Call nowWhatsapp

Kegemukan Boleh Sebabkan Masalah Pernafasan

Obesiti menurunkan jangka hayat kita sehingga 14 tahun

Saya selalu percaya obesiti dan kegemukan akan sebabkan pelbagai masalah kesihatan kepada tubuh kita. Ada banyak kesan kegemukan kepada kesihatan kita antaranya seperti dalam gambar berikut.

Obesiti meningkatkan risiko penyakit berbahaya
Obesiti meningkatkan risiko penyakit berbahaya

Sebab itulah bagi saya usahalah untuk kuruskan badan. Ada banyak sebab anda perlu join saya di #JomDetoxJutawan.

Jom Detox Jutawan bantu perbaiki kadar gula dalam darah, reverse diabetes

Ada satu artikel baru yang saya baca berkenaan bagaimana orang yang berlebihan berat badan atau obesiti lebih cenderung mengalami masalah asthma.

Kegemukan Boleh Sebabkan Anda Cenderung Bermasalah Pernafasan

Orang yang berlebihan berat badan atau obesiti lebih cenderung mengalami asma atau berdeham. Kajian terbaru mendapati bahawa deposit lemak muncul di dinding saluran paru-paru.

Lemak mungkin dapat mengubah struktur saluran pernafasan. Lemak boleh masuk ke dinding saluran paru-paru dan mengubah struktur mereka, yang mungkin menyebabkan masalah asthma atau sleep apnea.

Kajian yang diterbitkan pada Oktober 2019 baru-baru ini dalam Journal Respiratory Europe menunjukkan bahawa deposit lemak boleh mempunyai kesan serupa dengan plak arteri, yang boleh menyumbat salur darah dan menyebabkan kejadian serangan jantung.

Pasukan yang berpangkalan di Australia mendapati bahawa lemak boleh berkumpul di dinding saluran udara, terutama pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti.

Mereka percaya ini boleh jadi sebab mengapa mereka yang berlebihan berat badan atau obesiti mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk asthma.

Lemak boleh mengubah struktur saluran pernafasan, dan boleh mengakibatkan keradangan di dalam paru-paru.

Bolehkah lemak menyebabkan asma?

Menurut Profesor Peter Noble, PhD, pengarang bersama dan profesor di University of Western Australia di Perth, hubungan antara berat badan dan asma yang lebih tinggi boleh disebabkan oleh tekanan daripada berat badan berlebihan pada paru-paru, atau mungkin disebabkan kepada peningkatan umum dalam keradangan.

Lemak yang berlebihan terkumpul di dinding saluran udara di mana ia mengambil ruang dan seolah-olah meningkatkan keradangan dalam paru-paru. Ini menyebabkan penebalan saluran udara yang menghadkan aliran udara ke dalam dan keluar dari paru-paru, dan sekurang-kurangnya dapat menjelaskan peningkatan gejala asma.

Situasi ini mengaitkan lemak yang berkaitan dengan saluran pernafasan boleh menyumbang kepada peningkatan keparahan penyakit pada individu yang mempunyai asma dan juga berat badan berlebihan.

Sel lemak dikenali sebagai pro-radang, berat badan yang berlebihan mungkin menyebabkan keradangan sistemik.

Memahami hubungkait lemak dengan asthma

Kini diakui bahawa terdapat hubungkait antara dengan asthma dengan obesiti. Fibrosis pulmonari adalah penyakit paru-paru yang menyebabkan tisu parut dan tegang dalam paru-paru. Satu kajian pada tahun 2015 mendapati tahap lemak yang lebih tinggi di dalam paru-paru orang dengan penyakit ini.

Laporan baru-baru ini mendapati bahawa sel-sel imun pada orang-orang dengan penyakit vaping mengandungi banyak titisan berminyak yang dikenali sebagai makrofag sarat lipid.

Bottom Line

Kena sedar kesihatan kita paling perlu diutamakan. Kalau dah dapat sakit, meranalah diri. Makan ubat dan perlu uruskan hal kesihatan lebih mendalam lagi.

Sebaiknya seperti selalu saya nasihatkan, cegahlah daripada dapat penyakit. Namun kalau terkena juga, untuk masalah diabetes dan insulin resistance, anda boleh cuba kaedah yang saya kongsikan di atas ni.

Saya sendiri pun memang buat diet #JomDetoxJutawan disamping sebulan sekali buat #JomDetoxJutawan. Alhamdulillah banyak manfaat yang saya dapat hingga berjaya turun 23kg dalam masa 8 bulan!

Tapi nak buat ni, kena belajar. Kena berguru. Baru jadi elok. Kalau ikut dan je, nanti lambat turun dan anda cepat kecewa.

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 8 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Dari seorang yang obesiti kepada normal weight, perjalanan ni buat saya dapat banyak info dan input yang berguna dan mahal nilainya dan saya salurkan kepada peserta saya dalam program #JomDetoxJutawan dan #IFKetoGenitMAF.

Anda boleh baca perkongsian saya dalam link berikut:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp