Call nowWhatsapp

Tips Untuk Perbaiki Insulin Resistance

cara perbaiki insulin resistance

Insulin adalah hormon yang membantu badan menyerap glukosa dan mengekalkan tahap gula dalam darah. Rintangan insulin atau Insulin resistance menjadikannya lebih sukar bagi sel-sel badan untuk mengambil glukosa.

Tapi, ada beberapa langkah pemakanan boleh memperbaiki ketahanan insulin.

Apakah Insulin Resistance (IR)?

Insulin resistance adalah apabila sel-sel di dalam badan tidak menyerap insulin dengan betul. Dari masa ke masa, masalah IR boleh menyebabkan pelbagai masalah, termasuk tahap gula darah yang kekal tinggi dan kerosakan sel kepada organ, otot, anggota badan, dan mata.

Orang dengan rintangan insulin sering menerima diagnosis prediabetes, yang mungkin membawa kepada diabetes jenis 2. Orang yang insulin resistance mungkin memerlukan pemeriksaan tambahan untuk memastikan mereka tidak mengalami diabetes jenis 2.

Pemakanan tertentu dan pilihan gaya hidup yang lain boleh meningkatkan risiko yang berkaitan dengan insulin resistance.

Membuat perubahan diet boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan ketahanan insulin dan risiko diabetes jenis 2.

Dalam artikel ini, kita melihat perubahan diet dan gaya hidup seseorang boleh membuat untuk meningkatkan kepekaan badan mereka terhadap insulin.

Insulin resistance merendahkan metabolism
Insulin resistance merendahkan metabolism

Tanda dan Gejala Insulin Resistance

Rintangan insulin biasanya dicetuskan oleh kombinasi faktor yang dikaitkan dengan berat badan, umur, genetik, tidak aktif dan merokok.

1. Saiz pinggang yang besar

Nak tahu samada kita berisiko dapat insulin resistance, semak saiz pinggang kita. Saiz yang 35 inci atau lebih untuk wanita, 40 atau lebih untuk lelaki (31.5 inci untuk wanita dan 35.5 inci untuk lelak) meningkatkan kemungkinan rintangan insulin dan sindrom metabolik, yang juga dikaitkan dengan rintangan insulin.

2. Mempunyai sindrom metabolik

Selain saiz pinggang yang besar, jika anda mempunyai tiga atau lebih daripada yang berikut, anda mungkin mempunyai sindrom metabolik, yang menimbulkan ketahanan insulin.

  • Trigliserida tinggi. Tahap 150 atau lebih tinggi, atau mengambil ubat untuk merawat paras kolesterol yang tinggi.
  • HDL rendah. Tahap lipoprotein berkepadatan rendah di bawah 50 untuk wanita dan 40 untuk lelaki – atau mengambil ubat untuk meningkatkan paras lipoprotein berkepekatan rendah (HDL) yang rendah.
  • Tekanan darah tinggi. Bacaan 130/85 mmHg atau lebih tinggi, atau mengambil ubat untuk mengawal tekanan darah tinggi
  • Gula darah tinggi. Tahap 100-125 mg / dl (jangkitan prediabetes) atau lebih daripada 125 (diabetes).
  • Gula darah puasa yang tinggi (atau anda menggunakan ubat untuk merawat gula darah tinggi). Gula darah rendah yang tinggi mungkin menjadi tanda awal diabetes.
3 simptom anda mempunyai insulin resistance
3 simptom anda mempunyai insulin resistance

3. Kulit

Anda membuat tompok kulit yang gelap. Jika rintangan insulin teruk, anda mungkin mengalami perubahan kulit yang kelihatan. Ini termasuk patch kulit gelap di bahagian belakang leher anda atau pada siku, lutut, buku jari atau ketiak. Perubahan warna ini dipanggil acanthosis nigricans.

Tompok kulit kehitaman adalah tanda anda alami insulin resistance
Tompok kulit kehitaman adalah tanda anda alami insulin resistance

Makanan Yang Baik Untuk Perbaiki Insulin Resistance

Diet yang seimbang boleh membantu orang mengawal paras gula darah mereka. Tapi bagi orang IR walaupun diet seimbang, kena tahu dan kena belajar makanan macamana yang boleh bantu tidurkan hormon insulin (perbaiki insulin resistance).

Kuncinya adalah, jangan bagi naikkan hormon insulin. Jangan aktifkan hormon insulin.

Kebanyakan diet kita biasanya kurang nutrien tertentu, seperti magnesium, kalsium, serat, dan kalium. Sedangkan nutrisi ini penting untuk mengekalkan paras gula darah. Orang yang mempunyai ketahanan insulin harus mencari makanan yang mengandungi banyak nutrien ini.

Adalah penting untuk memahami makanan yang meningkatkan gula darah dan yang menyokong kepekaan insulin.

a. Makanan menyokong kepekaan insulin

Makanan berikut membantu untuk menyokong kepekaan insulin dan mengurangkan risiko kencing manis secara umum:

  • Sayuran bukan berkanji, seperti brokoli, sayur-sayuran berdaun yang gelap, dan lada
  • Tomato, yang merupakan sumber vitamin C dan E yang sangat baik
  • Buah-buah yang rendah kadar gula dan karbohidrat seperti strawberi dan belimbing muda.
  • Makanan serat tinggi.
  • Makanan kaya protein, termasuk daging, ikan, kacang soya, kekacang dan telur
  • Ikan dengan kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi, seperti salmon, sardin, dan ikan hering
  • Makanan yang mengandungi tinggi kadar antioksidan seperti buah-buah beri
  • Kopi tanpa gula dan susu
  • Teh tanpa gula
  • Yogurt tanpa gula
Kebaikan dan khasiat buah-buah beri
Kebaikan dan khasiat buah-buah beri

b. Makanan Perlu Dielakkan

Makanan tertentu lebih cenderung untuk meningkatkan gula darah. Selalunya makan makanan dengan kandungan gula yang tinggi boleh meninggikan keupayaan tubuh untuk menghasilkan insulin yang mencukupi.

Selain itu ia juga mengehadkan keupayaan sel untuk menyerap gula. Jika sel-sel menjadi tepu dengan terlalu banyak gula darah, atau glukosa, mereka secara beransur-ansur akan kurang bertindak balas dan kurang peka kepada insulin.

Apabila ini berlaku, glukosa kekal dalam darah meningkat, menyumbang kepada masalah kesihatan seperti kerosakan pada ginjal (nefropati) atau anggota badan (neuropati).

  • Minuman manis, termasuk jus buah-buahan, soda
  • Alkohol, terutamanya bir dan alkohol, terutamanya dalam kuantiti yang besar
  • Sayuran dalam tanah seperti kentang dan ubi (terutamanya tanpa kulit), labu, jagung
  • Makanan ringan dan makanan berkotak
  • Gula manis, seperti kek cawan, ais krim, atau coklat coklat
  • Bijirin halus, seperti roti putih, beras, pasta, dan makanan berasaskan tepung, yang lebih rendah dalam serat daripada versi bijirin
  • Hasil tenusu dari lembu, terutamanya susu
  • Makanan yang tinggi lemak fat, seperti makanan diproses, margerin dll.

Dalam senarai tak boleh diamalkan ni, bukanlah tak boleh langsung, sesekali nak makan tu bolehlah tanpa menyebabkan sebarang kemudaratan jangka panjang terhadap kepekaan insulin mereka.

Kuncinya adalah untuk menghadkan makanan ini dan menggantikannya dengan lebih banyak pilihan yang sihat sekerap mungkin.

Dengan mengamalkan diet tinggi serat, kurang karbohidrat dan tinggi lemak, seseorang boleh meningkatkan sensitiviti insulin mereka.

Cara perbaiki insulin resistance
Cara perbaiki insulin resistance

Kenapa Kena Kurangkan Karbohidrat?

Masyarakat Malaysia kita secara tradisinya memang dikenali ‘suka makan’ dengan pelbagai makanan yang sedap-sedap. Tambahan pula dengan dengan diet tinggi karbohidrat seperti nasi lemak, nasi dagang, nasi berlauk, roti canai, roti telur, roti sardin, laksa, pelbagai jenis mee, spagheti, pasta dan macam-macam lagi. Sudahlah tinggi karbohidrat, makan dengan kerap pula 5-6 kali sehari.

Akibatnya adalah paras glukosa yang spike sepanjang masa, paras insulin yang spike sepanjang masa. Ini adalah prasyarat utama yang mengundang masalah obesiti serta type 2 diabetes.

Masalah obesiti (dan type 2 DM) yang disebabkan peningkatan hormon insulin ini telah diketahui seawal tahun 1960-an lagi melalui kajian antaranya oleh Prof George Cahill. Rujuk antara beberapa research articles beliau disini:

Teori obesiti disebabkan insulin (dipanggil Carbohydrate Insulin Model, CIM) ini juga baru-baru ini disokong oleh Prof David S Ludwig dalam artikel journal berprestij JAMA. Rujuk di sini.

Karbohidrat tinggikan insulin
Karbohidrat tinggikan insulin

Bottom Line

Pada pendapat saya, untuk perbaiki insulin ni, cara di atas ni insyaAllah boleh bantu kita pulihkan masalah insulin dan seterusnya dapatlah kita pulihkan masalah overweight, obesiti dan seterusnya kencing manis dan pelbagai lagi masalah penyakit kronik.

Di program detox Shaklee kita tidaklah fokus sepenuhnya kepada suplemen, tapi ianya program yang lebih daripada itu dan paling penting kita bantu anda adapt kepada new lifestyle.

Anda boleh rujuk kepada link berikut untuk maklumat program:

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

33 thoughts on “Tips Untuk Perbaiki Insulin Resistance

  1. izaramli says:

    banyak info kena hadam dekat sini sebab rasa badan dah tak best macam dulu. faktornya memang semestinya makanan yang tak seimbang. kena start diet dan jaga makan semula. umur dah meningkat ni.

  2. AYU RAFIKAH says:

    buah beri memang bagus untu diet dan kuruskan badan kan…pernah baca satu artikel satu masa dulu…tap nak kurus memang kena perlukan disiplin yg tinggi barulah benar2 kurus

  3. TENGKUBUTANG says:

    Bagusnya info dalam entri ni.. ramai yang tak tahu tentang Insulin ni termasuk lah TB .. sekurang-kurangnya entri ni beri penerangan jelas tentang insulan buat yang mana belum tahu..

  4. Qiss says:

    Tengok orang kena cucuk insulin tiap hari ni banyak sedarkan Qiss sebenarnya. Kena jaga kesihatan selalu kan. Banyakkan makan berries. Lepas ni kena jaga pemakanan lah juga. Benda kita boleh elakkan, kita elakkan kan..

  5. mekyunie says:

    mek perasan yang mek pernah alami keadaan ini dulu di mana bila luka, luka mek lambat untuk pulih and kalau pulih dia akan jadi hitam parutnya. bila dah sedar ambil langkah langkah untuk kurangkan manis. baru nampak okei sekarang ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge