Call nowWhatsapp

8 Tanda dan Gejala Kekurangan Protein

Protein soya antara protein tinggi yang digalakkan pengambilannya untuk ibu menyusu

Beberapa nutrien adalah sama pentingnya dengan protein.

Protein adalah blok bangunan otot, kulit, enzim dan hormon anda, dan ia memainkan peranan penting dalam semua tisu badan.

Kekurangan protein boleh menyebabkan kepada pelbagai masalah kesihatan, sementara pengambilan protein yang rendah juga menjadi kebimbangan, kerana ia boleh menyebabkan perubahan yang halus dalam tubuh anda dari masa ke masa.

Artikel ini menyenaraikan 8 gejala pengambilan atau kekurangan protein

8 gejala pengambilan atau kekurangan protein

Apakah Kekurangan Protein?

Kekurangan protein adalah apabila pengambilan protein tidak dapat memenuhi keperluan badan anda.

Dianggarkan satu bilion orang di seluruh dunia mengalami pengambilan protein yang tidak mencukupi.

Masalahnya amat teruk di Afrika Tengah dan Asia Selatan, di mana sehingga 30% kanak-kanak mendapat sedikit protein dari diet mereka.

Orang tertentu di negara maju (termasuk negara kita) juga berisiko. Ini termasuk orang yang mengikuti diet yang tidak seimbang, serta orang tua dan pesakit dimasukkan ke hospital.

Terlalu sedikit protein boleh menyebabkan perubahan dalam komposisi badan dalam jangka masa yang panjang, seperti otot berkurang.

Bentuk kekurangan protein yang paling teruk dikenali sebagai kwashiorkor. Ia sering berlaku pada kanak-kanak di negara-negara membangun di mana kebuluran dan diet tidak seimbang adalah perkara biasa.

Kekurangan protein boleh menjejaskan hampir semua aspek fungsi badan. Akibatnya, ia dikaitkan dengan banyak gejala.

Sesetengah gejala ini mungkin akan berlaku walaupun kekurangan protein marjinal. Mereka disenaraikan di bawah, bersama dengan beberapa gejala khas kwashiorkor.

Kekurangan protein adalah ketika orang tidak mendapat cukup protein dari diet mereka. Kwashiorkor, bentuk yang paling parah, paling sering dilihat pada kanak-kanak di negara-negara membangun.

1. Edema

Edema, yang dicirikan oleh kulit bengkak dan bengkak, adalah gejala klasik kwashiorkor.

Para saintis percaya bahawa ia disebabkan oleh jumlah albumin serum manusia yang rendah, iaitu protein yang paling banyak dalam bahagian cecair darah, atau plasma darah.

Salah satu fungsi utama albumin adalah untuk mengekalkan tekanan onkotik – daya yang menarik cairan ke dalam peredaran darah. Dengan cara ini, albumin menghalang jumlah cecair yang berlebihan daripada terkumpul di dalam tisu atau ruang badan lain.

Oleh kerana tahap albumin serum manusia yang berkurangan, kekurangan protein yang teruk membawa kepada tekanan onkotik yang lebih rendah. Akibatnya, cecair berkumpul di tisu, menyebabkan pembengkakan.

Atas sebab yang sama, kekurangan protein boleh menyebabkan pembentukan cecair di dalam rongga abdomen. Perut yang kembung adalah tanda khas kwashiorkor.

Perlu diingat bahawa edema adalah gejala kekurangan protein yang teruk, yang tidak mungkin berlaku di negara maju.

Edema salah satu gejala kekurangan protein
Edema salah satu gejala kekurangan protein

2. Hati Berlemak (Fatty Liver)

Satu lagi gejala biasa kwashiorkor adalah hati berlemak, atau pengumpulan lemak dalam sel-sel hati.

Hati berlemak adalah keadaan yang biasa di kalangan orang gemuk, dan juga mereka yang mengonsumsi banyak alkohol.

Mengapa ia berlaku dalam kes-kes kekurangan protein adalah tidak jelas, namun kajian mencadangkan bahawa sintesis protein yang mengangkut lemak, yang dikenali sebagai lipoprotein, dapat menyumbang kepada keadaan ini.

Hati yang sihat vs fatty liver
Hati yang sihat vs fatty liver

3. Masalah Kulit, Rambut dan Kuku

Kekurangan protein sering meninggalkan tanda pada kulit, rambut dan kuku, yang sebahagian besarnya terbuat dari protein.

Sebagai contoh, kwashiorkor pada kanak-kanak dibezakan oleh kulit yang pecah atau membelah, kemerahan dan tompok kulit yang diturunkan.

Penipisan rambut, warna rambut yang pudar, keguguran rambut (alopecia) dan kuku rapuh juga gejala biasa.

Walau bagaimanapun, gejala-gejala ini tidak mungkin muncul kecuali anda mempunyai kekurangan protein yang teruk.

Kekurangan protein yang teruk boleh menjejaskan kulit anda, menyebabkan kemerahan, kulit berkerut dan depigmentasi. Ia juga boleh menyebabkan kuku rapuh dan kehilangan rambut.

4. Kehilangan Berat Otot

Otot anda adalah takungan protein utama badan anda.

Apabila protein pemakanan berkurangan, badan cenderung mengambil protein dari otot untuk memelihara tisu dan fungsi badan yang lebih penting. Hasilnya, kekurangan protein membawa kepada kekurangan otot dari masa ke masa.

Satu kajian pada lelaki dan wanita berusia menjelaskan bahawa kehilangan otot lebih besar di kalangan mereka yang menggunakan jumlah protein yang paling rendah.

Ini telah disahkan oleh kajian lain yang menunjukkan bahawa pengambilan protein yang meningkat dapat melambatkan degenerasi otot yang datang dengan usia tua.

Protein adalah penting untuk pertumbuhan dan penyelenggaraan otot. Kehilangan jisim otot adalah salah satu tanda awal pengambilan protein yang tidak mencukupi.

Protein memelihara otot, rambut dan kuku yang sihat
Protein memelihara otot, lebih mudah anda kuruskan badan

5. Risiko Lebih Besar Mendapat Osteoporosis

Otot bukan satu-satunya tisu yang terjejas oleh pengambilan protein yang rendah.

Tulang anda juga berisiko. Tidak memakan protein yang mencukupi boleh melemahkan tulang anda dan meningkatkan risiko patah tulang.

Satu kajian pada wanita selepas menopaus mendapati bahawa pengambilan protein yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko keretakan pinggul yang lebih rendah. Pengambilan tertinggi dikaitkan dengan risiko penurunan sebanyak 69%, dan protein sumber haiwan kelihatan mempunyai manfaat terbesar.

Satu lagi kajian mengenai wanita postmenopausal dengan patah pinggul baru-baru ini menunjukkan bahawa mengambil 20 gram suplemen protein setiap hari selama setengah tahun memperlambat kehilangan tulang sebanyak 2.3% .

Protein membantu mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang. Pengambilan protein yang tidak mencukupi telah dikaitkan dengan ketumpatan mineral tulang yang lebih rendah dan peningkatan risiko keretakan.

Bongkok merupakan satu tanda anda mempunyai osteoporosis
Bongkok merupakan satu tanda anda mempunyai osteoporosis

6. Pertumbuhan Kanak-kanak

Protein bukan sahaja membantu mengekalkan otot dan jisim tulang, tetapi ia juga penting untuk pertumbuhan badan.

Oleh itu, kekurangan atau kekurangan sangat berbahaya kepada kanak-kanak yang badannya memerlukan bekalan protein yang mantap.

Malah, pendarahan adalah tanda kekurangan zat makanan yang paling biasa. Pada tahun 2013, kira-kira 161 juta kanak-kanak mengalami pertumbuhan yang tidak stabil.

Kajian pematuhan menunjukkan persatuan yang kuat antara pengambilan protein rendah dan pertumbuhan terjejas.

Pertumbuhan yang terbantut juga merupakan salah satu ciri utama kwashiorkor pada kanak-kanak.

Pengambilan protein yang tidak mencukupi mungkin melambatkan atau menghalang pertumbuhan pada kanak-kanak.

7. Meningkatkan Keparahan Jangkitan

Defisit protein juga boleh menyebabkan kekurangan pada sistem imun.

Fungsi imun terjejas boleh meningkatkan risiko atau keterukan jangkitan, gejala umum kekurangan protein yang teruk.

Sebagai contoh, satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa setelah diet yang terdiri daripada hanya 2% protein dikaitkan dengan jangkitan influenza yang lebih teruk, berbanding diet yang menyediakan 18% protein.

Satu kajian kecil pada wanita yang lebih tua menunjukkan berikutan diet protein rendah selama sembilan minggu secara signifikan mengurangkan respons imun mereka.

Makan terlalu sedikit protein boleh menjejaskan keupayaan tubuh anda untuk melawan jangkitan, seperti selesema biasa.

8. Meningkatkan Selera Makan

Apabila pengambilan protein anda tidak mencukupi, badan anda cuba memulihkan status protein anda dengan meningkatkan selera makan anda, menggalakkan anda untuk mencari sesuatu untuk dimakan.

Tetapi defisit protein tidak bertujuan mendorong keinginan untuk makan, sekurang-kurangnya bukan untuk semua orang. Ia mungkin secara selektif meningkatkan selera makan manusia untuk makanan yang enak, yang cenderung tinggi protein.

Walaupun ini pastinya membantu dalam masa kekurangan makanan, masalahnya ialah masyarakat moden menawarkan akses tanpa had kepada makanan berkalori, tinggi kalori.

Kebanyakan makanan mungkin mengandungi beberapa protein. Walau bagaimanapun, jumlah protein dalam makanan ini agak rendah berbanding dengan jumlah kalori yang mereka sediakan.

Akibatnya, pengambilan protein yang rendah boleh membawa kepada peningkatan berat badan dan obesiti, idea yang dikenali sebagai hipotesis leverage protein.

Tidak semua kajian menyokong hipotesis, tetapi protein jelas lebih memuaskan berbanding karbohidrat dan lemak.

Ini adalah sebahagian daripada sebab mengapa peningkatan pengambilan protein dapat mengurangkan pengambilan kalori secara keseluruhan dan menggalakkan penurunan berat badan.

Sekiranya anda merasa lapar sepanjang masa dan menghadapi kesukaran untuk menjaga pengambilan kalori anda, cuba tambah beberapa protein dengan lemak untuk setiap hidangan.

Pengambilan protein yang rendah boleh meningkatkan selera makan. Walaupun selera makan yang lebih besar bermanfaat semasa kekurangan makanan, ia boleh menggalakkan penambahan berat badan dan obesiti apabila makanan banyak.

Obesiti menurunkan jangka hayat kita sehingga 14 tahun
Obesiti menurunkan jangka hayat kita sehingga 14 tahun

Berapa Banyak Protein Adakah Anda Perlu?

Tidak semua orang mempunyai keperluan protein yang sama. Ia bergantung kepada banyak faktor, termasuk berat badan, jisim otot, aktiviti fizikal dan umur.

Boleh dikatakan, berat badan adalah penentu utama keperluan protein. Sebab itu, cadangan biasanya disampaikan sebagai gram bagi setiap paun atau kilogram berat badan.

Elaun harian yang disyorkan (RDA) adalah 0.4 gram protein bagi setiap paun berat badan (0.8 gram per kg). Anggapkan ahli sains ini cukup untuk kebanyakan orang.

Ini diterjemahkan kepada 66 gram protein sehari untuk orang dewasa yang beratnya 165 paun (75 kg).

Walaupun RDA pada masa ini sama untuk orang dewasa dan muda, kajian menunjukkan ia diremehkan dan harus dinaikkan kepada 0.5 hingga 0.7 gram per paun berat badan (1.2-1.5 gram per kg) untuk orang yang lebih tua (39 Sumber Terpercaya, 40 Sumber Terpercaya) .

Ringkasnya, jika anda lebih tua atau aktif secara fizikal, keperluan protein harian anda mungkin lebih tinggi berbanding RDA semasa sebanyak 0.4 gram per paun berat badan (0.8 gram per kg).

Sumber protein terkaya termasuk ikan, daging, telur, produk tenusu dan kekacang.

Kira berapa keperluan harian anda berdasarkan berat dan aktiviti harian
Kira berapa keperluan protein harian anda berdasarkan berat dan aktiviti harian

Bottom Line

Protein ditemui di mana-mana di dalam badan anda. Otot, kulit, rambut, tulang dan darah anda sebahagian besarnya terbuat dari protein.

Oleh sebab itu, kekurangan protein mempunyai pelbagai gejala.

Kekurangan protein yang serius boleh menyebabkan bengkak, hati berlemak, degenerasi kulit, meningkatkan keterukan jangkitan dan pertumbuhan akal pada kanak-kanak.

Walaupun kekurangan sebenar jarang berlaku di negara maju, pengambilan rendah boleh menyebabkan kekurangan otot dan meningkatkan risiko keretakan tulang.

Sesetengah bukti juga menunjukkan bahawa protein yang terlalu sedikit boleh meningkatkan selera makan dan menggalakkan makan berlebihan dan obesiti.

Untuk kesihatan yang optimum, pastikan untuk memasukkan makanan kaya protein dalam setiap hidangan.

Di program detox Shaklee kita tidaklah fokus sepenuhnya kepada suplemen, tapi ianya program yang lebih daripada itu dan paling penting kita bantu anda adapt kepada new lifestyle.

Anda boleh rujuk kepada link berikut untuk maklumat program:

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp