Call nowWhatsapp

Krisis Wabak Covid19 Cipta Peluang Bisnes

cipta bisnes shaklee jana pendapatan shaklee

Krisis adalah peluang. Dengan setiap kesusahan pasti ada kemudahan. Opportunity always mixed with difficulties for the past 6000 years of recorded history kata Jim Rohn.

Saat orang panic, anda sibuk merancang, saat orang sibuk complaining, you are busy studying, saat orang sibuk salahkan orang lain, you take responsibility and take charge of your life.

Saat orang sibuk bergaduh sesama sendiri, you observe.

Sepanjang sejarah peradaban manusia, berulang-ulang kali ada manusia-manusia yang luarbiasa yang terbang tinggi saat orang lain sedang jatuh menjunam. Go study history.

Kisah Tokoh Bilionaire Di Saat Ekonomi Merudum

Tahun 1985 Stock Market Crash, Steve Jobs kena buang dari Apple, syarikat yang beliau sendiri bina. Beliau hilang sebahagian besar harta. Beliau bina syarikat baru nama NeXT, dan beli satu syarikat animation studio, di beri nama “Pixar”. Beberapa tahun kemudian Pixar di jual pada Disney dengan harga $7.4 Billion Dollars. Apple pula beli NeXT. Steve kembali pada Apple. Becoming a Billionaire.

Steve Jobs menjadi jutawan selepas menjual Pixar
Steve Jobs menjadi bilionaire selepas menjual Pixar

Tahun 2001 Dot-com burst. Amazon yang di bina oleh Jeff Bezos kehilangan 90% dari values mereka. Instead of menutup syarikat seperti kebanyakkan dotcom company saat itu, beliau focuskan pada beberapa peluang yang ada. Hari ini Amazon bernilai $865 Billion Dollars.

Jeff Bezos hari ini menjadi manusia paling kaya atas muka bumi, jauh meninggalkan billionaire lain dalam senarai manusia terkaya di dunia.

Jeff Bezos tetap kukuh bersama Amazon walaupun ketika bisnes dotcom sedang jatuh. Hasilnya Amazon bernilai puluhan bilion USD sekarang
Jeff Bezos tetap kukuh bersama Amazon walaupun ketika bisnes dotcom sedang jatuh. Hasilnya Amazon bernilai puluhan bilion USD sekarang

Tahun 2008 Global Financial Crisis, Elon Musk belanjakan segala harta kekayaan yang beliau dapat dari Paypal sebanyak $180 Million pada syarikat baru beliau Tesla, SpaceX dan Solar City hingga beliau terpaksa meminjam duit untuk bayar sewa apartment beliau.

Beliau mengalami tahun-tahun getir beliau yang amat sukar. Hari ini ketiga-tiga syarikat tersebut bernilai $34 Billion Dollars.

Elon Musk pernah gagal dan jatuh, tapi itu menjadikannya peluang untuk berjaya seperti sekarang
Elon Musk pernah gagal dan jatuh, tapi itu menjadikannya peluang untuk berjaya seperti sekarang

Sepanjang sejarah ada ribuan manusia begini. Yang memilih untuk bangkit.

Krisis Adalah Peluang Untuk Berjaya

Krisis akan menjadi alasan bagi untuk orang yang biasa-biasa untuk gagal dan menjadi peluang untuk orang LUARBIASA untuk BERJAYA!

Study the facts, study numbers, study history.

Corona ini juga satu bentuk ujian Allah yang luar biasa penuh hikmah. Saat PM buat pengumuman Tempoh Kawalan Pergerakan, saya agak risaukan peniaga-peniaga kecil dan asnaf.

Baca comment waktu live tersebut saya sedih bila peniaga pasar malam meluahkan kebimbangan mereka, 100% income mereka dari situ. Pasar terpaksa di tutup untuk kepentingan jangka masa panjang.

Ramai rakan-rakan founder yang terjejas teruk. Kalau founders pun dah segitu rupa, ini kan pula asnaf. Lagi lah terkesan.

Bagi golongan middle class. This is your opportunity. Hanya dengan ilmu dan amal anda akan terbang tinggi. Prepare yourself with knowledge. Ubah cara fikir. Banyak ruang dan peluang yang boleh di ambil.

Orang bijak ambil peluang, orang malas jatuh terlentang.

Jemput tonton penjelasan CEO Shaklee Corporation, Mr Roger Barnett tentang bagaimana kita dapat manfaatkan krisis sekarang sebagai peluang yang sangat besar.

Peluang jana income dengan Shaklee di saat-saat ekonomi meleset dan krisis Covid-19

Tips Untuk Menjadikan Krisis Sebagai Peluang Untuk Berjaya

Apa persediaan yang kita boleh buat dari sekarang?

1. Persiapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang cukup. Study every recession dalam sejarah dunia. Di setiap recession period pasti ada orang yang jadi kaya raya. Bagaimana saat orang lain jatuh mereka boleh terbang tinggi?

2. Mula melihat ruang dan peluang yang boleh di ambil. Sesungguhnya dengan setiap kesusahan itu pasti ada kemudahan. Kata Jim Rohn, opportunity always mixed with difficulties. Ada orang menjadi mangsa keadaan, tapi ada orang mengambil peluang atas keadaan.

3. Mempersiapkan cash reserve yang mencukupi. Persiapkan keluarga dan syarikat kita untuk menghadapi apa jua kemungkinan yang bakal berlaku. Orang yang ada cash reserve yang banyak akan ada advantage kerana mereka akan beli aset-aset dengan harga yang murah, dan mungkin beli syarikat-syarikat dengan cost yang sangat rendah.

4. Mula buat perancangan rapi untuk berkembang saat orang lain mengecil. Be prepared for anything. It’s better to be prepared and not having the opportunity than having an opportunity and not prepared. Plan, don’t panic.

5. Having the right mindset. Mindset kita mesti mencari ruang dan peluang, bukan mengikut trend saat semua orang jatuh, kita turut jatuh. The will always be opportunity in difficulties. Yang menghalang kita nampak peluang hanyalah mindset kita. Siapkan minda kita.

Kalau pun kita tak terkesan dengan Coronavirus ni dari segi kesihatan, kita semua pasti akan terkesan dari segi economically, emotionally and mentally.

Kita tak tahu berapa gelombang lagi akan tiba. InsyaAllah pasti ada kebaikan dalam semua ini. Pasti banyak pengajaran dalam semua ini.

Persiapkan ilmu, persiapkan minda kita. Plan, prepare and don’t panic.

Sama-sama doakan yang terbaik. Kita usaha, selebihnya serah pada Allah.

Bottom Line

Seronok bisnes Shaklee ni. Selama 9 tahun ini saya enjoy juga buat bisnes ni. Mungkin bagi sesetengah orang mungkin rasa lambat dengan Shaklee ni tapi bak kata pepatah, If you wanna go far, go together!

Saya pernah pertama kali join kelas Master Sifu Hj Roslan pada tahun 2015.

Masa tu saya curious nak tahu kenapa beliau bertahan lama, almost 30 tahun dalam Shaklee. Beliau seorang jutawan bermula dari seorang guru besar sebuah sekolah swasta.

Dalam kelas itulah saya dapat tahu bagaimana Shaklee boleh bertahan bertahun-tahun.

Selama 30 tahun lebih Shaklee bertapak di negara kita, berapa kali hadapi recession, berapa kali hadapi kemelesetan ekonomi.

Bagaimana Shaklee boleh bertahan di saat-saat ekonomi meleset?

Bagaimana SID Shaklee boleh bertahan tanpa perlu pun cari kerja lain.

Bila berlaku wabak #Covid19 sekarang ni, jelas nampak dah kenapa dan bagaimana Shaklee boleh bertahan dalam keadaan sekarang.

  1. Shaklee adalah produk kesihatan
    Macamana pun, orang masih perlukan suplemen, time recession ke, time wabak lebih-lebih lagi
  2. Bisnes Shaklee berjalan sendiri selari dengan jualan produk kesihatan. Apa yang kita jual, hasilnya kita dapat balik dalam bentuk bonus. Makin banyak kita jual, makin banyak hasilnya. Dan bukan kita jual sorang-sorang, kita buat dalam team. Kita tolong team kita jana income.
  3. Bisnes Shaklee boleh dijalankan dimana-mana. Zaman dulu orang buat secara offline sahaja. Jaman sekarang, online pun boleh.

Jadi walaupun kita kena kuarantin di rumah (macam sekarang Perintah Kawalan Pergerakan #StayAtHome), kami pengedar masih boleh berbisnes).

Nak tahu tak? Jualan kumpulan saya dalam 2 hari ni mencecah lebih RM5 ribu.

Itu baru grup kecil saya, bayangkan kalau kita bertahan berpuluh tahun dengan grup yang besar, 2 hari ni jualan tentu mencecah ratusan ribu RM.

Sebab itu pakar ekonomi dan sifu bisnes seperti Jack Ma, Robert Kiyosaki dan beberapa orang lagi berkata MLM adalah bisnes masa depan.

Sampai satu masa, MLM adalah pilihan kita.

Robert Kiyosaki menyebut MLM akan menjadi bisnes pilihan di masa kini
Robert Kiyosaki menyebut MLM akan menjadi bisnes pilihan di masa kini

Bisnes MLM ada banyak di Malaysia (asal locally) atau antarabangsa seperti Shaklee. Pilihlah yang bertanggungjawab dan punya track record.

Jangan cari nahas dengan pilih company yang tak takut dosa dengan selalu menipu pengedarnya sendiri. Jangan pilih company penipu.

Jadi kalau anda sekarang ini fikir susahnya sebab terputus income dalam masa 14hari ini, fikirkan bagaimana sekiranya keadaan sekarang tak berubah dan tempoh #StayAtHome perlu dipanjangkan lagi (nauzubillah), bagaimana anda nak survive?

Cuba fikir juga jika anda bekerja dengan orang, jika keadaan sekarang tak berubah, adakah majikan anda masih akan bayar gaji anda?

Wanna join my team? Jom. Tak semestinya join dengan saya directly, boleh join any of my team members. Paling cepat anda join, lagi cepat anda ahead from others.

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

8 thoughts on “Krisis Wabak Covid19 Cipta Peluang Bisnes

  1. Syafiera says:

    Sekarang tengah wabak.. orang cari makanan kesihatan untuk atasi dark moment.. tapi stok vitamin c tenggelam tenggelam timbul ya… banyak permintaan… nak pula doktor di newyork syor megadosing vitamin c untuk treat wabak huhu

  2. Ruby says:

    Betul. Saya pun ada baca tentang bisnes trend. MLM dari zaman saya sekolah lg ada. Cuma ramai ambil kesempatan menipu orang lain. Kemudian berniaga online ikut syariah kena simpan stok dalam tangan baru betul. Ni ada yang cakap stok kat HQ ada. So takpa kalau nak meniaga. Kesudahannya stok delay. Customer marah. Banyak hal bisnes ni kena jaga halal dan haram. Semoga rezeki kita diberkati.
    Ruby recently posted…MCMC Wujudkan Portal SEBENARNYA.MY Untuk Tangani Berita PalsuMy Profile

  3. Ayu Rafikah says:

    Mula melihat ruang dan peluang yang boleh di ambil. Sesungguhnya dengan setiap kesusahan itu pasti ada kemudahan. Kata Jim Rohn, opportunity always mixed with difficulties. Ada orang menjadi mangsa keadaan, tapi ada orang mengambil peluang atas keadaan. -suka dengan statement ni..benar2 memberi motivasi

  4. Nadia says:

    Disaat ngara mengalami musibah, ini lah peluang untuk kita menambahkan sumber pendapatan. Kadang ada jugk yg ambil kesempatan dgn mnaikan harga diluar jangkaan..smoga covid19 cepat berakhir..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge