Call nowWhatsapp

Chebulic Myrobalan, Trifala ResV dan Detox

chebulic myrobalan resv shaklee

Haritaki (Terminalia chebula) adalah pokok yang berasal dari Asia Selatan dan India. Buah kering pokok ini mempunyai sejarah penggunaan yang panjang di Ayurveda, ubat tradisional India. Kadang-kadang disebut sebagai “myrobalan chebulic,” haritaki adalah salah satu daripada tiga buah buah kering yang membentuk Triphala ayurvedic formula.

Terdapat dalam bentuk serbuk atau makanan tambahan, haritaki mempunyai rasa pahit. Ia kaya dengan vitamin C dan bahan-bahan yang didapati mempunyai kesan antioksidan dan anti-radang.

Orang menggunakan haritaki untuk mempromosikan penyembuhan dari beberapa keadaan mulai dari sakit tekak dan alahan kepada sembelit dan gangguan pencernaan. Di Ayurveda, haritaki dikatakan menyokong dosha “Vata”.

Formula Detox Trifala

Sistem penjagaan kesihatan India memberi kita trio abadi untuk sokongan pencernaan yang betul, dan yang paling sering merupakan langkah pertama dalam rawatan herba: Triphala. Rupanya trifala sangat popular dalam perubatan India.

Triphala mempunyai kesan yang hebat dan disahkan secara saintifik terhadap sistem pencernaan. Kajian-kajian ini semakin meningkat dan kelihatannya menunjukkan bahawa trio kuno herba ini, dan salah satu formula herbal tertua, mempengaruhi usus, usus dan usus besar dalam cara enzim, serat, dan probiotik berfungsi hari ini.

Triphala, yang diterjemahkan kepada “Tiga Buah” atau “Tiga Sours,” mengandungi bahagian yang sama dari tiga kategori dari keluarga pokok myrobalan:

 • Buah Amla, atau “Amalaki” (Phyllanthus emblica)
 • Belleric myrobalan, atau “Bibhitaki” (Terminalia bellerica)
 • Chebulic myrobalan, atau “Haritaki” (Terminalia chebula)

Ketiga buah masam ini memberikan tenaga pencernaan dengan menyokong peristalsis normal, penguncupan dan pengunduran tubuh secara tetap pada otot-otot di saluran pencernaan.

Mereka memberikan sokongan semula jadi, kesan “luar biasa” untuk perut kembung, kelesuan dan sembelit sekali-sekala. Dalam bahasa mudah nak faham Trifala ialah umpama langkah reboot untuk masalah komputer slow.

Selama beribu-ribu tahun, Triphala telah menyusun semula keteraturan pencernaan dalam cara yang tidak susah, tidak kram, lembut.

Ayurveda percaya bahawa Triphala bekerja dengan mengeluarkan sisa / makanan yang tidak digembirakan dari dinding usus, produk yang dipanggil ‘ama’ yang diterjemahkan secara longgar ke dalam ‘toksin’.

Mereka percaya bahawa ‘ama’ akan mengganggu penyerapan nutrien dari makanan yang memberi makan kekuatan vital dan sistem organ yang menyokong proses detoks. Ini sejajar dengan pepatah dalam Ayurveda yang ‘herba tidak mempunyai kuasa penyembuhan; mereka hanya boleh mengingatkan badan bagaimana untuk sembuh sendiri ‘.

Penyelidikan yang menyokong kesan positif Triphala terhadap penghadaman dapat dilihat dalam kajian klinikal yang dikendalikan dua kali ganda, placebo-controlled, di mana 50 peserta diberi 1 dos haritaki sebelum makanan.

Peserta yang mengambil Triphala mempunyai pergerakan usus meningkat sebanyak 2.5 kali berbanding 7 hari pertama berbanding tiada perubahan dalam kumpulan plasebo. Di samping itu, mereka juga mempunyai ketebalan yang ketara.

Kecekapan yang diperolehi dalam pencernaan kini membuka jalan, untuk kedua-dua penyerapan makanan yang lebih baik, dan juga untuk suplemen yang menyokong proses detoks yang membawa kita kepada produk baru formula terkini Vivix, iaitu ResV.

Peranan Hati dalam Proses Detox

Hati melakukan lebih daripada 500 fungsi dan detoks hanya 1 daripadanya. Oleh itu, jika anda khuatir bahawa badan tidak detoksifikasi dengan cekap, anda harus sama-sama prihatin terhadap fungsi-fungsi lain yang lain, hati anda mungkin tidak sihat.

Manfaat kesihatan haritaki atau chebulic myrobalan
Manfaat kesihatan haritaki atau chebulic myrobalan

Faedah Lain Chebulic Myrobalan

Setakat ini, sebahagian besar bukti untuk kesan kesihatan haritaki berasal dari penyelidikan awal dan kajian makmal. Walau bagaimanapun, penyelidikan awal pada manusia menunjukkan ia mungkin menawarkan manfaat kesihatan tertentu.

1. Pencegahan Cavity

Satu kajian pada 2010 yang diterbitkan dalam Kesihatan Pergigian & Pergigian Pencegahan menunjukkan bahawa haritaki dapat membantu mencegah masalah gigi berlubang.

Dalam kajian itu, 30 orang diberikan sama ada air suling atau air cuci mulut yang dibuat dengan haritaki. Penyelidik menganalisis sampel air liur yang dikumpulkan selepas membilas dan mendapati suplai mulut berasaskan haritaki adalah jauh lebih berkesan dalam mengurangkan tahap bakteria yang dikaitkan dengan perkembangan rongga.

2. Melegakan kesakitan

Haritaki boleh membantu dengan pengurusan kesakitan, ia berasaskan kajian kecil yang diterbitkan dalam Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology pada tahun 2016. Para penyelidik memberi peserta kajian satu dos oral Terminalia chebula atau plasebo dan mendapati bahawa Terminalia chebula meningkatkan pain threshold dan toleransi rasa sakit berbanding dengan plasebo.

Kajian lanjut mendapati ekstrak haritaki menunjukkan positif untuk merawat kesakitan lutut, kajian 2019 yang diterbitkan dalam Journal of Medicinal Food ditemui. Kajian 90-hari rawak, placebo-terkawal, kajian dua-blind dari 105 orang dengan osteoarthritis lutut mendapati ekstrak:

 • Kesakitan yang lega
 • Peningkatan fungsi fizikal
 • Kualiti hidup yang bertambah baik

3. Kolesterol

Satu kajian pada tahun 2010 dari Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, misalnya, memutuskan bahawa haritaki membantu mengurangkan jumlah kolesterol dalam tikus.

Penulis kajian juga mendapati bahawa haritaki membantu mengurangkan kadar trigliserida, jenis lemak darah yang diketahui untuk meningkatkan risiko penyakit jantung apabila ia berlaku pada tahap tinggi

4. Tekanan oksidatif

Haritaki boleh membantu meningkatkan ekspresi antioksidan yang ditemui untuk melawan tekanan oksidatif, menurut kajian pada 2009 dari Biokimia dan Fungsi Cell.

Dalam ujian pada tikus yang semakin tua, penulis kajian mendapati bahawa rawatan dengan haritaki membantu meningkatkan kepekatan beberapa antioksidan, termasuk:

 • Glutathione
 • Diserooksida superoxide
 • Vitamin C
 • Vitamin E

6. Memperbaiki Gula dalam darah

Dalam kajian berasaskan haiwan pada tahun 2010 dari Penyelidikan Phytotherapy, saintis menjalankan satu siri percubaan yang melibatkan tikus dengan sindrom metabolik dan mendapati bahawa haritaki dapat membantu merawat keadaan dengan menurunkan kadar gula darah.

Ini bermakna selain dapat membantu masalah diabetes, haritaki juga bermanfaat untuk golongan obesiti dan berlebihan berat badan. Ini kerana golongan ini mempunyai masalah insulin resistance.

ResV Dengan Chebulic Myrobalan Galakkan Proses Detox

Alhamdulillah dengan formula yang dipertingkatkan, Shaklee telah menggunakan haritaki ini sebagai salah satu ramuan dalam produk terbarunya, iaitu ResV.

Antara manfaat yang diperolehi daripada ramuan ini adalah:

 • Berguna untuk masalah asthma, buasir dan batuk
 • Menggalakkan penyembuhan luka
 • Mencegah jangkitan kulat
 • Menggalakkan kesihatan penghadaman dan pergerakan usus
 • Menggalakkan paras gula darah yang sihat
 • Menggalakkan hati yang sihat
 • Mempunyai kesan laksatif / julap
ResV mendorong proses detoksifikasi tubuh dan seterusnya membantu menguruskan dan menyihatkan badan
ResV mendorong proses detoksifikasi tubuh dan seterusnya membantu menguruskan dan menyihatkan badan

Memang menariklah bab fungsi ResV ni untuk mendorong proses detox. Antara manfaat ResV bagi proses detox adalah:

 • Menyokong kesihatan hati dan meningkatkan fungsi detoksifikasi badan.
 • Membantu badan anda memecahkan lemak.
 • Boleh membantu anda mengurangkan berat badan dengan meniru kesan berpuasa atau sekatan kalori.

Bottom Line

Seperti yang sedia maklum, dalam program detox Shaklee kita tidaklah fokus sepenuhnya kepada suplemen, tapi ianya program yang lebih daripada itu dan paling penting kita bantu anda adapt kepada new lifestyle.

Anda boleh rujuk kepada link berikut untuk maklumat program:

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Itulah antara yang saya boleh kongsikan. Kalau ikutkan banyak lagi testimoni, kalau saya listkan semua, nanti tak larat baca pula. Hihi

Jadi sempena ada produk baru Vivix yang dinamakan sebagai Res-V ni, apakata anda cuba juga? Kan lebih berkuasa 30x kan, memang insyaAllah lebih power.

Kalau ambil ResV sekali dengan join program #JomDetoxJutawan, lagi best dan power. Sebab dalam program Detox Shaklee, kami ajar anda perkara selain makan suplemen.

Anda Berminat? Dapatkan Vivix atau ResV Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Beli ResV?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli ResV Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Rujukan:

10 thoughts on “Chebulic Myrobalan, Trifala ResV dan Detox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp