Call nowWhatsapp

Kurang Tidur Sebabkan Anda Gemuk

Pesakit prostat biasanya tidak dapat tidur yang berkualiti disebabkan kerapkali terjaga untuk kencing

Walaupun setiap program penurunan berat badan atau diet mempunyai prosesnya sendiri, proses asasnya sama. Tetapi kebanyakan mungkin terlupa pemboleh ubah utama: tidur anda.

Kebanyakan kita memerlukan sekurang-kurangnya tujuh jam tidur setiap malam, tetapi lebih daripada satu pertiga daripada orang dewasa Malaysia tidak mendaoat jumlah minimum secara tetap.

Tidur adalah penting untuk fungsi badan yang sihat dan boleh menjejaskan hormon anda, kesihatan usus, proses simpanan lemak dan juga kemampuan membuat keputusan anda – semuanya mempengaruhi berat badan kita.

Oleh itu, jika anda mengikuti program #JomDetoxJutawan atau #IFKetoGenitMAF, kemudian sibuk bersenam tetapi tidak mengutamakan rehat yang berkualiti, ia tetap akan menjejaskan berapa banyak anda dapat kurangkan berat badan anda.

Dr Ammar pun asalnya kurus, berjaya buang 13kg dengan 3x detox sahaja
Dr Ammar pun asalnya kurus, berjaya buang 13kg dengan 3x detox sahaja

Hubungkait Tidur Dengan Berat Badan

1. Tidur Menyebabkan Hormon Tidak Stabil

Berapa banyak kita tidur yang dapat mempengaruhi pengeluaran hormon leptin dan ghrelin kita.

Leptin adalah hormon yang dilepaskan oleh badan anda untuk meningkatkan keinginan anda. Leptin mengawal pengambilan makanan dan tenaga anda, membantu badan anda mengekalkan berat badannya.

Jika kita mengehadkan tidur, ia boleh mengurangkan tahap leptin badan. Sebaliknya, selera makan anda naik, yang boleh menyebabkan anda makan terlalu banyak.

Sebab inilah jika makan lewat malam, kita kurang rasa puas walaupun seharian tu dah makan tengahari.

Paras leptin akan berkurang jika kita kurang tidur, sebaliknya akan meningkatkan hormon ghrelin.

Ghrelin adalah hormon yang meningkatkan rasa lapar, menyebabkan tubuh anda mengidam dan makan lebih banyak makanan yang kaya dengan kalori sebagai usaha untuk mengimbangi kekurangan tenaga anda.

Kekurangan tidur boleh meningkatkan tahap kortisol dalam badan, hormon yang berkaitan dengan tekanan. Kortisol kronik yang tinggi tidak hanya boleh meningkatkan kelaparan anda tetapi juga boleh menjejaskan metabolisma badan anda, menurut kajian November 2015 yang diterbitkan di Sleep Science.

2. Kurang Tidur Mempengaruhi Cara Badan Menyimpan Lemak

Peningkatan kortisol yang disebabkan oleh kurang tidur juga boleh menjejaskan cara badan anda menyimpan lemak. Dalam keadaan kurang tidur, anda cenderung untuk menyimpan lebih banyak lemak di dalam perut (visceral fat). Semakin banyak visceral fat, semakin banyak keradangan yang merangsang lebih banyak kortisol.

Walaupun hanya beberapa hari kekurangan tidur boleh menjejaskan bagaimana badan anda menyimpan lemak daripada makanan, menurut kajian September 2019 yang diterbitkan dalam Journal of Lipid Research.

Setelah membandingkan sampel darah, para penyelidik mendapati bahawa peserta yang kurang tidur mengekalkan kurang lemak dalam darah mereka selepas makan. Ini bermakna simpanan badan atau menyimpan lemak dengan lebih cepat apabila kurang tidur.

Kurang tidur juga boleh mengurangkan manfaat diet dan senaman, menurut kajian kecil Oktober 2010 yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine.

Apabila anda mengehadkan kalori dalam keadaan kurang tidur, tubuh anda kehilangan lebih banyak otot tanpa lemak daripada lemak. Pada akhirnya, ini menjadikan diet anda kurang berkesan, kerana otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak.

Lemak visceral terus jadi normal lepas buat JomDetox
Lemak visceral terus jadi normal lepas buat JomDetox

3. Ritma Circadian Penting Untuk Kesihatan Gut

Sama seperti berat badan anda yang boleh dipengaruhi oleh hormon anda, penurunan berat badan boleh dihalang oleh usus anda. Mikrobiom usus anda (triliunan bakteria, virus, ragi dan kulat dalam usus anda) memainkan peranan besar dalam penghadaman dan pemprosesan makanan, ubat-ubatan, hormon dan bahan kimia otak.

Oleh itu, komuniti bakteria yang mesra ini adalah penting dalam penyelenggaraan berat badan.

Kesihatan usus boleh dijejaskan oleh mereka yang aktif pada waktu malam, menurut kajian September 2019 yang diterbitkan di Alam. Kurang tidur menjejaskan irama circadian anda (jam dalaman badan anda, yang mengawal tidur anda), seterusnya boleh merosakkan usus anda.

Kurang tidur dan kesihatan usus mempengaruhi satu sama lain secara kitaran. Walaupun secara jangka pendek kekurangan tidur dapat mengubah flora usus anda ini meningkatkan keradangan di dalam badan.

Badan kita ada jam dia, fungsi untuk healing
Badan kita ada jam dia, fungsi untuk healing

4. Kurang tidur, anda jadi kuat makan

Tidur bukan sahaja dapat mempengaruhi perasaan lapar dan kenyang, tetapi juga boleh mempengaruhi jenis makanan yang anda inginkan. Kekurangan tidur mengaktifkan bahagian-bahagian otak yang berkaitan dengan motivasi dan ganjaran, yang dapat meningkatkan keinginan makanan, terutama untuk makanan yang tidak sihat, menurut kajian Mac 2016 yang diterbitkan di Sleep.

Kekurangan tidur juga memberi kesan buruk kepada korteks prefrontal otak, yang bertanggungjawab terhadap kawalan impuls dan membantu anda membuat keputusan yang sihat.

Oleh itu, bukan sahaja kurang tidur boleh menyebabkan anda mengidam lebih banyak makanan yang tidak sihat, tetapi ia juga boleh menjejaskan keupayaan anda untuk menahan diri.

Dalam kajian melihat kekurangan tidur akut dan pilihan makanan, orang yang kurang tidur memilih lebih banyak untuk makanan ringan tinggi kalori.

Rasa tidak puas makan disebabkan hormon leptin telah rosak
Rasa tidak puas makan disebabkan hormon leptin telah rosak

Cara Dapatkan Tidur Lebih Baik

Mungkin anda boleh cuba cara berikut:

  • Optimumkan masa siang. Contohnya jangan semak e-mel sebelum tidur, atau jangan tunggu rancangan tv kegemaran anda. Pergunakan masa siang untuk buat semua tugas anda dan kegemaran anda. Ini dapat membantu anda tetapkan waktu tidur, seterusnya dapat membantu anda kuruskan badan.
  • Badan kita perlukan masa untuk bertukar ke mod malam, jadi pastikan beri diri anda cukup masa untuk tujuan ini. Contohnya tengok suhu bilik, dari segi pencahayaan dan bau-bauan yang dapat membantu anda lelapkan mata.
  • Sekiranya sememangnya anda ada masalah dengan tidur seperti alami insomnia, depression, anxiety dll, eloklah cari cara untuk atasinya.

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

32 thoughts on “Kurang Tidur Sebabkan Anda Gemuk

  1. Mahamahu says:

    Alamak betullah kena pada kita yang memang waktu tidur tidak menentu ni sebab tu susah nak kurang berat badan bagus lah perkongsian ini sangat berguna pada kita terima kasih kita akan ikut semua panduan dalam ni moga dapat capat sasaran kawal berat sebelum tahun 2020… Aminn…

  2. Hanny Abdullah says:

    Patutlah sis gemuk tak turun2, sis kurang tido kisahnya. Tapi tulah..nak tido awal mata ni tak nak pulak lelap..kang terkebil kebil atas katil tu. Tapi kena cuba gak kan utk kesihatan..lg pun umur dah lanjut ni mmg kena jaga mcm2

    • Raihanah Ahmad says:

      kena get help kak. jangan dibiarkan. sel2 kita diperbaiki time kita tidur. gemuk salah satu, risiko lain ialah akan sebabkan badan kita mudah keradangan (mudahla dapat penyakit).

  3. rollinggrace says:

    tips2 yg cukup baik. cara mendptkn tidur yg secukupnya yg paling berkesan adalah utk mengelakkan pengunaan alatan eletronik sblm tidur. merosakkan mata dan mengganggu mood kita

    • Raihanah Ahmad says:

      bahaya tu sis. tidur ni bukan je penyebab gemuk, tapi sel2 kita akan diperbaiki time kita tidur. kalau x tidur, mudahlah badan kita ni jadi keradangan, maka mudah jadi sakit nanti. get help ok

  4. mekyunie says:

    mek antara golongan yang cepat sangat nak tidur sebab kepenatan. huhuh. mek biasanya akan tidur around 9.30 malam. tapi tetap jugak BMI 25. uhuuh. cam mano tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge