Call nowWhatsapp

7 Tepung Rendah Karbo Terbaik Untuk Kuruskan Badan

7 jenis tepung sesuai untuk kuruskan badan

Sejak saya buat #JomDetoxJutawan, saya kenal pula diet jenis Intermittent Fasting dan diet ketogenik. Dalam diet ini, kena amalkan pemakanan rendah karbohidrat. Bermakna, bukan sahaja perlu off nasi, roti-roti, mi dan sebagainya pun kena elakkan. Nak kuruskan badan, bukan mudah ya.

Tapi nak elakkan sampai bila? Benda yang saya selalu makan, lama-lama jadi rindu juga nak makan.

Amazingly, bila saya join #IFKetoGenitMAF saya dapat tahu ada alternatif untuk tepung. Ada alternatif untuk mi dan nasi.

Tapi hari ini saya nak share dengan anda pengganti tepung karbohidrat rendah, supaya anda boleh kekal keto & dapat faedah kesihatan yang luar biasa.

Beberapa perkara yang perlu diingat apabila anda mendengar tepung perkataan: biasa kita gunakan tepung dalam memasak, pizza, kek, dan biskut.

Ramai orang teragak-agak memulakan diet rendah karbohidrat atau keto kerana pemikiran kita tak boleh makan kebanyakan makanan yang kita suka. Siapa tak suka nasi, roti, pastri, kek dan sebagainya kan? Sayalah, memang suka sangat.

Tapi amazingly memang best diet keto ni, saya enjoy sangat makanannya, sebab kebanyakan masa saya boleh makan makanan kegemaran saya.

Ada banyak makanan yang saya masak sebagai rendah karbo menggunakan tepung rendah karbo ni. Tentunya, bila rendah karbo, ianya bebas gluten. Nak masak pun mudah sahaja.

Kenapa Tepung Putih Tinggi Karbo?

Tepung adalah serbuk yang dibuat dengan menggiling akar mentah atau biji-bijian. Kebanyakan tepung – seperti tepung putih dan tepung gandum dianggap karbohidrat mudah, tanpa fiber yang melambatkan penghadaman. Tepung putih secara keseluruhan dianggap karbohidrat kompleks, dengan lebih daripada 14 gram fiber setiap cawan.

Apabila bijian dipecah menjadi tepung, kernel gandum memisahkan kepada tiga bahagian: endosperm, bran layers, dan germ.

  • Endosperm adalah pusat gandum – dengan teksturnya yang berkanji ia membentuk sebahagian besar karbohidrat.
  • Bran layers adalah kulit luar bijian, yang memberikan biji tekstur, warna, dan seratnya.
  • Germ adalah di mana semua nutrien disimpan. Tepung yang masih terdapat germ ini semasa penggilingan akan banyak terdapat dalam serat, vitamin dan mineral.
Kenapa perlu elakkan tepung putih?

Antara sebab-sebab mengapa perlu elakkan tepung putih:

  • Proses pembuatan tepung putih menyebabkannya sukar dihadamkan
  • Penghidap diabetes dan obesiti / overweight sepatutnya elakkan terus tepung putih disebabkan tepung putih adalah tinggi indeks glisemik. Justeru ia akan spike gula dalam darah dengan sangat pantas.

Apa yang membuat tepung putih berbeza dengan tepung gandum?

Tepung putih telah dibuang bran dan kuman. Ia sepenuhnya terdiri daripada endosperma. Kerana serat dan nutrien dikeluarkan, hanya karbohidrat yang tinggal.

Tepung gandum mengandungi endosperm, bran, dan germ. Anda boleh melihat di kedai bahawa tepung gandum mempunyai jangka hayat yang lebih pendek – ini adalah kerana bran dan germ mengandungi lemak yang cenderung rosak dengan cepat.

Kedua-dua tepung putih dan gandum adalah karbohidrat yang sangat tinggi. Satu hidangan tepung serba guna (sekitar seperempat cawan) mengandungi 23 gram karbohidrat total, 0 gram lemak, dan 3 gram protein []. Tepung gandum keseluruhan mengandungi 22 gram karbohidrat dan 4 gram protein setiap 1/4 cawan [].

Pelan pemakanan keto mengandungi 30 gram karbohidrat untuk setiap hari. Jadi kalau pengamal diet ketogenit ambil tepung putih / gandum iaitu sebanyak 23gm karbo setiap hidangan, ia sudah membentuk 75% pengambilan karbohidrat untuk hari tersebut.

Oleh itu, jika anda ingin kekal rendah karbohidrat, lebih baik untuk elakkan sebahagian besar tepung. Tetapi jangan risau – terdapat banyak penggantian tepung yang mesra keto untuk keseronokan pemakanan anda.

Perbezaan nilai karbohidrat bagi pelbagai jenis tepung
Perbezaan nilai karbohidrat bagi pelbagai jenis tepung
Jenis-jenis tepung

7 Tepung Rendah Karbo Alternatif

Untungnya, kebanyakan resepi makanan karbo menggunakan tepung karbohidrat yang rendah. Makanan berkulit tinggi tapi rendah karbohidrat seperti badam, biji rami, dan kelapa menjadi makanan (atau tepung) untuk menyediakan roti, karbohidrat, dan barang-barang bakar yang rendah.

Sedap-sedap pula tu. Saya memang enjoy makan macam ni. Anda pun patut lakukannya.

#1 Tepung Kelapa

Anda telah mendengar tentang semua manfaat kesihatan minyak kelapa, tetapi adakah anda telah mencuba tepung kelapa? Walaupun rasa dia macam kelapa, tepungnya mengambil rasa bahan-bahan lain yang bercampur dengannya.

Tepung kelapa adalah alternatif rendah karbohidrat kepada tepung biasa. Satu hidangan cawan suku mengandungi 16 gram karbohidrat, 10 gram serat, 4 gram lemak, dan 4 gram protein untuk sejumlah 120 kalori.

Walaupun ia lebih tinggi dalam karbohidrat berbanding dengan pengganti karbohidrat lain, ia membentuk teksturnya. Penampilan cahaya dan konsistensi menjadikannya lebih menyerap berbanding tepung lain.

Gunakan tepung kelapa biasanya tak banyak. Jadi kita tak risau bab kalori.

Tepung kelapa diperbuat daripada pulpa sebenar kelapa, yang dibentuk sebagai produk sampingan semasa proses membuat kelapa.

Walau bagaimanapun, anda boleh membuat tepung kelapa anda sendiri di rumah dengan mengambil pulpa kelapa terhidrasi dan mengikis pulpa kelapa kering menjadi pemproses makanan.

Bukan sahaja mendapat kelapa sebenar, tetapi anda mendapat semua manfaat pemakanannya. Tepung kelapa tinggi nutrisi, yang menyediakan asid lemak tak jenuh tunggal, serat dan nutrien lain seperti besi, mangan, dan tembaga.

Baking dengan tepung kelapa

Ia disyorkan untuk menggunakan 2 sudu air untuk setiap 2 sudu tepung kelapa. Jika tidak, risiko makanan anda keluar terlalu kering. Tepung kelapa juga dikenali sangat padat, jadi jangan terkejut jika anda melihat resipi memerlukan telur tambahan (kadang-kadang setengah dozen dalam satu resipi) untuk mengimbangi konsistensi.

Keto Pizza Crust menggunakan tepung kelapa
Keto Pizza Crust menggunakan tepung kelapa

#2 Almond Flour

Seperti tepung kelapa, tepung badam juga bebas gluten, tetapi mengandungi kurang karbohidrat. Satu hidangan cawan suku mengandungi 14 gram lemak, 6 gram protein, dan hanya 6 gram karbohidrat dengan 3 gram serat [*].

Ya, hanya 3 gram karbohidrat bersih setiap hidangan.

Tepung almond mempunyai faedah yang sama seperti kacang badam. Tepung kacang almond adalah pemakanan yang boleh membantu meningkatkan kolesterol baik, kesihatan jantung keseluruhan, gula darah, dan tahap tenaga []. Ia juga boleh membantu memerangi kanser tertentu []. Tepung almond juga merupakan sumber vitamin E, besi, mangan, magnesium, kalium, dan kalsium yang baik.

Baking dengan Almond Flour

Bahagian terbaik mengenai tepung badam? Anda boleh membuatnya di rumah. Apa yang anda perlukan adalah kacang badam yang telah direndam selama 12 jam minima. Kisar sampai halus.

Boleh tapis airnya (jadikan susu almond). Hampasnya dibuat tepung. Mudah kan? Kalau taknak buat sendiri, beli sahaja. Saya biasa beli di kedai bakeri. Sekilo baru rm40 (tempat lain lagi mahal).

Biskut menggunakan tepung almond
Biskut menggunakan tepung almond

#3 Almond Meal

Satu-satunya perbezaan antara Almond Meal dan tepung badam adalah bahawa Almond Meal ini dibuat daripada badam dengan kulit manakala tepung badam dibuat dari kacang almond yang telah direndam. Perbezaan halus ini mewujudkan tekstur hidangan yang lebih padat.

Tepung almond dan Almond Meal mempunyai nutrien yang sama, dengan seperempat cup mengandungi 3 gram karbohidrat bersih, 14 gram lemak, dan 6 gram protein dengan jumlah 160 kalori setiap hidangan.

Baking Dengan Almond Meal

Oleh kerana makanan badam mempunyai tekstur yang halus, elakkan menggunakannya dalam kek, kuih muih atau resipi lain di mana anda memerlukan tepung yang lebih halus.

Sebaliknya, gunakannya untuk kerak pai, biskut dan roti-roti dan mufin.

Roti menggunakan Almond Meal
Roti menggunakan Almond Meal

#4 Flax Meal

Flaxseed telah wujud lebih dari 6,000 tahun, menjadikannya salah satu daripada superfoods tertua di dunia. Hidangan flaks adalah hanya flaxseed tanah. Baru-baru ini pengisaran benih membolehkan penyerapan yang lebih baik daripada semua serat dan nutrien dalam rami.

Satu hidangan Flaxmeal, atau kira-kira 2 sudu besar, mengandungi 6 gram karbohidrat dan 6 gram serat, memberikan flaxmeal dengan jumlah karbohidrat bersih sifar. Hidangan flaks juga menyediakan 4 gram protein dan 8.5 gram lemak (dengan majoriti asid lemak omega-3 yang sihat), menjadikannya sesuai untuk baking keto.

Flaxmeal juga meningkatkan kesihatan kulit dan rambut, membantu menurunkan kolesterol, menyokong usus dan kesihatan pencernaan, meningkatkan ketidakseimbangan hormon, dan merupakan sumber antioksidan yang kuat yang dikenali sebagai lignans.

Lignans adalah nutrien tumbuhan yang mempunyai fungsi yang serupa dengan estrogen, sebab itulah mereka dipanggil “phytoestrogens.” Ini phytoestrogens dapat mengubah metabolisme estrogen, menyebabkan perubahan dalam aktiviti estrogen bergantung kepada status hormon anda.

Baking Dengan Flaxmeal

Seperti Almond meal, flakxmeal mempunyai tekstur yang lebih banyak. Ia berfungsi dengan baik dalam resipi untuk keropok, roti, dan granola. Anda juga boleh menambah flaxmeal untuk smoothie anda untuk menambah lemak dan serat.

Sedap makanan menggunakan FlaxMeal
Sedap makanan menggunakan FlaxMeal

#5 Tepung Benih Bunga Matahari

Jika anda baru untuk paleo, keto, atau baking rendah karbohidrat, anda mungkin terkejut melihat tepung bunga matahari dalam senarai ini. Walaupun beberapa jenama nampaknya banyak orang jual secara dalam talian, tepung ni mudah juga buat sendiri sahaja.

Hanya kisar biji bunga matahari mentah sehingga ia mencapai konsistensi tepung. Berhati-hatilah untuk tidak keterlaluan proses ini, kerana kalau lama sangat jadi mentega biji bunga matahari pula.

Satu cawan biji bunga matahari diterjemahkan kepada secawan tepung, memberikan anda tepung yang rendah karbohidrat namun serat dan protein yang tinggi. Biji bunga matahari terdiri daripada 74% lemak dan hanya 14% protein, dengan cawan keseluruhan mengandungi 9.2 gram karbohidrat, 23.7 gram lemak, dan 9.6 gram protein.

#6 Tepung Hazelnut

Tepung Hazelnut adalah alternatif yang sihat dan keto untuk tepung gandum. Dan walaupun ia kurang dikenali, ia boleh menjadi alternatif yang sangat baik untuk tepung badam. Ia mempunyai konsistensi yang lebih baik daripada tepung badam atau badam, tetapi ia tidak begitu halus atau padat seperti tepung kelapa.

Oleh itu, tukang masak rendah karbohidrat mendapati ia menjadi bahan yang sangat serba boleh, berfungsi dalam hidangan manis dan masakan.

#7. Tepung Kacang Pecan

Seperti tepung biji bunga matahari, tepung pecan merupakan ramuan yang agak baru pada dalam diet karbohidrat rendah. Namun ramai tukang roti keto berasakan rasa dan teksturnya lebih baik berbanding tepung badam. Oleh kerana tepung pecan adalah lebih sedikit daripada kelapa atau tepung hazelnut, anda akan mendapati ia berfungsi dengan baik dalam pai, bar, dan beberapa resipi kuih muih.

Tepung pecan adalah sedikit lebih tinggi dalam kalori daripada tepung lain tetapi ia sangat rendah karbohidrat. Pecans terdiri daripada hanya karbohidrat 8% dan lemak 87%, menjadikannya ideal untuk diet ketogenik. Cawan pecan mengandungi 753 kalori yang mengandungi 15.3 gram karbohidrat, 78.5 gram lemak, dan 10 gram protein.

Apa yang perlu ada untuk baking ketogenik?

Apabila kita nak masak atau baking untuk keperluan diet keto, ada beberapa bahan lain yang penting untuk kita beli untuk melengkapkan resepi kita. Ada bahan yang ada di kedai bakeri, ada yang susah nak dapat melainkan di laman web shopping e-commerce (seperti Lazada dan Shopee).

Antaranya pastikan anda ada pemanis alternatif yang selamat, serbuk penaik, baking soda, vanila, dan beberapa rempah untuk menampung semua keperluan penaik karbohidrat rendah anda. Lain-lain bahan adalah seperti berikut:

1. Psyllium Husk

Psyllium Husk diperbuat daripada benih tumbuhan ovata Plantago. Ia digunakan untuk memberikan tekstur seperti roti untuk resipi, menggantikan telur atau gluten.

Ia adalah sumber serat makanan yang sangat baik, jadi masukkan pada smoothie pagi atau puding pagi untuk meningkatkan rangsangan serat.

Psyllium adalah sumber prebiotik – makanan yang probiotik perlu berkembang maju dan berkembang di usus anda []. Ia juga menjadikan usus anda berjalan lancar, menjadikannya bahan pilihan untuk orang yang mempunyai penyakit IBS atau Crohn [].

2. Xanthan Gum

Xanthan gum bertindak sebagai agen penebalan, yang membolehkan adunan untuk meregangkan dan naik seperti biasa dengan tepung biasa. Fikirkan kerak pizza: Anda boleh meregangkan, menggulung, dan melemparkannya ke udara dengan mudah. Dalam gluten-free dan keto baking, tambah xanthan gum pada tepung badam atau flaxmeal akan menghasilkan kesan yang sama.

Sesuai Tak Tepung Rendah Karbo Untuk Detox?

Ya sesuai. Tempoh detox ada 7 hari. Ada hari yang kita memang off sepenuhnya karbo. Jadi ada hari yang kita benarkan peserta amalkan karbo.

Bagi makanan untuk detox, boleh juga amalkan ambil tepung rendah karbo sebegini. Rasanya lebih baik berbanding dengan tepung biasa. Tepung rendah karbo seperti dalam senarai diatas ini kita boleh buat roti dan sebagainya.

Daripada roti itu, kita boleh buat macam-macam. Pizza, roti goreng dengan telur dan lain-lain. Tentunya pilihan lebih sihat malah rendah karbo.

Anda boleh baca perkongsian saya dalam link berikut:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee GombakSharing is caring.

21 thoughts on “7 Tepung Rendah Karbo Terbaik Untuk Kuruskan Badan

  1. Hasif Hamsyari says:

    Oh wow informatifnya! Saya selalu terlepas pandang soal ni, selalunya pakai telan saja makanan bertepung sebab iyalah selalunya tak banyak pilihan kalau selalu beli di kedai. But now dah tahu nanti boleh refer sini. Interesting sharing!

    • Raihanah Ahmad says:

      kalau bergantung kat kedai memang itu je la pilihannya, tapi nowadays byk kedai dah sediakan pilihan gluten free atau rendah karbo

  2. Salina Johari says:

    alkisah…seriously Sal baru tahu info tentang tepung ni. Ingat diet tanpa makan nasi boleh terus badan jadi kurus rupanya ada elemen lain yang kita makan tanpa sedari menyumbang kepada berat badan .. lepas ni akan lebih berhati-hati

  3. izaramli says:

    baru tau pasal tepung ni. ingatkan sama je. tapi ok la ada alternatif nak tukar dengan tepung rendah karbo. tapi rasanya tepung-tepung lain tu mesti harga dia pun a bit pricey kalau nk compare tepung gandum biasa.

  4. Syafiera says:

    Memang tepung sumber karbo.. ye la datangnya dari gandum… selalu beli tepung gandum faiza…. sekarang pun banyak orang allergik dengan glutennn… apa pun harap in the future makanan macam ni akan murah supaya semua dapat makan benda berkhasiat

  5. Qiss says:

    Tepung putih tu boleh tingkatkan gula dalam badan ye. Kena start tukar tepung dah ni. Kalau nak kurus tak boleh ambil tepung ni la ye? Qiss kena cari tepung rendah karbo kalau gitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge