Call nowWhatsapp

Shaklee Bantu Hadapi Kesan Sampingan Kemoterapi

Shaklee Bantu Hadapi Kesan Sampingan Kemoterapi

Kemoterapi merupakan salah satu cara rawatan kanser yang dilaksanakan saat ini. Rawatan kemoterapi bertujuan menghapuskan sel kanser yang membahagi dengan kerap. Namun, dengan rawatan ini ia bukan sahaja menghapuskan kanser, malah ia memusnahkan sel-sel sihat.

Sel-sel kita merupakan sel terkecil dalam badan kita. Daripada sel ia menjadi tisu, daripada tisu menjadi organ dan seterusnya daripada organ menjadi sistem.

Oleh sebab itu, semasa kemoterapi, banyak juga sel sihat ini akan terjejas. Jadi apabila anda diperlukan menjalani kemoterapi, adalah penting untuk anda mempelajari bagaimana mengurusan kesan sampingan yang mungkin anda akan alami.

Kesan Sampingan Selepas Kemoterapi

Seseorang pesakit kanser mungkin akan mengalami beberapa kesan sampingan akibat ubat kanser. Antaranya:

1. Anemia

Anemia berlaku kepada lebih daripada 50% pesakit yang menjalani kemoterapi. Kemoterapi mengurangkan keupayaan sum-sum tulang untuk menghasilkan sel darah mereh yang membawa oksigen ke seluruh badan.

Apabila kekurangan sel darah merah, badan anda tidak mendapat oksigen yang mencukupi untuk berfungsi. Akibatnya anda mungkin akan mengalami kelesuan yang keterlaluan, kelemahan, keletihan, wajah pucat dan pening.

2. Sembelit

Kemoterapi boleh menyebabkan perubahan dalam sistem usus yang biasa, justeru anda mungkin mengalami sembelit.

3. Kemurungan

Mengetahui diri dijangkiti kanser mungkin boleh mengganggu cara hidup dan impian anda. Tekanan fizikal dan emosi yang diakibatkan oleh kanser dan rawatannya pada badan boleh menyebabkan kemurungan.

4. Cirit birit

Cirit birit boleh berlaku apabila rawatan kemoterapi merosakkan sel yang melapisi usus. Jika anda mengalami kesakitan dan kekejangan serta cirit birit melebihi 24 jam, silalah berhubung dengan doktor anda.

5. Kelesuan

Pesakit kanser akan berasa lemah atau penat lebih cepat daripada biasa selepas setiap aktiviti fizikal, mental atau emosional. Kelesuan ialah kesan sampingan utama kemoterapi dan kemungkinan anemia merupakan punca utamanya.

6. Keguguran rambut

Rambut gugur (alopesia) boleh berlaku pada semua bahagian badan.

7. Jangkitan

Kemoterapi boleh menyebabkan anda mudah mendapat jangkitan. Ini kerana kebanyakan ubat anti kanser mengurangkan keupayaan menghasilkan sel darah putih yang membantu anda melawan jangkitan.

8. Kehilangan Selera makan

Sebahagian ubat kanser mungkin mempengaruhi sistem penghadaman di mana boleh menyebabkan kehilangan selera makan, loya dan cirit birit.

9. Masalah mulut, gusi dan kerongkong

Penjagaan oral yang baik adalah penting semasa rawatan kemoterapi. INi kerana ubat anti kanser boleh menyebabkan kerengsaan dalam mulut atau kerongkong anda. Selain kesakitan, kerengsaan mulut boleh menyebabkan mulut anda dijangkiti kuman.

10. Loya dan muntah

Anda mungkin akan mengalami loya dan montah-muntah disebabkan oleh rawatan kemoterapi.

11. Masalah seksual

Rawatan kemoterapi mungkin akan mempengaruhi sel sperma (bagi lelaki) yang boleh menyebabkan ketidaksuburan sementara atau kekal. Bagi wanita pula, kitaran haid mungkin tidak menentu atau terhenti sepenuhnya semasa menjalani kemoterapi. Wanita juga boleh mendapat jangkitan pada vagina dan mungkin mengalami simptom menopos seperti berasa panas badan.

Namun begitu, kesan sampingan ini biasanya adalah kesan jangka masa pendek dan akan hilang juga selepas tamat rawatan.

Shaklee Bantu Hadapi Kesan Sampingan Kemoterapi

Pesakit yang ingin berasa cergas selepas kemoterapi dan membantu meningkatkan potensi sembuh harus menjaga pemakanan dan mengambil beberapa suplemen untuk membantu memperbaiki dan melindungi sel.

Suplemen yang anda ambil harus sesuai dan selamat diambil terutama dalam tempoh kemoterapi. Ini kerana sekiranya anda mengambil suplemen tanpa kajian klinikal, ia boleh menjejaskan peluang anda untuk sembuh. Sebaliknya sekira suplemen diambil adalah selamat dan berkualiti seperti suplemen Shaklee, ia akan membantu meningkatkan potensi anda untuk sembuh.

Suplemen Shaklee bukan diambil semasa kemoterapi, tetapi diambil selepas 2 hari rawatan kemoterapi. Suplemen ini diambil bertujuan untuk memulihkan semula sel yang sihat, membantu pesakit cergas dan sihat dan meningkatkan potensi untuk sembuh.

Untuk pengetahuan, produk Shaklee mempunyai kajian saintifik seperti berikut

 • Kajian klinikal ke atas setiap bahan dan produk yang dikeluarkan
 • Landmark study ke atas produknya tentang bagaimana produk Shaklee selamat diambil untuk jangkamasa panjang dan bagaimana Shaklee membantu memanjangkan hayat
 • Semua hasil kajian Shaklee diterbitkan untuk semakan awam supaya boleh dirujuk dan boleh disemak oleh sesiapa pun
 • Shaklee melaburkan puluhan juta USD dalam aspek kajian dan RnD ini. Satu nilai yang sangat besar.

Antara suplemen yang disyorkan untuk anda bagi menghadapi kemoterapi adalah:

1. DTX Complex

DTX membantu membersihkan, merangsang dan regenerasi sel dalam hati mengikut keperluan. Memandangkan hati berfungsi untuk membersihkan darah, anda perlukan hati anda untuk bekerja dengan efisien semasa anda sedang sakit supaya sakit anda tidak merebak. Apabila berlakunya kemoterapi, hati akan mendapat impak yang sangat besar. Ramai pesakit kanser meninggal bukan disebabkan oleh kanser tetapi kesan kanser terhadap hati.

2. Vivix

Vivix membantu merencat pertumbuhan sel kanser, memelihara sel yang normal dan mempercepatkan proses penyembuhan. Resveratrol dalam Vivix telah terbukti dalam banyak kajian saintifik mampu merencatkan pertumbuhan sel kanser di samping membantu memberikan tenaga dan mempercepatkan proses penyembuhan selepas sesi kemoterapi.

3. Nutriferon

Menggalakkan penghasilan interferon yang memperbaiki sistem imun bagi melawan punca kanser. Pesakit kanser mempunyai sistem imun yangn lemah. Walaupun mereka kuat, mereka tetap perlukan sistem imun yang lebih kuat untuk melawan sel kanser.

Terutama saat melalui rawatan kemoterapi, sel darah putih akan menurun dengan mendadak dan mereka mudah jatuh sakit seperti demam. Ini akan menyebabkan mereka sukar untuk sembuh.

4. Performance Drink

Minuman ini membekalkan bekalan air mencukupi kepada pesakit dan mengelakkan dehidrasi akibat rawatan. Pesakit kanser yang menjalani kemoterapi akan mengalami muntah berterusan. Jadi, mereka amat memerlukan Performance Drink untuk mengelakkan mereka mengalami dehidrasi atau kehilangan bendalir yang banyak daripada badan.

5. ESP

ESP diperlukan oleh pesakit kanser untuk membantu memastikan protein dan kalori yang mencukupi. Ini disebabkan pesakit kanser akan mengalami hilang selera makan ketika menjalani rawatan kemoterapi. Dengan pengambilan ESP dapat membantu pesakit kanser mendapat nutrisi protein yang penting untuk pembinaan sel badan.

6. Peppermint Ginger Plus

Peppermint mengawal rasa loya yang sering dialami oleh pesakit kanser yang menjalani rawatan kemoterapi.

7. BComplex

Membantu penghasilan sel darah merah kerana sel darah merah turut menerima kesan akibat kemoterapi. Selain itu, BComplex juga baik untuk meredakan stress dan mengurangkan kesakitan. Stress dapat membiakkan lagi sel kanser.

Testimoni Pengambilan Suplemen Shaklee Semasa Kemoterapi

Di bawah antara testimoni yang saya perolehi bagi pesakit kanser yang menggunakan Shaklee bagi membantu rawatan semasa kemoterapi.

1. Suplemen Shaklee membantu meningkatkan bilangan dan keupayaan sel darah putih

Shaklee Membantu Rawatan Semasa Kemoterapi
Shaklee Membantu Rawatan Semasa Kemoterapi

2. Pengamalan Shaklee membantu proses kemoterapi. Wanita ini menyebut ibunya yang mengambil ESP lebih bertenaga, kulit mula kelihatan lembap, ada selera makan, rambut mula tumbuh dan kuku pun lebih baik.

Shaklee Membantu Rawatan Semasa Kemoterapi
Shaklee Membantu Rawatan Semasa Kemoterapi

3. Wanita ini mengambil Vivix untuk ibunya yang kanser. Vivix membantu memberikan tenaga dan mengelakkan kulit daripada kesan ubat anti kanser.

Pengambilan Vivix semasa kemoterapi membantu memberikan tenaga
Pengambilan Vivix semasa kemoterapi membantu memberikan tenaga

4. Vivix membantu memberikan tenaga. Lepas kimoterapi bertenaga dan sudah boleh buat kerja rumah. Tiada lagi muntah-muntah.

Pengambilan Vivix semasa kemoterapi membantu memberikan tenaga
Pengambilan Vivix semasa kemoterapi membantu memberikan tenaga

5. Pengambilan Vivix membantu mempercepatkan proses pemulihan.

Pengambilan Vivix semasa kemoterapi membantu pesakit kanser
Pengambilan Vivix semasa kemoterapi membantu pesakit kanser

Kesimpulan

Set ini hanyalah cadangan untuk memastikan keperluan zat makanan kepada pesakit kanser. Ia bukan bertujuan untuk menyembuhkan pesakit kanser. Berbincanglah dengan doktor yang merawat sebelum anda mengambil mana-mana suplemen. Namun saya boleh membantu anda membuat pilihan suplemen yang mungkin anda perlukan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

12 thoughts on “Shaklee Bantu Hadapi Kesan Sampingan Kemoterapi

  • Raihanah Ahmad says:

   ada banyak lagi tapi kami biasanya bagi vivix, carotomax dan nutriferon sahaja. melainkan customer minta untuk spesifik tujuan

  • Raihanah Ahmad says:

   ya memang sakit ema. pastu sel sihat pun sama burnt kan. so the best memang kena gandingkan dengan suplemen yang selamat.

  • Raihanah Ahmad says:

   ada juga yang taknak kemo tuan, sebab macam2 info yang diketengahkan. sebaiknya eloklah ikut nasihat dr dan ambil shaklee bersama-sama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp