Call nowWhatsapp

Definisi Kaya Menurut Islam

tips buat duit berjuta-juta

Adakah kita disuruh jadi kaya dalam Islam?

Jawapannya YA.

Kata kuncinya :

  • Ikhlaskan niat nak mencari nafkah
  • 3 perkara yg wajib : MODAL halal, SISTEM halal, PRODUK halal
    -Tawakal kepada Allah SWT
  • Orang yang solat di masjid – dapat pahala.
  • Orang yang ajak orang lain solat di masjid – dapat pahala berganda
  • Orang yang paling banyak pahala – yang membina masjid itu (masjid betul lah, bukan ‘masjid’ nikah kahwin tu)

Bagaimana kita nak membina masjid kalau kita tak ada duit?

Bina masjid ni tak semestinya kita biaya semua belanja pembinaan masjid tu. Hadis Rasulullah “Barangsiapa yang membangun rumah Allah di muka bumi sebesar cakaran kaki burung/sarang burung, maka akan dibangunkan utknya istana di syurga”

Maknanya, menyumbang ikut kemampuan kita, walaupun tak sebanyak mana, tetap Allah kira.

Oleh itu sgt penting utk kita menjadi orang yg mampu.

Jihad dalam Islam pun biasanya dimulakan dengan “bi amwalikum wa anfusikum” maksudnya “dengan harta dan jiwa” harta dulu datang.

Jadi, harta tu penting. Kita boleh mencari kekayaan, tiada batasnya. Yang penting HALAL.

Abdul Rahman bin Auf meninggalkan harta yang sgt banyak semasa beliau meninggal dunia. Walaupun dah banyak diinfakkan, tapi masih banyak lagi yang ada hingga hari ini.

Bayangkan berapa banyak pahala beliau dapat yang sehingga sekarang sudab 1442 tahun lamanya.

Rasulullah juga menggalakkan ktia meninggalkan ahli keluarga kita dalam keadaan cukup dan tidak meminta2.

Sahabat2 Rasulullah yang miskin seringkali mengadu bahawa pahala mereka tetap tidak dapat melawan pahala sahabat2 yang kaya kerana mereka tidak mampu berinfak. (dari hadis sahih riwayat Bukhari)

Oleh itu bekerjalah rajin-rajin, jangan malas. Fiikrkan tentang masa depan yang lebih jauh – akhirat. Susah dan perit di dunia tak apa, jangan susah di akhirat.

(dari kuliah Ustadh Khalid Basmalah)

Bottom Line

Seronok bisnes Shaklee ni. Selama 9 tahun ini saya enjoy juga buat bisnes ni. Mungkin bagi sesetengah orang mungkin rasa lambat dengan Shaklee ni tapi bak kata pepatah, If you wanna go far, go together!

Bagi saya sendiri, saya memilih bisnes Shaklee atas sebab yang saya tuliskan di atas. Jutawan pun sangat ramai dalam Shaklee, dan saya insyaAllah salah seorang daripadanya.

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

10 thoughts on “Definisi Kaya Menurut Islam

  1. Liez says:

    Semua org nak kaya tapi nak kaya mesti la dr sumber yang halal.. baru kekayaan tu dirahmati dan berkat. Ada macam2 bisnes halal yang boleh dibuat kan?? So kita yang memilih jln mn yang kita nak

    • Hanny Abdullah says:

      Rasa sis semua orang nak kaya..tanpa kekayaan pun prob jugak. Kalau kaya mcm2 boleh bantu..bantu keluarga yg susah terutama…Tapi kenalah berpada pada dn pandai balance antara kekayaan dunia dn akhirat. Jgn sibuk cr kekayaan dunia..lupa pula nk cr akhirat

  2. Fas says:

    Wah tajuk ini memang memberangsangkan … dapat duit berkepuk-kepuk … huh siapa tak nak kan apatah lagi pada tenpoh PKP ni… jadi siapa nak cuba bolehlah join ya tak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge