Call nowWhatsapp

Diet Keto dan Kuruskan Badan Dengan Pantas

Diet Keto dan Kuruskan Badan Dengan Pantas

Kini, anda mungkin pernah mendengar tentang diet keto dan banyak testimoni yang bantu ramai orang kuruskan badan dengan cepat. Saya sendiri memang pengamal diet keto, rasa sudah 3 bulan. Tapi sebelum anda nak buat, lebih elok ambil tahu apakah diet keto.

Apakah Diet Keto?

Diet ketogenik adalah diet rendah karbohidrat dan memerlukan pengambilan lemak dan protein lebih tinggi daripada purata. Jenis gaya pemakanan ini menjadi semakin popular untuk penurunan berat badan pada tahun-tahun kebelakangan ini, tetapi ia telah dikaji dan digunakan secara klinikal untuk rawatan epilepsi sejak tahun 1920-an, menurut artikel September 2018 dalam Jurnal Penyelidikan Perubatan India (IJMR).

Diet Keto berbeza dari pelan karbohidrat yang lain kerana pengamal hanya mengambil 20 hingga 50 gram karbohidrat setiap hari. Jumlah yang sangat rendah ini menyebabkan ketosis, mekanisme fisiologi yang hanya berlaku apabila tubuh tidak mempunyai glukosa (gula) yang cukup untuk menukar tenaga dan mesti menggunakan lemak.

Apa Yang Best Dengan Diet Keto?

Walaupun diet keto pada asalnya diwujudkan sebagai cara untuk mengurus epilepsi, diet keto banyak potensi untuk membantu menguruskan banyak masalah kesihatan:

  • Masalah obesiti
  • Masalah kardiovaskular, termasuk kolesterol yang tinggi, menurut kajian pada Mei 2017 dalam Nutrien
  • Isu-isu neurologi, termasuk kerosakan disebabkan strok
  • Kencing manis jenis 2
  • Penyakit Alzheimer, mengikut artikel IJMR
  • Memperbaiki respon hormon dan metabolik dalam tubuh, berdasarkan kajian pada bulan Jun 2014 dalam Nutrien. Mengubah tindak balas ini mempunyai kesan berguna secara klinikal dalam pengurusan penyakit.
  • Meningkatkan prestasi olahraga dan menggalakkan penurunan berat badan dan membina otot pada individu yang sihat, kata sebuah artikel dalam edisi Latihan Sains Sukan dan Sukan Julai 2015.

Terdapat juga manfaat kognitif untuk diet ketogenik, yang telah ditunjukkan untuk meningkatkan ingatan kerja, perhatian visual dan keupayaan untuk menukar antara tugas-tugas pada orang dewasa yang lebih tua, menurut kajian yang diterbitkan pada bulan Oktober 2016 di Psychopharmacology.

Banyak manfaat diet keto disebabkan oleh ketosis. Kerana ketosis ditandai dengan tahap keton yang tinggi (molekul yang dihasilkan apabila badan membakar lemaknya sendiri), kaedah alternatif untuk menaikkan kadar keton dan menghasilkan ketosis telah dicuba.

Bagaimana Nak Bermula?

Memasuki ketosis boleh mencabar. Cara paling mudah untuk mendorongnya dengan cepat adalah dengan menghilangkan sebanyak mungkin karbohidrat.

Ada 2 cara nak mendorong ketosis lebih cepat:

Kedua-dua program di atas memang saya ada laksanakan dan memang betul berkesan. Saya buat IF / Keto setiap hari sejak Disember 2018 (ada masa-masa saya cheat jugak), dan detox pun saya buat occasionally (terutama lepas saya cheat. Saya dah buat detox sebanyak 4x sejak Disember 2018).

Nak capai ketosis, perlukan patuh kepada kadar karbohidrat rendah dan lemak tinggi.

Bahagian yang paling mencabar untuk memasuki ketosis ialah mengenal pasti makanan yang sesuai dan keto: menggabungkan makanan berlemak seperti ikan berlemak, dan menghilangkan makanan kaya karbohidrat, seperti bijirin dan buah-buahan. Juga, mematuhi nisbah makronutrien yang betul boleh mencabar kerana kandungan lemak tinggi.

Tapi sekarang ni yang bestnya, saya boleh tolong anda untuk mulakan diet keto anda. Kalau program saya ni, memang saya combine program IF dan keto, serta saya galakkan juga anda buat detox sesekali.

Detox penting untuk membuang segala toksin dalam badan kita, jadi lebih mudah nak kuruskan badan melalui IF dan ketogenik diet.

Justeru, saya lancarkan program #IFKetoGenitMAF sebuah program berasaskan IF dan Keto diet untuk anda pula mendapat manfaatnya.

Memang sukar kalau kita buat sendiri, tanpa panduan, atau sekadar kita gugel sendiri. Sebab maklumat terlalu banyak, jadi pening juga dibuatnya. Jadi program ini dapat membantu anda praktikkan pengalaman IF dan Keto bersama saya.

Anda Berminat? Sertai #IFKetoGenitMAF Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #IFKetoGenitMAF Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai IFKetoGenitMAF Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

2 thoughts on “Diet Keto dan Kuruskan Badan Dengan Pantas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp