Kanak-kanak dan Masalah Peparu Pneumothorax

By | 14 January 2016
Kanak-kanak dan pneumothorax

Kanak-kanak dan Masalah Peparu Pneumothorax

Baru-baru ini ada cucu kawan saya telah dimasukkan ke hospital disebabkan masalah paru-paru iaitu pneumothorax. Sebenarnya masalah pneumothorax pada cucunya asalnya sebab masalah banyak lendir kahak pada bulan berlakunya jerebu baru-baru ini.

Di hujung jerebu, terlalu banyak lendir sampai jadi masalah lain pula iaitu pneumothorax. Nak dijadikan cerita, 2 minggu lalu berulang masuk ke hospital, disebabkan oleh masalah yang sama iaitu pneumothorax.

Apakah Pneumothorax

Pneumothorax juga dikenali sebagai collapsed lung. Ia berlaku apabila cecair dari dalam paru-paru bocor dan memasuki ruang di antara dinding dada dengan paru-paru. Apabila terdapat udara pada ruang ini,  tekanan akan dikenakan pada sebahagian paru-paru dan menyebabkan proses respirasi tidak berjalan lancar. Keadaan ini dipanggil ‘pneumothorax’.

Keadaan peparu jika mengalami pneumothorax

Keadaan peparu jika mengalami pneumothorax

Pneumothorax boleh menyebabkan kesukaran untuk bernafas dan sakit dada. Salah satu punca pneumothorax adalah pneumonia iaitu penyakit yang cucu kawan saya ini asalnya dulu.

Jenis-jenis pneumothorax

Tension Pneumothorax

Keadaan ini adalah bila mana udara berada di bawah tekanan dan menyebabkan satu atau kedua-dua belah paru-paru tidak dapat bekerja dengan betul. Ini menyebabkan sistem kardiovaskular menjadi tidak berfungsi.

Tekanan yang terhasil di dalam rongga paru-paru akan melambatkan atau menghentikan aliran darah untuk kembali ke jantung. Jantung akan kekurangan darah untuk dipam ke arteri utama, menyebabkan tekanan darah berkurang dan seterusnya menggangu fungsi organ-organ badan penting.

Jika ini berlaku, sila dapatkan rawatan kecemasan kerana keadaan ini boleh membawa kepada kematian.

Simple pneumothorax

Dalam kes ini pula, hanya sebahagian daripada paru-paru yang tidak berfungsi dengan baik. Tekanan yang terjadi di dalam rongga paru-paru tidak menjejaskan sistem kardiovaskular.
Perkara yang paling teruk boleh berlaku hanyalah pada tahap berkurangnya kandungan oksigen dalam darah dan ini menyebabkan pesakit berasa sesak nafas. 
Jenis pneumothorax ini dikategorikan stabil”, dan tidak memerlukan rawatan kecemasan. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menjadi teruk sehingga sistem kardiovaskular boleh terjejas. Sebab ini keadaan pesakit perlu kerap dipantau oleh doktor.

Pneumothorax di kalangan kanak-kanak

Ramai pesakit pneumothorax adalah di kalangan orang dewasa. Tetapi bagaimana pula jika kanak-kanak yang mengalaminya. Kemungkinan besar pneumothorax berlaku dikalangan kanak-kanak terutama kanak-kanak dengan asthma atau kanak-kanak yang mengalami batuk berpanjangan.
Sebab itu jika anak-anak batuk, jangan dibiarkan lama-lama, ia merbahaya. Sama keadaan baby Sarah beberapa bulan lepas, alhamdulillah juga kami cepat ambil tindakan agar tidak berulang.
Biasanya kanak-kanak dengan masalah pneumothorax, steroid akan diberikan untuk beberapa hari. Namun kami di Shaklee mencadangkan beberapa suplemen untuk membantu rawatan ini. Antara yang saya cadangkan adalah:

Terapi sonotron

Terapi sonotron adalah terbaik juga untuk kanak-kanak kecil. Antaranya disebabkan:
  • Tidak perlu ubat
  • Tiada kesan sampingan
  • Tindakan serta-merta
  • Tiada sentuhan
  • Tanpa rasa sakit
  • Mengurangkan bengkak (inflamasi)
  • Menambah pergerakan anggota badan
  • Mempercepat penyembuhan luka
  • Kesan terapeutik berpanjangan
  • Selamat
  • Jaminan kepuasan pesakit
  • Kos yang efektif
Sonotron bertindak menyingkirkan radikal bebas berlebihan yang terdapat dalam sel bermasalah dan menghilangkan kesakitan. Radikal bebas ditukarkan kepada oksigen dan air dan sel mampu sembuh secara semulajadi.
Baru-baru ini ada seorang ibu hubungi saya berkenaan sonotron. Saya cuma memberikan info sahaja. Dan beberapa hari lepas beliau sekali lagi hubungi saya menyatakan terima kasih kerana merujuk beliau ke terapi tersebut.
Testimoni Sonotron untuk kanak-kanak

Testimoni Sonotron untuk kanak-kanak

Suplemen

Pengambilan suplemen terbaik untuk pneumothorax terutama di kalangan kanak-kanak adalah:

Omega Guard

Kajian klinikal yang dilakukan oleh University of Maryland Medical Center menunjukkan 29 orang kanak-kanak dengan asthma dan diberikan minyak ikan kaya dengan EPA dan DHA selama 10 bulan didapati mampu mengurangkan simptom asthma berbanding kanak-kanak yang mengambil placebo.

Kajian penyelidik Jepun pula ke atas 32 pesakit CORD (chronic obstructive pulmunary disease) yang diberikan suplemen omega 3 mendapati selepas setiap 3 bulan tahap kesihatan mereka semakin baik berbanding mereka yang tidak diberikan omega 3.
Omega Guard Memberikan khasiat minyak ikan tulen dan semulajadi

Omega Guard sesuai untuk pesakit pneumothorax

Penyelidik mencadangkan sokongan nutrisi yang mengandungi asid lemak omega 3 adalah selamat dan praktikal untuk merawat masalah berkaitan paru-paru dan pernafasan.
Omega Guard terbaik dan sesuai diambil oleh kanak-kanak seawal usia 1 tahun.

Vivix

Vivix pula membantu mengurangkan keradangan (inflammation) dan membantu menbersihkan saluran pernafasan dari lendir (mucus).
Vivix turut memberikan manfaat kesihatan kepada pesakit pneumothorax

Vivix turut memberikan manfaat kesihatan kepada pesakit pneumothorax

Testimoni pengguna Omega Guard dan Vivix dengan masalah pneumothorax adalah seperti gambar di bawah.
Testimoni pesakit pneumothorax

Testimoni pesakit pneumothorax

Jadi kalau Kanak-kanak ada Masalah Peparu Pneumothorax, jangan tangguh dan segera dapatkan rawatan daripada pakar dan pastikan anda telah suplemen anak-anak anda sebagai pencegahan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

28 thoughts on “Kanak-kanak dan Masalah Peparu Pneumothorax

  1. Yana Yani

    anak saya yang paling kecik penah dua kali masuk wad sebab jangkitan paru2
    susah hati betul time tu
    dah lah lama kena duduk hospital sebab nak habis antibiotik

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      ada doktor pernah sebut, sekali warded, nanti akan banyak kali warded. sebab apa sis, sebab ubat doktor akan menyebabkan kahak mendap ke bawah peparu. bila dia mendap, lain kali akan berlaku lagi. apa yang kita mahu adalah kahak keluar dan tiada lagi dalam peparu.

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul tu kak, pasal sakit peparu ni memang ramai kanak-kanak terkena

      Reply
  2. Mummydearie

    Bagus perkongsian ni. Infonya jelas. Masalah berkaitan paru-paru ni kenalah ambil berat. Kena alert sebelum keadaan menjadi lebih teruk. Maklumlah organ penting tu.
    Mummydearie recently posted…Kisah dua beradikMy Profile

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul tu mummydearie, lagipun kepada kanak-kanak lebih elok kita cegah

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul tu sis, kesian dengan budak-budak kalau sakit

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      anak saya seawal 1 tahun dah mula ambil omega sis, alhamdulillah suka sangat dia makan. tak pasti pulak rasanya apa, tapi budak2 memang suka

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      sedut kahak kesian sangat cik tom, kalau sonotron tu tak kena baby langsung

      Reply
  3. Mummy Julia

    Gud Info .. dulu hanya tau pasal sonotron tu sikit2 je.. so barulahh tau apa itu sonotron sebenarnya.. tapi costing dia agaklah jgk kan..hehhee 😀

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      sonotron tak mahal sangat MJ, sekali terapi sekitar rm45 sahaja

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      batuk dan masalah pernafasan adalah akibat daripada jerebu

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      masa saya dengar kawan bercerita pun nganga jugalah, kena buat study dulu baru faham penyakit ni sebab apa

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      memang kesian, pernah pengalaman anak warded, rasa sedih sebagai ibu

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge