Call nowWhatsapp

ResV Dengan Ramuan Lobak Ungu Menyihatkan Mata

Kebaikan ResV Shaklee

Lobak adalah sayuran yang enak yang datang dalam pelbagai warna.

Lobak Ungu sangat menarik dan memberi manfaat kesihatan yang unik kepada buah-buahan dan sayur-sayuran ungu.

Semua jenis lobak sangat berkhasiat, tetapi lobak ungu terutamanya kaya dengan antioksidan kuat yang dikenali untuk memerangi keradangan dan memberi manfaat kepada keadaan kesihatan tertentu.

Sejarah dan Pemakanan

Walaupun kebanyakan orang membayangkan sayuran oren ketika membayangkan lobak, lobak pada asalnya ungu atau putih.

Malah, bukti pertama lobak yang digunakan sebagai tanaman makanan adalah di Dataran Tinggi Iran dan Empayar Parsi pada abad ke-10 AD-wortel purba ini berwarna ungu dan putih (1).

Lobak oren moden yang mungkin berasal dari baka baru lobak kuning, yang dibangunkan sebagai hasil daripada mutasi genetik.

lobak merah dan ungu dianggap varieti Timur, manakala lobak kuning, oren atau putih dikenali sebagai lobak jenis Barat.

Lobak jenis Timur telah banyak digantikan oleh jenis oren Barat yang lazim di kedai runcit hari ini.

Fakta Pemakanan

Semua lobak kaya pelbagai nutrien, seperti serat, kalium, vitamin C, mangan, vitamin A dan vitamin B tertentu (2).

Selain itu, mereka mempunyai kalori yang agak rendah, dengan 1 cawan (128 gram) lobak mentah yang mengandungi hanya 52 kalori.

Apa yang membuat lobak ungu unik nutrisi adalah kandungan antioxidants mereka iaitu anthocyanin.

Anthocyanin tergolong dalam keluarga polifenol antioksidan dan terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran ungu seperti blackberry, anggur, kentang ungu, kubis ungu, dan lobak ungu (3).

Antioksidan seperti antosianin membantu melindungi tubuh anda dari tekanan oksidatif, yang merujuk kepada ketidakseimbangan antara molekul reaktif yang dipanggil radikal bebas dan antioksidan dalam tubuh anda.

Tekanan oksidatif telah dikaitkan dengan keadaan kesihatan seperti kanser, penurunan mental, penyakit jantung, dan penuaan (4).

Kesimpulannya, lobak ungu mengandungi nutrien seperti serat dan kalium. Di samping itu, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran lain yang berwarna ungu, mereka mengandungi antioksidan kuat yang dipanggil antosianin, yang memberi manfaat kepada kesihatan anda.

Fakta Nutrisi Lobak Ungu
Fakta Nutrisi Lobak Ungu

Manfaat Lobak Ungu

1. Tinggi antioksidan

Antosianin adalah antioksidan polifenol yang mempunyai banyak manfaat kesihatan yang mengagumkan.

Diet yang tinggi dalam makanan kaya anthocyanin-seperti lobak ungu-boleh melindungi terhadap keadaan kesihatan tertentu, terutama yang berkaitan dengan keradangan.

Anthocyanins bertindak sebagai agen anti-radang dengan mengurangkan sebatian yang berpotensi berbahaya seperti sitokin pro-inflamasi. Mengurangkan sebatian ini boleh mengurangkan risiko keadaan tertentu seperti penyakit jantung (5).

Sebagai contoh, kajian menunjukkan bahawa orang yang memakan diet kaya anthocyanin telah meningkatkan aliran darah dan fungsi saluran darah yang lebih baik daripada mereka yang tidak (6).

Aliran darah yang lemah dan fungsi saluran darah yang tidak mencukupi adalah penyebab penyakit jantung yang biasa-sebab itu meningkatkan faktor risiko ini dapat menurunkan risiko keadaan jantung tertentu.

Satu lagi kajian besar di lebih daripada 34,000 wanita yang berkaitan dengan makan 0.2 mg anthocyanin sehari dengan risiko penyakit jantung yang berkurangan (7).

2. Melindungi Daripada Masalah Berkaitan Otak

Tinjauan tujuh kajian menunjukkan bahawa hasil mental tertentu-termasuk pembelajaran lisan dan memori-bertambah baik pada kanak-kanak, orang dewasa, dan orang tua selepas makan makanan kaya anthocyanin (8).

Selain itu, kajian populasi mencadangkan bahawa pengambilan makanan kaya anthocyanin yang lebih tinggi mengurangkan risiko diabetes jenis 2 (9, 10).

Selain antosianin, lobak ungu mengandungi antioksidan polifenol yang lain, seperti asid klorogenik dan asid caffeic. Sebenarnya, lobak ungu memberikan, purata, sembilan kali lebih banyak antioksidan polifenol daripada lobak warna lain (11).

Polifenol telah ditunjukkan untuk menggalakkan kesihatan dan mengurangkan risiko penyakit jantung, penurunan mental, dan jenis kanser tertentu (12).

Manfaat pelbagai jenis lobak
Manfaat pelbagai jenis lobak

Lobak ungu amat kaya dengan antosianin, yang antioksidan yang ditunjukkan untuk melindungi daripada penyakit jantung, penurunan mental, dan diabetes.

3. Mempunyai Kesan Antikanser

Kajian menunjukkan bahawa antioksidan kuat yang terdapat dalam lobak ungu mempunyai ciri-ciri kanser.

Kajian selama 12 minggu di mana tikus terdedah kepada sebatian yang mempromosikan kanser mendapati bahawa tikus yang memakan makanan yang ditambah dengan ekstrak lobak merah ungu mempunyai perkembangan kanser yang kurang daripada mereka pada diet biasa (13).

Begitu juga, kajian memerhatikan bahawa antosianin boleh menghalang pertumbuhan dan penyebaran payudara, hati, kulit, darah, dan sel-sel kanser kolon (14).

Satu kajian pada 923 orang dengan kanser kolorektal dan dalam 1,846 orang tanpa kanser mencatatkan bahawa wanita dengan pengambilan tinggi sayur-sayuran dan buah ungu mempunyai risiko kanser kolorektal yang lebih rendah berbanding wanita yang memakan hasil kurang ungu (15).

Kajian lain menunjukkan hasil yang sama di kalangan lelaki dan wanita (16).

Tambahan pula, penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang tinggi dalam semua jenis lobak boleh melindungi daripada kanser payudara.

Kajian semula sepuluh kajian dalam 141,187 wanita mengaitkan pengambilan tinggi semua jenis wortel dengan risiko penurunan 21% daripada kanser payudara (17).

Lebih-lebih lagi, diet sayur-sayuran secara amnya termasuk lobak -dikaitkan dengan risiko terkurang keseluruhan kanser (18).

Justeru, makan lobak ungu boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser termasuk kolon dan kanser payudara.

4. Boleh Mempromosikan Berat Badan

Kajian populasi memperlihatkan bahawa orang yang makan makanan kaya dengan sayur-sayuran cenderung kurang daripada orang yang makan sayur-sayuran lebih sedikit (19).

Ini kerana sayur-sayuran seperti lobak rendah kalori namun sangat berkhasiat, menjadikannya makanan yang mesra berat.

Menggantikan makanan ringan dan makanan yang diproses kalori tinggi dan makanan dengan makanan berasaskan sayur dan makanan ringan boleh membantu mengurangkan pengambilan kalori secara keseluruhan dan membawa kepada penurunan berat badan yang sihat.

lobak ungu adalah sumber serat larut yang baik, yang membantu mengurangkan selera makan dan pengambilan makanan anda dengan meningkatkan hormon yang menghasilkan perasaan kenyang seperti peptida YY (20)

Satu kajian dalam 100 wanita mendapati bahawa mereka yang makan 1.6 cawan (200 gram) lobak keseluruhan semasa makan tengah hari berasa lebih kenyang dan makan jauh lebih rendah sepanjang hari berbanding wanita yang tidak makan lobak keseluruhan (21).

Tambahan lagi, kajian yang besar di lebih daripada 124,000 orang dikaitkan dengan peningkatan pengambilan makanan kaya anthocyanin, seperti lobak ungu, dengan penurunan berat badan yang lebih baik di kalangan lelaki dan wanita (22).

Lobak ungu sangat berkhasiat dan rendah kalori. Menggantikan kalori tinggi, makanan yang diproses dengan lebih banyak hidangan berasaskan sayuran boleh membantu mengurangkan berat badan.

Manfaat kesihatan lobak ungu
Manfaat kesihatan lobak ungu

5. Memperbaiki Keadaan perubatan Tertentu

Penyelidikan menunjukkan bahawa lobak ungu boleh memberi manfaat kepada keadaan perubatan tertentu, termasuk sindrom metabolik dan keadaan usus peradangan.

6. Memperbaiki Sindrom metabolik

Sindrom metabolik adalah keadaan yang dicirikan oleh sekumpulan gejala, termasuk lemak perut yang berlebihan dan kolesterol tinggi, tekanan darah, dan tahap gula darah.

Sindrom metabolik meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes jenis 2, dan kematian semua sebab (23).

Antosianin yang terdapat dalam lobak ungu boleh membantu menurunkan kolesterol dan mengurangkan gula darah dua-gejala sindrom metabolik (24).

Kajian haiwan menunjukkan bahawa lobak ungu boleh memperbaiki gejala lain yang berkaitan dengan sindrom metabolik juga.

Satu kajian terhadap tikus dengan sindrom metabolik mendapati diet yang tinggi dalam jus lobak ungu meningkat atau membalikkan semua gejala-gejala berkaitan metabolik, termasuk hati berlemak, gula darah tinggi, tekanan darah tinggi, dan kekejangan otot jantung (25).

Satu lagi kajian selama 8 minggu menunjukkan bahawa tikus dengan sindrom metabolik pada diet tinggi lemak yang ditambah dengan wortel ungu mengalami peningkatan yang lebih baik dalam tekanan darah dan rintangan insulin daripada tikus dalam kumpulan kawalan (26).

Walaupun keputusan ini menjanjikan, lebih banyak kajian manusia tentang kesan lobak ungu pada sindrom metabolik diperlukan.

7. Keradangan Colitis dan Kronik

Penyakit usus radang (IBD) ditakrifkan sebagai keradangan kronik dalam semua atau sebahagian daripada saluran pencernaan.

Uji tiub dan haiwan menunjukkan bahawa lobak ungu boleh memberi manfaat kepada keadaan usus radang tertentu, seperti kolitis ulseratif.

Satu kajian menunjukkan bahawa tikus dengan kolitis yang diberi serbuk lobak ungu telah mengurangkan tahap darah protein pro-radang, seperti faktor nekrosis tumor-α dan interleukin-6, berbanding dengan rawatan lain (27).

Kajian tabung uji menguji kesan ekstrak lobak ungu pada mengurangkan keradangan sel usus mempunyai hasil yang sama (28).

Para penyelidik dalam kajian ini menyimpulkan bahawa sifat anti-radang lobak ungu mungkin disebabkan oleh kandungan antioxidant anthocyanin yang kuat.

Lobak ungu kaya dengan polifenol antocyanin dan lutein
Lobak ungu kaya dengan polifenol antocyanin dan lutein

Bottom Line

Lobak ungu mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan sebatian tumbuhan yang mengagumkan yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda dengan banyak cara.

Walaupun semua jenis lobak berkhasiat dan sihat, lobak ungu mengandungi antioksidan yang kuat yang disebut anthocyanin yang mempunyai kesan mengagumkan pada kesihatan anda.

Makan lobak ungu boleh meningkatkan kesihatan jantung, menggalakkan penurunan berat badan, dan mengurangkan keradangan dan risiko kanser tertentu.

Sayuran-sayuran berwarna cerah ini bukan sahaja memberi manfaat kesihatan yang berkhasiat tetapi juga dapat menambah warna dan rasa kepada banyak hidangan kegemaran anda.

Rujukan:

Ada beberapa artikel saya tuliskan tentang ResV, anda boleh baca di pautan berikut:

Anda Berminat? Dapatkan Vivix atau ResV Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Beli ResV?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli ResV Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

8 thoughts on “ResV Dengan Ramuan Lobak Ungu Menyihatkan Mata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp