Call nowWhatsapp

Apa Beza Lose Weight Dengan Lose Fat?

Pelihara kepejalan otot semasa menguruskan badan

Terdapat perbezaan besar antara kehilangan berat badan dan kehilangan lemak.

Matlamat kita sepatutnya bukan hendak menurunkan berat badan sahaja, tetapi mesti juga nak buang lemak.

Bila kita menurunkan berat badan, kita akan hilangkan antaranya – lemak, otot, cecair, saiz organ. Jadi kita hendak sebahagian besar berat badan anda datang dari lemak, bukan daripada yang lain.

Jika kita hanya prihatin tengok perubahan pada alat penimbang, kita mungkin akan hilang banyak otot yang menyebabkan kita akan mudah naik berat semula dalam jangka masa panjang. Boleh baca post saya tentang berat yo-yo.

Ujian Body Fat

Untuk menentukan sama ada kita kehilangan berat badan atau lemak, lakukan ujian lemak tubuh.

Boleh refer carta di bawah untuk peratus lemak yang sepatutnya kita ada dalam badan kita. Kalau berlebihan tu, maknanya kenalah buat sesuatu untuk buang lemak badan dan seterusnya dapat kuruskan badan.

Carta berat lemak yang sihat mengikut aktifiti
Carta berat lemak yang sihat mengikut aktifiti
Lemak badan mengikut umur
Lemak badan mengikut umur

Daripada carta di atas, saya pun pernah berada di zon merah, perlahan-lahan ia jadi kuning bila saya buat detox. Sekarang saya dah berada di zon hijau. Alhamdulillah, siapa sangka kan.

Dehidrasi bukan penanda anda hilang lemak

Dehidrasi bukan penanda anda kehilangan lemak badan, takde kena mengena pun. Kalau dehidrasi, orang ingat kita dah lose weight. Mungkin ada lose weight tapi tu berat air sahaja.

Jadi ia cuma sementara, jangan tertipu. Ada banyak lagi lemak tu, tapi minum air kosong secukupnya dapat bantu buang lemak. Boleh rujuk kepada gambar di bawah.

Air secukupnya dapat singkirkan lemak
Air secukupnya dapat singkirkan lemak

Bila kita minum air secukupnya, air tu akan masuk dalam sel lemak. Berat akan turun naik masa ni, kita mungkin rasa susah sebab berat tak stabil. Tapi jangan putus asa dulu.

Bila air berjaya isi sel lemak dengan air, sel lemak tu sendiri akan dikumuhkan. Sebab itulah pentingnya minum air secukupnya.

Tingkatkan otot untuk bakar lemak

Otot hasil daripada senaman kardio (atau senaman yang meletihkan) pun sebenarnya hanya sementara sahaja. Ini sebab kalau kita berhenti buat kardio, berat anda akan naik semula sebab otot tu sendiri tak kekal sebab hasil daripada kardio.

Nak bersenam (terutama mereka yang obes, ada kencing manis dll), buat senaman ringan sahaja, cukup brisk walk selama 30 minit sahaja.

Ini sebabnya bila kita senaman teruk-teruk, akan sebabkan chronic stress pada badan. Ia akan menyebabkan proses kurus tu jadi lebih sukar. Boleh baca artikel dibawah:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201601/why-does-chronic-stress-make-losing-weight-more-difficult

Jadi untuk buat otot, elok buat melalui pemakanan. Saya cuma amalkan pengambilan protein seperti telur, ayam dan ikan selain ambil suplemen protein seperti ESP dan Cinch Shake.

Testimoni Cinch menguruskan badan sekaligus memejalkan otot
Testimoni Cinch menguruskan badan sekaligus memejalkan otot

Kehilangan Otot Menurunkan Metabolisme

Kehilangan berat badan selain daripada lemak tidak dapat dielakkan, tetapi kehilangan jisim otot akan menyebabkan kesan pemulihan yang membawa kepada peningkatan berat badan.

Otot akan aktifkan metabolik kita, jadi metabolisme kita akan bantu kita bakar kalori dengan cepat walaupun kita sedang tidur atau duduk rehat sambil tonton tv.

Jadi kalau banyak otot kita hilang, metabolisme pun kurang dan lambatlah nak kurus.

Kurangkan Lemak, Untuk Sihat dan Kurus

Jadi sepatutnya jadi target utama kita adalah untuk hilangkan lemak dan buat/maintain otot kita.

Sebab tu penting juga untuk kita ambil suplemen protein. Protein takkan cukup kalau kita bergantung semata-mata dengan pemakanan sahaja.

Detox, IF dan Keto Diet memang terbaik!

Memang sukar kalau kita buat sendiri, tanpa panduan, atau sekadar kita gugel sendiri. Sebab maklumat terlalu banyak, jadi pening juga dibuatnya. Jadi program ini dapat membantu anda praktikkan pengalaman IF dan Keto bersama saya.

Anda Berminat? Sertai #IFKetoGenitMAF Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #IFKetoGenitMAF Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai IFKetoGenitMAF Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge