Call nowWhatsapp

Tawakal Seumpama Burung Terbang Pagi

tawakal umpama burung terbang pagi

14 perkara asas membuka rezeki: Tawakal

4 daripadanya saya dah tulis seperti berikut:

Hari ni jom sama-sama kita meneladani bab tawakal. That day ada yang tanya apa beza tawakal dan taqwa.

Dalam Surah At-Talaaq QS 65:3

“Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.”

Dalam ayat di atas, Allah dah jamin bahawa rezeki Allah bagi dari arah yang tidak disangka-sangka. Allah akan cukupkan keperluannya.

Macamana cara nak bertawakal?

Sejak dulu saya selalu diberitahu, tawakal datang kemudian.

Doa – usaha – tawakal

Adakah tepat menurut Al-Quran?

Jom Surah As-Syuara QS 26:62

“Nabi Musa menjawab: “Tidak! Jangan fikir (akan berlaku yang demikian)! Sesungguhnya aku sentiasa disertai oleh Tuhanku (dengan pemuliharaan dan pertolonganNya), Ia akan menunjuk jalan kepadaku”.

Ada hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim.

“Daripada Abu Hurairah RA, daripada Nabi SAW bersabda: “Akan masuk syurga suatu kaum yang hati mereka seperti hati burung.”

Kadang kita tak percaya sangat bab rezeki ni dari Allah juga. Kita usaha bagai tiada hari esok.
Kita kerja keras sampai lupa urusan menambah pahala untuk akhirat
Kita kerja sampai lupa nak tengok anak-anak dan keluarga
Kita sangka kita dapat sesuatu itu adalah daripada kudrat kita semata-mata

Semasa kita masih dalam rahim ibu kita, macamana kita dapat makan dan membesar, sedangkan kita di dalam keadaan yang sangat helpless?

Betapa dalam rahim ibu, kita bertawakal agar mendapat rezeki, ini tanpa kita sedar.

Kita lupa, semuanya dari Allah
Samada Allah izin atau tidak

Sifat tawakal akan keyakinan yang jitu dalam setiap waktu dan keadaan kerana hakikat sebenar tawakal adalah dengan mengambil sebab-sebab dan usaha demi mencari rezeki.

Tawakal akan hasilkan rasa kecukupan.
Tawakal akan hasilkan rasa kehambaan.

Bottom Line

Menarik sangat input ni. InsyaAllah jom kita praktikkan dalam hidup seharian kita.

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge