Call nowWhatsapp

15 Manfaat Vitamin D Kepada Kesihatan

15 manfaat kesihatan vitamin D
Vitamin D, atau disebut sebagai “vitamin sinar matahari”, adalah vitamin hormon yang kaya lemak yang dihasilkan oleh badan apabila ia bersentuhan langsung dengan cahaya matahari.
Namun, pelindung matahari adalah penting untuk perlindungan daripada melanoma dan penuaan kulit yang cepat, menghalang sinar ini. Oleh itu, semasa kita terdedah kepada cahaya matahari secara semula jadi, adalah disyorkan untuk mengambil makanan tambahan.
Vitamin D adalah penting untuk penyerapan banyak mineral dan vitamin melalui usus, yang perlu untuk kita kekal sihat dan kekurangan vitamin D boleh membawa kesan buruk pada tulang, sistem imun dan kesihatan jantung.
Kira-kira 10 peratus daripada orang dewasa kekurangan vitamin D, namun kekurangan vitamin D mempengaruhi semua peringkat umur di semua peringkat kehidupan. Kekurangan vitamin D disifatkan oleh gejala berikut;
 • Otot lemah
 • Kesakitan tulang
 • Ketidakupayaan untuk berfikir dengan jelas
 • Keletihan
 • Kekerapan kecederaan tulang seperti pecahan dan patah tulang
 • Kelebihan berpeluh
 • Tulang lembut

Setiap sel tunggal dalam badan anda bergantung pada vitamin D untuk berfungsi dengan normal.

Menurut laman web Jenn Reviews terdapat 15 manfaat kesihatan Vitamin D kepada kita.

15 Manfaat Kesihatan Vitamin D

1. Vitamin D Membantu Melawan Masalah Depresi

Depression adalah apabila mood anda dipengaruhi oleh cuaca atau kekurangan cahaya matahari. Tak dapat cahaya matahari lebih menjejaskan suasana hati anda kerana pengeluaran serotonin (neurotransmitter yang dihasilkan di otak yang mengekalkan keseimbangan mood) dikaitkan dengan jumlah cahaya matahari yang anda dapatkan. Gejala depression termasuk;
 • Berat badan
 • Merasa tertekan
 • Rasa lesu
 • Kebimbangan
 • Menjadi cepat jengkel
 • Mempunyai kesukaran menumpukan perhatian
 • Libido menurun
 • Pengambilan makanan yang meningkat
.
Ada kajian telah menemui hubungan antara kekurangan vitamin D dan depression. Tisu otak mengandungi reseptor vitamin D dan apabila reseptor-reseptor ini diaktifkan, mereka merangsang dan meningkatkan pertumbuhan saraf di dalam otak anda. Proses ini penting untuk kesihatan mental dan fungsi otak.
Ibu mengandung perlu pastikan mempunyai tahap vitamin D yang cukup untuk ibu dan bayi
Ibu mengandung perlu pastikan mempunyai tahap vitamin D yang cukup untuk ibu dan bayi

2. Vitamin D Boleh Memastikan Kehamilan Sihat

Ibu mengandung dengan kekurangan vitamin D dalam trimester pertamanya adalah berisiko untuk mempunyai bayi dengan berat badan yang sangat rendah. Satu kajian yang dibiayai oleh University of Pittsburgh mendapati tahap rendah vitamin D pada peringkat awal kehamilan menyebabkan bayi berisiko mengalami pertumbuhan yang rendah semasa dalam rahim.
.
.
Bayi yang dilahirkan lebih kecil akhirnya dilahirkan dengan risiko penyakit jantung, diabetes dan hipertensi yang lebih tinggi dalam kehidupan serta risiko kematian yang tinggi dalam bulan pertama selepas lahir.
.
.
Vitamin D sangat penting untuk kehamilan kerana reseptor vitamin D hadir dalam tisu gestasi. Vitamin D2 dan 3 adalah sebatian paling penting untuk pertumbuhan manusia.
.
.
10 mikrogram sehari disyorkan untuk ibu mengandung dan menyusu.
.

3. Vitamin D Menyokong Fungsi Paru-paru Sihat

Penyakit paru-paru obstruktif (termasuk emfisema dan bronkitis, pelbagai penyakit yang telah dikumpulkan kerana mereka semua dicirikan oleh halangan dalam paru-paru yang mengakibatkan aliran udara yang lemah) dan asma adalah dua penyakit paru-paru kronik yang semakin buruk oleh kekurangan vitamin D.
.
.
Penyakit ini adalah kronik yang bermaksud bahawa ia adalah kekal.
.
.
Kajian menunjukkan hubungan antara tindak balas yang diperkuat oleh sistem imun terhadap jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh pembuatan peptida antimikrobial dan vitamin D, terutamanya apabila digabungkan dengan penggunaan pembersih udara.
.
.
Mana-mana penyakit paru-paru ini dicirikan oleh batuk yang tidak terkawal, sesak dada, pembentukan lendir yang berlebihan dalam paru-paru dan kesukaran bernafas.
.
.
Keadaan ini boleh menyebabkan kemasukan ke hospital, atau dalam kes-kes yang teruk, bahkan kematian. Kajian menunjukkan pesakit yang mengalami keadaan ini dan mengambil suplemen vitamin D dapat mengurangkan keadaan mereka dengan hampir 40 peratus.
.
.
Kekurangan vitamin D mempunyai kesan fizikal pada bentuk paru-paru. Satu kajian mendapati kekurangan vitamin D dapat mengubah jumlah paru-paru dan perkembangan paru-paru.

4. Vitamin D Membantu Penyerapan Kalsium

Nutrien yang paling penting yang diperlukan untuk penyerapan kalsium yang betul dalam tubuh adalah Vitamin D. Tanpa vitamin D badan kita akan berjuang untuk menyerap kalsium sama sekali. Kalsium dan vitamin D bekerja untuk mencegah atau mengurangkan kesan osteoporosis.
.
.
Kalsium juga penting untuk fungsi jantung, otot dan saraf yang betul serta pembekuan darah.
.
.
Badan kita mampu membuat vitamin D dari pendedahan cahaya matahari dan menyerap kalsium dengan betul, namun keupayaan ini berkurang mengikut umur kita.
.
.
Apabila badan kita tidak mempunyai vitamin D yang cukup, ia tidak boleh menghasilkan hormon yang disebut kalcitriol yang mengawal tahap kalsium dalam badan. Tubuh kemudian mengambil kalsium yang disimpan di dalam rangka. Ini melemahkan tulang sedia ada dan menghalang pembentukan tulang baru.
.
.
Kekurangan vitamin D yang serius mungkin menyebabkan perkembangan riket pada kanak-kanak kecil dan juga boleh bertanggungjawab untuk osteomalacia (apabila tulang menjadi lembut kerana kekurangan kalsium atau vitamin D) pada orang dewasa.

5. Vitamin D Menyokong Sistem Otak Dan Saraf

Vitamin D memainkan peranan penting dalam mengawal selia kesihatan otak dan sistem saraf semasa perkembangannya dan sepanjang hayat kita.
.
.
Kajian yang dilakukan terhadap tikus menunjukkan kesan vitamin D pada otak mendapati bahawa tikus yang mengalami kekurangan vitamin D melahirkan bayi dengan otak yang lebih kurus dan lebih lama mempunyai ventrikel biasa.
.
.
Bentuk otak yang luar biasa ini disebabkan oleh sel-sel otak yang berlebihan yang tidak akan mati apabila perlu. Proses menyingkirkan sel-sel otak yang tidak perlu diperlukan untuk sambungan sel penting untuk berkembang di dalam otak.
.
.
Tikus yang dilahirkan oleh ibu yang kurang vitamin D juga menunjukkan tingkah laku yang serupa dengan tingkah laku yang dilihat pada orang dengan skizofrenia dan autisme.
.
.
Hypovitaminosis D adalah penurunan vitamin D dalam sistem kerana usia tua. Kkekurangan vitamin D dalam sistem mereka adalah pada risiko yang lebih tinggi untuk mengalami demensia atau mengalami strok. Sehingga kini, lima kajian telah melaporkan hubungan antara hypovitaminosis D dan demensia.

6. Vitamin D Mempromosikan Berat Badan Normal

Vitamin D adalah vitamin larut lemak sehingga disimpan di dalam sel-sel lemak di dalam badan kita.
.
.
Reseptor vitamin D memberitahu tubuh sama ada ia perlu menyimpan atau membakar lemak yang kita makan. Apabila anda memberikan reseptor ini dengan lebih banyak vitamin D ia mempromosikan pembakaran lemak berbanding menyimpannya.
.
.
Sekiranya reseptor di dalam otak anda tidak mendapat vitamin D yang mencukupi, anda cenderung berasa lapar yang boleh membawa kepada makanan yang berlebihan.
.
.
Penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan orang yang memerangi obesiti mempunyai tahap vitamin D yang lebih rendah dalam darah mereka. Apabila kajian meletakkan 38 orang dewasa yang berlebihan berat badan dalam pelan makan 11 minggu khusus, didapati bahawa peserta yang memulakan diet dengan tahap vitamin D yang lebih tinggi dalam darah mereka lebih berjaya dalam menurunkan berat badan daripada peserta dengan tahap awal vitamin D.
.
.
Tahap vitamin D dalam peserta juga membantu untuk kehilangan perut atau lemak perut yang berjaya (lemak abdomen yang paling ketara lemak perut viseral adalah sangat berbahaya kerana mengelilingi organ anda dan biasanya membawa kepada komplikasi kesihatan seperti diabetes jenis 2, kanser tertentu dan insulin rintangan).
.
.
Tidak dapat menurunkan berat badan boleh menjadi tanda kekurangan vitamin D.

7. Vitamin D Memerangi Penyakit

Vitamin D sebenarnya adalah prohormon yang bermaksud bahawa tubuh dapat mengubahnya menjadi hormon. Apabila badan habis vitamin D, anda menghadapi risiko penyakit jantung, kelemahan otot dan beberapa jenis kanser.
.
.
Colorectal (kanser kolon), kanser payudara dan kanser prostat dan kematian yang disebabkan oleh mereka telah dikaitkan dengan tahap rendah vitamin D dalam darah. Kajian mendapati bahawa pengambilan vitamin D dapat membantu melindungi tubuh daripada kanser ini.
.
.
Reseptor vitamin D juga terdapat dalam nukleus (nukleus) sel-sel imun badan. Bukti lanjut menghubungkan kekurangan vitamin D ke penyakit seperti sistemik lupus erythematosus (penyakit di mana sistem imun anda mula menyerang sendiri menyebabkan ruam pada muka, keletihan yang teruk dan sakit sendi) dan arthritis rheumatoid.
Kanak-kanak dan bayi juga perlukan vitamin D mencukupi untuk pertumbuhan tubuh
Kanak-kanak dan bayi juga perlukan vitamin D mencukupi untuk pertumbuhan tubuh

8. Vitamin D untuk Bayi yang Sihat dan Kanak-kanak

Penyakit riket adalah potensi bahaya bagi bayi dan kanak-kanak yang kekurangan vitamin D. Bayi yang berisiko tinggi mendapat riket adalah bayi yang mempunyai kulit yang lebih gelap, mereka yang dilahirkan pramatang, yang sedang atau diberi susu ibu dan bayi yang ibu mengandung vitamin D yang rendah.
.
.
Vitamin D adalah penting untuk perkembangan badan dan pertumbuhan badan. Apabila bayi kekurangan ia tidak mempunyai bahan biologi yang betul untuk membina gigi dan tulang yang sihat dan kemungkinan besar akan merosot pertumbuhan tulang. Beberapa tanda bahawa bayi atau anak anda mempunyai riket;
.
.
 • Otot yang lemah
 • Unjuran tulang payudara
 • Sakit dan ketidakselesaan di kaki, panggul dan tulang belakang
 • Buku lali dan pergelangan tangan
 • Kaki yang tidak normal seperti lutut yang ditetap atau kaki tunduk
 • Pertumbuhan perlahan
.
Sekiranya riket tidak ditangani dan dirawat ia boleh mengakibatkan kerosakan kerangka kekal, kecacatan pergigian, sawan dan tulang belakang melengkung. Cahaya matahari bukan pilihan untuk meningkatkan tahap sebagai sentuhan langsung yang berpanjangan dengan matahari memegang terlalu banyak risiko untuk bayi.
.
.
Bayi yang disusui mempunyai risiko kekurangan vitamin D yang lebih tinggi berbanding bayi minum susu formula, kerana vitamin D ditambah kepada formula bayi.
.
.
Dos yang disyorkan ialah 8 hingga 10 mikrogram vitamin D setiap hari untuk bayi yang menyusukan bayi di bawah umur satu (20).

9. Vitamin D Boleh Memudahkan Pelbagai Masalah Kulit

Reseptor vitamin D dalam sel-sel secara langsung dikaitkan dengan pembezaan sel (apabila sel menjadi khusus untuk melaksanakan fungsi tertentu) dan percambahan sel (proses yang meningkatkan bilangan sel).
.
.
Reseptor ini juga dikaitkan dengan fungsi imun yang sihat, ini penting kerana sistem imun yang lemah tidak dapat melawan radikal bebas merosakkan sel, dan radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan besar pada sel-sel kulit.
.
.
Hampir 40000 sel anda mati dalam satu minit. Sistem pembaharuan sel sangat bergantung kepada vitamin D. Proses ini berlaku di dalam sel yang dipanggil keratinosit dan mereka membentuk lebih dari 90 peratus daripada semua sel dalam epidermis (kulit).
.
.
Apabila mereka menerima jumlah vitamin yang tepat, sel-sel ini dapat membezakan dan membiak. Kerana sel-sel ini memberikan aliran sel-sel yang lebih muda sel-sel muda untuk menambah epidermis dan mewujudkan lapisan kelembapan perangkap lembapan.
.
.
Kadar sebenar di mana sel membiak dan membezakan adalah cepat oleh vitamin D. Apabila badan anda tidak mendapat cukup, proses ini menjadi perlahan dan kulit boleh menjadi nipis dan rosak.
.
.
Ekzema, berpeluh berlebihan, kedutan dan jerawat adalah semua tanda-tanda kekurangan vitamin D sel. Vitamin D juga berfungsi sebagai antiinflamasi di dalam kulit dan yang boleh menghalang atau mengurangkan keterukan jerawat.
.
.
Hubungan dengan cahaya matahari adalah salah satu cara untuk mendapatkan vitamin D tetapi ia juga boleh merosakkan sel-sel kulit sehingga disarankan untuk membatasi hubungan langsung dengan sinar matahari kurang dari 30 minit sehari dan menggunakan pelindung matahari. Makanan tinggi vitamin D dan suplemen sangat baik pada kulit.
.
.

10. Vitamin D Mengelakkan Disfungsi Ereksi

Disfungsi erektil atau mati pucuk adalah apabila seorang lelaki tidak dapat mencapai atau mengekalkan ereksi untuk tujuan persetubuhan. Ia boleh menjadi masalah fisiologi atau fizikal. ED telah didapati mempunyai kesan negatif terhadap harga diri lelaki yang menderita dan hubungan mereka serta membuat sukar bagi pasangan untuk hamil.
.
.
ED adalah faktor risiko yang berpotensi atau prekursor dalam membangunkan tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan diabetes.
.
.
Satu kajian di Amerika yang dilakukan pada lebih daripada 3000 lelaki berusia lebih 20 tahun, semuanya mengalami kekurangan vitamin D, mendapati bahawa 16 peratus daripadanya mempunyai ED. Kajian yang sama menyatakan bahawa lelaki yang kurang vitamin D mempunyai risiko 32 peratus lebih tinggi untuk membangun ED.
.
.
Lelaki yang telah didiagnosis dengan ED mungkin juga mengalami disfungsi endothelial (apabila kapasiti pembalut saluran darah dalaman untuk mengawal kelonggaran vaskular dan mengawal fungsi imun dan pembekuan darah menjadi berkompromi).
.
.
Tahap vitamin D rendah menghalang sintesis nitrik oksida. Rembesan oksida nitrat adalah kunci untuk melicinkan kelonggaran otot dalam corpora cavernosa (sebahagian besar tisu erektil).
.
.

11. Vitamin D Memperbaiki Gejala Tuberkulosis

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit sistem pernafasan yang juga boleh memberi kesan kepada otak, tulang belakang dan buah pinggang. Walaupun gejala tidak selalu berlaku, mereka termasuk;
.
 • Kahak dalam paru-paru
 • Kehilangan berat badan secara tiba-tiba
 • Batuk yang berterusan selama lebih dari tiga minggu
 • Hilang selera makan
 • Berpeluh malam
 • Demam dan atau menggigil
 • Batuk lendir dan atau darah
 • Keletihan berterusan
Vitamin D meningkatkan peningkatan jumlah protein dalam sistem imun anda yang membunuh bakteria asing dan berpotensi berbahaya. Kajian menunjukkan bahawa pesakit TB yang diberi dos vitamin D mempunyai kadar pemulihan yang lebih cepat dan mengalami gejala-gejala TB yang lebih sedikit.
.
.
Satu kajian di Pakistan menentukan bahawa tahap vitamin D yang rendah sebahagiannya bertanggungjawab untuk perkembangan dari aktif kepada TB aktif. Tahap vitamin D yang rendah boleh dilihat sebagai tanda kemungkinan laten TB atau tanda pesakit yang telah didiagnosis dengan TB sekali sebelum.
.
.
Untuk merawat TB dengan vitamin D adalah disyorkan untuk tidak mengambil melebihi 10,000 IU (unit antarabangsa) sehari.

12. Pengaruh Vitamin D Ke Atas Gene Expression

Vitamin D terlibat dalam proses ekspresi gen, di mana fungsi sel tertentu dimatikan atau dihidupkan.
.
.
Ekspresi gen adalah proses di mana gen mensintesis produk (biasanya protein yang menjadi hormon, enzim dan reseptor yang menjalankan fungsi penting) mengikut arahan genetik yang disediakan oleh DNA kita.
.
.
Satu analisis yang dilakukan pada 8 orang vitamin D yang kurang mendapati perubahan positif terhadap tindakan 291 gen yang berlainan. Gen ini secara langsung terlibat dalam 160 laluan yang dikaitkan dengan penyakit berjangkit dan autoimun, kanser, sel-sel bertindak balas kepada tekanan, peraturan DNA dan fungsi jantung.
.
.
Vitamin D menyusun dan mengembalikan protein yang dihasilkan oleh peraturan gen.

13. Vitamin D Boleh Memperbaiki Masalah Multiple Sclerosis

Multiple Sklerosis adalah penyakit autoimun di mana sistem imun anda mensasarkan dan merosakkan sarung myelin yang melindungi gentian saraf anda di dalam saraf tunjang dan otak anda (sistem saraf pusat) yang menyebabkan masalah dengan komunikasi antara otak dan badan. MS akhirnya boleh menyebabkan kerosakan kekal.
.
.
.
Gejala MS berbeza-beza. Lebih banyak kerosakan yang dilakukan kepada saraf, semakin teruknya tanda-tanda (hilangnya penglihatan, merasa lelah, gangguan koordinasi dan kesakitan yang sangat teruk). Pada yang paling teruk, orang dengan MS mungkin kehilangan keupayaan untuk berjalan.
.
.
MS telah didapati lebih umum di kawasan-kawasan yang jauh dari khatulistiwa dan dengan itu mendapat kurang cahaya matahari. Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi yang dilahirkan dengan tahap vitamin D yang lebih rendah dalam darah mereka lebih cenderung untuk mendapat MS dalam hidupnya.
.
.
Pesakit yang menderita MS dan mendapat lebih banyak pendedahan kepada cahaya matahari dilaporkan kurang mendapat serangan MS.
Siapa yang perlukan Vitamin D? Semua daripada kita
Siapa yang perlukan Vitamin D? Semua daripada kita

14. Vitamin D Memperbaiki Mata Anda

Orang yang mempunyai tahap vitamin D yang rendah berisiko mengalami macular degeneration. Kemerosotan macular degeneration adalah penyakit kronik mata dan menyebabkan seseorang membina tempat buta dalam penglihatan atau penglihatan kabur. Ia disebabkan oleh pertumbuhan saluran darah yang luar biasa di dalam mata yang merembeskan cecair atau darah yang berlebihan.
.
.
Vitamin D menghalang angiogenesis, proses yang membentuk saluran darah. Ia juga anti radang yang juga membantu untuk mencegah macular degeneration kerana penyakit ini menjadi lebih teruk dengan keradangan di mata.

15. Vitamin D Memperbaiki Sindrom Metabolik

Tekanan darah tinggi, jumlah lemak badan yang berlemak di kawasan perut, paras kolesterol atipikal dan paras gula tinggi adalah sebahagian daripada sindrom metabolik. Bahaya sindrom metabolik berisiko tinggi serangan strok dan jantung.
.
.
Sindrom metabolik menjejaskan sehingga 25 peratus daripada populasi dewasa di seluruh dunia. Ia disebabkan oleh kekurangan vitamin D ditambah dengan diet yang tinggi dalam lemak tepu dan karbohidrat (35).
.
.
Vitamin D merangsang pembuatan defensin, molekul yang mengekalkan dan memulihkan kesihatan flora usus (mikroorganisma dalam saluran pencernaan). Bakteria yang sihat dalam usus anda mengurangkan lemak di hati dan mengawal gula darah.
.
.
Vitamin D juga meningkatkan kepelbagaian bakteria di usus anda yang mengurangkan risiko daripada patogen berbahaya.

Sumber Semulajadi Vitamin D

Antara sumber semulajadi yang kaya dengan vitamin D
Antara sumber semulajadi yang kaya dengan vitamin D
Memanglah salah satu yang penting sumber vitamin D datangnya dari cahaya matahari. Tapi ada banyak lagi makanan yang dapat menyediakan sumber semulajadi vitamin D.
 • Telur kuning
 • Salmon
 • Cheese
 • Udang
 • Oysters (tiram)
 • Kacang soya
 • Tuna
 • Hati lembu
 • Ikan sardin
 • Telur ikan
 • Cendawan
 • Jus oren

Sebenarnya walaupun kita makan dengan baik dan cuba untuk seimbang, kita masih lagi sukar untuk dapatkan vitamin D atau vitamin / mineral lain dalam jumlah yang cukup untuk sel kita berfungsi dengan efektif.

Mesti ada lompong-lompong, sebab itu saya ambil suplemen. Ada suplemen yang baik mengandungi vitamin D daripada Shaklee. Anda boleh dapatkannya di link berikut:

Ostematrix Bukan Sekadar Pil Kalsium

Penutup

Banyak info telah kita dapat betul tak? Sekiranya ada lagi persoalan, boleh sahaja tanya saya, boleh hubungi saya di nombor tertera. Bagi SID yang ingin mengambil maklumat dalam rencana ini, anda boleh ambil, namun mohon bagi kredit kepada blog saya ok.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox / MakeOver360 / Kesihatan
Shaklee Gombak

10 thoughts on “15 Manfaat Vitamin D Kepada Kesihatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp