Call nowWhatsapp

Kepentingan Nilai ORAC Bagi Nutrisi Antioksidan

Resveratrol bantu kuruskan badan dengan intermittent fasting

Kepentingan Nilai ORAC Bagi Nutrisi Antioksidan

Suplemen Shaklee yang dirumuskan khas sebagai suplemen adalah berdasarkan kepada beribu-ribu kajian makmal, disokong dengan beratus-ratus jurnal penerbitan di samping keberkesanan penggunaan oleh penggunanya. Shaklee sentiasa patuh kepada piawaiannya yang sentiasa selamat, berkesan dan semulajadi.

Bagi anda yang berhasrat untuk mendapatkan nutrisi tambahan yang diketahui memberi manfaat kepada kesihatan dan mencegah penyakit-penyakit kronik, makanan tambahan Shaklee adalah sesuatu yang anda patut pertimbangkan dengan serius.

Untuk posting kali ini, saya ingin memfokuskan berkenaan penilaian ORAC yang menentukan setinggi mana kadar antioksidan yang terdapat di dalam nutrisi yang ada di pasaran.

Apakah ORAC

ORAC adalah Oxygen Radical Absorption Capacity, iaitu satu unit ukuran untuk menentukan kadar sesuatu bahan menentang radikal bebas dalam tubuh. Unit ukuran ini adalah sebagaimana telah dibangunkan oleh Institut Kebangsaan Penuaan (NIA) di Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).

Semakin tinggi nilai ORAC, maka semakin kuatlah antioksidan untuk melawan kerosakan sel terhadap radikal bebas dan melambatkan proses penuaan. Menurut teori, antioksidan melambatkan proses oksidatif dan kerosakan akibat radikal bebas yang boleh menyumbang kepada kemerosotan yang berkaitan dengan usia dan penyakit.

Nilai ORAC pada makanan dan suplemen

Di mana kita boleh dapatkan nilai ORAC bagi makanan atau suplemen kita? Anda boleh dapatkan sesetengah maklumat melalui online, sekiranya makanan tersebut telah diuji. Ada banyak makanan dalam dunia ini, mustahil juga hendak diuji ke atas kesemuanya.

Tetapi jika anda google, memang terdapat ujian terhadap 3,000 makanan di dunia. Cuma kena hati-hati juga, kadang terdapat data yang tidak masuk akal juga.

Bagi Shaklee yang mempunyai barisan saintis berkaliber dan merupakan syarikat yang disegani, tentulah data yang dikemukakan oleh Shaklee boleh dipercayai.

Di bawah adalah carta ORAC bagi beberapa buah-buahan yang diketahui kaya antioksidan. Perhatikan anggur muscadine mempunyai kadar ORAC paling tinggi.

Nilai ORAC bagi beberapa buah-buahan tinggi antioksidan
Nilai ORAC bagi beberapa buah-buahan tinggi antioksidan

Perhatikan juga nutrisi antioksidan keluaran beberapa syarikat MLM dalam carta di bawah.

Lihat bagaimana Vivix dengan hanya 1 sudu teh (1 hidangan) mampu menyediakan sehingga lebih 5,000 nilai ORAC. Dan lihat juga claim yang dibuat oleh Shaklee adalah sama dengan kajian makmal yang dibuat, berbanding syarikat lain. Disini boleh lihat kredibiliti Shaklee terhadap maklumat dan kualiti produknya.

Perbezaan nilai ORAC Vivix dengan suplemen antioksidan syarikat MLM yang lain
Perbezaan nilai ORAC Vivix dengan suplemen antioksidan syarikat MLM yang lain

Kepentingan Nutrisi Tinggi Nilai ORAC Kepada Kesihatan

Radikal bebas adalah molekul tidak stabil yang cuba untuk merosakkan molekul sihat dalam badan, menyebabkan pelbagai masalah dalam badan anda. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan di semua bahagian badan dan boleh membawa kepada: kecederaan sel, sel mati, kanser, penyakit keradangan, Alzheimer, Parkinson, katarak, Aterosklerosis, dan lain-lain.

Sumber radikal bebas merupakan penyebab kepada pelbagai masalah kesihatan kepada manusia
Sumber radikal bebas merupakan penyebab kepada pelbagai masalah kesihatan kepada manusia

Diet yang kaya dengan pelbagai buah-buahan, sayur-sayuran dan rempah akan menyediakan tubuh dengan banyak antioksidan untuk melawan radikal bebas.

ORAC membantu menunjukkan tahap antioksidan dalam pelbagai makanan. Antioksidan adalah sangat penting untuk badan. Ia membantu melawan penyakit, termasuk membantu melawan proses penuaan.

Bagaimana antioksidan berperanan memusnahkan radikal bebas di dalam badan
Bagaimana antioksidan berperanan memusnahkan radikal bebas di dalam badan

Begitulah serba sedikit kepentingan ORAC dan bagaimana cara anda hendak menentukan nilai ORAC paling baik untuk anda ambil. Sempena harga Vivix jatuh gaung bulan ini, inilah masa terbaik untuk mendapatkan nutrisi kaya antioksidan ini untuk anda dan orang tersayang.

Sekarang sudah tahu Kepentingan Nilai ORAC Bagi nutrisi Antioksidan? Bolehlah menilai nutrisi resveratrol anda berdasarkan maklumat ini.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

10 thoughts on “Kepentingan Nilai ORAC Bagi Nutrisi Antioksidan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp