Bagaimana Elakkan Kesan Diet Yo-yo

By | 22 May 2015
elakkan kesan diet yo-yo

Mesti anda pernah dengar kesan diet yo-yo? Diet yo-yo ialah situasi di mana anda telah berjaya menguruskan badan tetapi bila anda start balik makan makanan kesukaan anda, berat badan anda naik mendadak, malah lebih tinggi daripada sebelumnya.

Ni bukan mainan yoyo tu, tapi kesan diet yo-yo.

Kebanyakan program atau produk kuruskan badan memerlukan anda mengurangkan makan atau berpuasa bagi membolehkan anda mencapai berat badan ideal dengan cepat. Keadaan ini akan menyebabkan anda kehilangan otot atau lemak, atau kedua-duanya sekaligus. Pengurangan otot akan menyebabkan metabolisma anda menurun.

Justeru itu, keupayaan badan membakar kalori turut terjejas. Sebab itulah apabila anda berhenti dari berdiet, tubuh anda tidak mampu lagi membakar kalori dan lemak sebagaimana sebelum anda berdiet. Dari sinilah berlakunya yo-yo diet.

Ringkasnya, anda tak perlukan lemak, tetapi anda perlukan otot anda untuk membakar kalori dan metabolisma yang baik.

Kesan yo-yo diet juga berlaku apabila berat badan mudah naik dan mudah turun sepanjang masa. Badan golongan ini juga kelihatan gempal kerana lambakan lemak berbanding kelihatan firm dan fit bagi mereka yang lebih banyak otot walaupun mempunyai berat badan yang sama.

Jadi bila anda memikirkan untuk menguruskan badan, anda harus tahu cara yang betul untuk menguruskan badan.

Tips Elakkan Kesan Yo-yo, Diet terbaik

Bagi memastikan otot badan anda menjadi kuat dan pada masa yang sama anda kehilangan lemak yang tidak perlu, anda perlu memastikan leucine patut diambil di dalam diet harian anda.

Leucine merupakan protein penting yang membina otot badan anda. Otot inilah nanti akan meningkatkan metabolisma tubuh anda untuk proses pembakaran kalori dan lemak. Leucine tidak dihasilkan oleh tubuh. Namun ianya boleh didapati melalui makanan seperti kekacang, nasi perang, roti penuh gandum (whole wheat bread) dan vitamin atau supplement.

Pentingnya Leucine dalam diet anda

Pentingnya Leucine dalam diet anda

Tips Pilih Suplemen Untuk Menguruskan Badan

Pengambila pil kurus yang tidak selamat boleh membahayakan nyawa

Pengambila pil kurus yang tidak selamat boleh membahayakan nyawa

Baru-baru ini Kevin Zahri ada berkongsi tips memilih suplemen untuk menguruskan badan:

  • Jangan beli sebarang supplement tanpa memahami cara ia berkesan
  • Jangan beli sebarang supplement tanpa mengenali isi kandungan
  • Patuhi dan memahami dosage pengambilan
  • Jangan guna mana-mana weight supplement TANPA mengawal cara pemakanan dan gaya hidup terlebih dahulu
  • Elak beli produk atau jenama yang kurang dikenali. Stick to brands yang mempunyai TRACK RECORD YANG POSITIF & LAMA
  • Elakkan beli suplemen mengandungi bahan beracun dan berbahaya kepada anda (ni tips saya tambah).

Brand apa yang track record lama, positif dan berkesan? Mestilah Shaklee!!

Set Kurus Shaklee Berkesan, Lama di Pasaran

banyak produk pelangsingan di pasaran adalah daripada produk OEM

banyak produk pelangsingan di pasaran adalah daripada produk OEM

Ramai yang masih belum yakin dengan Shaklee, depa ingat Shaklee ni macam produk OEM lain. OEM ni maksudnya anda ambil produk orang tapi anda namakan dengan produk anda sendiri. Contohnya la kan, saya nak keluarkan produk kurus, saya ambil daripada Thailand. Saya namakan je produk tu “xtrim”, ha gitu contohnya.

Tapi produk Shaklee ni ada saintis depa sendiri, yang menjalankan tugas penyelidikan setiap hari. Shaklee juga memperuntukkan USD250 ribu setahun untuk r&d ni, jadi produk Shaklee bukan sebarangan. Anda boleh yakin dengannya.

Selain tu Shaklee juga merupakan syarikat tertua di dunia dalam produk suplemen, ia juga telah dalam bertahan di Malaysia, lebih kurang 50 tahun gitu. Kalau tak elok, boleh ke bertahan lama? Ha ko hado?

Set Kurus Shaklee Membantu Anda Kuruskan Badan

Set kurus Shaklee mengandungi:

Kesan sampingan pengambilan Set Kurus Shaklee

Ibu ini berjaya menguruskan badan walaupun menyusu

Ibu ini berjaya menguruskan badan walaupun menyusu

Di antara kesan sampingan yang anda dapat sekiranya mengamalkan Cinch Shake ni termasuklah:

  • Rasa bertenaga
  • Rasa kenyang berpanjangan
  • Inch Loss – seluar dan baju longgar seawal minggu pertama (sekiranya anda combo dengan Omega, Lecithin, Alfafa dan Herblax).

Set ini selamat diambil oleh semua, bagaimanapun untuk keterangan lanjut boleh hubungi saya sebab saya ni pun salah satu testimoni berjaya Shaklee.

Jemput hubungi saya untuk saya bantu anda. Lengkap dengan cadangan pemakanan dan aturan supplemen.

Raihanah
SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

10 thoughts on “Bagaimana Elakkan Kesan Diet Yo-yo

    1. Raihanah Ahmad Post author

      yo-yo bukan sekadar mainan lah ya

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      bestla camtu, how i wish saya pun camtu.. huhuh

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      saya menyusu pun tak turun berat masa anak pertama dan kedua, alhamdulillah kali ni dengan program shaklee diet ni boleh turun banyak dan tak pula naik

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      itu yang kebanyakan orang alami, diet tak betul

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul tu, dah masanya kena beri didikan kepada semua orang

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge