Call nowWhatsapp

Cara Memperlahankan Penuaan Dan Melindungi Daripada Penyakit Kronik

Cara Memperlahankan Penuaan Dan Melindungi Daripada Penyakit Kronik

Saya bagi gambar 2 kasut ini, bagi anda sendiri yang mana satu jadi pilihan anda?

Yang mana satu pilihan anda? Kasut kelihatan baru atau kasut yang telah buruk?
Yang mana satu pilihan anda? Kasut kelihatan baru atau kasut yang telah buruk?

Kalau saya, sudah tentulah saya inginkan kasut yang baru, masih baru dan sentiasa baru walaupun sudah dipakai lama. Kunci kepada perkara ini adalah perlahankan penuaan. Penuaan bukan untuk kulit kita nampak muda semata-mata, tetapi mengelakkan dan memperlahankan penuaan pada sel kita agar kita dapat mengelakkan penyakit kronik.

Apakah Telomeres?

Telomeres terletak pada penghujung kromosom untuk melindungi kromosom dan DNA
Telomeres terletak pada penghujung kromosom untuk melindungi kromosom dan DNA

Di dalam pusat atau nukleus sel, gen atau DNA kita terletak di dalam molekul berpintal disebut sebagai kromosom. Pada hujung kromosom DNA ini dipanggil telomeres, sesuatu yang melindungi data genetik kita, membolehkan sel-sel untuk membahagi, dan menyimpan rahsia bagaimana kita semakin tua dan mendapat kanser. Dalam ringkasnya, kromosom kita dilindungi oleh telomeres.

Telomeres boleh disamakan dengan plastik penutup di hujung tali kasut kita, yang mana ia melindungi setiap penghujung kromosom kita daripada melekat di antara satu sama lain.

Telomeres melindungi kromosom, seumpama cap plastik melindungi tali kasut
Telomeres melindungi kromosom, seumpama cap plastik melindungi tali kasut

 

Telomeres akan memendek sejajar dengan usia kita. Daya rintangan terhadap penyakit akan semakin rendah. Jadi golongan yang mempunyai telomeres yang semakin memendek inilah penyebab kepada berlakunya kanser, penyakit dan kematian.

Disebabkan DNA rosak adalah merbahaya, sel mempunyai keupayaan untuk mengesan dan membaiki kerosakan kromosom. Tanpa telomeres, hujung kromosom akan kelihatan seperti DNA yang rosak, dan sel akan cuba untuk membaiki sesuatu yang tidak rosak. Ini akan membuat mereka berhenti membahagi dan akhirnya mati.

Kaitan Telomeres Dengan Penuaan Dan Kanser

1. Telomeres dan Kanser

Apabila sel mula menjadi kanser, ia membahagikan sel dengan lebih kerap dan telomeres akan jadi sangat pendek. Jika telomeres menjadi terlalu pendek, sel boleh mati. Tapi kebiasaanya, sel ini akan mengelakkan dari mati dengan cara menghasilkan lebih banyak enzim telomerase yang boleh menghalang telomeres untuk jadi lebih pendek.
Kajian telah mendapati telomeres telah dipendekkan dalam kebanyakan kanser, termasuk pankreas, tulang, prostat, pundi kencing, peparu, buah pinggang, dan kepala dan leher.
Dalam satu eksperimen, penyelidik telah berjaya menyekat aktiviti telomerase dalam sel kanser payudara dan prostat yang semakin meningkat di dalam makmal, ini menyebabkan sel-sel tumor mati. Tetapi ada risikonya. Menyekat aktiviti telomerase boleh menjejaskan kesuburan, penyembuhan luka, dan pengeluaran sel-sel darah dan sel-sel sistem imun.

2. Telomeres dan Penuaan

Telomeres akan menjadi pendek apabila kita semakin tua dan menyebabkan penuaan dalam sel. Kita mewarisi telomeres daripada ibu bapa kita, tetapi tanpa mengira kepanjangan telomeres ketika kita lahir, semua orang akan memiliki telomeres yang semakin pendek disebabkan kerana pertambahan usia kita. Telomeres pendek mempunyai kesan negatif ke atas kesihatan kita.
Apabila telomeres terlalu pendek, sel-sel kita tidak lagi boleh dihasilkan semula menyebabkan tisu kita merosot dan akhirnya mati. Sesetengah sel seperti yang terdapat pada kulit, rambut dan sistem imun adalah antara sel yang paling terjejas oleh telomeres kerana mereka membiak dengan lebih cepat.
Contoh bagaimana cepatnya penuaan berlaku dengan stress
Contoh bagaimana cepatnya penuaan berlaku dengan stress

Kalau anda perasan, ramai dikalangan ahli politik dalam negara mahupun luar negara yang menghidapi penyakit kronik, contohnya Almarhum Tuan Guru Nik Aziz – meninggal dunia disebabkan oleh kanser prostat.

Beberapa lagi pemimpin masyarakat contohnya Almarhum Ustaz Fadzil Noor (menghidapi penyakit jantung) dan Almarhumah Dr Lo’Lo’ Ghazali menghidapi kanser peparu di masa hayatnya. Daripada gambar di atas pula, contohnya Bara.ck O.bama, baru 4 tahun tetapi sudah penuh uban di kepala. Ini semua penanda penuaan yang pantas berlaku yang mana antaranya stress dan pemakanan menjadi puncanya.

Terdapat dua punca utama penuaan

 • Punca utama adalah tekanan oksidatif. Ia merupakan kerosakan kepada DNA, protein, dan lipid (lemak) yang disebabkan oleh pengoksidaan, iaitu bahan yang sangat reaktif yang mengandungi oksigen. Ianya dihasilkan biasanya apabila kita bernafas, dan disebabkan oleh keradangan, jangkitan, dan penggunaan alkohol dan rokok.
 • Faktor seterusnya adalah “glycation.” Ia berlaku apabila glukosa, terikat kepada beberapa DNA, protein, dan lipid, menyebabkan ianya tidak dapat menjalankan tugas mereka. Masalah ini menjadi lebih teruk apabila kita semakin tua, menyebabkan tisu badan tidak berfungsi, seterusnya menyebabkan penyakit dan kematian.

Tentu anda tertanya-tanya, bagaimana hendak pastikan telomeres kita panjang?

Terdapat kajian yang membuktikan bahawa pengguna vitamin Shaklee selama 5 tahun telah memberi kesan kepada telomeres. Rupanya sudah ada kajian jangkamasa panjang kali ke 2 yang dilakukan oleh Shaklee. Kajian ini atau landmark study ini bagaimanapun menyasarkan kepada Vivix dan kali ini dilaksanakan oleh pemenang Anugerah Noble Perubatan pada 2009, Dr Elizabeth Blackburn. Kali ini kajian adalah berkenaan bacaan terhadap DNA kita, hasil pengambilan Vivix.
Kami selalu kata ambil Vivix jadi awet muda, memanjangkan usia kan, jadi kajian ini hendak membuktikannya secara klinikal.

Kajian Terhadap Pengguna Vivix Selama 5 Tahun

Kajian ini dibuat ke atas pengguna Vivix yang mengambilnya setiap hari selama 5 tahun. Hasil kajian 40% lebih rendah kadar pemendekkan telomeres, kepanjangan telomeres mereka seperti orang yang umur 40 tahun. Ini menunjukkan Vivix membantu untuk mengekalkan kemudaan, keremajaan, dan membantu mengelakkan dari penyakit-penyakit disebabkan oleh usia yang semakin meningkat.

Bagaimana telomeres yang memendek boleh menyebabkan penyakit kepada kita
Bagaimana telomeres yang memendek boleh menyebabkan penyakit kepada kita

Vivix berfungsi untuk memastikan telomeres kita sentiasa panjang dan sel/DNA terlindung daripada kerosakan atau serangan radikal bebas. Menurut kajian landmark Shaklee juga, telomeres pengguna Vivix adalah 11% lebih panjang berbanding mereka yang bukan pengguna Shaklee.

Kajian landmark Shaklee terhadap Vivix
Kajian landmark Shaklee terhadap Vivix

Jemput saksikan video di bawah daripada Dr Elizabeth yang memberikan penerangan berkenaan telomeres dan Vivix.

Set Anti Penuaan

Selain daripada Vivix, dengan terdapat beberapa produk keluaran Shaklee lain yang membantu memanjangkan telomeres kita. Antaranya:

Set anti penuaan membantu melindungi kromosom seterusnya meningkatkan kesihatan dan sebagai anti penuaan
Set anti penuaan membantu melindungi kromosom seterusnya meningkatkan kesihatan dan sebagai anti penuaan

1. Vivix

Vivix adalah revolusi yang memberikan impak kepada DNA melalui 4 mekanisme utama antaranya:

 1. Melindungi DNA dari kerosakan: setiap sel dalam tubuh manusia adalah terdedah kepada 1 juta radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel
 2. Membaiki kerosakan DNA: dengan cara memperbaiki pengatur genetik yang berperanan dalam proses pembaikan sel.
 3. Mengecas tenaga pada Mitokondria (sumber tenaga sel): sel yang tidak bertenaga mencukupi tidak akan berfungsi dengan sebaiknya.
 4. Membersihkan protein AGE (bahan sisa dari tindakbalas protein): semakin bertambah umur, semakin banyak bahan sisa dalam sel yang boleh mengganggu fungsi optimum sel, inilah disebut sebagai AGE.

2. Omega Guard

Terdapat banyak kajian menunjukkan pengambilan Omega 3 membantu dalam memanjangkan telomeres. Anda boleh merujuk kepada kajian omega 3 terhadap telomeres dalam link yang saya berikan.

Omega juga berperanan mengurangkan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas yang berlebihan dalam darah.

3. Vitalea

Vitalea adalah multivitamin yang membantu menjadikan sel berfungsi pada tahap yang optimum. Terdapat kajian yang menunjukkan kaitan positif antara pengambilan multivitamin yang membantu kepanjangan telomeres. Pengambilan harian Vitalea dapat membantu
 • Menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh
 • Menguatkan tulang dan sistem imun
 • Melindungi tubuh daripada radikal bebas

4. ESP

ESP merupakan protein. Protein bertanggungjawab kepada hampir setiap tugas dalam kehidupan selular. Protein juga menerima isyarat dari luar sel dan menggerakkan tindak balas selular. ESP dapat memberi fungsi seperti berikut:
 • penyelenggaraan tisu badan, termasuk perkembangan dan pembaikan.
 • Protein adalah sumber utama tenaga
 • Protein terlibat dalam penghasilan beberapa hormon. Bahan-bahan ini membantu mengawal fungsi badan yang melibatkan interaksi di antara organ-organ.
 • Enzim adalah protein yang meningkatkan kadar tindak balas kimia dalam badan. Malah, kebanyakan reaksi kimia yang diperlukan dalam badan tidak cekap diteruskan tanpa enzim.
 • Protein adalah unsur utama dalam pengangkutan molekul tertentu. Sebagai contoh, hemoglobin adalah protein yang mengangkut oksigen ke seluruh badan.
 • Protein membentuk antibodi yang membantu mencegah jangkitan, penyakit dan penyakit.

(kredit nurulaziyana)

Pencegahan dan penjagaan kesihatan adalah lebih mudah dan kos efektif berbanding merawat penyakit. Berikan badan anda nutrisi yang ia perlukan supaya melindungi diri anda daripada penyakit. Zaman sekarang ini terlampau banyak penyakit hingga kita rasa ketakutan. Cegah sebelum kena ya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Dapatkan suplemen Shaklee daripada saya melalui maklumat berikut.

Raihanah SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

 

24 thoughts on “Cara Memperlahankan Penuaan Dan Melindungi Daripada Penyakit Kronik

  • Raihanah Ahmad says:

   stress semua orang boleh kena kan, sebab itu ramai kena kanser. stress menambahkan cepat penuaan dalam badan kita

 1. nohas says:

  bekalkan oksigen kpd sel2 sebagai anti-penuaan dan bebas penyakit. kurang oksigen dan byk gula faktor utk sel kanser membiak….takutnya penyakit kanser ni…

 2. Miss Mirror says:

  Awet muda?. Wah teruja ai membacanya. Actually,
  kita sbg org Asia ni beruntung sbb badan kita yg kecil molek (jika nak dibanding dgn bangsa2 lain) ni menjadikan kita kelihatan lebih muda. Lagi 1.. sbb kita muslim, kita tak minum alcohol. Semua tu penyumbang kpd awet muda.
  Miss Mirror recently posted…Syafie Ilyas – Dropshipper berjayaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp