Call nowWhatsapp

Elakkan 3 Jenis Makanan Untuk Perut Kempis

Perut buncit atau boroi punca penyakit

Sebenarnya takde makanan yang betul-betul dapat berikan kita perut kempis. Tapi yang ada adalah kumpulan makanan yang mempromosikan penyimpanan lemak di perut, maka jika anda elakkan makanan ini, sekurang-kurangnya anda dapatlah kurangkan berat badan dan dapatkan perut kempis.

Masalah Lemak Pada Perut

Mendapatkan perut kempis memang idaman ramai orang. Nak nampak cantiklah katakan, tapi nak kempis perut ni sebenarnya lebih daripada nak cantik.

Ada 2 jenis bentuk badan:

  • Pir: cenderung dapat berat berlebihan di bahagian bawah iaitu peha dan pinggul
  • Epal: banyak lemak cenderung terkumpul di bahagian perut
Jom Detox Jutawan telah bantu kempiskan perut ribuan peserta setakat ini, Alhamdulillah
Jom Detox Jutawan telah bantu kempiskan perut ribuan peserta setakat ini, Alhamdulillah

Menurut Penerbitan Kesihatan Harvard, di mana anda mendapat berat badan sebahagiannya dipengaruhi oleh genetik anda, tetapi ia juga dipengaruhi oleh hormon dan diet anda.

Kalau berlebihan lemak di perut (perut boroi), akan meningkatkan risiko masalah kesihatan, seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, insulin resistance dan peningkatan paras kolesterol.

Lemak perut juga menghantar isyarat yang memberitahu tubuh anda untuk mengeluarkan bahan yang disebut sitokin yang menyumbang kepada keradangan sistemik yang kronik.

Tetapi jangan bimbang, ada banyak yang boleh anda lakukan, dan beberapa perkara yang boleh anda lakukan agak mudah.

Selain bersenam secara teratur (sekurang-kurangnya 30 minit sehari), diet sangat penting kerana 85% adalah daripada pemakanan. Sekiranya anda ingin mengurangkan perut buncit anda, elakkan makanan yang tinggi dalam gula tertentu, karbohidrat dan lemak trans.

Elakkan 3 Jenis Makanan Untuk Perut Kempis

1. Fruktosa

Fruktosa mendahului senarai makanan untuk dielakkan untuk kempiskan perut. Masalah terbesar fruktosa adalah daripada sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS), yang merupakan bentuk gula yang diproses.

Apabila anda mengambil fruktosa, ia bergerak ke hati anda, bukannya memasuki aliran darah dan memaksa sel-sel dalam pankreas anda untuk melepaskan insulin.

Apabila masuk ke hati anda, ia juga mencetuskan pembebasan kortisol, yang meningkatkan kemungkinan bahawa anda akan menyimpan lemak dalam perut anda.

Tidak seperti gula lain, fruktosa tidak meningkatkan pelepasan leptin atau mengurangkan pelepasan ghrelin, dua hormon yang membantu mengimbangi kelaparan anda, ini menyebabkan anda makan apabila anda lapar dan berhenti apabila anda penuh.

Bersama-sama, semua faktor ini boleh menyumbang kepada peningkatan berat badan, terutamanya pada perut.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of the American College of Cardiology pada bulan Oktober 2015 melihat kesan minuman manis fruktosa pada lemak perut dan mendapati bahawa penggunaan minuman ini bukan sahaja menyebabkan obesiti, tetapi ia juga meningkatkan risiko meningkatkan lemak perut, khususnya.

Sebaliknya, mengehadkan fruktosa, terutamanya sirap jagung fruktosa tinggi, boleh membantu mengurangkan berat badan.

Sepuluh makanan yang mengandungi makanan fruktosa adalah (tidak terhad kepada dalam senarai ini ya):

  • Soda
  • Jus
  • Gula-gula
  • Makanan sejuk beku
  • Buah kalengan
  • Sarapan cereal
  • Perasa
  • Krim kopi
  • Ais krim
  • Minuman sukan

2. Karbohidrat Ringkas

Fruktosa bukan satu-satunya jenis karbohidrat yang anda harus elakkan. Karbohidrat ringkas adalah kelas karbohidrat yang telah diproses untuk menghilangkan serat dan banyak nutrien yang bermanfaat. Jadi sebenarnya ia tiada nutrisi langsung selain karbohidrat semata-mata.

Karbohidrat bergerak melalui sistem pencernaan dengan cepat, mencetuskan kenaikan pesat dan ketara tahap glukosa dan insulin. Selepas kenaikan awal glukosa dan insulin, ini menyebabkan anda merasa lapar, letih dan mudah marah.

Itu bukan satu-satunya masalah dengan karbohidrat ringkas. Menurut kajian yang diterbitkan di Perubatan Missouri pada Oktober 2016, diet yang tinggi dalam karbohidrat ringkas meningkatkan risiko sindrom metabolik, yang dicirikan oleh perut buncit, antara lain.

Menggantikan karbohidrat ringkas dengan karbohidrat kompleks dan protein berkualiti tinggi boleh membantu mengurangkan lemak perut dan mengurangkan inci pada pinggang anda.

Sepuluh makanan yang kaya karbohidrat ringkas:

  • roti putih
  • Pasta putih
  • nasi putih
  • Pizza
  • Kerepek kentang
  • Oat segera
  • Kek, biskut dan pencuci mulut
  • Gula dan coklat
  • Ais krim
Graf menunjukkan tenaga selepas hidangan nasi (garis hitam) menjunam meyebabkan rasa lapar yang cepat, sebaliknya ESP menunjukkan graf yang lebih stabil dari segi pelepasan tenaga
Graf menunjukkan tenaga selepas hidangan nasi (garis hitam) menjunam meyebabkan rasa lapar yang cepat, sebaliknya ESP menunjukkan graf yang lebih stabil dari segi pelepasan tenaga

3. Lemak Trans

Satu kajian yang diterbitkan dalam Nature Reviews Endocrinology pada tahun 2009 menunjukkan bahawa memakan lemak trans bukan sahaja meningkatkan lemak perut, tetapi juga mempromosikan keradangan kronik dan meningkatkan risiko mendapat rintangan insulin dan sindrom metabolik.

Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam Obesiti pada 2012 menyatakan bahawa, ketika banyak tumpuan pada lemak jenuh, lemak trans benar-benar meningkatkan lemak visceral, atau lemak perut yang berbahaya.

Untuk memastikan anda mengelakkan lemak trans, elakkan makanan dalam senarai berikut:

  • Margarine
  • Sandwich sarapan pagi beku
  • Popcorn ketuhar gelombang mikro
  • Crackers
  • Donuts
  • Pizza beku
  • Makanan goreng
  • Keropok yang diproses
  • Biskut
  • Kek komersial, kue dan pai yang disediakan secara komersil

Bottom Line

Di program detox Shaklee kita tidaklah fokus sepenuhnya kepada suplemen, tapi ianya program yang lebih daripada itu dan paling penting kita bantu anda adapt kepada new lifestyle.

Anda boleh rujuk kepada link berikut untuk maklumat program:

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Rujukan:

37 thoughts on “Elakkan 3 Jenis Makanan Untuk Perut Kempis

  1. Yaya Natsumi says:

    Alamak yaya yang kurus ni pun ada belly fat juga lagi2 lepas bersalin dan start minum ais haha taktau la ada kaitan ke tak. Ataupun belasah makan semua lepas pantang. Kena amalkan pemakanan sihat lepas ni kan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge