Call nowWhatsapp

DHA vs EPA: Mana Satu Lebih Penting

EPA vs DHA mana satu lebih penting

EPA dan DHA adalah nutrien yang memberi faedah kehidupan yang sihat untuk kesihatan manusia. Dari sebelum lahir ke usia tua, manusia memerlukan EPA dan DHA dan kerana tubuh kita tidak boleh membuat lemak ini dalam tubuh kita, kita mesti mengambilnya daripada diet seharian. EPA dan DHA adalah lemak omega-3 dan lemak utama dalam ikan dan makanan laut serta minyak ikan.

EPA vs DHA

Jumlah relatif EPA dan DHA dalam ikan dan makanan laut berbeza tetapi EPA dan DHA selalu memang ada dalam ikan dan makanan laut. Sebagai contoh, salmon boleh mempunyai lebih banyak DHA atau EPA, bergantung kepada spesies. Ikan pollock mempunyai EPA yang lebih manakala ikan sardin biasanya mempunyai jumlah yang sama kedua-duanya.

Jumlah relatif EPA dan DHA dalam tubuh manusia berbeza mengikut diet dan suplemen, tetapi EPA dan DHA bekerja bersama-sama dalam tubuh manusia.

Oleh kerana EPA dan DHA adalah nutrien aktif secara biologi yang berlaku bersama dan bekerja bersama, sukar untuk mengenal pasti fungsi biologi yang berbeza. Walau bagaimanapun, di sini adalah ringkasan daripada saintis tentang fungsi EPA dan DHA.

Manfaat kedua-dua EPA dan DHA
Manfaat kedua-dua EPA dan DHA

1. Bayi Sihat

Apabila bayi di dalam rahim, DHA membantu membina otak, mata, dan sel saraf kritis. DHA adalah nutrien penting untuk kesihatan mata dan penglihatan yang baik.

Selain itu, kajian menunjukkan EPA juga penting kepada bayi dalam kandungan, terutama dari segi:

  • Mengurangkan risiko keradangan. Contoh keradangan adalah ekzema dan EPA juga membantu meningkatkan sistem imun tubuh.
  • Mengekalkan kesimbangan pengeluaran hormon seperti hormon prostaglandin. Prostaglandin membantu mengawal banyak fungsi fisiologi penting termasuk tekanan darah, pembekuan darah, penghantaran saraf, radang dan tindak balas alergi, fungsi buah pinggang dan saluran gastrousus

2. Kesihatan jantung

EPA dan DHA berperanan penting dalam menyokong kesihatan jantung. Kedua-dua EPA dan DHA mengurangkan trigliserida dan menyokong tahap tekanan darah yang sihat, ia juga menggalakkan kadar jantung yang sihat dan aliran darah yang normal.

Di samping itu, EPA menyokong peredaran darah yang baik manakala DHA membantu mewujudkan peredaran LDL kolesterol yang lebih sihat.

3. Kesihatan mental

EPA dan DHA menggalakkan fungsi otak yang sihat dan kesihatan mental yang baik. Untuk menyokong mood yang sihat, penyelidikan menunjukkan bahawa kedua-dua EPA dan DHA dengan lebih banyak EPA sangat membantu.

Bagi orang dewasa, DHA dikaitkan dengan kesihatan mental yang lebih jelas. DHA adalah sumber neuroprotektin, yang dianggap menyokong kesihatan dan pembaikan sel-sel otak.

4. Penuaan Sihat

Kedua-dua EPA dan DHA dikaitkan dengan panjang umur. Ini kerana kedua-dua EPA dan DHA membantu mengurangkan keradangan dan melawan penyakit degeratif (EPA dan DHA)

5. Keseimbangan Sihat

EPA bersaing dengan lemak omega-6 untuk mengurangkan keradangan. Kedua-dua EPA dan DHA membuat sebatian yang dikenali sebagai resolvins yang memulihkan tisu yang sihat.

6. Kesihatan Sel

EPA dan DHA melakukan banyak tugas dalam sel (misalnya, darah, kulit, otot, sel-sel saraf) sehingga berfungsi dengan baik. Di dalam sel-sel ini, ia membantu menguruskan ungkapan genetik dan komunikasi selular, ia terlibat dalam mengangkut nutrien (contohnya kalsium dan sodium) dan di dinding sel (membran) mereka membantu menentukan aliran masuk dan keluar.

EPA dan DHA bekerjasama

Apabila ia tentang EPA dan DHA, adakah satu yang lebih baik daripada yang lain? Tidak. Sama juga macam kita tanya tangan kanan atau tangan kiri lebih baik?

Kedua-dua EPA dan DHA memberi sumbangan teras kepada kesihatan manusia. Mengambil lebih banyak daripada yang lain mungkin diperlukan pada tahap kehidupan yang berbeza tetapi kedua-dua EPA dan DHA diperlukan untuk kesihatan yang optimum.

Memandangkan kebanyakan rakyat Malaysia mengambil terlalu sedikit EPA dan DHA dalam diet mereka, pendekatan terbaik untuk kebanyakan orang adalah untuk mengambil suplemen yang selamat dan sesuai yang mencukupi.

Kepentingan EPA dan DHA berbeza mengikut umur kita
Kepentingan EPA dan DHA berbeza mengikut umur kita

Klik disini untuk ketahui lebih lanjut berkenaan minyak ikan Omega 3 dari Shaklee.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Shaklee Gombak

10 thoughts on “DHA vs EPA: Mana Satu Lebih Penting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge