Call nowWhatsapp

Apa yang kita fikir, itulah yang kita akan dapat (law of projection)

law of projection

Pernah tak bila kita tengok jalan jem, terus minda kita kata, alamak ni mesti kita pun trpaksa kena jem.

Apa yang berlaku ialah minda kita mencipta “jem”. Oleh kerana minda kita tidak mengenali objek, maka apa yang sebenarnya diciptakan adalah doa:

“Ya Allah yang jem sungguhla hidup saya, rasa tak bahagia, boring dengan jodoh saya, hidup dah tak harmoni.” Maka itulah yang terjadi, kerana doa itu dijawab oleh Allah.

Pemikiran kita tidak boleh ditolak, tapi boleh diubah

Katakanlah, jalan itu “jem” . Pastu kita berdoa

Ya Allah, rezeki saya, kebahagiaan saya, keharmonian saya sekian sekian sekian. Maka itulah yang terjadi.

Allah Mengikut Sangkaan Hambanya

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Allah Ta’ala berfirman: Aku sesuai persangkaan hamba-Ku. Aku bersamanya ketika ia mengingat-Ku. Jika ia mengingat-Ku saat bersendirian, Aku akan mengingatnya dalam diri-Ku. Jika ia mengingat-Ku di suatu kumpulan, Aku akan mengingatnya di kumpulan yang lebih baik daripada pada itu (kumpulan malaikat).” (Muttafaqun ‘alaih) [HR. Bukhari, no. 6970 dan Muslim, no. 2675]

Rahsia terbesar kekayaan dan kejayaan adalah menguasai fikiran.

Akal kita berfikir 60 ribu fikiran setiap hari. Energy hanya boleh diciptakan dan tak boleh hilang. Kerana fikiran ialah energy, maka fikiran itu tak boleh hilang, tapi boleh dikabulkan.

law of projection
law of projection

Fikiran ada positif dan negatif.

Setiap fikiran adalah doa.

Setiap doa dikabulkan oleh Allah, tak kira yang postif atau negatif.

Allah berfirman:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

“Dan Rabb-mu berfirman: ‘Berdo’alah kepada-Ku, nescaya akan Aku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk Neraka Jahannam dalam keadaan hina dina” (al-Mu’min 40: ayat 60)

Apa yang kita ucapkan, akan menjadi kenyataan.

Allah berfirman:

فَوَ رَبِّ السَّمَآءِ وَ الۡاَرۡضِ اِنَّہٗ لَحَقٌّ مِّثۡلَ مَاۤ اَنَّکُمۡ تَنۡطِقُوۡنَ

Maka demi Tuhan langit dan bumi, sungguh, apa yang dijanjikan itu pasti terjadi seperti apa yang kamu ucapkan. (QS. 51:23)

Apabila kita faham ini, nescaya kita hanya akan memancarkan yang baik2 sahaja.

Fakta tak penting, yang penting apa yang kita respon.

Sama juga dalam keadaan sekarang, kita tahu cabaran dari isu #Covid19 ni, dan apa implikasinya. Itu fakta. Tapi bagaimana kita respon? Ini lagi penting.

Hati-hati dengan apa yang kita sebutkan.

Guru saya pesan, dalam apa juga keadaan pun selalu respond begini.

“Wow kerrennnn! (masyaAllah!, hebatnya! wow!) begitulah jika sesuatu itu telah terjadi. Guru saya orang Indonesia. Sebab tu kerrennnnn. hihi

Jika belum berlaku, sebutlah:

Law of projection
Law of projection

Firman Allah,

A026

Mereka hanya mendengar ucapan: ” Selamat! Selamat! ” (dari satu kepada yang lain).

Bottom Line

Seronok bisnes Shaklee ni. Selama 9 tahun ini saya enjoy juga buat bisnes ni. Mungkin bagi sesetengah orang mungkin rasa lambat dengan Shaklee ni tapi bak kata pepatah, If you wanna go far, go together!

Bagi saya sendiri, saya memilih bisnes Shaklee atas sebab yang saya tuliskan di atas. Jutawan pun sangat ramai dalam Shaklee, dan saya insyaAllah salah seorang daripadanya.

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

11 thoughts on “Apa yang kita fikir, itulah yang kita akan dapat (law of projection)

  1. Fas says:

    Itunaebab mak mak kita dahulu walau pun marah anak dia tak cakap yg negatif tetapi kata “bertuah punya anak’ sebab setiap kata kata itu doa jadi kata2 harus yg positif je.

  2. cindyrina says:

    Good for you. At least you have the financial freedom as well as at the same time helps others too. Doa dan mendekati diri dengan Tuhan juga adalah part of our daily life.

  3. Fadima Mooneira says:

    Good post. It’s true ……… apa yang kita cakap adalah doa. Sebab tu lah kita kena cakap yg positive selalu. Thank you for sharing this good post. I really enjoy reading it.

  4. Sis Lin says:

    Setuju…sebab itu kita kena fikir positif…apa yang kita kata, itu satu doa, dan apa yang akan kita fikirkan, itu yang bakal akan terjadi, makanya berfikiranlah positif selalu, sipaya datangnya pun baik-baik aja..

  5. Hanny Abdullah says:

    Betul tu..kita kena cakap elok2, pikir elok2, apa yg kita pikir dan cakap tu adalah doa. Mcm kalau marah anak..jgn cakap bodoh ke apa..sb semua tu adalah doa..so stay positif ya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge