Call nowWhatsapp

Hati-hati Dengan 10 Nama Baru Bagi Sirap Jagung Tinggi Fruktosa

Awas Gula Tersembunyi Dalam Makanan Anda

Zaman sekarang ni, ramai yang lebih sedar tentang kesihatan dan mereka lebih berhati-hati dalam soal pemilihan makanan. Mereka lebih teliti dalam makanan apa yang patut dihindarkan, umpamanya seperti sirap jagung tinggi fruktosa (high fructose corn syrup HFCS).

Tetapi apa yang ramai yang tidak sedar adalah bahawa HFCS telah diberi nama baru – sesuatu yang sebenarnya tujuannya untuk mensabotaj matlamat kesihatan

Apakah Sirap Jagung Tinggi Fruktosa (high fructose corn syrup HFCS).

HFCF adalah pemanis cecair yang diperbuat daripada tepung jagung. Ia dibuat dengan memecahkan jagung ke dalam molekul glukosa (sejenis gula).

Setengah molekul glukosa dalam HFCS kemudian berubah menjadi fruktosa secara kimia (oleh itu, anda dapat melihat mengapa fruktosa dalam HFCS juga berbeza daripada fruktosa semulajadi yang terdapat dalam buah).

Benda sama, nama baru

Dalam pasaran kita faham kuasa nama tu boleh menyebabkan jualan meningkat atau turun. Pada tahun 80-an, minyak rapeseed asid erucic rendah dinamakan semula sebagai minyak canola. Sebenarnya ini satu bentuk penipuan.

Umum telah mula mengetahui keburukan HFCS, maka pengguna mula membaca label makanan agar tidak mengandungi HFCS. Tinjauan pada tahun 2014 oleh Jurnal Perniagaan Nutrisi mendapati bahawa HFCS mendahului senarai kurang dikehendaki pengguna (1). Nombor dua adalah minyak hidrogenasi sebahagian (transfat).

Sama juga dalam situasi di sekeliling kita. Di depan produk dilabel sebagai Tanpa Gula, tapi bila kita semak kandungan ramuan dan nilai nutrisi, masih terdapat gula, walaupun nama yang berlainan.

Ramuan makanan sekarang yang dipanggil “fruktosa” kini mengandungi kepekatan lebih tinggi daripada salah satu komponen utama dalam HFCS, yang dikaitkan dengan isu kesihatan utama. Daripada menjadi produk yang lebih sihat, lebih banyak risiko kesihatan berbanding HFCS biasa.

Fruktosa dalam Buah vs Fruktosa dalam HFCS

Fruktosa dalam buah jauh berbeza berbanding fruktosa dalam HFCS.

Apabila seseorang memakan sekeping buah, mereka mengambil fruktosa yang semulajadi, bersama dengan serat, enzim, mineral dan vitamin. Sebaliknya, apabila seseorang mengambil fruktosa yang sangat halus dalam HFCS, mereka memakan kepekatannya yang sangat tinggi dengan jumlah komponen sihat yang datang dengan makan buah. Kosong nutrisi.

10 Nama Baru untuk HFCS

Berikut adalah 10 nama baru untuk HFCS

 1. Maize syrup
 2. Glucose syrup
 3. Glucose-fructose syrup
 4. Tapioca syrup
 5. Fruit fructose
 6. Crystalline fructose
 7. HFCS (the same name, just the shortened version)
 8. Isoglucose
 9. Corn syrup
 10. Dahlia syrup

Jadi, sentiasa baca label anda sebelum membeli produk!

Makanan Yang Mengandungi HFCS

Banyak makanan popular mengandungi HFCS atau derivatif nama (semula: nama alternatif yang dinyatakan di atas). Segala-galanya dari jus buah-buahan ke bijirin, sirap jagung fruktosa tinggi sarat dengan makanan yang anda mungkin awalnya berfikir selamat.

Berikut adalah beberapa makanan yang mungkin mengandungi HFCS yang mungkin paling mengejutkan anda:

 1. Cereal: banyak bijirin yang sihat yang mengandungi HFCS. Semua bijirin manis di kedai runcit (walaupun granola). Mereka mungkin mengandungi sumber gula yang diubah suai. Cereal bar (kononnya untuk fitness dan kuruskan badan tu) juga sarat dengan HFCS.
 2. Jus koktel: jika produk tidak mengatakan jus 100% pada label, ia mungkin penuh dengan HFCS. Yang paling disyaki di sini ialah koktail jus yang sering kali 99% gula dan 1% jus buah sebenar. Sentiasa baca bahan-bahan pada jus buah anda dan pastikan tiada gula tambahan.
 3. Soda: Soda mengandungi HFCS. Bukan sahaja sebab ia mengandungi HFCS, bahkan ia merupakan produk tak bagus untuk kesihatan.
 4. Yogurt: yogurt yang manis juga mengandungi ramuan HFCS. Anda akan mendapati kebanyakan dalam yogurt berasaskan tenusu memang akan mengandungi HFCS.
 5. Syrups: Banyak jenis syrup manis dimasukkan dengan HFCS atau derivatif gula diubahsuai. Umpamanya Syrup Pancake, Hershey Chocolate Syrup dll. Sentiasa pilih 100% sirap maple, agave atau semulajadi yang boleh anda dapati di kedai makanan kesihatan.
 6. Roti: sementara kebanyakan roti putih memang akan ada juga mengandungi gula (atau HFCS). Produk tepung lain seperti kuih muih, muffin, kek dan pai juga mempunyai beberapa bentuk HFCS dalam senarai ramuan mereka. Ini terutama yang dijual di pasaran. Anda boleh pilih roti/kek/kuih yang diperbuat daripada tepung gluten free atau tepung rendah karbo.
 7. Bahan perasa: Perasa seperti sos tomato dan salad sering dimakan dengan pelbagai pemanis. Produk seperti ini biasanya memang akan mengandungi gula, garam dan pelbaai lagi. Tapi masih terdapat syarikat pengeluar jenama perasa asli dan organik di luar sana. Syarikat-syarikat seperti Naturals Annie, dan Trader Joe antaranya.
 8. Jem dan pengawet: Kebanyakan jem dihasilkan dengan penuh pemanis berasaskan jagung. Sebaliknya, kita boleh buat jem sendiri dengan memasak 2 1/4 cawan buah, 3 sudu besar. gula kelapa dan 1 sudu besar. chia seed. Rebus selama 10-15 minit, dan apabila ia telah memekat, keluarkan dari haba untuk menyejuk. Tambah 1 sudu vanila tulen ekstrak, dan biarkan sejuk di dalam peti sejuk selama 15-30 minit. Mudah kan?

Bahaya HFCS

Terdapat bukti saintifik bahawa HFCS menyebabkan pelbagai isu kesihatan. Di bawah hanya beberapa kesan kesihatan memakan HFCS.

1. Obesiti

Walaupun kebanyakan gula halus tidak baik untuk badan, kajian Princeton University mendapati bahawa HFCS menyebabkan lebih banyak penambahan berat badan berbanding gula halus.

Apabila kita mengawal pengambilan kalori, para penyelidik mendapati bahawa subjek haiwan yang mempunyai akses ke HFCS mempunyai lebih banyak berat berbanding mereka yang mempunyai akses kepada gula biasa. Mereka juga mendapati bahawa HFCS menyebabkan peningkatan lemak badan yang tidak normal, terutamanya di bahagian perut, dengan peningkatan tahap trigliserida.

2. Penyakit Jantung

HFCS adalah penyumbang utama kepada pelbagai masalah kardiovaskular. Antaranya ia meningkatkan tahap kolesterol dan trigliserida, dan juga didapati dikaitkan dengan paras tekanan darah tinggi.

Hakikat bahawa HFCS melakukan dua perkara ini cukup untuk menjadikannya sangat teruk bagi jantung anda. Tekanan darah tinggi adalah sebahagian daripada sekumpulan masalah kesihatan yang disebut sindrom metabolik, yang meningkatkan risiko penyakit jantung, strok dan diabetes.

3. Diabetes

Fruktosa telah dikaitkan secara langsung dengan diabetes, terutamanya HFCS, yang mengandungi fruktosa terapung bebas (ingatlah, ini fruktosa yang tidak baik).

Data terkini mendapati bahawa penggunaan fen-fruktosa pada manusia membawa kepada kemerosotan dalam peraturan lemak dalam darah (seperti kolesterol dan trigliserida) dan sensitiviti insulin yang menurun. Kesan ini sememangnya meningkatkan risiko anda menghidap kencing manis jenis II (dan penyakit kardiovaskular) (7).

4. Kesihatan pencernaan

HFCS adalah pencetus utama bagi sindrom usus yang bocor (leaky gut). Penyelidikan yang dijalankan di Institut Penyelidikan Oakland Hospital Kanak-kanak mendapati bahawa fruktosa bebas terapung dari HFCS memerlukan lebih banyak tenaga untuk diserap oleh usus, mengurangkan sumber tenaga yang diperlukan oleh usus kita untuk mengekalkan lapisan usus halus.

Dos besar fruktosa bebas telah ditunjukkan untuk meningkatkan kebolehtelapan usus, pada asasnya mewujudkan usus bocor. Apabila usus kita bocor, tubuh kita menjadi meradang, dan keradangan mencetuskan pelbagai penyakit dan penyakit.

5. Kanser

Penyelidikan dari 2010 yang diterbitkan oleh Persatuan Amerika untuk Penyelidikan Kanser mendapati bahawa fruktosa dalam HFCS menggalakkan pertumbuhan kanser, khususnya kanser pankreas.

Kajian ini mendapati bahawa sel-sel kanser mudah memetabolismakan fruktosa dan mendorong pembiakan pantas sel-sel kanser pankreas. Adalah lebih baik untuk menjauhkan diri daripada apa-apa yang mengandungi HFCS jika anda ingin melindungi diri daripada kanser.

6. Logam Berat

Banyak kajian telah menemui sejumlah besar merkuri dalam produk yang mengandungi HFCS, yang sememangnya merupakan logam berat berbahaya yang boleh menyumbang kepada keracunan merkuri yang berbahaya.

Merkuri mempunyai kesan negatif ke atas hati, buah pinggang, otak dan organ lain. Satu kajian yang diterbitkan menemui raksa yang berlebihan sebanyak 50 peratus sampel yang diuji dari HFCS komersial. Kajian-kajian lain telah menemui merkuri dalam lebih dari satu pertiga daripada 55 produk makanan dan minuman jenama popular seperti Kraft, Quaker, Hershey’s dan Smucker’s.

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Rujukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp