Call nowWhatsapp

Wanita, menopos dan penuaan

Wanita juga boleh miliki cita-cita dan impian

Wanita ada limited number of telur, bila telur habis atau ovari dah tak keluarkan telur, then menopause berlaku. Cuma ada orang yang menopause awal umur 30. So ni mmg masalah hormon. Kalau dah berumur, most probably sebab telur dah habis.

Yang kita nak, bila dah berlaku pre menopause atau menopause, kita nak stabil kan hormon.

Sebab hormon yang bagi kita datang period tiap bulan tu la yang bagi kita muda. Once dah stop, proses penuaan makin cepat.

Contoh,

Bila estrogen berkurang (period dah stop), masalah penyakit cardiovascular pulak meningkat. So kita encourage depa ni jaga makan, exercise and dapatkan extra nutrition. Sbb nak jaga jantung, jaga tekanan darah, jaga cholestrol.

Lepas menopause, usually ramai yang naik berat badan. Sebab menopause slow kan metabolisme.

Bila menopause, u punya bone density pon makin berkurang. So ada risiko osteoporosis.

Peranan Estrogen Dalam Hal Kewanitaan
Peranan Estrogen Dalam Hal Kewanitaan

Suplemen Untuk Wanita

Sebab itu jugalah bila dah menginjak umur 40an, ramai wanita yang semakin cakna bab kesihatan. Barulah teringin nak ambil suplemen, jaga pemakanan dll.

Sebaiknya amalkan dari muda lagi, ini terbaik
Tapi orang kata better late than never jugala kan.

Jadi untuk wanita, ambillah suplemen dan belajar bab pemakanan sihat. Bila rapid penuaan berlaku, macam risiko di atas, kita taknak ia berlaku kepada kita.

Antara suplemen yang saya amalkan setiap hari:

  1. Vivix
  2. ResV
  3. CoqTrol
  4. OmegaGuard
  5. Cinch Tea
  6. ESP
  7. Ostematrix

Tu je la. Tapi ada lagi sebenarnya, yang lain2 tu cuma tak makan hari2 la. Ada ketika ambik, ada ketika tak ambik. Dan ada antaranya saya makan ketika2 tertentu contohnya time buat detox, ada set tersendiri.

Banyak? Memang nampak banyak. Sebab sel kita pun ada banyak fungsi. Dan ia perlukan kepelbagaian sumber dan nutrisi untuk ia berfungsi dengan baik.

Semoga maklumat ini membantu anda.

Fungsi Estrogen Kepada Tubuh
Fungsi Estrogen Kepada Tubuh



Bottom Line

Ada beberapa artikel saya tuliskan tentang ResV, anda boleh baca di pautan berikut:

Anda Berminat? Dapatkan Vivix atau ResV Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Beli ResV?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli ResV Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

9 thoughts on “Wanita, menopos dan penuaan

  1. Tengkubutang says:

    wanita selalunya akan didatangi pelbagai masalah kesihatan apabila umur semakin meningkat, sebab itu wanita perlu sentiasa menjaga kesihatan diri.. makan vitamin yang diperlukan oleh badan.. untuk elak menopause pun ada jugak vitamin yang sesuai ..

  2. Mimi says:

    Setiap wanita pasti akan melalui fasa menopos ni kan. Terima kasih atas perkongsian ilmu yang penting dan perlu di ambil tahu oleh semua

  3. Qiss says:

    Wanita ada fasa menopos dia kan. Penting bagi wanita tahu cara-cara mengendalikan fasa menopos. Supplement yang disebut di atas tu memang qiss ade consume supaya badan cergas dan pengeluaran telur mengikut fasa umur sehinggalah berlakunya menopos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge