Call nowWhatsapp

Tidur Lebih Lena Dengan Pengambilan ResV Shaklee, berita gembira untuk mereka yang bermasalah tidur

tidur lena resv shaklee

Tidur memang satu perkara fitrah untuk manusia. Sebab otak dan badan anda memerlukan banyak tidur. Selain memberi anda perasaan yang baik, tidur mempunyai banyak faedah yang berlainan untuk kedua-dua badan dan minda anda:

 • Detox otak anda: Tidur membolehkan otak anda untuk membuang buangan secara berkesan sel-sel otak anda telah menghasilkan sepanjang hari dengan mengecilkan neuron kepada separuh saiznya, menjadikan saluran yang sisa bergerak lebih luas, dan membenarkan sisa itu dibuang ke hati dua kali lebih cepat.
 • Penyatuan memori: Semasa anda tidur, otak berulang kali mengulangi peristiwa yang diingati dari hari itu; jika fasa ini terganggu, kenangan tidak terbentuk sepenuhnya, atau bahkan tidak terbentuk sama sekali.

  Ini adalah sebahagian daripada apa yang membantu anda mempelajari kemahiran baru. Proses ini adalah hasil hubungan yang membentuk antara neuron, yang sering berlaku semasa tidur.
 • Peningkatan prestasi atletik: Satu kajian dari Stanford mendapati bahawa pemain bola sepak kolej yang tidur 10 jam malam selama 7-8 minggu mengalami peningkatan yang signifikan dalam masa pecut dan stamina keseluruhannya; mereka juga mengalami penurunan dalam keletihan siang hari.
 • Penurunan berat badan yang lebih baik: Tidur dan metabolisme dikawal oleh bahagian otak yang sama, dan kajian tidur di kalangan orang yang diet mendapati bahawa mereka kehilangan berat badan lebih banyak daripada mereka yang kurang tidur, yang kemudiannya kehilangan lebih banyak berat badan dalam jisim otot. Para peserta juga melaporkan lebih banyak kelaparan apabila mereka kurang tidur.
 • Suasana yang lebih baik: Bolehkah anda tidur lebih sedikit daripada menjadi yang pertama di pejabat pada jam 7 pagi? Penyelidikan menunjukkan bahawa mendapatkan satu jam tambahan tidur malam lebih memberi kesan kepada kebahagiaan harian anda daripada pendapatan tahunan $ 60,000.
 • Kesakitan yang lebih mudah diurus: Penyelidikan menunjukkan bahawa tidur boleh mengurangkan kesakitan kronik pada orang seperti ubat.
Kenapa perlukan tidur yang mencukupi
Kenapa perlukan tidur yang mencukupi

Akibat Kurang Tidur

Walaupun tidur dapat meningkatkan kehidupan anda dengan ketara, kekurangan tidur boleh menyebabkan beberapa akibat yang tidak diingini, dan malangnya, 40% orang Malaysia mendapat tidur selama tujuh jam atau kurang setiap malam. Di samping perasaan jelas keletihan dan kesunyian yang menemani malam yang tidak dapat tidur, tidak mendapat tidur yang cukup boleh memberi kesan negatif kepada anda.

 • Risiko kemalangan kereta meningkat: Keletihan secara konsisten tinggi dalam senarai sebab-sebab untuk kemalangan jalan raya tunggal.
 • Gred yang lebih rendah: Pengajian kanak-kanak dan pelajar-pelajar kolej telah menunjukkan bahawa pelajar yang tidak cukup tidur mempunyai gred yang lebih rendah daripada pelajar yang sering tidur malam penuh tanpa gangguan.
 • Jangkauan perhatian yang lebih pendek: Pada kanak-kanak kecil terutamanya, orang mungkin menjadi hiperaktif apabila mereka mendapat kurang daripada lapan jam tidur setiap malam, menunjukkan gejala seperti hampir ADHD dan rentang perhatian yang lebih pendek.
 • Obesiti: Orang yang mendapat lima jam tidur setiap malam adalah 73% lebih mungkin menjadi obes daripada orang tidur 7-9 jam setiap malam, dan pada kanak-kanak, jumlah tidur yang mereka dapatkan adalah faktor nombor satu dalam menentukan risiko mereka kanak-kanak obesiti. Hubungan ini mungkin dikaitkan dengan tahap rendah leptin, hormon yang mengurangkan kelaparan.
 • Risiko demam dan selesema: Apabila anda tidur terasa dan merasa sakit, perasaan yang letih mungkin menunjukkan sistem kekebalan tubuh lemah dan kerentanan yang lebih tinggi untuk mengidap penyakit. Anda juga kurang dapat melawan penyakit, dan penyelidikan menunjukkan bahawa kekurangan tidur yang konsisten mungkin mengurangkan keberkesanan vaksin.
 • Risiko kencing manis meningkat: Menurut kajian Harvard, orang yang sihat yang mengurangkan tidur harian mereka dari lapan hingga empat jam mula menghasilkan glukosa lebih perlahan daripada ketika mereka mendapat tidur malam yang baik, yang merupakan faktor risiko utama untuk diabetes.
 • Gangguan mood: “Bangun di sisi katil yang salah” sering ditawarkan sebagai alasan untuk grumpiness, tetapi kekurangan tidur yang konsisten dalam jangka waktu yang lama boleh menyebabkan atau memburukkan lagi gangguan mood seperti depresi dan anxiety.

Berapa Banyak Tidur Adakah Cukup?

Ramai orang kata mereka mendapat dengan baik pada tidur yang sangat sedikit. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa hanya sebahagian kecil orang boleh berfungsi dengan baik pada kurang daripada lapan jam tidur setiap malam.

Pakar tidur David Dinges, PhD, menganggarkan bahawa, sepanjang jangka panjang, mungkin satu orang dalam seribu boleh berfungsi dengan berkesan pada waktu enam atau kurang tidur setiap malam.

Realitinya, setiap orang mempunyai jumlah tidur yang berbeza-beza. Pakar tidur mengesyorkan supaya kita mendapat 7-9 jam tidur setiap malam, walaupun bilangan sebenar berbeza untuk setiap kita.

Anak-anak yang semakin meningkat memerlukan tidur lebih banyak daripada orang dewasa, dan sesetengah orang mungkin terdedah secara genetik untuk kurang tidur.

Keperluan tidur anda bervariasi berdasarkan dua faktor: keperluan tidur anda dan hutang tidur anda. Keperluan tidur asas anda adalah jumlah tidur dasar yang anda perlukan untuk berfungsi dengan baik, dan hutang tidur anda adalah tidur terkumpul yang hilang dari tidur malam yang kurang, sakit, terlambat, atau faktor lain.

Untuk menentukan keperluan tidur anda, seorang doktor mencadangkan proses ini: jika anda memerlukan jam penggera untuk bangun, tidur 15 minit lebih awal malam berikutnya.

Sekiranya anda masih memerlukan penggera, tekan waktu tidur anda sehingga 15 minit lagi, dan sebagainya sehingga anda tidak perlu lagi penggera untuk bangun. Ini sepatutnya memberi anda idea bola sepak mengenai berapa banyak tidur yang anda perlukan malam.

Berapa banyak perlu tidur?
Berapa banyak perlu tidur?

Apakah gangguan tidur atau masalah tidur?

Ramai daripada kita mengalami kesulitan tidur pada satu masa atau yang lain. Biasanya ia disebabkan oleh tekanan, perjalanan, sakit, atau gangguan sementara yang lain kepada rutin biasa anda.

Tetapi jika masalah tidur adalah kejadian biasa dan mengganggu kehidupan harian anda, anda mungkin mengalami gangguan tidur.

Gangguan tidur adalah keadaan yang sering memberi kesan keupayaan anda untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Walaupun biasa untuk sesekali mengalami kesulitan tidur, ia tidak normal untuk selalu menghadapi masalah tidur pada waktu malam, bangun berasa letih, atau merasa mengantuk pada siang hari.

Sering mengalami masalah tidur boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan dan melemahkan. Anda tidur dengan teruk pada waktu malam, yang menyebabkan anda berasa letih pada waktu pagi dan apa sahaja tenaga yang anda habiskan dengan cepat sepanjang hari.

Tetapi, tidak kira betapa lelah yang anda rasa pada waktu malam, anda masih menghadapi kesulitan tidur. Dan kitaran itu bermula semula, mengambil tol serius pada mood, tenaga, kecekapan, dan keupayaan untuk mengatasi tekanan.

Mengabaikan masalah dan gangguan tidur boleh merosakkan kesihatan fizikal anda dan membawa kepada penambahan berat badan, kemalangan kereta, prestasi pekerjaan yang rosak, masalah ingatan, dan hubungan yang teruk.

Jika anda ingin merasakan yang terbaik, kekal sihat, dan melakukan sehingga potensi tidur anda yang berkualiti adalah keperluan, tidak mewah.

Jenis-jenis gangguan tidur yang biasa

1. Insomnia

Insomnia, ketidakupayaan untuk tidur dengan baik pada waktu malam, boleh disebabkan oleh tekanan, jet lag, keadaan kesihatan, ubat-ubatan yang anda ambil, atau juga jumlah kopi yang anda minum.

Insomia juga boleh disebabkan oleh gangguan tidur yang lain atau gangguan mood seperti kebimbangan dan kemurungan (anxiety dan depression).

Apa pun punca insomnia anda, meningkatkan kebersihan tidur anda, mengubah kebiasaan waktu anda, dan belajar untuk berehat akan membantu menyembuhkan kebanyakan kes insomnia tanpa bergantung kepada pakar tidur atau beralih ke pil tidur resep atau over-the-counter.

Orang yang insomnia memang sukar tidur
Orang yang insomnia memang sukar tidur

2. Sleep apnea

Sleep Apnea adalah gangguan tidur yang lazim (dan boleh dirawat) di mana pernafasan anda berhenti sementara semasa tidur, ia sering membangkitkan anda.

Sekiranya anda mengalami apnea tidur, anda tidak boleh mengingati penderitaan ini, tetapi anda mungkin berasa letih pada siang hari, mudah marah dan tertekan, atau melihat penurunan dalam produktiviti anda.

Sleep Apnea adalah gangguan tidur yang serius dan berpotensi mengancam nyawa, maka berjumpa doktor dengan segera dan belajar bagaimana untuk membantu diri anda.

Perbezaan ketara kulit akibat kurang tidur
Kulit pun akan efek jika kita bermasalah dalam tidur

3. Sindrom Restless Legs (RLS)

Sindrom restless legs (RLS) adalah gangguan tidur yang menyebabkan keinginan yang tidak dapat dinafikan untuk menggerakkan kakimu (atau lengan) pada waktu malam.

Dorongan untuk bergerak berlaku apabila anda sedang berehat atau berbaring dan biasanya disebabkan oleh sensasi yang tidak selesa, riang, sakit, atau merayap. Terdapat banyak cara untuk membantu menguruskan dan melegakan simptom, walaupun, termasuk ubat-ubatan diri yang anda boleh gunakan di rumah.

4. Narcolepsy

Narcolepsy adalah gangguan tidur yang melibatkan mengantuk siang hari yang tidak terkawal. Ini disebabkan oleh disfungsi mekanisme otak yang mengawal tidur dan bangun.

Jika anda mempunyai narcolepsy, anda mungkin mempunyai “serangan tidur” di tengah-tengah bercakap, bekerja, atau memandu. Walaupun tiada penawar lagi, kombinasi rawatan dapat membantu mengawal gejala dan membolehkan anda menikmati banyak aktiviti normal.

Gangguan tidur circadian

Kita semua mempunyai jam biologi dalaman yang mengawal kitar tidur tidur 24-jam kami, yang juga dikenali sebagai kami irama circadian.

Cahaya adalah isyarat utama yang mempengaruhi rentak sirkadian. Pada waktu malam, apabila kurang cahaya, otak anda mencetuskan pelepasan melatonin, hormon yang membuat anda mengantuk. Apabila matahari muncul pada waktu pagi, otak memberitahu badan bahawa tiba masanya untuk bangun.

Apabila irama sirkadian anda terganggu atau dilenyapkan, anda mungkin berasa goyah, tidak disengaja, dan mengantuk pada masa yang tidak menyenangkan. Irama sirkadian telah dikaitkan dengan pelbagai masalah tidur dan gangguan tidur, serta kemurungan, gangguan bipolar, dan gangguan afektif bermusim (winter blues).

Badan kita ada jam dia, fungsi untuk healing
Badan kita ada jam dia, fungsi untuk healing

1. Shift gangguan tidur kerja

Shift gangguan tidur bekerja berlaku apabila jadual kerja anda dan jam biologi anda tidak disegerakan. Dalam masyarakat 24 jam, ramai orang perlu beralih malam, bertukar pagi, atau beralih. Jadual-jadual ini memaksa anda bekerja apabila badan anda memberitahu anda untuk tidur, dan tidur apabila badan anda memberi isyarat kepada anda untuk bangun.

Walaupun sesetengah orang menyesuaikan diri dengan yang lebih baik daripada yang lain kepada tuntutan kerja peralihan, kebanyakan pekerja yang beralih menjadi kurang tidur daripada rakan-rakan waktu siang mereka. Sebagai akibat daripada kekurangan tidur, anda mungkin berjuang dengan mengantuk dan kelesuan mental pada pekerjaan. Ini memotong produktiviti anda dan meletakkan anda berisiko kecederaan.

Untuk mengurangkan impak kerja peralihan pada tidur anda:

 • Ambil rehat tetap dan tolak kekerapan perubahan syif
 • Apabila perubahan beralih, minta peralihan yang kemudian, bukannya lebih awal kerana lebih mudah untuk menyesuaikan diri ke depan dalam masa, dan bukannya mundur.
 • Secara semula jadi mengawal siklus tidur anda dengan meningkatkan pendedahan cahaya di tempat kerja (menggunakan lampu terang) dan menghadkan pendedahan cahaya apabila tiba masanya untuk tidur. Elakkan skrin TV dan komputer, dan gunakan warna pemadaman atau tirai berat untuk menghalang cahaya siang di bilik tidur anda.
 • Pertimbangkan untuk mengambil melatonin apabila sudah tiba masanya untuk anda tidur.

2. Kelainan fasa tidur yang tertangguh

Kelainan fasa tidur yang tertangguh adalah keadaan di mana jam biologi anda tertunda dengan ketara. Akibatnya, anda tidur dan bangun lebih lama daripada orang lain.

Ini adalah lebih daripada sekadar keutamaan untuk tinggal lewat atau menjadi burung hantu malam, tetapi sebaliknya gangguan yang membuat anda sukar untuk mengekalkan waktu biasa.

Orang yang mengalami gangguan fasa tidur yang tertangguh tidak dapat tidur lebih awal dari 2 hingga 6 pagi, tidak kira betapa kerasnya mereka cuba.

Apabila dibenarkan menjaga waktu mereka sendiri (seperti semasa istirahat sekolah atau bercuti), mereka jatuh ke dalam jadual tidur biasa.
Kelainan fasa tidur yang tertangguh adalah yang paling biasa di kalangan remaja, dan banyak remaja akhirnya akan berkembang daripada itu.
Bagi mereka yang terus berjuang dengan jam biologi yang tidak diselaraskan, rawatan seperti terapi cahaya dan kronoterapi boleh membantu. Untuk mengetahui lebih lanjut, jadilah temujanji dengan doktor anda atau klinik tidur tempatan.

3. Jet Lag

Jet lag adalah gangguan sementara dalam irama sirkadian yang berlaku ketika anda melakukan perjalanan di zon waktu.

Gejala termasuk mengantuk siang hari, keletihan, sakit kepala, masalah perut, dan insomnia. Gejala lebih ketara semakin lama penerbangan dan terbang ke timur cenderung menyebabkan jet lag lebih buruk daripada terbang ke barat.

Secara umum, ia biasanya mengambil satu hari setiap zon waktu untuk menyesuaikan diri dengan masa tempatan. Oleh itu, jika anda terbang dari Los Angeles ke New York, menyeberangi tiga zon masa, jet lag anda akan hilang dalam masa tiga hari.

Tips Untuk Perbaiki Tidur

 • Buat rutin relaksasi: Sama ada ia mendengar muzik, membaca buku, mandi hangat, atau menulis, mula berehat kira-kira sejam sebelum tidur untuk memperlahankan fikiran anda dan bersedia untuk tidur.
 • Dapatkan minuman terakhir anda 2-3 jam sebelum tidur
 • Elakkan elektronik sebelum tidur: Jangan menonton televisyen, bermain di telefon anda, atau gunakan komputer riba anda di atas katil; walaupun membaca di atas katil perlu digalakkan.

  Cahaya biru dari skrin anda memancarkan cahaya jangka pendek yang menghalang pengeluaran melatonin dan membuat anda berasa lebih alert – yang bagus untuk pagi, tetapi tidak begitu ideal apabila anda sedang berusaha tidur.

  Juga, lebih banyak masa yang anda habiskan berjaga di tempat tidur, semakin sukar untuk tubuh anda tidur.
 • Tidur tanpa haiwan peliharaan: Kajian menunjukkan bahawa 53% orang yang tidur dengan haiwan peliharaan mereka melaporkan bahawa haiwan peliharaan mereka mengganggu tidur mereka.
 • Bangun pada waktu yang tetap setiap hari: Tidak kira bila anda tidur, bangun pada waktu yang sama setiap hari akan akhirnya menyebabkan keletihan pada masa yang sama setiap hari, membuatkan tidur menjadi lebih mudah. Begitu juga, hanya tidur apabila anda letih.

Polifenol Sebagai Bantuan Tidur

Kajian lain menunjukkan resveratrol dapat memberi manfaat kepada mood, meningkatkan fungsi otak dan meningkatkan prestasi kognitif.

Kajian menunjukkan resveratrol diet boleh membantu menguatkan kitaran tidur-bangun. Keupayaannya untuk meringankan kesakitan kronik dan meningkatkan mood juga boleh menyumbang kepada kesan pengambilan tidur dari resveratrol.

Patutlah ramai pengguna yang baru mengamalkan ResV memberikan maklumbalas yang sangat positif bab tidur ni. Memang powerlah!

Ibu menyusu paling terdedah kepada tidur yang selalu terganggu. Pun dapat lena tidur dengan pengambilan ResV
Ibu menyusu paling terdedah kepada tidur yang selalu terganggu. Pun dapat lena tidur dengan pengambilan ResV
Tidur yang lena dapat dengan pengambilan ResV Shaklee
Tidur yang lena dapat dengan pengambilan ResV Shaklee
Walaupun tidur lambat, masih segar dan bangun pula awal pagi
Walaupun tidur lambat, masih segar dan bangun pula awal pagi
Segar selepas tidur yang lena dambaan semua orang. Hanya dengan ResV Shaklee
Segar selepas tidur yang lena dambaan semua orang. Hanya dengan ResV Shaklee
Segar selepas tidur yang lena dambaan semua orang. Hanya dengan ResV Shaklee
Segar selepas tidur yang lena dambaan semua orang. Hanya dengan ResV Shaklee
Segar selepas tidur yang lena dambaan semua orang. Hanya dengan ResV Shaklee
Segar selepas tidur yang lena dambaan semua orang. Hanya dengan ResV Shaklee

Bottom Line

Jadi sempena ada produk baru Vivix yang dinamakan sebagai ResV ni, apakata anda cuba juga? Kan lebih berkuasa 13x kan, memang insyaAllah lebih power.

Kalau ambil ResV sekali dengan join program #JomDetoxJutawan, lagi best dan power. Sebab dalam program Detox Shaklee, kami ajar anda perkara selain makan suplemen.

Ada beberapa artikel saya tuliskan tentang ResV, anda boleh baca di pautan berikut:

Anda Berminat? Dapatkan Vivix atau ResV Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Beli ResV?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli ResV Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

10 thoughts on “Tidur Lebih Lena Dengan Pengambilan ResV Shaklee, berita gembira untuk mereka yang bermasalah tidur

 1. Syafiera says:

  Wah I sememangnya memang kena cukup tidur.. I pernah rasa kena panic attack bila tak cukup tenaga… huhuhu nak tak nak kena tidur juga .. tak sangka rev ni boleh bantu orang tidur kan

 2. Liez says:

  Memang tubuh badan kita perlu rehat yang cukup. Terutama sekali waktu tidur yang berkualiti dan cukup. Ada baca juga kata rezv produk br dr shaklee bagus untuk mereka nak dapatkan rehat yang cukup. Cukup zat dan khasiat

 3. Ruby says:

  Kesian kepada org yang sukar tidur. Kadang tengok performance harian mereka pun macam zombie. Ok ke tidak kan utk bekerja. Fokus entah kemana. Semoga produk akak jual ni diketahui oleh mereka yang sukar tidur.

 4. Mimi Azirah says:

  Banyak juga khasiat ResV ni ya salah sarunya memvantu mereka tang nenpunyai kesukaran untuk tidur. Bagus ni boleh promote pada merwka yang ada masalah sukar tidur ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp