Call nowWhatsapp

3 Pemanis Semulajadi Tidak Naikkan Gula Dalam Darah

pemanis semulajadi tak naik gula dalam darah

Orang Malaysia suka manis, jualan gula di negara kita semakin naik walaupun harga gula dinaikkan. Tengoklah makanan atau minuman viral, kalau yang manis-manis cepat betul viral seperti air boba dan lain-lain lagi.

Saya pun memang suka benda manis, bukan manis sahaja, yang masin pun saya suka, asalkan makanan kan. Tapi alhamdulillah saya boleh tinggalkan makanan/minuman manis. Saya rasa disepanjang tempoh 10 bulan program diet saya ni, hanya beberapa kali sahaja yang saya cheat dan makan benda manis (seperti musim perayaan, dll).

Awas Gula Tersembunyi Dalam Makanan Anda
Awas Gula Tersembunyi Dalam Makanan Anda

Pemanis Semulajadi Tak Naikkan Gula Dalam Darah

Bila saya join buat ketogenik diet, barulah saya pertama kali dengar tentang pemanis semulajadi yang tak naikkan gula dalam darah. Ya, anda baca betul.

Ada pemanis semulajadi tak naikkan gula dalam darah, maknanya ia selamat untuk insulin kita.

Kita dah tahu bagaimana insulin ini akan efek berat badan kita. Semakin banyak insulin, semakin banyak ia akan simpan lemak. Dan masalah pada gula adalah kerana selain ianya menaikkan insulin, ia juga jadi salah satu perkara yang tingkatkan keradangan.

Keradangan > penyakit kronik.

Mulanya macam tak percaya. Tapi sebab saya pun dah semak dengan pelbagai bahan bacaan, maka dalam diet ketogenik saya mula cuba pemanis ini.

Manfaat Pemanis Semulajadi

Ada beberapa manfaatnya dari pemanis semulajadi ni:

  • Ia tidak meningkatkan paras gula dalam darah, maka ia tidak akan menjejaskan kita dengan cara yang sama seperti gula.
  • Ia tidak merangsang gula dalam darah atau menyebabkan kerosakan gigi.
  • Ia tidak akan menyumbang kepada peningkatan berat badan (kerana ia bebas kalori dan boleh memuaskan keinginan gula anda)
  • Bagaimana ia tidak menjejaskan tubuh?: sebab tiada proses metabolik berlaku, justeru paras gula dalam darah tidak terjejas. Jadi ia bagus juga untuk pesakit kencing manis dan obesiti.
  • Ia merupakan sejenis antioksidan yang dapat fight radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan selular.

4 jenis pemanis semulajadi tak naikkan gula dalam darah

Ada 4 jenis pemanis yang saya ketahui sepanjang kajian saya dalam ketogenik diet yang tidak naikkan gula dalam darah. Ini justeru selamat bagi pesakit diabetes dan obesiti / overweight. Sebenarnya semua daripada kita sewajarnya bertukar kepada pemanis ini.

1. Erythritol

Erythritol didapati secara semulajadi dalam beberapa makanan. Ia juga dibuat secara semulajadi apabila makanan seperti wain, bir dan keju ditapai.

Selain daripada bentuk semulajadi, erythritol juga telah menjadi pemanis buatan manusia sejak tahun 1990.

Dari segi kalori. Gula mempunyai 4 kalori per gram, tetapi erythritol mempunyai sifar. Ini kerana usus kecil anda menyerapnya dengan cepat dan mengeluarkannya dari dalam badan melalui air kencing dalam masa 24 jam. Ini bermakna erythritol tidak mempunyai peluang untuk “metabolisme” – menjadi tenaga dalam tubuh anda.

Erythritol gula dihasilkan daripada proses penapaian
Erythritol gula dihasilkan daripada proses penapaian

2. Lakanto Monk Fruit

Pemanis Lakanto berasal dari buah monk, yang kelihatan seperti labu hijau yang kecil di rantau China dan Thailand. Monk fruit dipilih dan dikeringkan sebelum pengekstrakan.

Hasilnya adalah pemanis yang 150 hingga 200 kali lebih manis daripada gula! Ia juga dikatakan tidak mempunyai aftertaste pahit seperti jenama seperti Stevia. Terdapat juga pemanis buah monumen Lakanto emas, yang lebih dekat dengan gula perang.

Tiada fruktosa tersembunyi dalamnya. Lakanto mempunyai kalori sifar, empat gram karbohidrat, gula sifar gram, dan empat gram gula alkohol.

Seperti eryrthritol, monk fruit juga tidak memberi kesan kepada gula darah atau tahap insulin.

Secara peribadi, saya lebih suka menggunakan pemanis monk fruit berbanding yang lain-lain.

Monk fruit adalah gula daripada buah monk yang terbukti tidak menaikkan gula dalam badan
Monk fruit adalah gula daripada buah monk yang terbukti tidak menaikkan gula dalam badan

3. Stevia

Stevia adalah pemanis semulajadi yang berasal dari tumbuhan Stevia rebaudiana.

Ia dianggap sebagai pemanis nonnutritik, yang bermaksud bahawa ia mengandungi sedikit kalori atau karbohidrat.

Tidak seperti gula biasa, kajian haiwan dan manusia telah menunjukkan bahawa stevia dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.

Stevia boleh didapati dalam bentuk cecair dan serbuk dan boleh digunakan untuk memasak segala-galanya dari minuman hingga pencuci mulut.

Walau bagaimanapun, kerana ia lebih manis daripada gula biasa, resipi memerlukan kurang stevia untuk mencapai rasa yang sama.

Tapi kena pastikan beli stevia yang original, sebab di pasaran sekarang ada banyak stevia yang telah dicampur.

Stevia banyak bahan tiruan, pilih yang betul-betul original
Stevia banyak bahan tiruan, pilih yang betul-betul original

Pemanis Perlu Dielakkan

Walaupun terdapat banyak pilihan untuk pemanis rendah karbohidrat yang anda boleh menikmati diet ketogenik, terdapat banyak lagi yang tidak sesuai. Ikutkan saya semua nama-nama gula (69 nama gula) tidak lulus untuk diambil.

Bagaimanapun berikut adalah beberapa pemanis yang tinggi dalam karbohidrat, dapat meningkatkan kadar gula darah dan mengganggu ketosis:

  • Maltodextrin: Pemanis yang diproses ini dihasilkan dari tumbuh-tumbuhan berkanji seperti beras, jagung atau gandum dan mengandungi jumlah kalori dan karbohidrat yang sama seperti gula biasa.
  • Madu: Madu berkualiti tinggi mengandungi antioksidan dan nutrien, menjadikannya pilihan yang lebih baik berbanding gula halus. Walau bagaimanapun, ia masih tinggi kalori dan karbohidrat dan mungkin sememangnya tidak sesuai untuk diet keto.
  • Gula kelapa (coconut sugar): Dibuat daripada sap kelapa, gula kelapa diserap lebih perlahan berbanding gula biasa (rendah indeks glisemik). Walau bagaimanapun, ia juga tinggi dalam fruktosa, yang boleh menjejaskan gula dalam darah.
  • Sirap maple: Setiap hidangan sirap maple mempunyai jumlah mikronutrien yang baik seperti mangan dan zink tetapi juga tinggi gula dan karbohidrat.
  • Agave nektar: Agave nektar adalah kira-kira 85% fruktosa, yang boleh mengurangkan sensitiviti badan anda kepada insulin dan menyumbang kepada sindrom metabolik, menjadikannya sukar untuk mengawal tahap gula dalam darah.
  • Kurma: Buah kering ini sering digunakan untuk memasak pencuci mulut secara semulajadi. Walaupun membekalkan sedikit serat, vitamin dan mineral, kurma juga mengandungi sejumlah besar karbohidrat..

Bottom Line

Dengan diet ketogenik bermakna anda mengehadkan pengambilan karbohidrat anda dan mengurangkan penggunaan gula tambahan untuk mencapai ketosis.

Bagi saya, ketogenik sangat best walaupun kena diet, terdapat banyak pemanis yang boleh digunakan pada diet keto karbohidrat rendah.

Gunakan pemanis ini secara sederhana sebagai sebahagian daripada diet keto yang sihat dan seimbang untuk menambah rasa sambil kekal rendah karbohidrat.

Saya sendiri pun memang buat diet #IFKetoGenitMAF disamping sebulan sekali buat #JomDetoxJutawan. Alhamdulillah banyak manfaat yang saya dapat hingga berjaya turun 23kg dalam masa 8 bulan!

Tapi nak buat ni, kena belajar. Kena berguru. Baru jadi elok. Kalau ikut dan je, nanti lambat turun dan anda cepat kecewa.

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 8 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Dari seorang yang obesiti kepada normal weight, perjalanan ni buat saya dapat banyak info dan input yang berguna dan mahal nilainya dan saya salurkan kepada peserta saya dalam program #JomDetoxJutawan dan #IFKetoGenitMAF.

Anda boleh baca perkongsian saya dalam link berikut:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

23 thoughts on “3 Pemanis Semulajadi Tidak Naikkan Gula Dalam Darah

  1. Nhazla mohamed fikri says:

    Serius awak pasal gula ni? I’m know better than you. Semua gula masuk dalam darah ok. Cuma, bahaya atau tidak je. Pengambilan perlu dikira. Tak boleh ambil banyak. Kalau anda mempunyai background keluarga penyakit kencing manis, perlu juga elakkan gula yang banyak kerana anda adalah pembawa. Lahir je terus dapat satu markah. Lebih kurang la. Wanita dibenarkan ambil gula 6 sudu kecil sahaja sehari. Stevia yang dicanangkan oleh penjual pun tak menjamin kan gula berkurang. Takde beza pun dengan gula putih atau perang

    • Raihanah Ahmad says:

      yes gula putih dan gula perang memang sama. boleh baca banyak hasil kajian saintis ya sis untuk semua maklumat ni. banyak sangat info ada. kadang tu ilmu kita rasa dah banyak, tapi rupanya banyak lagi yang kita tak tahu kan. chill

  2. Mimi Azirah says:

    Ramai yang fikir bila dah namanya gula mesti akan meningkatkan bacaan gula. Sebenarnya phnca gula naik dalam darah sebab pemakanan yang tidakbterkawal contohnya oengambilan karbohidrat yang banyak kan. Gula semulajadi yang bagus sebenanrnya di amalkan.

  3. Lala Kerry says:

    Saya pun ada masalah dgn pengawalan makanan. Masalah sweet tooth ni tak boleh nak kawal 😁
    Tapi dari dulu yang I always hear about is Stevia. Tapi tak pernah cuba ni.

  4. Marina says:

    Thank you sharing info. Gula memang jahat, boleh menggemukkan badan. Takleh tgl gula, kita kurangkan atau beli je stevia. Hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge