Call nowWhatsapp

Asid Lemak Omega 3 Untuk Kuruskan Badan

omega 3 untuk kuruskan badan

Asid lemak omega 3 memainkan peranan kritikal dalam pembangunan kognitif dan pembelajaran, pembangunan visual, kekuatan imun, memerangi keradangan, kehamilan, kesihatan otak dan mencegah penyakit Alzheimer, penyakit jantung, kanser, penyakit mental dan banyak lagi.

Sekarang ni, kajian terbaru dan paling menyeluruh mengenai omega 3 iaitu ada 19 kajian dari 16 negara (melibatkan 45,637 peserta) yang mana mendapati bahawa mereka yang mempunyai paras tertinggi asid lemak omega 3 dalam darah mereka mempunyai risiko serangan jantung yang lebih rendah.

Kesan Kesihatan Asid Lemak Omega 6

80% daripada lemak yang dimakan oleh rakyat Amerika adalah terdiri daripada asid lemak omega 6 yang berlemak yang bersifat keradangan, sementara hanya 20% sahaja berasal dari asid omega 3 eicosapentaenoic (EPA) anti-radang (atau mungkin kurang daripada itu).

Di Jepun, angka itu terbalik iaitu 80% daripada lemak mereka berasal dari EPA, sementara hanya 20% adalah asid lemak omega 6.

Kita di Malaysia, tabiat pemakanan kita lebih menyerupai tabiat pemakanan rakyat Amerika.

Sepanjang abad yang lalu di A.S., kita telah menyaksikan kenaikan 1,000 kali ganda dalam penggunaan minyak soya. Kira-kira 10 hingga 20 peratus kalori kita berasal dari minyak kacang soya berbanding asid lemak omega 3 dan lain-lain.

Pilih lemak baik
Pilih lemak baik

Asid lemak omega 6 bukanlah makanan nenek moyang kita. Evolusi manusia berlaku dalam persekitaran di mana makanan laut dan lemak haiwan liar adalah sumber utama lemak diet.

Nenek moyang kita adalah pemburu, mereka tidak makan minyak biji. Jelas sekali, mereka tidak makan kentang goreng, donat dll yang mengandungi minyak ini.

Minyak halus ini mencipta dan memburukkan keradangan, yang menyumbang kepada hampir setiap penyakit dan menjadikan kita gemuk.

Satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Psychiatry memberi satu kumpulan penjara yang mengambil sejumlah vitamin, mineral dan lemak omega 3 setiap hari, sementara kumpulan lain mengekalkan diet dan gaya hidup mereka secara tetap.

Penyelidik mendapati penurunan tahap kejahatan jenayah di kalangan tahanan yang mengambil suplemen omega 3.

Sebenarnya, menyediakan suplemen vitamin dan minyak ikan mengurangkan jenayah kekerasan berkaitan kejahatan di kalangan tahanan sebanyak 37%.

Penyembuhan untuk Kemurungan, ADD dan Dementia – Menggunakan Asid Lemak?

Lebih banyak asid lemak diambil dapat membantu menyembuhkan penyakit otak disebabkan asid lemak omega 3 dapat mempengaruhi bagaimana kita berfikir dan berkelakuan.

Penyelidikan juga menunjukkan omega 3 membantu merawat kemurungan, termasuk kemurungan postpartum.

Asid docosahexaenoic omega 3 (DHA), bahagian kritikal susu ibu, membantu perkembangan neurologi janin. Kajian menunjukkan wanita yang mempunyai paras lemak omega 3 yang lebih tinggi, khususnya DHA, mempunyai kadar kemurungan postpartum yang lebih rendah.

Omega 3 untuk ibu mengandung dapat membantu mengelakkan kelahiran bayi pra matang
Omega 3 untuk ibu mengandung dapat membantu mengelakkan kelahiran bayi pra matang

Kekurangan Omega 3 juga memberi kesan kepada anak-anak kita. Kanak-kanak muda dengan disleksia, dyspraxia (kesukaran menulis), ketidakupayaan pembelajaran dan gangguan defisit perhatian (ADD) sering kekurangan omega 3.

Dopamine neurotransmitter, yang penting untuk fungsi otak pada kanak-kanak, menjadi lebih tinggi apabila anak-anak ini mengambil asid lemak penting.

Kajian terkawal menunjukkan minyak ikan meningkatkan bacaan, ejaan dan kelakuan kerana sistem saraf bergantung kepada lemak ini berfungsi.

Asid Lemak Omega 3 Bantu Tingkatkan Metabolisme

Ada banyak bukti yang sangat menyokong bahawa asid lemak omega 3 adalah penting untuk meningkatkan mood, fungsi mental, metabolisme dan banyak lagi.

Ada banyak bukti juga menunjukkan bagaimana menggabungkan lebih banyak asid lemak omega 3 dan lemak sihat yang lain dapat mengurangkan berat badan dan menjadi sihat.

Syukurlah, penyelidikan yang baru muncul membuktikan betapa pentingnya lemak sihat. Paradigma “makan lemak membuat anda gemuk” yang sudah ketinggalan zaman telah beralih ke pemahaman yang baru dan lebih tepat mengenai diet tinggi lemak sebagai bukti menunjukkan beberapa lemak penting untuk kesihatan yang optimum.

Malangnya, kira-kira 90 peratus rakyat Malaysia sendiri kekurangan omega 3. Kita makan terlalu banyak omega 6 dan tidak cukup omega 3. Ketidakseimbangan lemak omega 3 dengan omega 6 lemak menyebabkan risiko anda:

 • Penyakit jantung
 • Kanser
 • Jenis 2 Diabetes
 • Masalah neurologi
 • Dementia
 • Gangguan ADHD
 • Kemurungan
 • Masalah kulit
 • Arthritis
 • Penyakit autoimun

Penyakit kronik hanya akan meningkat apabila kita mengamalkan pemakanan yang sangat berbeza berbanding diet nenek moyang kita. Mereka makan terdiri daripada protein kaya omega 3 (liar, haiwan makan rumput dan ikan liar), nisbah yang sihat omega 3 kepada omega 6 lemak dan kebanyakannya makanan tanaman (fiber).

Namun masih ada harapan. Sains menunjukkan apabila anda makan jenis lemak yang betul, anda akan dapat mengurangkan keradangan dan reverse penyakit seperti sakit jantung , diabetes jenis 2 dan banyak penyakit kronik lain.

Fakta Penting Tentang Asid Lemak

1. Gula, bukan lemak, menjadikan anda gemuk.

Gula akan meningkatkan hormon insulin, ia umpama baja yang menyebabkan perut buncit dan kegemukan. Gula juga melambatkan metabolisme anda dan craving anda (sepanjang masa!).

Lemak pula sebenarnya mempercepat metabolisme, mengurangkan kelaparan dan meningkatkan pembakaran lemak.

2. Diet Lemak Sangat Kompleks

Ada banyak jenis lemak. Kita ada mempunyai tepu, lemak tak jenuh, tak tepu dan lemak trans. Sesetengah lemak baik dan ya, ada yang kurang baik.

Beberapa jenis lemak yang ada dalam pemakanan kita
Beberapa jenis lemak yang ada dalam pemakanan kita

3. Makanan rendah lemak bahaya untuk jantung dan mengandungi banyak gula

Diet rendah lemak biasanya lebih tinggi dalam gula. Jika kita makan kurang lemak dan lebih banyak gula dan karbohidrat ringkas, terus mencanak-canak insulin kita seterusnya mewujudkan keradangan, penyakit jantung dan banyak masalah lain.

Apabila anda mengambil banyak gula dan karbohidrat ringkas, tubuh anda terdedah kepada risiko arteri tersumbat dengan meningkatnya LDL kolesterol, menurunkan HDL dan meningkatkan trigliserida berbahaya. Itulah combo teruk yang akan menjejaskan jantung anda.

4. Lemak Tepu Adalah Lemak Baik

Lemak tepu bukanlah lemak yang “buruk”. Kajian semula semua kajian mengenai lemak tepu yang diterbitkan dalam American Journal of Nutrition Clinic mendapati tiada hubung kait antara lemak tepu dan penyakit jantung.

Masalahnya timbul apabila kita memakannya dengan gula dan karbohidrat (gula, tepung, beras putih dan kentang).

5. Sesetengah Lemak Adalah Tidak Sihat

Lemak trans dan minyak sayur-sayuran bersifat keradangan adalah lemak buruk yang menyebabkan kerosakan radikal bebas. Kebanyakan restoran memasak dengan minyak toksik kerana mereka murah.

Kita semua memerlukan lebih banyak lemak omega 3. Kebanyakan orang Amerika tidak mempunyai lemak penting dalam kesihatan ini. Cara terbaik untuk memasukkannya ke dalam diet anda adalah memakan protein daripada ikan atau telur omega 3 dan mengambil suplemen minyak ikan yang kaya dengan omega 3 yang bebas toksin.

6. Makan Lemak Membantu Anda Kurus

Lemak yang betul boleh membantu sel anda untuk memanfaatkan insulin dengan lebih baik. Lemak yang sihat juga membantu menghentikan craving anda, mengekang kelaparan anda dan menetapkan semula hormon anda untuk membantu badan anda membakar lemak dengan lebih cekap.

Minyak ikan dengan khasiat asid lemak omega 3 membantu kestabilan hormon
Minyak ikan dengan khasiat asid lemak omega 3 membantu kestabilan hormon

7. Otak Terdiri Daripada 60% Lemak

Otak kita terdiri daripada kebanyakan lemak. Kira-kira 60% daripada otak kita adalah lemak, kebanyakannya sebagai DHA, iaitu yang sel-sel kita untuk berkomunikasi. Kualiti lemak omega-3 meningkatkan kognitif, memori dan mood. Penyelidikan menunjukkan kekurangan omega 3 meningkatkan kemurungan, kegelisahan, gangguan Alzheimer dan bipolar.

Bottom Line

Untuk mendapatkan khasiat lemak dan kekal sihat, makan lemak berkualiti pada setiap hidangan. Lemak yang betul meningkatkan kulit, rambut, kuku dan mood anda. Mereka melindungi daripada diabetes jenis 2, demensia, kanser dan keradangan.

Beberapa lemak kegemaran saya yang berkualiti termasuk:

 • Seeds seperti pumpkin seeds, chia seeds dll. Semuanya mengandungi asid lemak omega 3
 • Ikan berlemak, termasuk ikan sardin, makarel, ikan hering dan salmon liar yang kaya dengan asid lemak omega 3
 • Avocado
 • Kekacang seperti walnut, badam, pecan, macadamia. Pastikan bukan kacang tanah atau gajus. Satu kajian menunjukkan beberapa kacang sehari dapat mengurangkan kematian dari semua sebab sebanyak 20%)
 • Minyak zaitun
 • Rumput-makanan atau produk yang ditanam secara mampan (yang mempunyai lebih banyak lemak omega 3 daripada daging lembu feedlot
 • Mentega, minyak kelapa dara yang merupakan sumber lemak tepu yang berasaskan tumbuhan yang besar yang membangkitkan mitokondria anda, adalah anti-radang dan membantu mengoptimumkan kolesterol.

Ringkasnya, lemak berkualiti, diet makanan yang lebih rendah dalam karbohidrat ringkas, tinggi serat, indeks glisemik rendah adalah ubat terbaik untuk memastikan anda kuruskan badan dan sihat.

Anda boleh rujuk kepada link berikut untuk maklumat program:

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

9 thoughts on “Asid Lemak Omega 3 Untuk Kuruskan Badan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp