam2 dan tak diet langsung. hehe. Boleh follow tips yang diberikan tadi.

  3. Alia says:

    .manrik ni.. Baru tau berat badan payah nak trun pun melibatkan hormon ya.. Nice sharing… Tpi perasan jugak kalau nak dekat2 period tu adoi selera dia lain macam sgt2

  4. AlongMurni says:

    AM setuju sbb AM pun dah berhasil turunkan berat badan dari 82 kg kepada 75 kg dgn hanya ‘cut off’ minuman beras, manisan dan banyak kan minum air masak.. Mmg berkesan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge