Call nowWhatsapp

6 Manfaat Kesihatan Blackcurrent Dalam ResV Shaklee

blackcurrant resv shaklee

Black current ni dah lama pun kita dengar kan. Biasa zaman dulu, kita hanya ambil manfaatnya dalam minuman Sunkist, ada perisa Black Current.

Tak silap saya, minuman Ribena pun diperbuat asalnya daripada buah black current.

Kenapa ramai orang berlumba-lumba buat minuman daripada black current?

6 Manfaat Kesihatan Black Current

1. Janakuasa tenaga sel

Sejak sekian lama, blackcurrant (Ribes nigrum) disebut “buah terlarang” di Amerika Syarikat. Petani berpendapat bahawa beri tart, yang berasal dari Eropah dan Asia, membantu menyebarkan kulat yang membunuh pokok pain. Kerana larangan itu, banyak orang Amerika terlepas buah beri yang berkhasiat ini.

Blackcurrant mempunyai kepekatan tinggi:

  • antosianin
  • bahan polifenolik
  • antioksidan
  • vitamin C
  • asid gamma-linolenat (GLA)

Banyak makanan dan minuman kesihatan di United Kingdom menggunakan buah beri ini. Kelembutan mereka juga boleh dicampurkan dengan buah-buahan lain, terutama pada jem dan jus.

2. Manfaat Herba

Orang menggunakan keseluruhan tanaman blackcurrant, dari daun hingga biji, untuk banyak keadaan. Bentuk yang paling biasa adalah minyak biji blackcurrant, tetapi anda juga boleh membuat infus dan teh dari daun tanaman, segar atau kering.

Orang mengambil blackcurrant untuk membantu mereka:

  • aliran darah
  • sistem ketahanan badan
  • kesihatan mata
  • kesihatan usus
  • kesihatan buah pinggang

Ekstrak blackcurrant terbukti dapat mengurangkan faktor risiko keadaan metabolik seperti diabetes jenis 1 dan 2.

3. Vitamin Superstar

Blackcurrant mengandungi banyak vitamin, seperti:

  • A
  • B-5
  • B-6
  • B-1
  • E

Yang paling penting adalah vitamin C. Sebenarnya, blackcurrant membawa empat kali jumlah vitamin C berbanding oren, dan menggandakan jumlah antioksidan sebagai blueberry.

Kelebihan vitamin C banyak. Tubuh menggunakan vitamin C untuk memetabolisme protein dan membentuk kolagen, yang sangat penting untuk penjagaan kulit dan anti-penuaan.

Blackcurrent mengandungi khasiat polifenol yang sangat baik untuk kesihatan
Blackcurrent mengandungi khasiat polifenol yang sangat baik untuk kesihatan

4. Meningkatkan sistem imun

Selain vitamin C, blackcurrant mempunyai banyak antioksidan dan antosianin. Ini dapat membantu menguatkan sistem imun anda, melegakan sakit tekak, dan meredakan gejala selesema.

Zaman-zaman penyakit berjangkit seperti C***na Virus dan influenza ni, sangat baguslah kita amalkan suplemen mengandungi black current.

Daun blackcurrant juga mempunyai pelbagai khasiat, termasuk:

  • antimikrobial
  • anti-radang
  • antivirus
  • antitoksik
  • antiseptik
  • anti kanser

Satu kajian menunjukkan bahawa suplemen blackcurrant meningkatkan tindak balas imun pada orang yang selalu bersenam. Mereka juga dapat berlatih lebih keras untuk jangka masa yang lebih lama.

Kajian lain mengenai orang dewasa yang lebih tua yang sihat menunjukkan bahawa minyak biji blackcurrant meningkatkan sistem imun.

5. Sendi Lebih Sihat

Blackcurrant mempunyai kesan langsung terhadap tindak balas keradangan badan anda.

Minyak biji blackcurrant mengandungi asam gamma-linolenat (GLA), sejenis asid lemak omega-6 yang dikatakan dapat membantu meredakan keradangan di dalam badan. Kandungan GLA dan antosianin yang tinggi dapat membantu mengurangkan sendi atau otot:

  • sakit
  • kekakuan
  • sakit hati
  • kerosakan

Dalam beberapa kajian, suplemen GLA sangat berkesan sehingga peserta dengan rheumatoid arthritis dapat mengurangkan ubat sakit biasa mereka.

6. Membantu kesihatan jantung dan salur darah

Minuman berasaskan anggur seperti anggur dan jus diketahui membantu mengurangkan penumpukan plak, tetapi jus blackcurrant, serta jus delima, jauh lebih mujarab.

Blackcurrant tinggi kalium dan GLA, yang dapat membantu menurunkan tekanan darah anda juga. GLA juga membantu sel-sel di jantung anda menahan kerosakan dan melambatkan pengumpulan platelet di saluran darah anda.

Di samping itu, satu kajian mendapati bahawa serbuk blackcurrant meningkatkan aliran darah jantung dan penurunan daya tahan periferi keseluruhan. Ini menunjukkan bahawa blackcurrant dapat membantu anda pulih selepas bersenam.

7. Kulit menenangkan

Walaupun tidak ada banyak penyelidikan saintifik mengenai minyak biji blackcurrant dan keberkesanannya untuk keadaan kulit, Yayasan Psoriasis Nasional mengesyorkan minyak untuk membantu meredakan gejala psoriasis.

Diambil secara lisan, minyak biji blackcurrant dapat membantu memperlambat pertumbuhan dan perkembangan patch psoriasis. Ia juga boleh digunakan secara langsung pada kulit kering, gatal, atau menyengat.

Kebaikan blackcurrent untuk kesihatan
Kebaikan blackcurrent untuk kesihatan

7. Bantu Kesihatan Mata

Kajian menunjukkan bahawa GLA dan asid linoleat, yang terdapat dalam vitamin C, mungkin menjanjikan untuk merawat mata kering. Syukurlah, blackcurrant dipenuhi dengan kedua-duanya.

Ujian klinikal dengan blackcurrant mendapati bahawa beri ini meningkatkan fungsi mata, termasuk:

  • kemampuan mata untuk menyesuaikan diri dengan kegelapan
  • aliran darah ke mata
  • memperlahankan kemerosotan bidang visual pada orang dengan glaukoma
  • gejala keletihan visual

Orang yang melakukan kerja komputer setiap hari mungkin mendapat manfaat daripada suplemen blackcurrant. Satu kajian mendapati bahawa 1 sudu beri blackcurrant mengurangkan keletihan visual dua jam selepas itu.

Mana nak dapatkan khasiat blackcurrent?

Kalau di negara kita, blackcurrent bukan mudah nak dapatkan. Dan untuk dapatkan semua manfaat di atas, tak cukup kalau sekadar dapatkan daripada makan blackcurrent sahaja.

Bukan je sebab tak murah, tapi sebab perlu makan berkilo-kilo sehari. Nanti tak makan benda lain pula kita.

Kalau ambil dari Ribena, bukan semulajadi tu, sebab ada campuran pelbagai lagi ramuan termasuk ramuan penyebab keradangan (seperti gula). Maka apa option kita?

Sekarang ada suplemen yang dinamakan sebagai ResV penuh dengan khasiat polifenol yang mana salah satu ramuannya adalah blackcurrent.

ResV juga sangat bagus diamalkan ketika berpuasa untuk kecergasan dan kesihatan
ResV juga sangat bagus diamalkan ketika berpuasa untuk kecergasan dan kesihatan

Ada beberapa artikel saya tuliskan tentang ResV, anda boleh baca di pautan berikut:

Anda Berminat? Dapatkan Vivix atau ResV Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Beli ResV?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli ResV Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

8 thoughts on “6 Manfaat Kesihatan Blackcurrent Dalam ResV Shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge