Call nowWhatsapp

Resveratrol Dalam Vivix Bantu Mitokondria Tingkatkan Tenaga Sel

Les Wong Pengguna Shaklee selama 38 tahun

Resveratrol Dalam Vivix Bantu Mitokondria Tingkatkan Tenaga Sel

Fungsi mitokondria dan kaitannya dengan tekanan oksidatif memainkan peranan penting dalam penuaan manusia. Resveratrol adalah polifenol tumbuhan sifat antipenuaan yang pelbagai. Ayuh kita lihat bagaimana resveratrol dapat membantu membekalkan tenaga kepada sel.

Saya ada sebutkan tentang seseorang yang bernama Les Wong sebelum ini. Beliau berumur 68 tahun. Tapi beliau laksana 40an! Jemput lihat video di bawah:

Orang di dalam video adalah Les Wong. Lihat bagaimana:

 • Beliau bergerak – pantas, lancar
 • Belau bercakap – laju, teratur

Dan beliau berumur 68 tahun! Ayah saya masa 68 tahun pun tidak begitu. Ayah saya memang macam 68 tahun atau mungkin lebih, sebab memang banyak sakit.

Sepatutnya

 • Orang muda > tenaga sel masih banyak > cergas, bertenaga
 • Orang tua > tenaga sel semakin kurang > cepat letih, lesu

Tapi ramai orang muda sekarang pun alami simptom orang tua (cepat letih, kurang tenaga, lesu). Sebab apa? Sebab berlaku penuaan yang pantas pada tahap sel.

Jadi bagaimana hendak mengelakkan penuaan, dan meningkatkan tenaga sel? Jawapannya tingkatkan potensi mitokondria anda. Jadi walaupun umur sudah meningkat, anda masih sihat dan cergas seperti 20 tahun dulu.

Apakah mitokondria Yang Dikatakan Tingkatkan Tenaga Sel

Mitokondria merupakan ‘kilang tenaga’ sel-sel badan. Lebih daripada 200 jenis penyakit yang diwarisi telah dikaitkan dengan gangguan fungsi mitokondria termasuk kebanyakan penyakit tua seperti penyakit Alzheimer, Parkinson, diabetes, kanser, penyakit jantung dan strok.

Kebanyakan sel mengandungi 200 hingga 5,000 mitokondria. Sel yang mempunyai lebih banyak bilangan mitokondria menghasilkan lebih banyak tenaga. Mitokondria dikenali sebagai ‘kilang tenaga’ bagi sel kerana ia menghasilkan adenosina trifosfat (ATP), iaitu bekalan tenaga biologi yang mengawal kegiatan badan.

Semasa muda, mitokondria menghasilkan ATP yang cukup untuk kita kekal aktif. Apabila usia meningkat, mitokondria kita juga kehilangan bentuk dan struktur, menjadi lebih keras dan menghasilkan tenaga yang kurang.

Kekurangan tenaga memberi kesan kepada setiap sel dan sistem organ badan. Apabila sistem imuniti pula terjejas, badan kita akan mudah terdedah kepada jangkitan dan gangguan masalah autoimun seperti rheumatoid artritis.

Kecacatan fungsi mitokondria untuk tingkatkan tenaga sel

Setiap kali mitokondria menghasilkan tenaga, ia juga menghasilkan radikal bebas berbahaya dan harus dihapuskan. Radikal bebas boleh mengakibatkan kerosakan dahsyat kepada setiap bahagian mitokondria termasuk membran dan DNAnya.

Membran Mitokondria merupakan kunci bagi penghasilan tenaga. Jika terjadi kerosakan membran, kurang tenaga akan dihasilkan dan toksin yang terkumpul akan merosakkan sel. Jika banyak sel telah dirosakkan, fungsi sistem organ pasti terganggu.

DNA mitokondria (mtDNA) adalah amat mudah terancam oleh radikal bebas yang mempunyai berkaitan dengan proses penuaan. Kerosakan mtDNA dalam otak dipercayai merupakan satu faktor penyakit seperti alzheimer, parkinson dan strok.

Kegagalan jantung, iaitu masalah mengepam darah ke seluruh badan, merupakan contoh biasa bagi masalah fungsi mitokondria.

Tanda Mitokondria Tidak Berfungsi Tingkatkan Tenaga Sel

Sejak fungsi mitokondria diterangkan sekitar 1960-an, bidang perubatan telah mempertingkatkan pemahaman tentang peranan mitokondria dalam kesihatan, penyakit dan penuaan. Pelbagai jenis gangguan yang kelihatan tidak berkaitan akhirnya menunjukkan hubungkait dengan kelemahan fungsi mitokondria. Kerosakan mitokondria juga telah dikaitkan sebagai satu penyumbang utama proses penuaan.

Antara tanda mitokondria tidak berfungsi termasuk:

 • Penyakit jantung dan strok
 • Alzheimer
 • Demensia
 • Parkinson
 • Kanser
 • Diabetes
 • Sawan
 • Tekanan darah tinggi
 • Sakit kepala migrain
 • Hati berlemak / fatty liver (bukan disebabkan alkohol)
 • Keletihan (termasuk sindrom keletihan kronik, fibromialgia)

Bagaimana Resveratrol Dapat Membantu Melindungi Mitokondria Untuk Tingkatkan Tenaga Sel

Terdapat satu kajian memberi tumpuan kepada mekanisme molekul yang memberikan kesan perlindungan mitokondria resveratrol, yang boleh dieksploitasi bagi pencegahan atau amelioration penyakit yang berkaitan dengan penuaan. Untuk pengetahuan anda, zaman sekarang penuaan bukan sahaja pada orang tua, namun orang muda pun sudah ada tanda penuaan.

Bagaimana Resveratrol Dapat Membantu Melindungi Mitokondria Untuk Tingkatkan Tenaga Sel

Kelebihan Resveratrol yang sangat bagus adalah:

 • Meningkatkan biogenesis mitokondria
 • Meningkatkan fungsi sel
 • Mengurangkan pengeluaran radikal bebas
 • Mengurangkan simpanan lemak
 • Meningkatkan jisim otot tanpa lemak
 • Melambatkan kemerosotan yang berkaitan dengan usia

Tips Tingkatkan Fungsi Mitokondria dan Meningkatkan Tenaga Sel

1. Kurangkan makan (sekatan kalori)

Apabila kurang makan, maka tugas mitokondria (tenaga untuk hadam makanan) akan berkurangan dan pengeluaran radikal bebas juga berkurangan. Ini bukan sahaja meningkatkan kecekapan mitokondria, tetapi juga menghidupkan gen SIRT1, yang mengekod protein yang meningkatkan fungsi sel.

2. Tambahkan senaman

Senaman fizikal membantu untuk mengaktifkan mitokondria yang sedia ada dan juga mengaktifkan laluan biokimia yang merangsang pengeluaran yang baru, ini dikenali sebagai biogenesis mitokondria. Dalam satu kajian terhadap atlit menunjukkan bahawa otot mereka mempunyai kepekatan mitokondria yang sangat tinggi.

Tapi bukan hendak suruh jadi atlit angkat berat atau bina badan, cukup dengan aktiviti senaman sederhana yang konsisten untuk merangsang sel-sel otot agar dapat meningkatkan permintaan terhadap tenaga.

3. Ambil Nutrisi

Ambil nutrisi yang meniru kesan positif daripada senaman dan sekatan kalori (kurang makan). Salah satu daripadanya adalah resveratrol, yang mengaktifkan gen SIRT1.

Pengaktifan SIRT1 melakukan tindak balas biokimia positif yang menghasilkan fungsi mitokondria dan biogenesis. Sebab itulah hasil dari pelbagai kajian mendapati resveratrol menunjukkan kesan positif untuk melindungi daripada penyakit kardiovaskular dan neurodegenerative, meningkatkan antioksidan, mengurangkan keradangan, dan melanjutkan jangka hayat serta melambatkan kemerosotan yang berkaitan dengan usia.

Pokok pangkal bermula dengan mitokondria. Mitokondria sihat, keseluruhan badan kita juga akan sihat. Kita punya lebih banyak tenaga, lebih cerdas dan lebih tahan dari serangan penyakit, badan yang lebih berotot, risiko penyakit pun kurang, tekanan darah cantik, gula darah stabil.

Bukan ke ini semua memanjangkan jangka hayat kita?

Apakah nutrisi resveratrol? Tentulah Vivix.

Hasil kajian bagaimana resveratrol bantu tingkatkan tenaga sel
Hasil kajian bagaimana resveratrol bantu tingkatkan tenaga sel

Banyak sangat kajian berkenaan Resveratrol untuk memperbaiki kerosakan sel apatah lagi mencegah. Dengan kebaikan resveratrol inilah Shaklee mencipta Vivix Shaklee, hasil kolaborasi dengan Dr Sinclair (seorang saintis penemu resveratrol).

Resepi terbaik Vivix ialah formulasi gabungan Resveratrol dan Polifenol yang sudah dipatentkan.

4 mekanisma utama dalam Vivix ialah

 • Melindungi dan membaiki kerosakan DNA yang dialami oleh setiap sel setiap hari.
 • Mengurangkan tekanan oksidatif akibat tindak balas tekanan biologi
 • Meningkatkan pengeluaran tenaga di peringkat selular dengan meningkatkan bilangan mitokondria (pengeluaran tenaga pusat setiap sel) dalam sel-sel.
 • Mengaktifkan pengawal selia genetik dan melambatkan pembentukan produk akhir glycation maju (AGE) protein. Protein AGE berlebihan menyebabkan kerosakan selular dan sering dikaitkan dengan rintangan insulin dan diabetes.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee bolehlah hubungi saya

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

10 thoughts on “Resveratrol Dalam Vivix Bantu Mitokondria Tingkatkan Tenaga Sel

  • Raihanah Ahmad says:

   memang kena selalu chekup untuk kita ketahui tahap kesihatan kita. tp lepas tu kenalah ambil tindakan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp