Apakah MLM dan Kenapa Robert Kiyosaki Cadangkan Bisnes MLM

By | 11 September 2015
MLM adalah perniagaan abad 21

MLM atau multi level marketing sebenarnya bukan baru di Malaysia ini, sudah berpuluh tahun dengan bermacam-macam company. Ada yang scam, ada yang genuine dan halal. Tapi tahukah anda MLM merupakan perniagaan abad 21?

Apakah MLM?

MLM adalah singkatan perkataan bagi Multi Level Marketing atau dalam bahasa melayunya pemasaran berbilang tingkat, ia juga dikenali sebagai network marketing dimana kita memasarkan produk dan dalam masa yang sama kita boleh mengembangkan rangkaian perniagaan kita sendiri.

Seperti namanya, ia menunjukkan tahap beberapa orang memasarkan produk kepada pelanggan. Seorang wakil jualan (juga disebut sebagai, ahli pengedar, rakan kongsi sekutu, atau persatuan) mendapatkan pelanggan dan merekrut serta melatih tenaga jualan lain untuk mendapatkan pelanggan.

Robert Kiyosaki mencadangkan bisnes MLM

Robert Kiyosaki, seorang jutawan dan pakar kewangan dan penulis buku Rich Dad Poor Dad, dalam bukunya turut mencadangkan MLM sebagai bisnes yang harus diceburi. Kenapa?

Jemput tonton video dari Mr Robert berkenaan MLM

 

MLM adalah perniagaan abad 21

Industri ini adalah untuk mereka yang mahu membuat perubahan dalam hidup, bagi mereka yang mahu pergi dan lakukan sendiri, dan belajar untuk melakukan perkara-perkara yang berbeza daripada apa yang dipelajari di sekolah. Kebanyakan syarikat MLM menyediakan pendidikan untuk masa depan, pendidikan perniagaan bagi mereka yang mahu berjaya.

Perniagaan Abad ke-21 – Menukar Quadrant

Menurut Robert Kiyosaki, terdapat 4 jenis orang dalam perniagaan dan jumlah terbesar adalah seperti E Quadrant, yang merupakan pekerja. S Quadrant adalah perniagaan kecil. B Quadrant adalah Perniagaan Besar dan kebanyakan MLM berada dalam Quadrant ini. Quadrant terakhir adalah I Quadrant, iaitu untuk Pelabur.

E dan S adalah Quadrant lemah manakala B dan saya adalah Quadrant Kaya. Apa yang kebanyakan syarikat MLM mengajar berubah dari Quadrant lemah kepada Quadrant Kaya. Ini yang Mr Robert Kiyosaki sebut.

Perniagaan Abad ke-21 – Akses ke dalam B Quadrant

Pada zaman 50-an, 60-an industri francais begitu popular kerana risiko yang rendah dan kos rendah untuk membinanya. Kini, ia kos francais mencecah sehingga 1 juta dan ia bukan hanya wang, tetapi juga Keberanian dan Kemahiran.

Network Marketing atau MLM pula mempunyai kos yang rendah untuk membina perniagaan dan kebanyakan adalah di bawah RM100 atau lebih.

Bisnes bagi B kuadran boleh menjadi satu usaha yang sangat mahal. Bisnes MLM pula adalah perniagaan yang menyediakan akses kepada kuadran B pada harga yang lebih murah dan dengan usaha yang banyak yang kurang. Contohnya, Siti buat MLM Shaklee, dengan modal hasil daripada bonus diperolehi melalui Shaklee, Siti berjaya membuka bisnes penternakan kambing pula. Ini kisah benar, berlaku kepada para jutawan dalam Shaklee.

MLM adalah perniagaan abad 21

MLM adalah perniagaan abad 21

Cadangan Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki mencadangkan bisnes MLM kerana kelebihan pelaburan yang ditawarkan. Mereka yang berjaya dalam MLM mampu untuk melabur dalam perkara yang sama seperti yang kaya. Orang kaya boleh melabur dalam perkara-perkara yang kita tidak dapat.

Kenapa pilih Shaklee sebagai bisnes MLM?

Saya tahu banyak MLM di Malaysia ini tidak menjadi atau suka menipu. Harga produk dijual dengan mahal, disebabkan keuntungan yang banyak itu digunakan untuk membayar pengedarnya. Ada juga yang bertahun-tahun buat MLM sampai tinggal anak-anak malam-malam dan hujung minggu, tetapi hasilnya sangat sedikit.

Saya sendiri tidak pernah percaya kepada MLM, tetapi Shaklee berbeza daripada yang lain:

Shaklee adalah bisnes patuh syariah

Shaklee adalah bisnes yang patuh syariah, boleh juga rujuk artikel Dr Zaharuddin berkenaan garis panduan bisnes MLM yang halal.

Sistem Shaklee adalah adil

Shaklee adil dan tidak bersifat menindas. Downline boleh potong upline.

Tiada head hunting

Group kami, iaitu group Jutawan tidak mengamalkan head hunting. Fokus kami adalah jualan produk dan meningkatkan kredibiliti kepimpinan masing-masing. Head hunting ialah cari orang kononnya nak bisnes sama-sama, tetapi ditinggalkan. Dalam Shaklee upline dan downline (kami panggil mak-anak) mesti naik sama-sama. Malah ada juga downline yang potong upline.

Support Group

Untuk berjaya, anda perlu ada support group yang hebat. Group Jutawan mempunyai barisan leader yang berjaya berasaskan formula kami sendiri, dan sekarang merupakan WAHM dengan bonus 5 hingga 7 angka.

Coaching kami kebanyakannya secara online (watsapp group, secret group fb), tidak perlu keluar malam menghadiri mesyuarat atau jumpa di kedai mamak. Sekarang kami ada kelas online melalui webinar, whatsapp dan aplikasi lain yang membantu.

Modal Rendah

Tidak memerlukan modal yang besar, hanya bayar RM70 sebagai pendaftaran. Tidak memerlukan anda menyimpan stok yang banyak. Pembelian pula adalah  secara online dan SHaklee boleh poskan bagi pihak anda kepada pelanggan anda. Mudah bukan?

Harga Produk

Saya bukan pemakan vitamin sebelum saya kenal Shaklee. Vitamin yang saya ambil biasa dicadangkan oleh doktor sahaja. Harga pun biasalah kan RM50 tahan sebulan. Selalunya orang ingat harga produk MLM ini mesti mahal. Sebab hendak bayar upline lagi, downline lagi kan. Tapi no no no dengan Shaklee tau.

Harga produk Shaklee sebenarnya lebih kurang sahaja atau lebih murah daripada suplemen lain. Itu pun Shaklee sebenarnya berada di atas sebab kualitinya.

Cuba cek perbandingan beberapa produk di bawah, ni untuk menyangkal dakwaan tersebut:

Purata Harga Lecithin

Purata Harga Lecithin

Kajian perbandingan harga Lecithin dengan jenama lain

Kajian perbandingan harga Lecithin dengan jenama lain

Rajah di atas adalah perbandingan harga Lecithin yang direkodkan oleh Watson dan Guardian pada Jun 2011 pada harga pasaran. Sekali imbas, memang nampak Shaklee Lecithin bukan paling murah. Tapi kalau dikira dari segi purata sebiji tablet memang sahih Lecithin Shaklee adalah paling murah di pasaran.

Cuba tengok di bawah pula, tentang B Complex. Ternyata memang sangat ketara B Complex Shaklee sangat murah.

Perbandingan harga B-Complex Shaklee dengan jenama lain

Perbandingan harga B-Complex Shaklee dengan jenama lain

 

Jadual dibawah pula menunjukkan perbandingan harga Vitalea, dahla guna teknologi Explotab, semulajadi pula tu, tambah murah lagi.

Perbandingan harga vitalea dengan multivitamin lain di pasaran

Perbandingan harga vitalea dengan multivitamin lain di pasaran

3 Sebab Shaklee Wajib Jadi Pilihan

Selain sebab-sebab di atas, anda turut perlu tahu 3 Sebab Shaklee harus jadi pilihan bisnes anda.

Bagi orang yang tidak faham, memang boleh jadi benci MLM atau anti-MLM. Tapi percayalah, dengan Shaklee anda akan terus jatuh cinta.
Peluang pendapatan lumayan bersama Shaklee

Peluang pendapatan lumayan bersama Shaklee

Ayuh cubalah sendiri untuk merasai kehebatan, keberkesanan dan keistimewaannya. Memang untunglah siapa guna dan telah berada bersama Shaklee. Anda ingin turut serta? Ayuh hubungi saya sekarang!

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

22 thoughts on “Apakah MLM dan Kenapa Robert Kiyosaki Cadangkan Bisnes MLM

    1. Raihanah Ahmad Post author

      saya pun asalnya bukan pandai berniagapun… tapi dengan sistem support yang betul akhirnya jadi pandai juga. ini sebab matlamat kita kena jelas

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      shaklee adalah MLM yang adil, insyaAllah bukan scam macam yang lain

      Reply
  1. jida

    yang penting kena pandai pilih. jangan mudah terpedaya dengan MLM yang menjanjikan pulangan yang bukan-bukan atau mendapat keuntungan dalam masa singkat…

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      kena berusaha, takde bisnes yang duduk senang lenang tapi duit masuk ye dak

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul tu, kalau cari yang jual downline memangla susah dan menyusahkn diri

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      jutawan memang sebut ni termasuk robert kiyosaki dan donald trump

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul kan, inilah caranya untuk berjaya, tapi mesti ada usaha juga

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge