Call nowWhatsapp

Tips Untuk Buang Lemak Visceral dan Lemak Subcutanous

Bila berlebihan lemak, maksudnya anda ada lemak dari 2 kategori iaitu lemak subcutanous (lemak bawah kulit) atau lemak visceral (lemak pada abdomen).

Macamana nak buang kedua-duanya? Memang takde cara lain melainkan kena buat perubahan kepada gaya hidup kita seperti mengurus tekanan, kurangkan makan, bersenam atau menjadi aktif secara fizikal.

Apakah lemak subcutanous dan lemak visceral?

Ada beberapa persamaan kedua-dua lemak subcutanous dengan lemak visceral iaitu

  • kedua-duanya menyimpan lebih kurang 3500 kalori lemak setiap 3.06kg.
  • Kedua-duanya mengembang bila anda makan terlebih kalori berbanding kalori yang dibakar setiap hari.
  • Kedua-duanya mengecil apabila anda dapat menurunkan berat badan.
Gambaran visceral fat pada usus
Gambaran visceral fat pada usus

Lemak visceral terletak di belakang dinding perut anda – mengelilingi organ anda – dan kerana ia terkumpul di dalam perut anda, ia menolak dinding perut keluar. Kerana dinding perut anda terdiri daripada tisu-tisu yang lebih keras, termasuk otot, perut lanjutan anda akan terasa sengit, walaupun lemak sebenar di dalam perut anda masih lembut.

Lemak visceral mempunyai akses yang lebih besar kepada bekalan darah anda berbanding lemak subcutanous, kerana lokasinya di dalam perut anda, dan ia melepaskan hormon yang mencetuskan keradangan.

Sebab itulah kalau terlalu banyak lemak visceral, ia berbahaya kerana meningkatkan keradangan yang dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik seperti kanser kolorektal kepada penyakit kardiovaskular.

Orang yang bentuk badannya seperti epal – orang yang secara semula jadi menyimpan berat badan yang berlebihan dalam lengan, dada dan perutnya – cenderung untuk menyimpan lebih banyak lemak visceral apabila berat badan mereka meningkat, berbanding orang yang bentuk badan pir, yang menyimpan berat badan mereka di bawah badan.

Kedua-dua body shape epal dan pear ada masalah masing-masing
Kedua-dua body shape epal dan pear ada masalah masing-masing

Lemak subcutanous pula adalah licin macam jeli, dan ia duduk terus di bawah kulit anda. Walaupun mengalami kelebihan lemak yang berlebihan dapat membuat anda kelihatan “gurih,” lemak subkutaneus tidak mempunyai akses yang sama ke aliran darah anda sebagai lemak yang merosakkan, dan ia sebenarnya mempunyai sedikit kesan langsung terhadap kesihatan anda berbanding dengan lemak dalam perut yang berbahaya ini.

Asas-asas untuk membuang lemak

Tidak kira bagaimana anda menyimpan lemak, anda akan dapat membuang lemak apabila anda menghadkan pemakanan anda. Apabila anda mengehadkan kalori, anda membuat defisit kalori – jurang antara berapa banyak kalori yang anda makan, berbanding berapa banyak yang anda perlukan untuk menjalankan aktiviti harian anda – dan tubuh anda menutup jurang dengan membakar lemak yang tersimpan di seluruh badan anda.

Apa-apa defisit saiz kalori akan mencetuskan kehilangan lemak, itulah prinsipnya.

Carta Visceral Fat
Carta Visceral Fat

Walaupun lemak visceral adalah yang paling berbahaya kepada kesihatan anda, ia juga yang pertama dibakar untuk tenaga apabila anda mula kehilangan berat badan.

Itulah sebabnya walaupun penurunan berat badan kecil – sekurang-kurangnya 5 atau 10 peratus berat badan anda – boleh menghasilkan manfaat kesihatan utama dengan mengurangkan paras lemak mendalam anda. Sebaik sahaja anda telah habis tahap lemak visceral, anda akan mula membakar lemak subcutanous.

Bagaimana nak buang lemak visceral?

Sebenarnya, kita tak boleh pilih nak kurangkan lemak di mana bahagian badan kita. Tapi ada tips yang kita boleh buat untuk buang lemak visceral ini dengan lebih laju.

Antara cara nak buang lemak visceral dengan pantas adalah:

  • Makan banyak serat dalam diet anda.
  • Menukar pemakanan karbohidrat ringkas kepada karbohidrat kompleks.
  • Membuat senaman ringan seperti brisk walk, jogging dalam kadar yang sederhana (rujuk kajian yang diterbitkan dalam Sindrom Metabolic dan Related Disorders pada tahun 2009).
  • Mengambil suplemen sebagaimana kajian yang diterbitkan dalam Journal Nutrition pada 2013 yang melaporkan pengambilan suplemen mempunyai lebih banyak hilang lemak berbanding mereka yang tidak mengambil suplemen.
  • Tangani stres. Lemak subcutanous dan visceral bertindak balas kepada stres anda. Gaya hidup tekanan tinggi – yang mungkin melibatkan terlalu banyak kerja dan kekurangan tidur – meningkatkan jumlah hormon stres kortisol dalam sistem anda. Kadar kortisol yang tinggi berinteraksi dengan lemak dan sebenarnya mencetuskan pengagihan semula lemak ke dalam perut anda. Akibatnya, paras kortisol luar kawalan meningkatkan paras lemak penderita anda, mengurangkan risiko penyakit anda.

Bagaimana saya turunkan lemak visceral dari 19 kepada 7.5 dalam masa 6 bulan?

Ya, saya pun ada masalah ini pada ketika berat saya 76kg. Masa itu lemak visceral saya sekitar 19 atau 20. Sangat tinggi. Bila tinggi begitu akan menyebabkan saya terdedah kepada pelbagai risiko seperti strok, sakit jantung dan darah tinggi.

Alhamdulillah bersekali dengan turunnya berat badan, saya pun dah berjaya turunkan lemak visceral kepada normal, iaitu 7.5! InsyAllah saya masih berjuang untuk dapatkan kadar lemak visceral di bawah 5.

Lemak visceral terus jadi normal lepas buat JomDetox
Lemak visceral terus jadi normal lepas buat JomDetox

Rujukan

Anda Berminat? Sertai Jom Detox Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai DetoxIF Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai DetoxIF Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp