Call nowWhatsapp

Senaman Boleh Mengurangkan Tekanan, Tapi Kenapa Tingkatkan Kortisol?

Senaman untuk kesihatan

Ada banyak suplemen di luar sana yang berfungsi untuk bantu kurangkan masalah hormon kortisol (hormon stress). Salah satu sebab atau punca kita gagal kuruskan badan adalah disebabkan oleh tingginya hormon stress ini.

Salah satu cara untuk bantu kurangkan tekanan adalah dengan membuat senaman. Tapi tahu tak sebenarnya senaman pun boleh sebabkan meningkatnya hormon kortisol?

Apakah Hormon Kortisol?

Walaupun kortisol boleh jadi teruk, ia bertanggungjawab untuk melindungi kesihatan dan kesejahteraan kita sebenarnya. Dibuat dalam kelenjar adrenal, kortisol dilepaskan untuk mengendalikan tahap gula darah badan, mengatur metabolisme, bertindak sebagai anti-radang.

Tahap kortisol anda berbeza-beza sepanjang hari tetapi biasanya akan tinggi sedikit pada waktu pagi apabila anda bangun tidur, secara beransur-ansur turun sepanjang hari – ini dikenali sebagai irama diurnal.

Tidur yang baik adalah penting dalam mengawal selia kortisol, kerana irama diurnal anda mencapai titik terendah sekitar tengah malam, semasa anda sedang tidur.

Walaupun kortisol adalah hormon yang semulajadi yang anda perlukan untuk kekal sihat, terlalu banyak kortisol boleh memberi kesan negatif kepada tubuh.

Lazimnya dirujuk sebagai “hormon tekanan,” kortisol sering dilepaskan apabila badan anda terasa terlalu tertekan atau terancam.

Tahap kortisol yang tinggi di dalam badan boleh membawa kepada masalah kesihatan termasuk kebimbangan, kemurungan, masalah pencernaan, masalah tidur dan peningkatan berat badan, menurut Mayo Clinic. Pendedahan kortisol kronik mungkin dikaitkan dengan obesiti.

Kortisol dan Senaman

Badan kita tak faham kita sedang lari dari dikejar anjing, atau kita sedang bersenam, badan hanya akan faham benda tu tekanan. Senaman akan bebaskan hormon kortisol.

Badan kita akan hasilkan kortisol mengikut kadar senaman yang kita buat, yang secara tak langsung boleh meningkatkan berat badan. Contohnya dalam senaman kardio dalam tempoh lama, kortisol dihasilkan untuk kekalkan karbohidrat dalam badan untuk tenaga.

Sebaliknya, badan anda menggunakan asid lemak dan asid amino untuk bahan bakar, menjadikannya sukar bagi glukosa untuk memasuki otot anda, yang membawa kepada katabolisme atau kerosakan otot.

Metabolisme badan anda (proses yang badan anda membakar kalori) sebahagian besarnya ditentukan oleh genetik dan juga nisbah badan dan lemak tubuh anda.

Seperti otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak, semakin banyak jisim otot anda, lebih banyak kalori yang dibakar setiap hari. Oleh itu, serangan jantung yang lama secara tidak langsung membawa kepada kehilangan otot dan oleh itu menghalang penurunan berat badan.

Namun begitu, pelepasan kortisol yang disebabkan oleh latihan (glucocorticoid cortisol) tidak sama dengan kortisol yang dicetuskan oleh tekanan kronik.

Kortisol yang berkaitan dengan senaman menyebabkan pembebasan dalam dopamin, kimia yang membuat anda berasa baik (dengan itu mengurangkan stres). Senaman juga menyebabkan otak anda menghasilkan endorphin, yang merupakan bahan kimia yang bertindak sebagai ubat penghilang rasa sakit semulajadi.

Endorphin meningkatkan fungsi otak keseluruhan anda dan – juga membantu mengurangkan tekanan juga.

Cara untuk Meningkatkan Tahap Tekanan Secara Semulajadi

Mengurangkan tahap tekanan anda adalah satu cara untuk menurunkan kortisol anda. Antara amalan yang anda boleh buat adalah:

  • Dapatkan tidur yang berkualiti
  • Elakkan layari internet (samada dengan telefon atau tablet) sejam sebelum tidur (hadkan masa skrin)
  • Meditasi
  • Kurangkan pengambilan kafein pada waktu malam

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Rujukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp