Call nowWhatsapp

Usaha dan Struggle Adalah Perkara Diredhai Allah

Usaha konsep rezeki

Usaha adalah salah satu daripada 14 amalan murah rezeki

“Bekerjalah kamu, Maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang mukmin akan melihat pekerjaanmu itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) yang mengetahui akan yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan.” (Q.S At-Taubah [09:105]

  1. Surat At Taubah ayat 105 ini memerintahkan orang-orang beriman untuk beramal dan bekerja. Sebaliknya, orang beriman dilarang bersikap malas dan membazir masa.
  2. Ayat ini memotivasi orang-orang beriman untuk bersungguh-sungguh dalam proses amal dan pekerjaannya kerana proses itulah yang dilihat dan dinilai-Nya.

Usaha ni boleh dalam bentuk macam2 ikut kesesuaian bidang kita. Selain kita kukuhkan syariatullah, usaha dan struggle masih perlu buat.

Ada 1 ilmu tentang leverage usaha, yang menghasilkan rezeki berganda.

Gandakan ni kalau dalam bahasa Matematik, kita perlu darab.
Semakin banyak nilai yang kita darabkan, semakin banyaklah hasilnya. Begitulah rumusnya.

7 tips gandakan rezeki

1. Amal Jariah

Buat sekali, tapi untung berkali-kali. Amal jariah. Umpamanya tulis buku (yg manfaatnya dapat berkali2), tulis info yang bermanfaat, video, sedekah jariah, telaga, waqaf, dll.

2. Bangunkan personal value

Nama kita, berpuluh2 tahun kita bawa nama kita. Dari contoh nama kita tu, begitu juga kita bangunkan personal value kita dalam media social (FB, IG, Youtube, Blog dll). Kenalah rajin update dalam medium ini, kerana kita bukanlah artis yang tersohor.

Artis mudah sahaja, tulis titik (.) sekalipun dapat juga beratus ribu like dan komen. Apatah kita ni yang bukan siapa2. Kita kena rajin update.

3. Produk berkualiti

Menjual produk berkualiti. Teliti, bersungguh-sungguh, hati-hati, gunakan bahan yang selamat, produk terbaik dll. Bila orang gunakan produk tu, orang dapat manfaat, org sihat dll.

Kita di Shaklee ni untunglah sebab produk insyaAllah berkualiti dengan bertahun-tahun stabil di pasaran. Kalau kita orang baharu dan belum pernah guna Shaklee, kita invest produk sesuai untuk diri kita agar kita juga dapat #shakleeeffect

Jadi duta produk. Kita adalah hasil Shaklee.

4. Property sebagai aset

Memilih property sebagai aset. Bukan rumah, bangunan dll (ini adalah liability). Tapi hartanah yang jadi aset seperti masjid, pusat pendidikan, sekolah, tempat hafal quran dll. Kalau bukan kita sebagai main contributor, jadilah salah seorang yang invest dalamnya.

Ini konsep sedekah dan infaq.

5. Membangunkan komuniti

Membangunkan komuniti. Memang ambik masa juga la yang ni. Jaringan network la kiranya. Contohnya kita ada team bawah kita, ada sahabat, ada team yang ramai dan bertaburan. Fokus dalam 3 perkara: pendidikan, networking dan intelektual.

Dalam Shaklee, sebab itulah kita kena rajin sponsor new member dalam team kita. Konsepnya sama, iaitu untuk membangunkan network dan team kita. Semakin besar team kita, semakin mudah gandakan rezeki dan semua orang boleh mendapat hasil dan manfaatnya. Semakin ramai boleh bayar zakat dan sedekah. Betulkan?

6. Onlinekan Bisnes

Onlinekan bisnes anda.
Kalau jualan offline, buat online jugak
Kalau online, buat juga offline.

7. Kolaborasi

Kolaborate dengan orang lain ie NGO, media sosial dll. Grup semakin dikenali kiranya.

Bottom Line

Itulah konsepnya, mudah sahaja, banyakkan ruang dan banyakkan saluran rezeki, dari situ akan digandakan.

Satu lagi kita kena ingat, usaha ni harus sejajar dengan keberkatan. Buat perkara dan usaha yang halal, dan itulah akan lebih berkat dan redha Allah pada kita pasti datang.

Jom kita muhasabah diri kita. Setakat mana dah usaha kita dah buat, kalau masih kecil, ayuh gandakannya mulai hari ini. Semua orang pun miliki 24jam sehari, orang lain boleh, sudah tentu kita pun boleh.

Saya sentiasa optimis dengan bisnes Shaklee. Anda bagaimana?

Ingin mulakan bisnes bersama kami?

Peluang pendapatan unlimited dengan Shaklee, buatlah sungguh-sungguh, komited, fokus dan anda juga berpeluang bergelar jutawan bersama bisnes Shaklee.

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Shaklee Business Leader
Shaklee Gombak

One thought on “Usaha dan Struggle Adalah Perkara Diredhai Allah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp