Call nowWhatsapp

10 Cara Turunkan Darah Tinggi Tanpa Ubat

cara turunkan darah tinggi

Dengan membuat 10 perubahan gaya hidup, anda boleh menurunkan tekanan darah anda dan mengurangkan risiko penyakit jantung anda.

10 Cara Turunkan Darah Tinggi Tanpa Ubat

Jika anda telah didiagnosis dengan tekanan darah tinggi, memang kita risaula kalau kena makan ubat. Lagipun ubat akan surpress penyakit kita, kita tetap perlu makan ubat.

Gaya hidup memainkan peranan penting dalam merawat tekanan darah tinggi anda. Jika anda berjaya mengawal tekanan darah anda dengan gaya hidup yang sihat, anda mungkin mengelakkan, menunda atau mengurangkan keperluan ubat. Kena bincang dengan doktor kalau anda dah berjaya dengan tips berikut ya.

Berikut adalah 10 perubahan gaya hidup yang boleh anda lakukan untuk menurunkan tekanan darah anda dan mengekalkannya.

1. Kuruskan badan

Tekanan darah sering meningkat apabila kenaikan berat badan. Berat badan juga boleh menyebabkan gangguan pernafasan semasa anda tidur (sleep apnea), yang seterusnya meningkatkan tekanan darah anda.

Berat badan adalah salah satu perubahan gaya hidup yang paling berkesan untuk mengawal tekanan darah. Kehilangan berat badan walaupun kecil dapat mengurangkan tekanan darah anda.

Selain menguruskan badan, anda juga harus mengawasi saiz pinggang anda. Terlalu banyak berat badan di sekeliling pinggang boleh menyebabkan anda menghadapi tekanan darah tinggi yang lebih tinggi.

Dr Ammar pun asalnya kurus, berjaya buang 13kg dengan 3x detox sahaja
Dr Ammar pun asalnya kurus, berjaya buang 13kg dengan 3x detox sahaja

2. Bersenam dengan kerap

Aktiviti fizikal biasa – seperti 150 minit seminggu, atau kira-kira 30 minit sepanjang hari dalam seminggu – boleh menurunkan tekanan darah anda dengan kira-kira 5 hingga 8 mm Hg jika anda mempunyai tekanan darah tinggi. Penting untuk konsisten kerana jika anda berhenti bersenam, tekanan darah anda dapat naik semula.

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, senaman boleh membantu anda mengelakkan hipertensi. Sekiranya anda sudah mengalami hipertensi, aktiviti fizikal yang tetap boleh membawa tekanan darah anda ke tahap yang lebih selamat.

Beberapa contoh latihan aerobik yang anda boleh cuba menurunkan tekanan darah termasuk berjalan, berjoging, berbasikal, berenang atau menari.

3. Makan makanan yang sihat

Makan diet yang kaya dengan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan lemak sihat boleh menurunkan tekanan darah anda.

Ia tidak mudah untuk mengubah tabiat makan anda, tetapi dengan tips ini, anda boleh mengamalkan diet yang sihat:

  • Simpan diari makanan. Tulis apa yang anda makan, walaupun hanya seminggu, boleh bantu untuk pantau apa yang anda makan, berapa banyak, bila dan mengapa.
  • Pertimbangkan untuk meningkatkan kalium. Kalium boleh mengurangkan kesan natrium pada tekanan darah. Sumber kalium yang terbaik adalah makanan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bukan makanan tambahan.
  • Menjadi pembeli pintar. Baca label makanan apabila anda berbelanja dan berpegang pada pelan pemakanan sihat semasa anda sedang makan. Saya ada ajar cara baca label.

Amalan gaya hidup sihat memang kena belajar, itulah yang kami ajar di program Jom Detox Jutawan.

3. Mengurangkan gula dalam diet anda

Bukan Garam Penyebab Darah Tinggi. Tapi Ia Lebih Kepada Gula. Gula Putih dan Juga Fructose. High Fructose Corn Syrup ( Cuba Lihat Pada Label Makanan Jika Nampak Perkataan Ini Jangan Makan)

Tidak Kurang Juga Dalam Soda Drink. No Sugar Yerrrrr . High Fructose Corn Syrup Mesti Ada. Jika Tidak Mesti Ada Aspartame. Juga Tidak Bagus Untuk Kesihatan.

Fast Food Juga Banyak Jenis Ini. Sebab Itu Saya Sebut nak Sihat Kena Belajar, Kalau Tidak, Kita Pasti Kena Tipu. Hatta Label Organic Belum Tentu Lepas Tapisan

Orang sebut darah tinggi puncanya terlebih garam. Sebenarnya isu utama adalah gula. Bagaimanapun, garam jangan pakai garam biasa, tukar garam bukit atau sea salt , lebih mineralnya. Detox badan banyak pakai mineral)

4. Hadkan jumlah alkohol yang anda minum

Bagi yang bukan Islam, alkohol boleh baik dan buruk untuk kesihatan anda. Dengan meminum alkohol hanya dengan sederhana – biasanya minum satu hari untuk wanita, atau dua hari untuk lelaki – anda berpotensi menurunkan tekanan darah anda dengan kira-kira 4 mm Hg.

Minum lebih daripada jumlah alkohol yang sederhana boleh meningkatkan tekanan darah. Ia juga boleh mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan tekanan darah.

5. Berhenti merokok

Setiap rokok yang anda hisap, meningkatkan tekanan darah anda selama beberapa minit selepas anda selesai. Berhenti merokok membantu tekanan darah anda kembali normal. Berhenti merokok boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan meningkatkan kesihatan anda secara menyeluruh. Orang yang berhenti merokok boleh hidup lebih lama daripada orang yang tidak pernah berhenti merokok.

6. Kurangkan tekanan anda

Tekanan yang kronik boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi. Luangkan sedikit masa untuk berfikir tentang apa yang menyebabkan anda berasa tertekan, seperti kerja, keluarga, kewangan atau penyakit. Sebaik sahaja anda tahu apa yang menyebabkan tekanan anda, pertimbangkan bagaimana anda boleh menghapuskan atau mengurangkan tekanan.

Jika anda tidak dapat menghapuskan semua tekanan anda, anda sekurang-kurangnya dapat mengatasinya dengan cara yang lebih sihat.

JomDetoxJutawan Bantu Kurangkan Masalah Darah Tinggi

Ada beberapa testimoni peserta detox yang berjaya uruskan tekanan darah tinggi mereka.

1. Coach Hafiz Tak Perlu Lagi Makan Ubat Darah Tinggi

Ikuti penjelasan Coach Hafiz:

2. Cikgu P*** berjaya kurangkan darah tinggi, dan masalah berat badan

Cikgu P berjaya normalkan tekanan darah dalam masa 12 hari
Cikgu P berjaya normalkan tekanan darah dalam masa 12 hari

Bottom Line

Bagaimana kami buat? Tentulah dengan program #JomDetoxJutawan. Ada banyak posting saya sudah tulis mengenainya. Jemput baca dalam link berikut:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Adapt kepada new lifestyle memang nampak cantik dan mudah on paper, tapi awas susah tau sebenarnya nak laksanakan dalam kehidupan kita seharian.

Ada seorang Pensyarah Dietetik, pun masih sertai coaching kami sebab katanya sukar nak laksanakan dalam kehidupan sehariannya.

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

20 thoughts on “10 Cara Turunkan Darah Tinggi Tanpa Ubat

  1. Mekyunie says:

    InsyaAllah kalau amalkan sure dapat turunkan darah tinggi. Cuma kena istiqamah lah. Huhu. Sama macm nak trunkan berat badan jugak.

  2. Mahamahu says:

    Alhamdulillah kita setakat ni check masih tak ada lagi darah tinggi tapi ada usaha untuk kurangkan seperti mana tips yang dikongsikan ini terima kasih kerana sudi kongsi semua ini sangat berguna pada kita…

  3. Ernie Tomo says:

    Terima kasih kongsi tips ni. Boleh saya share pada family saya. Memang risau bab kesihatan ni. Saya pun dah lama tak check tekanan darah. Sebelum ni tak pernah ada lagi la darah tinggi. Just buat regular check up. Kadang2 penyakit ni datang tanpa diduga kan..

  4. Zandra says:

    Yes if we can do without medicine, we must try to do it. Lifestyle dan pemakanan adalah sangat penting. Make sure jangan eat too much sodium and try to cook meal sendiri kalau boleh kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge