Call nowWhatsapp

Detox Bantu Rawatan Psoriasis Dengan Berkesan

Detox Bantu Rawatan Psoriasis Dengan Berkesan

Dianggarakan 3% daripada penduduk dunia menghidap psoriasis, atau kira-kira 125 juta orang. Di Malaysia pula penghidap psoriasis adalah kira-kira 500,000 hingga 800,000 orang.

Apakah Psoriasis

Psoriasis adalah salah satu penyakit autoimun di mana sistem imun memberikan isyarat rosak ke otak. Psoriasis menyebabkan sistem imun menjadi terlalu pantas. Kebiasaannya sel bertukar adalah setiap 21 hari, tetapi bagi psoriasis ia berlaku sangat pantas.

Ini menyebabkan pertumbuhan eksponen sel kulit terlalu cepat menyebabkan tompok tebal psoriasis pada pelbagai bahagian badan. Peningkatan tahap toksin badan adalah salah satu punca paling biasa untuk mencetuskan penyakit SLE. Jika tahap toksin meningkat melebihi had keselamatan di dalam badan anda, maka ia akan meresap ke dalam aliran darah dan mengalir ke seluruh badan. Hati dan buah pinggang tidak lagi dapat untuk mengepam toksin dari badan anda dan akhirnya badan anda akan cuba untuk membuang toksin melalui kulit dalam bentuk tompok psoriasis.

Berikut adalah antara faktor untuk penyakit SLE:

 • Jumlah toksin bertambah dalam badan
 • Tekanan emosi seperti tekanan, kebimbangan, kemurungan
 • Tabiat merokok
 • Pengambilan alkohol
 • Penyakit kronik

Tahukah anda, makanan yang kita makan memberikan kita:

 • Tenaga yang diperlukan untuk melaksanakan pelbagai aktiviti setiap hari.
 • Pelbagai nutrisi yang diperlukan oleh badan kita untuk kelancaran fungsi badan

Selepas mendapat dua perkara ini daripada makanan, adalah penting bahawa sisa makanan sisa baki (toksin) keluar dari tubuh anda melalui air kencing, najis, peluh dan dengan bernafas keluar.

Jika kitaran ini terganggu di mana-mana peringkat dan mempunyai halangan dalam proses penghapusan toksin dari badan anda, maka pengumpulan toksin akan berlaku. Ini menyebabkan:

 • Toksin yang terkumpul akan membuat hati dan buah pinggang anda terlalu bekerja keras untuk menyingkirkan toksin dan akhirnya organ ini akan semakin kurang berkesan dalam mengeluarkan toksin ini lagi.
 • Kulit pula akan bertindak untuk menyelamatkan dan akan memudahkan penyingkiran toksin dari badan anda dalam bentuk tompok psoriasis.

Jadi disini kita sudah faham bagaimana psoriasis bertindak dan puncanya.

Info grafik Psoriasis
Info grafik Psoriasis

Detox Bantu Rawatan Psoriasis Dengan Berkesan

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, psoriasis bukan sahaja satu penyakit kulit. Sebenarnya, ia adalah satu metabolisme badan dalaman masalah yang berkaitan. Merawat dengan menggunakan krim dan minyak adalah umpama mencurah ke daun keladi.

Untuk sembuh dengan psoriasis dengan berkesan memerlukan rawatan dalam ke luar yang mensasarkan setiap aspek punca asalnya. Ia akan melibatkan metabolisme seluruh badan seperti:

 • Perubahan gaya hidup
 • Senaman fizikal
 • Pengurusan tekanan dan rehat mencukupi
 • Pemakanan harian
 • Pengambilan suplemen seperti Omega Guard, BComplex, Ostematrix, Vivix dan Set Detox.

Rawatan Psoriasis melibatkan dua langkah:

 • Penghapusan toksin terkumpul daripada badan
 • Untuk mengelakkan pengumpulan toksin dalam badan

Proses detox adalah langkah pertama untuk penyembuhan Psoriasis. Contohnya sebuah akuarium. Apabila melihat ikan mula mati, tindakan yang paling tepat adalah mengalirkan keseluruhan air akuarium, menghilangkan kotoran terkumpul dan isi semula dengan air segar.

Prinsip yang sama dalam hal ini, detox badan anda terlebih dahulu dan kemudian membuat perubahan dalam diet dan gaya hidup anda, mengambil suplemen kemudian kesan penyembuhan akan lebih berkesan dan pantas.

Sebaliknya, jika anda mengambil diet psoriasis yang sihat dan membuat perubahan positif dalam gaya hidup anda tanpa detoksifikasi badan anda, maka kesannya juga penyembuhan akan menjadi agak perlahan.

Set Detox Untuk Pesakit Psoriasis

Set detox ini berfungsi sebagaimana berikut bagi pesakit psoriasis:

 1. Vivix: Membantu pesakit psoriasis dengan cara merawat DNA yang telah rosak akibat radikal bebas dan membetulkan DNA yang rosak
 2. DTX Complex
 • Mengandungi antioksidan yang mengurangkan keradangan
 • Membantu membantutkan pertumbuhan sel bermasalah
 • DTX Complex mengandungi milk thistle yang membantu menghalang pengaktifan T-sel manusia yang berlaku dalam psoriasis.
 • Fitonutrien dalam articok melindungi hati daripada rosak dan membantu dalam pencernaan lemak dan penyerapan vitamin.
 • Ekstrak dandelion pula membantu merangsang fungsi hati dan menyingkirkan toksin dengan lebih berkesan

 

Dalam set detox turut mengandungi Alfalfa Complex, Peppermint Ginger Plus dan Herblax.

Selain set detox, suplemen berikut juga dicadangkan untuk pesakit psoriasis:

 1. Omega Guard: membantu mengurangkan keradangan untuk mengawal rasa gatal, dan baik untuk memperbaiki struktur kulit. Disamping itu Omega Guard membantu mengurangkan risiko darah tinggi dan arthritis yang merupakan risiko kepada pesakit psoriasis.
 2. GLA Complex: Membantu melegakan keradangan dan kegatalan kulit. GLA juga terbukti berkesan mengurangkan masalah kepada pesakit psoriasis, ekzema dan keradangan kronik. GLA juga mempromosi kesihatan kulit, kuku dan rambut.
 3. BComplex: diperlukan kerana pesakit psoriasis kekurangan vitamin B untuk anti-stress (tekanan menambahkan gejala psoriasis), mengelak kegelisahan dan menyokong emosi lebih stabil.
 4. Ostematrix: Psoriasis menyebabkan pertumbuhan sel-sel kulit yang terlebih aktif. Vitamin D boleh mengubah cara sel berkembang dan membantu melambatkan pertumbuhan mereka. Vitamin D membantu mengatasi tindak balas badan untuk keradangan yang berkaitan psoriasis.
 5. ESP: membekalkan protein untuk pertumbuhan sel yang sihat.
 6. Herbal Blend: Sapuan krim herba untuk kegunaan luaran. Membantu menjaga kelembapan kulit dan meredakan keradangan dan kerengsaan kulit.

Oleh itu, kepentingan detoksifikasi badan untuk penyembuhan psoriasis adalah jelas. Sekiranya anda atau orang yang anda kenali mempunyai penyakit ini, bolehlah rujukkan mereka kepada saya supaya saya boleh membantu mereka lebih sihat.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

20 thoughts on “Detox Bantu Rawatan Psoriasis Dengan Berkesan

  • Raihanah Ahmad says:

   kak yati ada psoriasis? omega memang bagus sebab anti radang. tapi imun pun kena jaga sebab boleh serang balik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp